A ​bolhapalota 50 csillagozás

Elif Shafak: A bolhapalota

A ​szeretet nem jön mindig erőfeszítés nélkül, néha csak később érik meg, fokozatosan nő cseppenként, ahogy az idő múlik.

Isztambulban, a Cabal utcában áll a valaha jobb időket látott Bonbonpalota. Történetünk idején az utcát ellepi a szemét, a környékről ugyanis mindenki a Bonbonpalota melletti kert falához hordja a hulladékát. A lakásokban elviselhetetlen bűz terjeng, és mindent elárasztanak a bogarak, csótányok, tetvek, bolhák. Különös emberek lakják a bolhapalotát: az alkoholista egyetemi tanár, aki válása után harsány barátnője vállán lel vigaszt; a meleg ikerpár, Celal és Cemal, akiket gyermekkorukban elválasztottak egymástól, de felnőttként közös fodrászszalont nyitottak. Szintén a ház lakója Keménydió Metin és FeleségeNágya, akit a szinkronszínész Metin folyamatosan megaláz; az Égszínkék Szerető, aki nem tud mit kezdeni az élet nehézségeivel. Itt él még az idős gyűjtögető, Madame Néni, Higiénia Tijen, akinek kislánya tetves lesz, a kábítószerfüggő Sidar és kutyája,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Európa, Budapest, 2014
524 oldal · ISBN: 9789630787451 · Fordította: Nagy Marietta, Sipos Kata

Enciklopédia 11


Kedvencelte 4

Most olvassa 8

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 38


Kiemelt értékelések

Miamona>!
Elif Shafak: A bolhapalota

Elif Şafak nálam beállt a nagy mesemondók sorába, (és immár Alessandro Bariccóval sétálnak kézenfogva a naplementében. Ő is) úgy szövi a mesét, hogy közben végig hiteles marad. A nyelvezete választékos, igényes, amelyből nagyszerű fordítás készülhetett. A könyv számomra szépirodalmi köntösbe bújtatott szórakoztató irodalom, fő ereje pedig abban rejlik, hogy pár jól megválasztott mondattal olyan kerek szereplőket tesz le elém, akiknek ismerem a múltját, érzem a jelenét, sejtem a jövőjét, és (mégis) végtelenül kíváncsi vagyok sorsuk alakulására. Kelet és Nyugat elemei, a hagyomány és modern keverednek, kavarodnak és turmixolódnak egészen addig, míg valami különleges ízzé állnak össze.

Bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2014/10/elif-shaf…

1 hozzászólás
Lady_L>!
Elif Shafak: A bolhapalota

Egy nagy kaleidoszkóp, sok emberrel, történtdarabkával, apró részlettel. Imádtam elejétől a végéig, először lassan olvastam, hagytam ülepedni, meg úgyis tartott a nagyon elhúzódó olvasási válságom, de aztán már nem bírtam és bedaráltam. Ezt kicsit sajnálom, mert annyira sűrű, jobb lett volna átrágni magamat minden kis apróságon, annyira jól összefüggenek és mégsem, újra összeállnak és szétesnek.
Aki a pörgő párbeszédeket és az izgalmas történeteket szereti, az nyugodtan lemondhat erről a könyvről, mert itt csak mesélés van, ami szétterjed minden irányba, mint a Bonbonpalotában a csótányok vagy a bűz. Kezd kitüntetett helyet kapni az írónő az én gondolatbeli polcomon.

TitokMondó>!
Elif Shafak: A bolhapalota

Imádom, ahogy Shafak mesél. De ezek a történetek különösen izgalmasak. Nem is gondolja az ember, hogy kikkel él együtt egy társasházban…
Van itt minden, iskolai bántalmazás, családon belüli erőszak, gyűjtőszenvedély, és bogarak, bogarak és bogarak… Minden lakás egy-egy történet, de azért erősen szelektálnék, hogyha tehetném, hogy kikkel éljek együtt.

smetalin>!
Elif Shafak: A bolhapalota

Ez volt az első könyvem az írótól, de úgy néz ki az utolsó is. Az volt a legnagyobb problémám, hogy kevés volt a párbeszéd és cselekmény, tehát sok -sok, számomra unalmas monológ volt!
Ami tetszett, az ahogy elkezdte a történetet, a kezdetek kezdetétől, tehát adva volt egy épület, a Bonbonpalota és benne a lakók, de mielőtt a lakókról írt volna, elmesélte az épület történetét, hogyan épült, ki építette és miért, és előtte mi volt ott!!!! Ez nagyon érdekes volt, de ahogy áttért a lakókra és a „szemétbűzre”, illetve ki hogyan dolgozta ezt fel, az már nekem néhol túl részletes volt és unalmas. A legszimpatikusabbak, az ikrek voltak.

1 hozzászólás
Lady_Hope I>!
Elif Shafak: A bolhapalota

Elif Shafak török írónő, akit mint mágikus-realistát aposztrofálnak.
Ha visszaemlékezünk a középiskolai irodalomórákra akkor a realizmus tökéletes példája volt a Goriot apó, ahol szintén emeletenként ismertük meg a társadalmat.
Nos a Bolhapalota attól modern hogy itt nem határozza meg a lakók társadalmi rangját hogy mennyire gazdagok, mennyire műveltek hanem hogy mennyire érzékenyek . A 10-es lakásban Madame néni lakik. Egy „egyszerű öregnéni”.
Ha elolvassátok majd megértitek hogy miért ő lakik legfelül.
Ez a könyv egész Törökországról szól. Telis-tele van kritikával, problémákkal, megrekedt emberi sorsokkal.
Imádtam. Su-t a legjobban. A kislány akinek az anyukája retteg a kosztól, és a becenevének a Sut választja ami vizet jelent? Zseniális.
Köszönöm hogy elolvashattam.

Nyctea >!
Elif Shafak: A bolhapalota

Felemás érzéseim vannak.
Egyrészt nagyon tetszett a Bonbonpalotának nevezett társasház története, érdekesek voltak a lakói, jó volt olvasni az életükről. Megfogott a stílus, a szereplők elnevezése kifejezetten tetszett, a regény pedig tele van szép gondolatokkal, izgalmasan megfogalmazva. Mégis annyira szürreális és helyenként nyomasztó volt az egész… És valahogy más végkifejletet vártam. Rossz érzés maradt bennem, miután letettem a könyvet.

BoSziKa78>!
Elif Shafak: A bolhapalota

Megint a könyv szerkezete volt az, ami lenyűgözött, ugyanúgy mint Az isztambuli fattyúnál is. A keret, ami közrefogja az egész történetet, az ismétlések is, amelyek céllal vannak beiktatva. Maga a történet is nagyszerű, a bolhapalota lakói, ahogyan kibontakozik mindegyik történet, az ikrek, akik nem, aztán mégis hasonlítanakegymásra, Madam néni, a kicsi Su. Na és a nevek, csodálatos fordítás.

xeral>!
Elif Shafak: A bolhapalota

Kissé lelombozó volt ez a könyv. Olyan mintha minden valaha eszébe jutott kis emléktöredéket bele akart volna szuszakolni és ezért egy nagy katyvasz lett az egész. Az építészinas után egy nagy csalódás volt, azt már megszoktam, hogy nincs kronológiája a könyveinek és az elbeszélő stílussal se lenne baj, csak itt nagyon túlfolyt ez az egész és ez a világ annyira távol áll tőlünk, hogy nem is igazán értem meg, valóban ilyenek a török mindennapok?

Nikolett_Cseri P>!
Elif Shafak: A bolhapalota

Én ezt a könyvét megint nagyon szerettem. A sok kis szál egybefonódása, a társasház lakóinak magánélete, a hétköznapi problémáik…kicsit olyan ez, amibe nem csak a pletykások vágynak belelátni. A sztereotípiákat megszemélyesítő lakók…csak az utolsó 3 oldal, csak azt tudnám feledni…

Kiss_Zsuzsa I>!
Elif Shafak: A bolhapalota

Se igazi eleje, se igazi vége, önmagába visszaforduló kör. Ilyen az, amikor valaki csak a mesélés kedvéért mesél. Imádtam. :)
Mindamellett elgondolkodtató: valóban az-e az igazság, amit mi annak hiszünk, és valóban az-e a hazugság, ami annak tűnik?


Népszerű idézetek

paoloni>!

Ébren lenni, amikor más alszik, óriási kiváltság.

169. oldal

35 hozzászólás
theodora P>!

A barátság az egy hullámhosszon való gondolkodás. Az ember olyasvalakibe is beleszerethet, akire cseppet sem hasonlít, de nem szokott komoly barátság szövődni olyanok között, akik nincsenek egy hullámhosszon. A jó barátok fél szavakból is világosan megértik egymást.

446. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság
paoloni >!

Egy másik ember megismerése óriási erőfeszítést igénylő, már-már elérhetetlen cél! Napokon, sőt heteken, éveken át kell hallgatni, tanulmányozni, kivárni és érezni, kutatni és gyűjtőmunkát végezni. El kell tudni viselni az újabb és újabb szintek feltárását, és az alattuk lassan csörgedező vagy sugárban ömlő vér látványát. Ha mindezt valaki nem képes elviselni, akkor jobban teszi, ha még az út elején visszafordul, és nem vágja a fejszéjét ilyen nagy fába.

378. oldal

theodora P>!

Azt mondják, hogy élénk a fantáziám.

(első mondat)

TitokMondó>!

Úgy gondolta, hogy Isztambul egy zavaros, szeszélyes folyó, és ő azért kapálózott ilyen régóta a vízben fel-le bucskázva, mert azzal bízták meg, hogy az egyik parton lévő gyermekét a másik parton váró férjéhez épségben átvigye. Ezt jelentette számára a terhessége; mint egy csónak, mely a szemközti partra megy, az angyalok óvta csecsemőt felvette az egyik parton, és magában ringatta a folyón való átkelés során. Ahogy a baba megszületett, ahogy a gyermek elérte a másik partot, ő hirtelen feleslegessé vált, újra a vízbe lökték, és a sodrásra bízták.

52-53. oldal

paoloni >!

Musának gyomorfekélye volt. Keservesen égni kezdett a gyomra, amikor csak felidegesítették. Így a nyugodt élethez azzal találta meg az utat, hogy elfogadta a feleségét olyannak, amilyen.

114. oldal

5 hozzászólás
p_m_linda>!

Ha olyan nővel találkozol, aki már évek óta házas, és még mindig fülig szerelmes a férjébe, biztos lehetsz benne, hogy a nőnek olyan a memóriája, mint a cinegének.

236. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cinege · nők · szerelem
p_m_linda>!

Egy kisebbség tagjaként dolgozhatsz olyan szorgalmasan, mint egy hangya, sőt ha sikeresen spekulálsz, még említésre méltó vagyont is szerezhetsz, de egy napon, pusztán, mert ugyanannak a közösségnek vagytok a tagjai, egy kalap alá vehetnek olyan alakokkal, akik egész életüket munkakerüléssel töltötték, és ugyanúgy bánhatnak veletek. Ezért a kisebbséghez tartozó gazdagok soha nem elég gazdagok, és a tehetségesek sem elég nagy tehetségek.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kisebbség
Nyctea >!

A kisbabákról azt gondolják, hogy a hitvesi kapcsolat megromlásakor jó szolgálatot tehetnek cementeszsákként. Mert olyanok ők, mint valami kis cementeszsákok, melyek betapasztják a látható repedéseket, biztosan tartják a családi fészek oszlopait, és megerősítik azokat a házasságokat, melyek az összeomlás szélén állnak.

127. oldal

paoloni >!

Olykor égi jelekre várunk, hogy az eleve tudott dolgokat tudomásul vegyük, vagy egy lehetőleg messziről érkező követre, aki felráz minket. Csakhogy ez az üzenet nem mindig az áhított formában és dózisban érkezik. Nem az égi jel megjelenésének a módján vagy a követ külsején van a hangsúly, hanem az üzenet megfejtésén.

494. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Orhan Pamuk: Furcsaság a fejemben
Orhan Pamuk: A piros hajú nő
Burhan Sönmez: Isztambul, Isztambul
Ahmet Ümıt: Leszámolás
Orhan Pamuk: Isztambul
Tuna Kiremitçi: Minden ima az égbe száll
İhsan Oktay Anar: Ködös kontinensek atlasza
Buket Uzuner: Hosszú Fehér Felhő
Ayşe Kulin: Aylin