10 ​perc 38 másodperc 15 csillagozás

Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Egy ​perccel a halála után Tequila Leila tudata elkezdett zsibbadni, olyan lassan és fokozatosan, ahogyan a visszahúzódó dagály hullámai csillapodnak. Mivel az agysejtjei nem jutottak vérhez, ekkorra már teljes oxigénhiányos állapot lépett fel. Az agyműködése mégsem állt le teljesen. Legalábbis nem azonnal.

Mert a halál utáni percekben, miközben teste egy szemeteskonténerben hever, Leila elméje sorra előhívja az emlékeket: a fűszeres kecskepörkölt ízét, amivel kisöccse rég várt születését ünnepelték; a fortyogó citromos cukorgyanta látványát, amivel a nők szőrtelenítették a lábukat, míg a férfiak a mecsetbe mentek; a kardamomos kávé illatát, amit egy jóképű egyetemistával osztott meg a bordélyházban, ahol dolgozott. És minden emlék felidézi a barátokat, akikkel élete legfontosabb pillanatait megosztotta – a barátokat, akik most kétségbeesetten próbálják megtalálni őt…
Elif Shafak legújabb regénye a modern Isztambul számkivetettjeit: prostituáltakat, transzvesztitákat,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Európa, Budapest, 2019
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041282 · Fordította: Nagy Marietta, Csáki-Sipos Kata
>!
Európa, Budapest, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635041282 · Fordította: Nagy Marietta, Csáki-Sipos Kata

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 9

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 119

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Kitabu_hu
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

A török bábák szerint az a csecsemő,aki nem sír fel rögtön, lélekben még az angyalokkal van.
Főszereplőnk Leila is csak hosszas vívódás után csatlakozik igazán a földlakókhoz,mintha csak előte tudná milyen nehéz élete lesz. Ez a félig “fentragadtság” végigkíséri sorsát, mindenre kihat.
Jó pár évvel később prostituáltként meggyilkolják, ám az agya még további 10perc 38másodpercig működik,felidézve életének fontos szereplőit és eseményeit.
Megismerjük elképesztő,bizarr családi helyzetét, s arra is fény derül,hogy hat éves korától szexuálisan zaklatta a nagybátyja. Alig 16 évesen Isztambulba szökik egy kényszerházzasság elől, ám itt azonnal kerítők kezére kerül, akik prostítúcióra kényszerítik.
Családja minden kapcsolatot megszakít vele, de az élet ezen a téren kegyes vele, igazi hű barátokat ad neki, ők lesznek az “ötök”.
Mindannyian valamilyen formában a társadalom kitaszítottjai, ami csak még jobban összekovácsolja őket.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint amikor Leila halála után mindent elkövetnek,hogy megadhassák neki a végtisztességet, ami mások szerint nem járt neki.
Nagyon erős kezdés volt erre az évre Elif Shafak könyve, egyszerűen imádtam!♥
Annyi mindenről szól, annyi életbevágó kérdést tesz fel és boncolgat.
Családon belüli erőszak, elszigetelődés, a nők alárendelt helyzete, fizikai-és szellemi erőszak, prostitúció, társadalmi konvenciók, homoszexualitás és még hosszasan sorolhatnám.
Nem egy vidám történet, mégis annyira megható és szép!
Ha csak egy könyvet olvastok el idén, ez legyen az!

2 hozzászólás
>!
Nikolett_Kapocsi P
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Legutóbbi könyvtári látogatásom során szinte véletlenül botlottam ebbe a könyve, amely a Booker-díj 2019-es szűkített listájára is felkerült. Korábban nem ismertem Elif Shafak műveit, így teljesen prekoncepcióktól mentesen kezdtem neki az olvasásnak. Különös nézőpontot választott az írónő egy vidékről Isztambulba került, hányattatott sorsú nő életének, és ezen keresztül a 20. századi török valóságnak, a nők helyzetének bemutatására. A negyvenes éveiben járó prostituált Leilát meggyilkolja és holttestét egy utcai szeméttárolóba dobja egy fanatikus. A halála utáni 10 perc 38 másodpercben Leila fejében leperegnek élete legfontosabb eseményei, emlékei mind egy – egy meghatározó ízhez, vagy illathoz kapcsolódva. Shafak művének középpontjában a nyugati és keleti kultúra, valamint a vidéki és nagyvárosi élet közötti különbségek, a nők társadalmilag elnyomott helyzete áll. Shafak olvasmányosan, nagyon színesen és érzelmekkel teli stílusban ír, a sorok között megelevenedik az olvasó lelki szemei előtt Isztambul sajátos világa. Shafak kendőzetlenül, a maga valóságában mutatja be a nőkkel, bevándorlókkal és a társadalom peremére szorultakkal szembeni megalázó, kegyetlen bánásmódot, a fizikai és lelki erőszakot. Mikor már éppen kezdene nagyon nyomasztóvá válni a valóság, az írónő egy-egy múltbéli kedves emlék felidézésével remek érzékkel szakítja meg ezeket a részeket. A regény második részét – amikor a négy barát „elrabolja” Leila testét, hogy halála után az őt megillető méltó helyre kerülhessen – kicsit gyengébbnek és kevésbé kidolgozottnak éreztem. Összességében egy érdekes utazás volt egy számomra szinte teljesen ismeretlen kultúrába. Kíváncsi vagyok Shafak korábbi regényeire is.

>!
Judee
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Csodaszép, szomorú történet, letehetetlen könyv…


Népszerű idézetek

>!
Nikolett_Kapocsi P

A bánat egy fecske – mondta a férfi. Egy nap felkelsz és azt hiszed, elrepült, pedig csak elköltözött télre, hogy felmelegítse a tollait. Előbb, vagy utóbb visszatér, és ismét a szívedre telepszik.

263. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bánat
>!
KönyvParfé

Nosztalgia Nalan hitt benne, hogy kétféle család létezik a földön: a rokonok alkották a vér szerinti családot, a barátok pedig a másik családot, a víz szerinti családot. Ha a vér szerinti családod kedves és törődő, akkor szerencsés csillagzat alatt születtél, de ha nem, akkor is van még remény; a dolgok jobbra fordulhatnak, ha elég idős leszel ahhoz, hogy elhagyd szomorú otthonodat.
Ami a másik, a víz szerinti családot illeti, az jóval később alakul ki a életben, és az ember többé-kevésbé önmagának teremti meg. Bár igaz, hogy semmi sem helyettesíthet egy szerető, boldog vér szerinti családot, ám ennek hiányában egy jó barátokból álló család, a víz szerinti család elmoshatja a lélekben fekete koromként összegyűlt sérelmet és fájdalmat. Ezért lehet a barátoknak nagyra becsült helyük az ember lelkében, és foglalhatnak el benne nagyobb helyet, mint a rokonok együttesen. De akik sosem tapasztalták, milyen érzés, amikor a saját rokonai eltaszítják, nem fogják megérteni ezt az igazságot ezer év alatt sem. Sosem fogják megtudni, hogy időnként a víz sűrűbb, mint a vér.

>!
KönyvParfé

Most, évekkel később Nalannak úgy tűnt, hogy a vallás – és a hatalom, a pénz, az ideológia és a politika – ugyanazt a célt szolgálta, mint az a bizonyos szemtakaró. A babonák és jóslatok és hiedelmek megfosztották az embereket a látásuktól, ellenőrzés alatt tartották őket, de mélyen legbelül olyannyira elgyengítették az önbecsülésüket, hogy valójában féltek bármitől, bárkitől.

>!
KönyvParfé

Volt valami különösen megnyugtató abban, ahogy a különböző kultúrák hasonló szokásokhoz és dallamokhoz jutottak el, és abban, hogy az emberek az egész világon a szeretteik karjában ringatózva leltek vigaszra nehéz pillanataikban.

>!
szofisztikáltmacska

Pusztán azért, mert biztonságosnak ítéled ezt a helyet, még nem kell itt maradnod – duruzsolta a szíve. – Néha ott érzi a legnagyobb biztonságban magát az ember, ahová a legkevésbé tartozik.

>!
Nikolett_Kapocsi P

A babonák és jóslatok és hiedelmek megfosztották az embereket a látásuktól, ellenőrzés alatt tartották őket, de mélyen legbelül olyannyira elgyengítették az önbecsülésüket, hogy valójában féltek bármitől, mindentől.

349. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem
>!
szofisztikáltmacska

Tapasztalatból tudta, hogy az életet úgy lehet a leginkább épen és sértetlenül megúszni, ha az ember két alapvető elvvel tisztában van: tudja, hogy mikor jött el az ideje az érkezésnek, és mikor jött el az ideje a távozásnak.

>!
szofisztikáltmacska

A civilizáció hirtelen és teljes körű kihalásának lehetősége feleannyira sem tűnt rémisztőnek, mint az a banális felismerés, hogy az egyes emberek távozása semmilyen hatással sincs a dolgok menetére. Az élet ugyanúgy folyik tovább velünk vagy nélkülünk.

16. oldal

>!
szofisztikáltmacska

Csend áradt szét a szobában, és akár a víz, minden szegletbe befurakodott.


Hasonló könyvek címkék alapján

Khaled Hosseini: Papírsárkányok
Daniel Defoe: A fegyenc
Daniel Defoe: Moll Flanders
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Lisa De Jong: When It Rains – Amikor esik…
Alice Feeney: Időnként hazudok
Bridget Asher: A férjem szeretői
Murakami Haruki: Norvég erdő