Harry ​Potter and the Methods of Rationality 16 csillagozás

Eliezer Yudkowsky: Harry Potter and the Methods of Rationality Eliezer Yudkowsky: Harry Potter and the Methods of Rationality

Harry Potter and the Methods of Rationality is a work of alternate-universe Harry Potter fan-fiction wherein Petunia Evans has married an Oxford biochemistry professor and young genius Harry grows up fascinated by science and science fiction. When he finds out that he is a wizard, he tries to apply scientific principles to his study of magic, with sometimes surprising results.

Tartalomjegyzék

>!
1614 oldal · ASIN: B00E640ZAG

Kapcsolódó zóna

!

HPMOR

36 tag · 15 karc · Utolsó karc: 2022. április 15., 20:00 · Bővebben


Enciklopédia 5


Kedvencelte 3

Most olvassa 13

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Izolda P>!
Eliezer Yudkowsky: Harry Potter and the Methods of Rationality

Az, hogy egy teljes hónapig olvastam (mmint hogy hajlandó voltam ennyi időt rászánni), az sok mindent elmond róla. Ez bizony jó. Sok benne a „tananyag”, de élvezhető és legalább fejlődünk mi is. :)
Mikor olvasod, rájössz, mennyi minden nem logikus a kánon regényekben. :D

Ami nekem sokszor megakasztotta az olvasást, az egyrészt Dumbledore volt. Ő nagyon más itt és bár a végén sok mindenre fény derül, azért nekem ez egy fájó pont volt.
Másrészt sokszor azt éreztem, hogy itt valamit értenem kéne, de nem értem! És amikor rákerestem, sikerült két szép nagy spoilert elolvasnom a HPMOR subredditen. :(
60%-nál volt egy hullámvölgy, de utána már nagyon izgi volt.

Idén életemben először… elolvastam egy fanficet. :)

Eule P>!
Eliezer Yudkowsky: Harry Potter and the Methods of Rationality

Zseniális fanfiction, az egyik legjobb, amit valaha olvastam. Ez az ember úgy tud írni, hogy egyszerűen nem tudod abbahagyni az olvasást – a legtöbb esetben, de nem mindig, ezért a fél csillag mínusz. (És azt sem állítom, hogy mindig tudtam követni a logikai fejtegetéseket, de próbálkoztam. Az élvezeti értékéből nem von le, csak legfeljebb frusztrálja az embert, na.)

Már az elején erre a megoldásra gyanakodtam spoiler -így jár az, aki túl sok fanfictiont olvas, bár úgy a könyv fele táján a szerző olyan ügyesen elaltatta gyanakvásom, hogy aztán a végén egy alapos homlokra csapás lett belőle, amiért hagytam magam így megvezetni.

Ha a vállalkozó szellemű, AU-fanfictiont kedvelő molytársat elriasztaná a könyv terjedelme, ne hagyja magát, nagyon olvasható, és igen szórakoztató (jó, az eleje inkább, mint a vége), kár ezért kihagyni. Csak arra kell ügyelni, főleg az első felénél, hogy az ember ne nyilvános helyen olvassa, mert nem kizárt a hangos felkacagás, mint mellékhatás. :)

gacs_a_kacsa>!
Eliezer Yudkowsky: Harry Potter and the Methods of Rationality

Nem szoktam fanfictiont olvasni, nem tudom megítélni, fanfictionnek milyen, bár az a gyanúm, hogy annak is kivételesen jó. De önmagában is egy nagyszerű könyv, nagyon jól kidolgozott a története, sokszor olyan szórakoztató, hogy nehéz volt nem nevetni rajta hangosan (csak épp olyankor olvastam, amikor nem lett volna szabad és titkolni kellett), máskor meg könnyekig meghatott, pedig nem hatnak meg könnyen könyvek. Ami pedig nyilvánvalóan a legjobb benne, hogy a racionális gondolkodásról, a tudományos módszerről tanít, úgy, hogy nincs beleerőltetve a történetbe, hanem szerves része. Bár én most úgy érzem, hogy „nem helyesen” olvastam, mert annyira élveztem a történetet, hogy csak sodródtam vele, pedig érdemes néha megállni és átgondolni, hogy amit tanít, azokat a gondolkodási mintákat hogyan lehet szokássá tenni. De lehet, hogy emiatt újraolvasom egyszer, és a terjedelem sem tart vissza, vagy lehet, hogy ezeket a dolgokat a szerző nonfiction írásaiból tanulom majd.
Nagyon hálás vagyok @Ross-nak, hogy ezt a könyvet elhozta a molyra és lehetőségem lett megismerni.

Kaosmagier>!
Eliezer Yudkowsky: Harry Potter and the Methods of Rationality

Ez a könyv jobb, mint az eredeti :D

Igazából pont azt hozza, amit az eredeti sorozatból kicsit hiányoltam:
– Hihetetlenül részletes világépítés, és a főhősünknek hála nagyon részletesen kifejti, hogy hogyan is működnek a varázslatok, anélkül hogy igazán ellentmondana a könyveknek. Nagyon tetszett ahogy a logika összefonódik a varázslattal, a kettő erősíti egymást és jobbnál-jobb ötletek születnek a könyvben.
– A történet tele van sokoldalú karakterekkel. Még ha ismered is az eredeti történetet, akkor se tudhatod mi fog történni, mert lehet hogy más hozzáállással teljesen másképp viselkedik az adott karakter ebben a verzióban. Az is nagyon tetszett, hogy az eredeti triót lecseréltük egy kicsit sötétebb, de sokkal leleményesebb csapatra spoiler
– És hát a történet is borzasztó jó volt, csak úgy repültek az oldalak. Főleg az iskolai tevékenységek/kihívások voltak nagyon jók (mennyi eredeti ötlet!), de az egész történet zseniális volt :D

Remélem születnek még ilyen jó fanfictionok :D

2 hozzászólás
Laura_Arkanian IP>!
Eliezer Yudkowsky: Harry Potter and the Methods of Rationality

Egészen a végjátékig szinte faltam a sorokat (igaz, volt rész, amit kétszer is meg kellett rágnom, mert itt-ott elvesztettem a fonalat) de – spoiler nélkül – én úgy éreztem, a végén bejátszott a deus ex machina, és a főszereplő dramaturgiai okokból történő lebutítása is, ami a logikát NAGYON üti.
Draco történetszála talán még jobban bejött, mint Harryé. Hermione „hősködését” viszont megint csak kicsit túlhúzottnak éreztem.
Jövőre azért valószínűleg elolvasom még egyszer.

Köszönöm a kihívást!

Bibliomanie>!
Eliezer Yudkowsky: Harry Potter and the Methods of Rationality

A HP fanfictionök világában sosem merültem el igazán, csak a felszínt kapargattam, de nagyon örülök neki, hogy egyszer véletlen ráleltem egy karcra a HPMOR zónában. A tavalyi nyár legemlékezetesebb olvasmánya volt ez a sorozat, ami időként elég elborult, ahol időnként elvesztem a tudományos értekezésekbe, és ami szinte végig rendkívül izgalmas. Nem semmi, hogy Yudkowsky mit alkotott azzal vezérelve, hogy minél több emberrel megismertesse a racionális gondolkodás módszereit. Szórakoztató volt, ahogy a szuperokos Harry azon nyomban kiszúrja a varázsvilág logikátlanságait, majd korábbi tudását felhasználva igen jelentős eredményeket ér el a mágia használatában, kibővítésében. Emellett persze Voldemorttal való küzdelem sem maradhatott el.

amedeclair>!
Eliezer Yudkowsky: Harry Potter and the Methods of Rationality

A HPMOR erőssége a logikus cselekményvezetés és a karakterkidolgozás. Mindig kiderül előbb-utóbb, hogy ki mit miért csinál, sokszor csak 1-1 hosszabb fejezetcsokor végen, de akkor is. A kidolgozottsága miatt néha már túlírt, például az iskolai csatározásoknál néha arra gondoltam, hogy soha nem lesz vége. A komplexitása miatt önálló műnek is remek nem csak fanficnek, bár olyan eseményekre is utal, amelyek az eredeti HP-ben szerepeltek.
Arra keresi a választ, mit csinálna egy tudós gondolkodású ember, ha szert tehetne a varázsvilág elemei, mint varázslás, stb. spoiler és spoiler Mivel én is foglalkoztam vele, nagyon örülök, hogy a szén nanocsőről is esett szó.
Végül felteszi a kérdést, hogy mit csinálna Voldemort, ha a kastélyban lenne és miért teszi azt, amit. Nagyon jól levezeti az egyes szereplők viselkedését és annak okait, mégis olvasmányos, izgalmas és néhol megrendítő. Úgy gondolom, tökéletes alternatívája a HP-nek.

Noctua P>!
Eliezer Yudkowsky: Harry Potter and the Methods of Rationality

Elég sok fanfictiont olvastam már off, de ez határozottan kiemelkedik közülük.
A kedvencem benne, hogy nincsenek benne azok a logikai bukfencek, amikkel az eredeti Harry Potter széria tele van, és az, ahogy logikusan megmagyarázza a varázslatok és varázstárgyak működését.
Ami negatív nekem, hogy néha nagyon belaposodik, túl sokat filozofál és magyarázgatja a karakterek motivációit, illetve a Quirrel-féle háborúzgatós részek borzasztó unalmasak voltak egy idő után. Emiatt volt is egy több hetes szünet, ami alatt egyáltalán nem tudtam rávenni magam a folytatásra. De túljutottam rajta, és onnantól nagyon jól haladtam vele.
Hosszabb kritikára nem futja, mivel borzasztó hosszú történet, elég fárasztó volt időnként olvasni, és majdnem 3 hónapba telt befejezni. De sikerült!

Robert_Granc>!
Eliezer Yudkowsky: Harry Potter and the Methods of Rationality

Ritkán szoktam fanfictiont olvasni (nagyon hullámzó a színvonal és félek beleugrani a legtöbbe), de ennek a könyvnek az alapötlete megfogott – és azután meg is tartott. Számomra volt néhány hullámvölgy azért benne, akár amikor már messze túl filozofikussá vált egy-egy fejezet, vagy túlságosan életszerűtlennek éreztem valahol a viselkedést, de összességében határozottan ajánlottnak tartom. Csak győzze az ember végigolvasni: a leghosszabb könyv amit mostanában olvastam, még Rutherfurdnál is hosszabb(nak tűnik) :)


Népszerű idézetek

Hanna IP>!

“I don't want to rule the universe. I just think it could be more sensibly organised.”

Melani>!

When you walk past a bookshop you haven't visited before, you have to go in and look around. That's the family rule.

Hanna IP>!

„Blood for the blood god! ” screamed Neville. „Skulls for the skull throne! Ia! Shub-Niggurath! The enemy's gate is sideways! ”

Chapter 30

1 hozzászólás
worsi P>!

„I'm so completely going to be in Ravenclaw, thank you very much. I only want power so I can get books.”

Chapter 7

Hanna IP>!

Harry slumped over a little. "With respect, Professor McGonagall, I'm not quite sure you understand what I'm trying to do here.
„With respect, Mr. Potter, I'm quite sure I don't. Unless – this is a guess, mind – you're trying to take over the world?”
„No! I mean yes – well, NO!”
"I think I should perhaps be alarmed that you have trouble answering the question.”

45

Ross>!

„Lies propagate, that's what I'm saying. You've got to tell more lies to cover them up, lie about every fact that's connected to the first lie. And if you kept on lying, and you kept on trying to cover it up, sooner or later you'd even have to start lying about the general laws of thought. Like, someone is selling you some kind of alternative medicine that doesn't work, and any double-blind experimental study will confirm that it doesn't work. So if someone wants to go on defending the lie, they've got to get you to disbelieve in the experimental method. Like, the experimental method is just for merely scientific kinds of medicine, not amazing alternative medicine like theirs. Or a good and virtuous person should believe as strongly as they can, no matter what the evidence says. Or truth doesn't exist and there's no such thing as objective reality. A lot of common wisdom like that isn't just mistaken, it's anti-epistemology, it's systematically wrong. Every rule of rationality that tells you how to find the truth, there's someone out there who needs you to believe the opposite. If you once tell a lie, the truth is ever after your enemy; and there's a lot of people out there telling lies -” Harry's voice stopped.

Chapter 65: Contagious Lies

1 hozzászólás
Melani>!

„You can't DO that!”

„It's only a Transfiguration,” said Professor McGonagall. „An Animagus transformation, to be exact.”

„You turned into a cat! A SMALL cat! You violated Conservation of Energy! That's not just an arbitrary rule, it's implied by the form of the quantum Hamiltonian! Rejecting it destroys unitarity and then you get FTL signalling! And cats are COMPLICATED! A human mind can't just visualise a whole cat's anatomy and, and all the cat biochemistry, and what about the neurology? How can you go on thinking using a cat-sized brain?”

Professor McGonagall's lips were twitching harder now. „Magic.”

Hanna IP>!

„I have a dream,” said Harry's voice, „that one day sentient beings will be judged by the patterns of their minds, and not their color or their shape or the stuff they're made of, or who their parents were. Because if we can get along with crystal things someday, how silly would it be not to get along with Muggleborns, who are shaped like us, and think like us, as alike to us as peas in a pod? The crystal things wouldn't even be able to tell the difference.”

Chapter 47


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Soman Chainani: A Crystal of Time
Jessica Townsend: Hollowpox
Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan – Maureen Johnson – Robin Wasserman: Tales from the Shadowhunter Academy
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind
Naomi Novik: The Last Graduate
Rick Riordan: The Serpent's Shadow
Kerstin Gier: Ruby Red
Rainbow Rowell: Carry On
Kami Garcia: Teen Titans: Raven
Richelle Mead: Shadow Kiss