Az ​expresszionizmustól a szürrealizmusig 3 csillagozás

Eliana Princi: Az expresszionizmustól a szürrealizmusig

A ​XX. század hajnalán gyökeresen megváltozik a művész, különösen az avantgárd művész szerepe. Feladata immár nem a valóság „megszépítése”, hanem az, hogy kíméletlen erőszakkal leplezze le, vádolja és gúnyolja ki a polgári, ipari, nacionalista társadalom rákfenéit és képmutatását. A múlttal való szakítás jegyében számos csoport és kiáltvány születik egymással párhuzamosan: kivétel nélkül az új kirobbanó erejű akarása hatja át őket. Széles és átfogó terminussal valamennyit be szokás sorolni az „expresszionizmus” címszó alá, bár Németországban a „Der Blaue Reiter” tevékenykedik (e csoportosuláshoz tartozik Kandinszkij), Franciaországban pedig a „Vadak” alkotnak (mint például Matisse). Olaszországban Boccioni és Marinetti futuristái a nemzet művészeti örökségének szétzúzását követelik, hogy teret nyerjenek a gépek és a mozgás civilizációjának.

Ezalatt Picasso – kiindulva a formák Cézanne által kezdeményezett, geometrikus dekomponálásából – elindítja a maga forradalmát: a… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A művészet története Corvina

>!
Corvina, Budapest, 2009
406 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631357844 · Fordította: Balázs István

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

calmovato P>!
Eliana Princi: Az expresszionizmustól a szürrealizmusig

2 és fél óra alatt olvastam ki a könyvtárban jegyzeteléssel együtt, vagy én tudok túl sok mindent vagy a könyv mondott keveset, újdonságot sajnos nem sokat találtam benne. Amúgy abszolút érthető nyelvezeten futott, csak néha nagyon ugrál a korok között és nincs az a kimondott összefoglaló rész, ki kell belőle mazsolázni. De mindezek ellenére szépen összetett könyv, gyönyörű nagy felbontású képekkel. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Edina Bernard: A modern művészet 1905–1945
August Strindberg: Álomjáték
August Strindberg: Drámák
Máthé Dénes: A költői kép szemiotikai és irányzati vizsgálata a két világháború közti magyar költészetben
Déry Tibor: A kéthangú kiáltás
August Strindberg: Három dráma
José Pierre: Magritte
René Passeron: A szürrealizmus enciklopédiája
Ian Gibson: Salvador Dalí botrányos élete
Karafiáth Judit: Szürrealizmus