The ​Story of a New Name (The Neapolitan Novels 2.) 10 csillagozás

Elena Ferrante: The Story of a New Name Elena Ferrante: The Story of a New Name Elena Ferrante: The Story of a New Name

The second book, following 2012’s acclaimed My Brilliant Friend, featuring the two friends Lila and Elena. The two protagonists are now in their twenties. Marriage appears to have imprisoned Lila. Meanwhile, Elena continues her journey of self-discovery. The two young women share a complex and evolving bond that brings them close at times, and drives them apart at others. Each vacillates between hurtful disregard and profound love for the other. With this complicated and meticulously portrayed friendship at the center of their emotional lives, the two girls mature into women, paying the sometimes cruel price that this passage exacts.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Europa Editions, New York, 2020
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781787702233 · Fordította: Ann Goldstein
>!
Europa Editions, New York, 2013
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781609451349 · Fordította: Ann Goldstein
>!
Europa Editions, New York, 2013
472 oldal · ASIN: B079MHCVG5 · Fordította: Ann Goldstein

Most olvassa 1


Kiemelt értékelések

Berike>!
Elena Ferrante: The Story of a New Name

Nagyon vártam a sorozat következő részét, amelyben Lila és Elena történte tovább bonyolódik. Izgalmas ez a könyv is, teljesen belefeledkeztem az olvasásba.Vannak esetek, amikor nem igazán értettem Lila viselkedését és reakcióit, de egyébként érthetőek a reakciói. Ha őszinte akarok lenni, lehet, hogy én is hasonlóképpen tettem volna.
Elena Ferrante nagyszerű jellemábrázolásokat ad, kiválóan ismeri az emberi természetet, a viselkedést, félelmeket. Sikerült ebben a könyvben is bemutatni és közel hozni egy olyan világot, életmódot, ami tőlem távol áll (időben és térben egyaránt), mégis úgy tudja bemutatni, mintha részese lennék. Rá kell jönnöm, hogy bár teljesen más közegben élek, nagyon hasonló kérdések foglalkoztatnak, mint a regény szereplőit. És talán ezzel az érzésemmel nem vagyok egyedül…

RitaMoly P>!
Elena Ferrante: The Story of a New Name

Még mielőtt belekezdtem volna azt gondoltam, hogy a folytatással kicsit le fog ülni a dolog, és biztos nem fog annyira tetszeni, mint az első rész. Ehhez képest a sorozat második kötete is kifejezetten erősre sikeredett, teljesen belefeledkeztem az olvasásba. Folyamatosan váltakozott bennem a „de jó kifejezve látni, amit én is éreztem már” meg az „oké, de azért ez egy kicsit sok” – de valószínűleg pont ezek miatt a végletek miatt tetszik annyira. Itt már erősebben éreztem azt, hogy Lila néha túl messzire megy, de közben megértem azt is, hogy miért. És bekövetkezett az elkerülhetetlen is, elkezdtem én is a régi barátságaimon gondolkozni, hogy mikor melyikünk volt Elena és Lila, és hogy mennyire sikerült túllépni ezen az örökös versengésen.

>!
Europa Editions, New York, 2013
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781609451349 · Fordította: Ann Goldstein
Viktoria_Agnes_Takacs>!
Elena Ferrante: The Story of a New Name

Mar az elso kotet is nagyon tetszett, de ez a masodik meg erosebbre sikerult. Csodalatos ez a baratsag, ez a se veled-se nelkuled kapcsolat. Nem allitom, hogy mindig kedvelem Lila alakjat, es szerintem sokszor igazsagtalanul helyezi maga fole a foszereplo, de ez teszi igazan erdekesse azt a dinamikat, ami ekozott a ket lany/no kozott kibontakozik.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Berike>!

There was something malevolent in
the inequality, and now I knew it. It acted in the depths, it dug deeper than money.
The cash of two grocery stores, and even of the shoe factory and the shoe store,
was not sufficient to hide our origin. Lila herself, even if she had taken from the
cash drawer more money than she had taken, even if she had taken millions, thirty,
even fifty, couldn’t do it. I had understood this, and finally there was something
that I knew better than she did, I had learned it not on those streets but outside the
school, looking at the girl who came to meet Nino. She was superior to us, just as
she was, unwittingly. And this was unendurable.

RitaMoly P>!

I had been living in Pisa for two and a half years, I was a very brilliant student, and returning to Naples for the holidays had become an ordeal that I submitted to in order to avoid arguments with my parents, especially with my mother. As soon as the train entered the station I became nervous. I feared that some accident would prevent me from returning to the Normale at the end of the vacation: a serious illness that obliged me to enter the chaos of a hospital, some dreadful event that forced me to stop studying because the family needed me.

396. oldal (Europa Editions, 2013)

RitaMoly P>!

She said, „For your whole life you love people and you never really know who they are.”

215. oldal (Europa Editions, 2013)

RitaMoly P>!

That day, instead, I saw clearly the mothers of the old neighborhood. They were nervous, they were acquiescent. They were silent, with tight lips and stooping shoulders, or they yelled terrible insults at the children who harassed them. Extremely thin, with hollow eyes and cheeks, or with broad behinds, swollen ankles, heavy chests, they lugged shopping bags and small children who clung to their skirts and wanted to be picked up. And, good God, they were ten, at most twenty years older than me. Yet they appeared to have lost those feminine qualities that were so important to us girls and that we accentuated with clothes, with makeup. They had been consumed by the bodies of husbands, fathers, brothers, whom they ultimately came to resemble, because of their labors or the arrival of old age, of illness. When did that transformation begin? With housework? With pregnancies? With beatings?

102. oldal (Europa Editions, 2013)


A sorozat következő kötete

The Neapolitan Novels sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Liane Moriarty: Big Little Lies
Amy Harmon: Making Faces
Kristin Hannah: Firefly Lane
Margaret Mazzantini: Twice Born
Jennifer Probst: The Marriage Trap
Taylor Jenkins Reid: The Seven Husbands of Evelyn Hugo
Diana Gabaldon: Outlander
Colleen Hoover: Without Merit