My ​Brilliant Friend (The Neapolitan Novels 1.) 15 csillagozás

Elena Ferrante: My Brilliant Friend Elena Ferrante: My Brilliant Friend

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​modern masterpiece from one of Italy’s most acclaimed authors, My Brilliant Friend is a rich, intense, and generous-hearted story about two friends, Elena and Lila. Ferrante’s inimitable style lends itself perfectly to a meticulous portrait of these two women that is also the story of a nation and a touching meditation on the nature of friendship.

The story begins in the 1950s, in a poor but vibrant neighborhood on the outskirts of Naples. Growing up on these tough streets the two girls learn to rely on each other ahead of anyone or anything else. As they grow, as their paths repeatedly diverge and converge, Elena and Lila remain best friends whose respective destinies are reflected and refracted in the other. They are likewise the embodiments of a nation undergoing momentous change. Through the lives of these two women, Ferrante tells the story of a neighborhood, a city, and a country as it is transformed in ways that, in turn, also transform the relationship between… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Europa Editions, New York, 2020
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781787702226 · Fordította: Ann Goldstein
>!
Europa Editions, New York, 2012
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781609450786 · Fordította: Ann Goldstein
>!
Europa Editions, New York, 2012
332 oldal · ASIN: B008H7KGFC · Fordította: Ann Goldstein

Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

brigi11 P>!
Elena Ferrante: My Brilliant Friend

Sokat gondolkodtam a 3.5 – 4 csillag között. Kb. a könyv közepétől egyszerre dühített és untatott ez a könyv. Untam az állandó féltékenykedést, akár a tanulásról, akár fiúkról volt szó. Elena állandó mártírkodása, ahogy folyamatosan negatív képet állít fel magáról, mert csak és kizárólag Lila az okos, szép és szerethető a helyenként teljesen elvette a kedvem az egész történettől. A végén az a csavar és a hitelessége miatt kapott egy nagyon gyenge 4 csillagot, és ha majd egyszer szembe jön velem a könyvtárban, akkor talán folytatni is fogom.

10 hozzászólás
RitaMoly P>!
Elena Ferrante: My Brilliant Friend

Ez egy nagyon jól megírt könyv, csak úgy olvastatja magát az emberrel. Szerintem a fordítás is jó lett, láttam pár részt a sorozatból olaszul és ott is az fogott meg, hogy mennyire gördülékeny a narráció. Hála égnek már rég túlvagyok a kamaszkoron, de még mindig emlékszem mennyire kényelmetlenül tudja magát érezni az ember a saját testében, meg hogy a felnőttek folyton versenyeztetik és összemérik másokkal, ami egy barátságot is meg tud mérgezni. És ha a felnőtté válás önmagában nem lenne elég, itt még meg is tetézi az egészet a korszak, a politika, a társadalmi különbségek, és a nemi szerepfelfogások is. El nem tudom képzelni milyen érzés lehet azért férjhez menni valakihez, hogy megszabadulj egy még rosszabbnak tűnő alternatívától – én már attól rosszul voltam, amikor a szomszédok az alattunk lakó fiút a húgom „potenciális vőlegénye”-ként emlegették, csak azért, mert egyidősek voltak. Ferrante nagyon jól szövi össze a személyes élettörténeteket Nápoly (és Olaszország) politikai átalakulásával, amitől ez a mű jóval több lesz, mint „csak” egy barátság története.

>!
Europa Editions, New York, 2012
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781609450786 · Fordította: Ann Goldstein
Berike>!
Elena Ferrante: My Brilliant Friend

Ebben a regényben Elena Ferrante új stílusát és hangját ismertem meg – teljesen eltért az eddig általam olvasott két regényétől.
Nagyon jól megírt könyv, alig tudtam letenni, teljesen lekötötte a figyelmemet. A történet Elena és Lila barátságáról szól, miközben megismerhetjük a háború utáni Nápoly szegénynegyedének mindennapjait. Ez egy durva és erőszakos világ, sok-sok konfliktussal, amelyekre csak a fizikai erőszak jelent megoldást ebben a környezetben.
Végigkísérjük a lányok felnőtté válását, a gyermekkorból a felnőttkorba való átmenetet. A két lány tűz és víz, mégis elválaszthatatlan barátok lesznek. Izgalmas volt végigkísérni a fejlődésüket.
Kíváncsian várom a folytatást.

Viktoria_Agnes_Takacs>!
Elena Ferrante: My Brilliant Friend

Remekul megirt konyv, valos, elethu karakterekkel. Nagyon izgalmas a lanyok kapcslatanak alakulasa, a haboru utani Napoly leirasa, milyen is volt az elet a szegenynegyedben.


Népszerű idézetek

hungi_moncsi>!

I feel no nostalgia for our childhood: it was full of violence.

hungi_moncsi>!

I suppose that that was my way of reacting to envy, and hatred, and of suffocating them. Or maybe I disguised in that manner the sense of subordination, the fascination I felt. Certainly I trained myself to accept readily Lila's superiority in everything, and even her oppressions.


A sorozat következő kötete

The Neapolitan Novels sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Mazzantini: Twice Born
Taylor Jenkins Reid: The Seven Husbands of Evelyn Hugo
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Liane Moriarty: Big Little Lies
Amy Harmon: Making Faces
Delia Owens: Where the Crawdads Sing
Kerstin Gier: Emerald Green
Kerstin Gier: Just Dreaming
Colleen Hoover: It Ends with Us
Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss