My ​Brilliant Friend (The Neapolitan Novels 1.) 17 csillagozás

Elena Ferrante: My Brilliant Friend Elena Ferrante: My Brilliant Friend

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​modern masterpiece from one of Italy’s most acclaimed authors, My Brilliant Friend is a rich, intense, and generous-hearted story about two friends, Elena and Lila. Ferrante’s inimitable style lends itself perfectly to a meticulous portrait of these two women that is also the story of a nation and a touching meditation on the nature of friendship.

The story begins in the 1950s, in a poor but vibrant neighborhood on the outskirts of Naples. Growing up on these tough streets the two girls learn to rely on each other ahead of anyone or anything else. As they grow, as their paths repeatedly diverge and converge, Elena and Lila remain best friends whose respective destinies are reflected and refracted in the other. They are likewise the embodiments of a nation undergoing momentous change. Through the lives of these two women, Ferrante tells the story of a neighborhood, a city, and a country as it is transformed in ways that, in turn, also transform the relationship between… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Europa Editions, New York, 2020
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781787702226 · Fordította: Ann Goldstein
>!
Europa Editions, New York, 2012
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781609450786 · Fordította: Ann Goldstein
>!
Europa Editions, New York, 2012
332 oldal · ASIN: B008H7KGFC · Fordította: Ann Goldstein

1 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

brigi11 P>!
Elena Ferrante: My Brilliant Friend

Sokat gondolkodtam a 3.5 – 4 csillag között. Kb. a könyv közepétől egyszerre dühített és untatott ez a könyv. Untam az állandó féltékenykedést, akár a tanulásról, akár fiúkról volt szó. Elena állandó mártírkodása, ahogy folyamatosan negatív képet állít fel magáról, mert csak és kizárólag Lila az okos, szép és szerethető a helyenként teljesen elvette a kedvem az egész történettől. A végén az a csavar és a hitelessége miatt kapott egy nagyon gyenge 4 csillagot, és ha majd egyszer szembe jön velem a könyvtárban, akkor talán folytatni is fogom.

10 hozzászólás
Berike>!
Elena Ferrante: My Brilliant Friend

Ebben a regényben Elena Ferrante új stílusát és hangját ismertem meg – teljesen eltért az eddig általam olvasott két regényétől.
Nagyon jól megírt könyv, alig tudtam letenni, teljesen lekötötte a figyelmemet. A történet Elena és Lila barátságáról szól, miközben megismerhetjük a háború utáni Nápoly szegénynegyedének mindennapjait. Ez egy durva és erőszakos világ, sok-sok konfliktussal, amelyekre csak a fizikai erőszak jelent megoldást ebben a környezetben.
Végigkísérjük a lányok felnőtté válását, a gyermekkorból a felnőttkorba való átmenetet. A két lány tűz és víz, mégis elválaszthatatlan barátok lesznek. Izgalmas volt végigkísérni a fejlődésüket.
Kíváncsian várom a folytatást.

Viktoria_Agnes_Takacs P>!
Elena Ferrante: My Brilliant Friend

Remekul megirt konyv, valos, elethu karakterekkel. Nagyon izgalmas a lanyok kapcslatanak alakulasa, a haboru utani Napoly leirasa, milyen is volt az elet a szegenynegyedben.


Népszerű idézetek

olvasópokróc>!

I feel no nostalgia for our childhood: it was full of violence.

olvasópokróc>!

I suppose that that was my way of reacting to envy, and hatred, and of suffocating them. Or maybe I disguised in that manner the sense of subordination, the fascination I felt. Certainly I trained myself to accept readily Lila's superiority in everything, and even her oppressions.

Nazgul>!

”Are we still friends?”
”Yes.”
“Then will you do me a favor?”
I would have done anything for her, on that morning of reconciliation: run away from home, leave the neighborhood, sleep in farmhouses, feed on roots, descend into the sewers through the grates, never turn back, not even if it was cold, not even if it rained. But what she asked seemed to me nothing and at the moment disappointed me. She wanted simply to meet once a day, in the public gardens, even just for an hour, before dinner, and I was to bring the Latin books.

107. oldal


A sorozat következő kötete

The Neapolitan Novels sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & the Six (angol)
Amy Harmon: From Sand and Ash
Adriana Trigiani: The Shoemaker's Wife
Jenna Evans Welch: Love & Gelato
Anthony Capella: The Food of Love
Nicky Pellegrino: Under Italian Skies
Sylvain Reynard: Gabriel's Inferno
Miranda Cowley Heller: The Paper Palace
Chloe Liese: Always Only You
Cara Dee: We Have Till Dawn