I ​giorni dell'abbandono 2 csillagozás

Elena Ferrante: I giorni dell'abbandono

Una donna ancora giovane, serena e appagata viene abbandonata all'improvviso dal marito e precipita in un gorgo scuro e antico. Rimasta con i due figli e il cane, profondamente segnata dal dolore e dall'umiliazione, Olga, dalla tranquilla Torino dove si è trasferita da qualche anno, è risucchiata tra i fantasmi della sua infanzia napoletana, che si impossessano del presente e la chiudono in una alienata e intermittente percezione di sé. Comincia così una caduta rovinosa.

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Edizioni EL, Roma, 2002
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788866326410
>!
E/O, Róma, 2002
228 oldal · ISBN: 9788876419522

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Mónika_Sándor>!
Elena Ferrante: I giorni dell'abbandono

Ferrante Brilliáns barátnőm könyve a várakozásaimmal ellentétben kisebb csalódás volt, ráadásul végig az az érzésem volt, hogy eredetiben mennyivel jobb lenne olvasni.
Szóval ennek a könyvnek olaszul vágtam neki és milyen jól tettem! :)
Hihetetlenül mély ez a könyv, tele van érzelmekkel, amik rám is hatottak, kaptam néhány fájdalmas gyomrost. Számomra külön extra, hogy egyes szám első személyben íródott – így esélyem sem volt távol tartani magamat érzelmileg ettől a néha pszichózis-szerű rémálomtól. Szerencse, hogy a végén felébredtem!
Nagy hibám az, hogy olvasás előtt/alatt hajlamos vagyok beleolvasni az itteni véleményekbe – ebben az esetben természetesen a magyar fordításéba. Ezúttal szerencsére sokakkal nem értettem egyet. Bizony előfordulhat, hogy ha egy teljesen a férjétől függő asszonyt hirtelen elhagy a férje, szépen lassan elveszíti a lába alól a talajt, összeomlik, ahogy a világa is körülötte. Számomra inkább az a kérdés, hogy a férj mégis mit képzelt, hogy így otthagyja 2 gyerekkel magára?! És hol voltak a bajban a barátok, a család?! Szörnyű, ha az ember lába alatt nincs semmilyen védőháló, amely segít fennmaradni a víz felszíne fölött, ha épp jönnek a több méteres hullámok…
A könyvben fantasztikus jellem- és érzelemábrázolást kapunk, elképesztően plasztikus, valós, és igen, néha vulgáris is – de ez is tökéletesen illett Olga lelkiállapotához. A könyv drámai részét egyszerűen lehetetlen volt letenni – szinte lélegzet-visszafojtva olvastam.
Szóval le vagyok nyűgözve! :)

sonozsoka>!
Elena Ferrante: I giorni dell'abbandono

Megint egy zseniális könyv Ferrantétól. Tele érzelemmel és gondolatokkal életünk egyik nehéz időszakából, amikor elhagynak. Hogyan lehet túlélni, átvészelni? Mit érzünk ilyenkor. Nem volt könnyű de nagyon tetszett.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jenny Han: Tutte le Volte che ho Scritto ti Amo
Giorgio Vasta: Il tempo materiale
Marco Buticchi: Casa di mare
Marco Buticchi: Il segno dell'aquila
Alessandro Mari: Troppo umana speranza
Stefania Auci: I leoni di Sicilia
Massimo Carlotto: Il mondo non mi deve nulla
Loriano Macchiavelli: L'archivista
Lello Gurrado: Assassinio in libreria
Marco Balzano: Resto qui