Good ​Night Stories for Rebel Girls 8 csillagozás

100 Tales of Extraordinary Women
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls

”Good Night Stories for Rebel Girls” is a children's book packed with 100 bedtime stories about the life of 100 extraordinary women from the past and the present, illustrated by 60 female artists from all over the world. Each woman's story is written in the style of a fairy tale. Each story has a full page, full color portrait that captures the spirit of the portrayed hero.
”A must-have for the nightstand of every girl or young woman you know.” – Geri Stengel, Forbes
”Good Night Stories for Rebel Girls” is the most crowdfunded original book in history. It was created with the support of 25,000 backers from 71 countries who pledged 1.3 million dollars to help the creators bring the first edition to life.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Penguin, London, 2017
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780141986005

Most olvassa 2

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

>!
negyvenketto P
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls

Alig kezdtem el olvasni ezt a könyvet és már azon gondolkoztam, hogy vajon mit fogok az értékelésbe írni. A szándék öt csillagos. Kellenek olyan gyerekkönyvek, amik direkt lányoknak szólnak, és mégsem rózsaszínhercegnősek. Jó, hogy valódi nőkről szól, akik tényleg elértek valamit, nem csak kitalált szereplők próbálnak lenyűgözni. Jó, hogy sok különböző női képzőművészt kértek fel az illusztrálásra.

Viszont: szerintem nincs jól megírva (és az illusztrációk egy részét sem szeretem). Például máig nem tudtam rájönni, hogy ennek a könyvnek kik a célkorosztálya. Nem olvasok sok kortárs angol gyerekkönyvet, és nem ismerek angol anyanyelvű gyerekeket, szóval lehet, hogy rosszul mérem fel a dolgot. Nekem úgy tűnik, hogy a nyelvezete, a mondatszerkezetek, a történetvezetés, a történetek hossza, a betűméret leginkább ovisoknak, esetleg kisiskolásoknak (mondjuk max. 7-8 éves korig) való. A szókincs, meg maguk a történetek viszont nagyobbaknak. Nem arról van szó, hogy egy ötéves szerintem ne találkozhatna ilyen témákkal, hanem hogy miért olvasnék fel neki valamit, aminek nincs irodalmi értéke, ellenben minden második szót meg kell neki magyaráznom, és beszélni kell még minimum bő negyed órát a kontextusról, hogy egyáltalán bármit értsen belőle. Nem minden történet ilyen, de vannak ilyenek. Tök jó, hogy ez ad egy listát 100 nőről, akik érdekesek lehetnek, meg témákat, amikről lehet beszélgetni egy gyerekkel, de maguktól a szövegektől viszketek. A mese-nyelvezetet erőltetettnek érzem, a történetek túl rövidek, ezért vannak részletek, amiket én sem értek, hiába van több háttértudásom, mint egy gyereknek, és többször értetlenül néztem, hogy a történetenként átlagosan 15 rövidke mondatból miért használtak el 2-3-at valami teljesen irreleváns részletre.

Azt hiszem, én akkor szerettem volna bele ebbe a könyvbe, ha egy nagybetűs oldal helyett 2-5 normálbetűs jutott volna egy történetnek, igényes stílusban megírva. Így inkább azt mondom, hogy jó, hogy lesz kiknek utánanéznem a Wikipédián. Nekem a témában sokkal jobban bejött a Rejected Princesses blog: http://www.rejectedprincesses.com/ (köszi az ajánlást @Morgiana!)

4 hozzászólás
>!
U_Viki
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls

Nem tudom értékelni ezt a könyvet. Annyival többre számítottam. Vannak történetek, amikre 5* csillagot is adnák, sajnos ezekből van a kevesebb. A többi nagyon erőltetett volt. Akkorát csalódtam. :/

>!
Penguin, London, 2017
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780141986005
>!
littlelinda
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls

Ahogy már páran elmondták előttem, nagyon jó kezdeményezés ez a fiatal lányok ösztönzésére, és arra, hogy megkíséreljék elhalványítani a nemek közötti megkülönböztetést. Viszont szerintem meggyőzőbb lett volna, ha kevesebb, de részletesebb történetek vannak benne a leghíresebb, legnagyobb női alakokról. Sok személyt és a történetét ismertem, de engem inkább elszomorított, hogy lerövidítették egy oldalba az élettörténetüket, ahelyett, hogy kifejtettek és megmagyaráztak volna bizonyos dolgokat. Mivel az összes történetnek ugyanaz volt a tanulsága, így a végére kicsit unalmassá egyhangúvá váltak. Az illusztrációk viszont gyönyörűek, és maga a könyv is nagyon jól össze van rakva, mutatós és biztos vagyok benne, hogy kisgyerekek is nagyon jól elfoglalnák magukat vele.

>!
CaptainV P
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls

A koncepció tetszik, a megvalósítás kevésbé. Maguk a szövegek jók, tömören foglalják össze egy-egy hölgy főbb tettét, eredményét, de ahhoz, hogy igazán megismerd a személyt és a körülményeit, rövidek. Ugyanakkor arra, hogy utána tovább lehessen beszélgetni róluk, alkalmasak, sőt, én azt mondanám, muszáj is az utólagos átdumálás, mert ezek olyan női sorsok (többnyire, pl. Michelle Obama bekerülését így egyáltalán semmilyen szinten nem vágom), amik kapcsán nem hagyhatod ott a gyereket a kérdéseivel, amik valószínűleg eléggé a szexizmussal vagy a rasszizmussal kapcsolatosak lesznek.
Az illusztrációk, szánom-bánom, többnyire nem tetszettek, sokkal hatásosabb, „arcképcsarnokosabb” benyomást keltett volna, ha egy darab, de nagyon tehetséges illusztrátor dolgozik rajta – így túl… khm… eklektikus.
Kellemes válogatás, és igyekszik sokszínű lenni, amit értékelek, de mondom, inkább bemelegítő szerepet tud betölteni komolyabb, izgalmasabb beszélgetések előtt (amiknek az értékét ne becsüljük alá!).

>!
RitaMoly P
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls

Hát… Én is a szokásossal kezdem: az alapötlet jó, és szükség van hasonló tematikájú könyvekre. A kivitelezéssel vannak problémáim. Az illusztrációk elég vegyesek, többnyire tetszetősek, de van pár, amelyik kevésbé lett eltalálva. A nyelvezetbe nem szeretnék nagyon belemenni, mert nem én vagyok a célközönség, gyerekem nincs, nem olvasok túl sűrűn mesét, szóval nem érzem fairnek (bár tény, hogy inkább negatív érzéseim vannak). A szelekcióval azonban komoly problémám van – mint nő / társadalomtudós / potenciális anya (?).

Azon kívül, hogy közösségi finanszírozással dobták össze nem tudok többet a sztoriról, pedig érdekelne, hogy mi alapján került bele pont ez a 100 nő – ezeket javasolták a támogatók vagy aki a szerzők eszébe jutott vagy hogy? Disclaimer, mert próbálok nem félreérthető lenni: nem gondolom, hogy mindenkit, akinek problémás pontok vannak az életrajzában, ki kéne hagyni egy ilyen kötetből. Ott van pl. Coco Chanel, akiről tudjuk, amit tudunk, de itt a divatszakmát „reprezentálja”, azon van a hangsúly, a szakmájában megkerülhetetlen, stb. – vagyis létre lehet hozni körülötte egy olyan narratívát, ami egy példaértékű karrierutat vázol fel kislányoknak.

A politikusok ugyanakkor egy kifejezetten necces kategóriát képeznek: némelyek mellett tudok érvelni narratíva-szempontból, de akinek a szerepeltetése indokolatlannak tűnik, az Margaret Thatcher (mondom főleg azért, mert brit politikából írtam a szakdogám, szóval róla többet tudok, mint teszem azt Fadumo Dayib-ről…) Ő miért kellett ide? Mert az, hogy ő volt az első női miniszterelnök az Egyesült Királyságban, sajnos nem elég. Van egy gyönyörű lista Wikipédián női állam- és kormányfőkről, 100+ személlyel, egész biztos találni rajta olyat, aki többet használt, mint ártott, amíg kormányon volt kevésbé kétes megítélésű. (Ha már női reprezentáció és politika, és valamiért ragaszkodunk Európához, akkor skandinávok esetleg evidensek lennének, nem?) Itt van róla egy mondat a könyvből: spoiler Szóval nem tudom mi a tanulság, a lányoknak is ugyanolyan joguk van rossz embereknek lenni, mint a fiúknak? Értem én, hogy a könyv az angolszász piacot célozza, és ha női kormányfőt kell mondani, akkor utánajárás nélkül csak Thatcher megy, de a sztorinak annyi a tanulsága, hogy minden szexizmust legyőzve politikus lett, aki nehéz döntéseket hozott – ami igaz a világ összes női politikusára valaha.

>!
Penguin, London, 2017
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780141986005
>!
Flór
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls

Ez az a regény, amitől álmodozva hajtod a fejed a párnára. Ami elülteti a remény aprócska magját a szívünkbe, hogy igenis a mi álmaink is valóra válthatóak, bármennyire is ijesztően nagyok vagy távoliak. Ezért ajánlott mindenkinek elolvasnia kortól és nemtől függetlenül. A 100 rövid, de annál inspirálóbb történet 100 nagyon különböző lányt/nőt állít elénk, akik szinte semmiben nem hasonlítanak (se a nemzetiségükben; bőrszínükben; a korban, ahol éltek vagy a hitükben.) Egy dolgot kivéve. Ők mertek harcolni az álmaikért és hinni benne, hogy egy napon megnyerik a csatát. Néhányuk éveken át küzdött, míg mások éveken át vártak, hogy megtehessék az első lépéseket. Van, aki már győzött, van, aki még harcol.
Mindegyikük mást szeretett volna elérni az életben (embereket menteni, harcolni a szabadságukért, felfedezni valamit, kiállni a jogaikért, elfogadtatni saját magukat vagy egész egyszerűen csak azért élni, ami a boldoggá teszi őket) és mégis mind ugyanazért küzdöttek. Az álmaikért.

>!
doszka
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls

Ez a könyv számomra vegyes érzelmeket hordozott. Egyrészt az illusztrációk tetszettek, érdekesnek talátam 1-2 sztorit is. Ugyanakkor nem értem, miért került bele egy 10 éves transgender fiú/lány a könyvbe. Nah nem a neme miatt, hanem a kora miatt (főleg azt tekintve hogy elég nagy nevek szerepelnek a könyvben). Illetve az a történet se tetszett, ahol a hölgy érdeme az volt, hogy elhozott egy pandát Kínából. Lehet tett többet is a világért és ezt emelték ki.
A nyelvezetéről nem nyilatkoznék, mert ugye elvileg gyerekeknek készült.
Összességében nekem egy közepes olvasmány volt.


Népszerű idézetek

>!
sissiwolf

I am not an angel, and I will not be one till I die: I will be myself.

33. oldal

>!
sissiwolf

The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched – they must be felt with the heart.

69. oldal

>!
sissiwolf

The stars are not very different from us: they are born, they grow old, they die.

113. oldal

>!
U_Viki

As long as I live, I will have control over my being.

21. oldal

>!
U_Viki

I am one of the people who love the why of things.

35. oldal

>!
U_Viki

When a woman decides to change everything changes around her.

51. oldal

>!
U_Viki

I will always be as difficult as necessary to achieve the best.

115. oldal

>!
sissiwolf

No matter what the challenges are, never walk away from your dream. The more you persist, the closer you are going to get to your goals. When things get tough, just get tougher.

14. oldal

>!
sissiwolf

Always stay true to yourself and never let what somebody else says distract you from your goals.

143. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Kingsley: The Water-Babies
Marc Boutavant: Around the World with Mouk
Valerie Tripp: Happy Birthday, Molly!
Valerie Tripp: Samantha saves the Day
Amy Novesky: Cloth Lullaby
Tish Rabe: On Beyond Bugs
Janet Shaw: Happy Birthday, Kirsten!
Terry Deary: Top 50 Villains
Nick Arnold: The Body Owner's Handbook
Stephanie Turnbull: Volcanoes