Esti ​mesék lázadó lányoknak 2. 77 csillagozás

100 különleges nő története
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

„Ez a lenyűgöző könyv megmutatja a lányoknak, hogy bármi lehet belőlük.”
Itt a New York Times sikerlistáját is megjárt szenzációs könyv folytatása, ami arra ösztönzi a lányokat szerte a világon, hogy merjenek álmodni, célokat kitűzni, és küzdeni, hogy elérjék ezeket. Az Esti mesék lázadó lányoknak második kötete száz újabb kivételes nő életét meséli el Nefertititől Beyoncéig, Rosalind Franklintől J.K. Rowlingig. Királynők és aktivisták, balerinák és ügyvédek, kalózok és számítógépes tudósok, űrhajósok és feltalálók lenyűgöző történetei mutatják be a lehetőségek izgalmas és végtelen tárházát.

Francesca Cavallo és Elena Favilli a New York Times sikerlistáján szereplő szerzők, műveiket több mint harminc nyelvre fordították le. Olaszországban nevelkedtek, és a Timbuktu médiavállalat alapítói.

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Róluk szól: Mary Shelley, J. K. Rowling, Wisława Szymborska, Agatha Christie, Beatrix Potter, Chimamanda Ngozi Adichie, Clemantine Wamariya, Nadine Gordimer, Szapphó

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Esti mesék lázadó lányoknak Móra

>!
Móra, Budapest, 2018
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634861195 · Fordította: Nagy Andrea

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 104

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

katen>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Hasonlóan jó élmény volt nekünk, mint az első rész. Ebben talán kicsit több az ismeretlen név, viszont pont emiatt sokkal nagyobb volt az új, ismeretlen történetekre, sorsokra való rácsodálkozás élménye is.
Bekuckóztunk az 5 és 9 évessel és egy okos telefonnal, és ahol lehetett, zenét hallgattunk, festményeket, régi fényképeket nézegettünk, vagy éppen egy focistanő bombagóljait. Nagyon jól szórakoztunk, nagyon sokat tanultunk és nagyon sokat beszélgettünk.
Imádom ezt a sorozatot, túl hamar kivégeztük!

Niki_Salamon>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Az 50 elszánt magyar nő után kinéztem magamnak ezt és ehhez hasonló köteteket. Nagyon szépek az illusztrációk és szerintem nem csak gyerekeknek érdekes olvasmány, hanem nekünk felnőtteknek is. Volt olyan, akiről nem hallottam, vagy éppen nem tudtam elég információt. Szeretem az ilyesmi rövidke kis életrajzi leírásokat, azért a lényeget néha így is megkapjuk és ha több információ kell vagy érdekel minket az adott személyről, akkor gyorsan utána lehet nézni.
Bár nem saját tulajdonú könyv, de biztos beszerzem.

Sippancs P>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Nehéz értékelni ezt a könyvet, mert mind a 100 nő/lány életének legfontosabb mozzanata(i) mindössze 1 oldalba van(nak) belesűrítve. Ha viszont a figyelemfelkeltés volt a cél, hogy tovább kutakodjunk, a későbbiekben mélyebbre ássuk magunkat egy-egy ember életében, akkor elérte célját a könyv.
Mivel nem olvastam az első részt, nem tudom, hogy abban milyen nevek szerepeltek, de itt a felsorakoztatottak 75%-áról még sosem hallottam. (És nagy bánatomra egy magyar nevet sem találtam benne.) Többször viszont úgy jártam, hogy leírásból felismertem az illetőt (pl. Marina Abramović), csak arcot nem tudtam társítani hozzá.
A kezdeményezés jó, a kivitelezés csodaszép (azok az illusztrációk, váó!), magamnak azonban nem venném meg a könyvet. Talán ha lenne egy 10 éves unokahúgom…

Niki P>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Nagyon érdekes volt. Sok új emberkével „ismerkedhettem” meg. Nagyon sokról eddig még nem is hallottam. Külön elnyerte a tetszésem, hogy az egyik kedvenc írónőm nyitotta a könyvet, Agatha Christie :)

Molymacska>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Nem tudom, mennyire lehet összehasonlítani az elsővel, hiszen a koncepciója ugyanaz, mégis egy kicsit más.
Az elsőhöz képest számomra több híres (nagyon híres) személy is volt benne. Nem volt rossz, sőt, néhol sikerült az adott nő munkásságát más megvilágításba helyezni, emiatt ez mindenképpen pozitívnak tartom.
Ami érdekesség volt, hogy rengeteg még élő személy is volt benne, így az elsőhöz képest most olyan nőkkel is találkoztunk, aki nem, mint feministák álltak, hanem mint nők, akik sikert értek el az adott területen. Iszonyú jó érzés volt Rowlingról vagy Madonnáról, aki mondhatom, hogy az én életem része (valamilyen szinten).
A rajzok között az elsőhöz képest még gyönyörűbb illusztrációk születtek, egyszerűen mesések, némelyik a színeivel, más a formáival vesz le a lábamról, de érezhető a grafikusok fejlődése is.
Örülök, hogy olvashattam a második kötetet, és remélem még sok-sok folytatás lesz. Legszívesebben minden gyerekhez eljuttatnám, annyi mondanivaló van benne.

LRn>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Körülbelül ugyanazt tudom elmondani róla, mint az első részről: a koncepció remek, de a címmel nem vagyok kibékülve még mindig (hiszen kizárja a fiúkat az olvasók halmazából), a rajzok többsége kreatív és figyelemfelkeltő, talán jobbak is, mint az első részben.

A történetek egyszerűek és hiányosak, de ez nem baj, hiszen úgy vannak megalkotva, hogy szükségessé tegyék a közös kutatómunkát a szülővel: érdemes nyitott böngészővel készülni, hogy utána lehessen nézni az éppen tárgyalt nők életének és munkáinak részletesebben, így a gyerekek nemcsak sokat tanulhatnak, de szüleikkel is minőségi időt tölthetnek. Azért is fontos a szülői közreműködés, mert ebben a részben is sokszor találkozhatunk kemény témákkal – fogyatékossággal, rasszizmussal, menekültekkel, vagy egyszerűen csak azzal, hogy senki sem hitt a főhős álmainak megvalósíthatóságában. Sok olyan helyzettel találkozhatnak az ifjú olvasók, amelyek őket is érintik vagy érinteni fogják, és amelyekről érdemes beszélni velük, nem pedig megvárni, míg a tévéből hallanak róla.

Szóval nekem nagyon tetszik ez a kezdeményezés, nagyobb részt a megvalósítás is, jó szívvel tudom ajánlani lányoknak és fiúknak egyaránt!

Vaklarma P>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Nem hittem volna, hogy egy női életrajzokról szóló könyv ennyire le tud kötni, de ezek szerint simán. Az elején kicsit zavart, hogy az ABC rend miatt összevissza ugrálnak a híres nők az időben, a jelenkori teniszező után az ókori költőnővel, de aztán rájöttem, hogy ez azért jó, mert így kevésbé lesz unalmas. És az is látszik, hogy teljesen más a módszer, mint egy itthoni életrajznál. Nálunk egy életrajz tele van helyszínekkel, évszámokkal, a művek címével meg még mindenféle egyébbel, amit irtóra fontosnak gondolunk, pedig úgysem marad meg. Itt meg? Egy bevezető mondat a gyerekkorról, valami érdekes tevékenység kiragadása, aztán durr a közepébe, és akármilyen kalandos élettörténetről van is szó, bele kell férnie egy nagybetűkkel szedett oldalba. Persze, mert a cél az, hogy bemutassák mitől olyan rendkívüliek ezek a nők. És tényleg azok, szó se róla! Ami tetszett: jópofák a rajzok! Vannak nagyon kezdetleges, óvodás szintűek is, de fényképszerűen pontosak is közöttük, és ez is így jó, mert ugyanolyan sokszínűek, mint a történetek. Az is tetszett, hogy nemcsak régen élt hősnők vannak, hanem olyanok is, akik ma is élnek, sőt olyat is találtam, aki még 15 sincs! Ezzel is közelebb lehet hozni ezt az egészet a gyerekekhez. (Is.) Mondjuk a 6 éves besorolást kicsit korainak találom. Nem hiszem hogy egy 6 évesnek nácikról, népirtásról meg asztrofizikáról szóló könyvet akarnék olvasni, de aztán lehet hogy én vagyok maradi. Ami nem tetszett, hogy tényleg egy kicsit elnagyolt és hatásvadász, és rosszul esett, hogy a száz különleges nő között egy magyar sem volt, pedig románok, csehek, lengyelek viszont többen is. De ami számomra a legfájdalmasabb volt, hogy ez a könyv tényleg lázadó lányoknak szól, mert ha valaki úgy olvassa, hogy bizony már régen nem lány, azért ott motoszkál benne a gondolat, hogy bezzeg mások mennyivel többet kezdtek az életükkel, még fél lábbal meg népirtás közepette is! Ez viszont nem a könyv hibája ugyebár. Az tényleg inspiráló, érdekes és jó hogy van. Ha helyreteszem az egómat, elolvasom majd az első részt is.

theodora>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Ahogy számítottam rá, ez a kötet is nagyon tetszett – több olyan nőről olvashattam, akiről még eddig nem hallottam; néhány könyvet, filmet, képet kiírtam magamnak a kötetből, hogy nézzek utána.

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Tetszett a könyv, a történetek, s az ötlet is, amely életre hívta. Sok-sok érdekes és számomra eddig ismeretlen életúttal ismerkedhettem meg a lapokon. Amit kicsit sajnálok, hogy egy-egy szereplőhöz csupán 2 oldal jutott, 1 oldal információ és 1 oldal illusztráció. Szívesen olvastam volna róluk többet és bővebben, igaz a mai világban ez a problémám 1 kattintással megoldható, de én alapvetően könyvet szeretek olvasni :-) Vannak olyan lányok, hölgyek, asszonyok, akiknek a történetének utána fogok olvasni, mert számomra olyan értéket képviseltek, olyan példát mutattak, ami érdemes az odafigyelésre. Lányaim kezébe is oda fogom adni, mert motiváló olvasmányok vannak benne … ha hiszünk a céljainkban, az álmainkban, az elveinkben, s ezeket követve önmagunk, s legfőképpen emberek tudunk maradni, akkor mindent elérünk :-)

>!
Móra, Budapest, 2018
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634861195 · Fordította: Nagy Andrea
dianna76 P>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Értékelem a kötet megszületésének lényegét, de kritikaként ugyanazt mondhatom erről a kötetről is, mint az elsőről:
– Hol vannak a magyar nők?
– Rengeteg az ismeretlen személy.
– Egyik másik erőltettetnek hat. Mármint a könyvbe való bekerülése. Sajnos a végére el is untam ezeket az „esti meséket”.

>!
Móra, Budapest, 2018
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634861195 · Fordította: Nagy Andrea

Népszerű idézetek

Shine>!

Valaha vad voltál. Ne hagyd, hogy megszelídítsenek!
Isadora Duncan

73. oldal (Móra, 2018)

Shine>!

Bátorság kell ahhoz, hogy megteremtsük a saját világunkat.

Georgia O'Keeffe, festő

61. oldal (Móra, 2018)

Shine>!

Sokkal nagyobb boldogság, ha senkinek sem kell engedelmeskednünk, mint ha az egész világot uralnánk.

Krisztina, svéd királynő

89. oldal (Móra, 2018)

Sippancs P>!

Ahogy öregszel, rájössz, hogy két kezed van: az egyik azért, hogy magadon segíts, a másik azért, hogy másokon.
– Audrey Hepburn

17. oldal

Shine>!

Mindenkinek joga van a biztonsághoz.

Clemantine Wamariya

44. oldal (Móra, 2018.)

Shine>!

-A saját kísérletem vagyok. […] A saját műalkotásom.
(Madonna)

106. oldal (Móra, 2018)

Shine>!

Eleve nem lett volna szabad létrejönnie a rasszizmusnak, ne várj hát kitüntetést, ha teszel ellene.

Chimamanda Ngozi Adichie, író

39. oldal (Móra, 2018)

Shine>!

Próbálj ki mindent! Vegyél részt mindenben! Ismerj meg mindenkit! Ez az élet titka.
Hedy Lamarr

69. oldal (Móra, 2018)

Shine>!

Ugyanaz a célom, mint kislány koromban:
Uralkodni a világ fölött.
(Madonna)

107. oldal (Móra, 2018)

Shine>!

Nem elégedtem meg az otthonommal, úgy akartam élni, mint egy színes pillangó a napfényben.

Mata Hari

124. oldal (Móra, 2018)


Hasonló könyvek címkék alapján

John Speirs – Eva Moore: Bálnák, delfinek, cetek
Krisztics Dezső (szerk.): Talányok, fortélyok, tények könyve – Szabadba és lakásba
Bob Langrish: Amerikai álomlovak
Marfé Ferguson Delano: A sivatag
Dennis Schatz: Gyapjas mamut
Marfé Ferguson Delano: Az ég
David Murdoch: Észak-amerikai indiánok
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
Szlukovényi Katalin (szerk.): Magyar mesék lázadó lányoknak
Kertész Edina: A lány, aki olimpiát nyert