Esti ​mesék lázadó lányoknak 2. 15 csillagozás

100 különleges nő története
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

„Ez ​a lenyűgöző könyv megmutatja a lányoknak, hogy bármi lehet belőlük.”
Itt a New York Times sikerlistáját is megjárt szenzációs könyv folytatása, ami arra ösztönzi a lányokat szerte a világon, hogy merjenek álmodni, célokat kitűzni, és küzdeni, hogy elérjék ezeket. Az Esti mesék lázadó lányoknak második kötete száz újabb kivételes nő életét meséli el Nefertititől Beyoncéig, Rosalind Franklintől J.K. Rowlingig. Királynők és aktivisták, balerinák és ügyvédek, kalózok és számítógépes tudósok, űrhajósok és feltalálók lenyűgöző történetei mutatják be a lehetőségek izgalmas és végtelen tárházát.
„Az Esti mesék lázadó lányoknak visszatért!” – Amy Poehler's Smart Girls

„Nélkülözhetetlen olvasmány a lányok és a fiúk számára is; azoknak a gyerekeknek, akik ezt olvassák esténként, lesz majd bátorságuk nagyot álmodni.” – Fiona Noble, The Guardian

„Még jobb esti mesék!” – Taylor Pittman, Huffington Post

„Ez a mesekönyv nem hercegnőkről szól: lázadni… (tovább)

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2018
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634861195 · Fordította: Nagy Andrea

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 9

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

>!
katen P
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Hasonlóan jó élmény volt nekünk, mint az első rész. Ebben talán kicsit több az ismeretlen név, viszont pont emiatt sokkal nagyobb volt az új, ismeretlen történetekre, sorsokra való rácsodálkozás élménye is.
Bekuckóztunk az 5 és 9 évessel és egy okos telefonnal, és ahol lehetett, zenét hallgattunk, festményeket, régi fényképeket nézegettünk, vagy éppen egy focistanő bombagóljait. Nagyon jól szórakoztunk, nagyon sokat tanultunk és nagyon sokat beszélgettünk.
Imádom ezt a sorozatot, túl hamar kivégeztük!

>!
Sippancs P
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Nehéz értékelni ezt a könyvet, mert mind a 100 nő/lány életének legfontosabb mozzanata(i) mindössze 1 oldalba van(nak) belesűrítve. Ha viszont a figyelemfelkeltés volt a cél, hogy tovább kutakodjunk, a későbbiekben mélyebbre ássuk magunkat egy-egy ember életében, akkor elérte célját a könyv.
Mivel nem olvastam az első részt, nem tudom, hogy abban milyen nevek szerepeltek, de itt a felsorakoztatottak 75%-áról még sosem hallottam. (És nagy bánatomra egy magyar nevet sem találtam benne.) Többször viszont úgy jártam, hogy leírásból felismertem az illetőt (pl. Marina Abramović), csak arcot nem tudtam társítani hozzá.
A kezdeményezés jó, a kivitelezés csodaszép (azok az illusztrációk, váó!), magamnak azonban nem venném meg a könyvet. Talán ha lenne egy 10 éves unokahúgom…

>!
Molymacska
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Nem tudom, mennyire lehet összehasonlítani az elsővel, hiszen a koncepciója ugyanaz, mégis egy kicsit más.
Az elsőhöz képest számomra több híres (nagyon híres) személy is volt benne. Nem volt rossz, sőt, néhol sikerült az adott nő munkásságát más megvilágításba helyezni, emiatt ez mindenképpen pozitívnak tartom.
Ami érdekesség volt, hogy rengeteg még élő személy is volt benne, így az elsőhöz képest most olyan nőkkel is találkoztunk, aki nem, mint feministák álltak, hanem mint nők, akik sikert értek el az adott területen. Iszonyú jó érzés volt Rowlingról vagy Madonnáról, aki mondhatom, hogy az én életem része (valamilyen szinten).
A rajzok között az elsőhöz képest még gyönyörűbb illusztrációk születtek, egyszerűen mesések, némelyik a színeivel, más a formáival vesz le a lábamról, de érezhető a grafikusok fejlődése is.
Örülök, hogy olvashattam a második kötetet, és remélem még sok-sok folytatás lesz. Legszívesebben minden gyerekhez eljuttatnám, annyi mondanivaló van benne.

>!
LRn
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Körülbelül ugyanazt tudom elmondani róla, mint az első részről: a koncepció remek, de a címmel nem vagyok kibékülve még mindig (hiszen kizárja a fiúkat az olvasók halmazából), a rajzok többsége kreatív és figyelemfelkeltő, talán jobbak is, mint az első részben.

A történetek egyszerűek és hiányosak, de ez nem baj, hiszen úgy vannak megalkotva, hogy szükségessé tegyék a közös kutatómunkát a szülővel: érdemes nyitott böngészővel készülni, hogy utána lehessen nézni az éppen tárgyalt nők életének és munkáinak részletesebben, így a gyerekek nemcsak sokat tanulhatnak, de szüleikkel is minőségi időt tölthetnek. Azért is fontos a szülői közreműködés, mert ebben a részben is sokszor találkozhatunk kemény témákkal – fogyatékossággal, rasszizmussal, menekültekkel, vagy egyszerűen csak azzal, hogy senki sem hitt a főhős álmainak megvalósíthatóságában. Sok olyan helyzettel találkozhatnak az ifjú olvasók, amelyek őket is érintik vagy érinteni fogják, és amelyekről érdemes beszélni velük, nem pedig megvárni, míg a tévéből hallanak róla.

Szóval nekem nagyon tetszik ez a kezdeményezés, nagyobb részt a megvalósítás is, jó szívvel tudom ajánlani lányoknak és fiúknak egyaránt!

>!
theodora 
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Ahogy számítottam rá, ez a kötet is nagyon tetszett – több olyan nőről olvashattam, akiről még eddig nem hallottam; néhány könyvet, filmet, képet kiírtam magamnak a kötetből, hogy nézzek utána.

>!
Ingryd
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

Az első kötet után nagyon vártam, hogy folytassák. A címet egyszerre imádom és nem értek vele egyet, hiszen kizárja a fiúkat az olvasók táborából. A történetek rövidek, tömörek, de ez épp elég arra, hogy felkeltse az érdeklődést, ha valakiről többet szeretne az olvasó megtudni, utána tudjon járni. Az illusztrációk, rajzok többsége kreatív, egyedi és figyelemfelkeltő. Vannak amik lenyűgöztek, vannak amik kevésbé…

>!
PTJulia P
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.

A sorozat első része sajnos nem járt még a kezemben, így nem tudom összevetni ezzel a kötettel. Ez a könyv érdekes kedvcsináló, kutatásra ösztönző szösszeneteket tartalmazott 100, különféle nációjú, elszánt nőről. A többsége számomra ismeretlen volt, jó néhányra aztán rá is kerestem, hogy még többet megtudjak róluk.
A mínusz egy csillag annak szól, hogy nem feltétlenül pozitív karakterek is bekerültek a válogatásba. Anne Bonny kalózlány például elég negatív példaképnek tűnik, bár elég elszánt volt, az igaz. Ugyanígy nem tettem volna bele Angela Merkelt sem, akinek egyre inkább ellentmondásos a megítélése, és még nincs politikai karrierje végén. Bár tagadhatatlan, hogy ő is meglehetősen elszánt. Furcsának találtam a 11 éves kislányt, és a 2017-ben alakult cserkészcsapatot is, nekem ezek már egy kicsit olyan „töltsük ki valamivel a lista maradék 10-15 helyét” jellegűek voltak. Holott, ha nagyon akarták volna, számos nemzet elhunyt vagy most is élő elszánt nőiből meríthettek volna még. Így sajnos magyar sem szerepel a tablón, magyarként vigasztal az 50 elszánt magyar nő című, rendkívül igényes (ennél a kötetnél szerintem profibb) összefoglalás, de azt meg csak magyarok olvassák, míg e kötet a világban több emberhez jut el.
Nagyon jónak tartom, hogy minden embert más-más művész jelenített meg; rendkívül gazdaggá, színessé teszi ez a könyvet; s teszi ezt úgy, hogy az összkép nem sérül.


Népszerű idézetek

>!
theodora 

Az Esti mesék lázadó lányoknak emberek százezreit tanítja meg észrevenni azokat a történeteket, amelyeket eddig nem láttak. Arra ösztönzi hogy tehetségeket keressenek ott, ahol nem is gondolták, hogy tehetséget találhatnak. Lehetővé teszi, hogy váratlan helyeken is felfedezzék a lehetőséget.

12. oldal

>!
Sippancs P

Ritkán vesszük a fáradságot, hogy csak üljünk, és nézzük egymást, anélkül hogy bármit is mondanánk.

110. oldal

>!
Sippancs P

Ahogy öregszel, rájössz, hogy két kezed van: az egyik azért, hogy magadon segíts, a másik azért, hogy másokon.
– Audrey Hepburn

17. oldal

>!
Sippancs P

(…) a velünk történő rossz néha álruhában járó áldás.

80. oldal

>!
Sippancs P

– Ha minden nő elmondaná, amit a férfiakról tud, a maffia már nem létezne – (…).

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: maffia
>!
Sippancs P

– Attól leszel különleges – mondja Bebe –, ha arra lehetsz legbüszkébb, amit a gyengeségedből hoztál ki.

18. oldal

>!
Sippancs P

– Ha nők összefognak – mondja –, nagy dolgok történnek.

92. oldal

>!
Kukuucs P

Nem a kultúra alakítja az embereket, hanem az emberek alakítják a kultúrát.
– Chimamanda Ngozi Adichie

>!
Kukuucs P

„Egyszer volt, hol nem volt” – ez volt Clementine kedvenc mondata.

>!
Kukuucs P

Mindennap tégy meg valamit, amitől félsz.
– Eleanor Roosevelt


Hasonló könyvek címkék alapján

Rebecca Carmi: Ausztrál expedíció
Steve Martin: Legyél Te is űrhajós!
Krisztics Dezső (szerk.): Talányok, fortélyok, tények könyve – Szabadba és lakásba
Dennis Schatz: Gyapjas mamut
David Murdoch: Észak-amerikai indiánok
Larry Gonick: A modern világ képregényes története 2. – A Bastille ostromától az iraki háborúig
Hendrik Willem van Loon: Az emberiség története
Walter B. Gibson: Csodák könyve, avagy vigyázat, csalók!
Szlukovényi Katalin (szerk.): Magyar mesék lázadó lányoknak
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő