Esti ​mesék lázadó lányoknak 179 csillagozás

100 különleges nő története
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli?
Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?

A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan grafikusnő készített.

Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Esti mesék lázadó lányoknak

>!
Móra, Budapest, 2018
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159476 · Fordította: Todero Anna
>!
Móra, Budapest, 2017
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158325 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

I. Erzsébet · Kleopátra · Amelia Earhart · Coco Chanel · Florence Nightingale · II. Katalin


Kedvencelte 11

Most olvassa 28

Várólistára tette 229

Kívánságlistára tette 319

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Madama_Butterfly>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Mesekönyvbe bújtatott, 100 különböző, de valódi női sors gyűjteménye. Egyedi, mert ismert és kevésbé ismert nők gyereknyelvre lefordított élettörténetét kapjuk, egyenként – jó meséhez méltóan – megfelelő tanulságokkal a végén.

Most szeretnék balerina lenni. Vagy kalóz. Esetleg emberjogi aktivista. De Coco Chanel és Amelia Earhart mindenképpen. :)

Azt hiszem, ha ennyi idős fejjel nálam ezt a hatást érte el, érdemes a megfelelő pillanatban lázadó lányok kezébe adni. Ki tudja, kiben lakozik egy új Marie Curie vagy Frida Kahlo….

Frank_Spielmann I>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Az alapötlet tetszik, konkrétan, hogy a kislányoknak az esti mesékből már lejöjjön, hogy ők is képesek bármire, akárcsak a fiúk (igaz, az állva pisilés még mindig nehezebb nekik), és a kivitelezés is igényes. A képek nagyszerűek (bár a Woolf-portré szerintem borzalmasra sikeredett), a történetek érdekesek, felnőttként is sok új nagy embert ismerhetünk meg.

Nagyon jó még az is, hogy a foglalkozásokból kihagyták a „-nő” végződést. Woolf maradt író, Kleopátra fáraó, stb.

Azért vannak problémáim is:
1. A cím menő, de szerintem az az üzenet, hogy a lányok is képesek nagyszerű dolgokra, nos, nem csak a lányoknak szól. Ha a kisfiúk, akik most még igencsak aranyosak, férfiak lesznek, és nem tudják ezt (a fenti üzenetet), akkor az egész nem ér egy fabatkát sem. Mellesleg nem hiszem, hogy egy kisfiú ne tudná élvezni ezeket a sztorikat.
2. A mesék nem annyira mesék, mint kis életrajzok, amikben az illető hölgyek életének legmeghatározóbb eseményeiről van szó, természetesen az üzenet szolgálatába állítva. Ez a módszer sokszor jól működik, de néhol száraz és didaktikus lesz, sőt, időnként még giccses is. A gyerekek nem hülyék, csak kevésbé tapasztaltak, mint mi.

PS: Közben kijött a második rész is, még csak angolul, kíváncsi vagyok rá. A magyar változat is izgisen hangzik. Ha valaki szerint a feminizmus vagy hülyeség, vagy ma már nincs szükség rá, vagy éppen egyenlő a férfigyűlölettel, akkor kezdje ezekkel a könyvekkel. Ha ezekből nem esik le neki, hogy az egyenjogúság nem jelent semmi mást önmagán kívül, akkor meg hiába bármi. Egyébként saját tapasztalatból mondom, hogy ha az ember férfiként a feminizmussal foglalkozik, sőt, ha nem utálna magára címkéket ragasztani, akkor feministának is mondaná magát, kinyílik előtte a világ, és az egésznek egy olyan oldalát is észreveszi, hogy a patriarchális nevelésünk (ami a mai napig folyik, és a mai Magyarországon éppenhogy fentről támogatott) mennyire korlátolttá teszi a férfiakat is, mert egy rakás gátlást és tiltást épít beléjük, amiknek az égvilágon semmi értelmük nincs. (A „Mi vagy te, lány?”- meg a „Viselkedj férfi módjára!”-típusú mondatokra gondolok pl.)

Több ilyen könyvet, és olcsóbban. Az alapötletnek meg csak tapsolni tudok, nagyon jó! Szülőknek és pedagógusoknak szinte kötelező.

5 hozzászólás
Mariann_Czenema P>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Szerintem könnyen lehet, hogy 2017 legszebb gyerekkönyve ez a kiadvány, de az biztos, hogy nagyszerű ötlet, hogy egy rajzoló csak 2-4 illusztrációt készített, így a gyerkőc olvasás közben rácsodálkozhat a különböző művészi technikákra, stílusokra.
A belső borító is roppant izgalmas, sárga színű égbolton piros csillagállásokat nyomtattak a fedél alá.

Amivel viszont én is bajban vagyok, az a tartalom.
Nyilván a verzón szerepel, hogy ez a kötet nem enciklopédia, de azért én is szívesen láttam volna egy-egy eredeti fotót, képet a hősnőkről, akiket felsoroltak.

Másrészről viszont a mini sztorik stílusa, hát finoman szólva nem egyszer negédes. Az Egyszer volt, hol nem volt történetkezdet miatt ez a könyv egyértelműen olyan óvodás-kisiskolás korosztálynak készült, de azért igazán inkább a felsősöktől várható el, hogy megértsék, miért is gáz, ha egy országban még ma sem vezethetnek autót a nők.

A harmadik gondom meg a kiválasztott hősnőkkel van.
A Vasladyt nem minden brit áldja, de politikailag nem korrekt Hillary Clinton vagy Michelle Obama jelenléte sem. Egyébként is, ha már jelenkori hősök, hol van Oprah, Beyoncé, J.K.Rowling? Vagy Barbra Streisand, Madonna, Celine Dion?
És ha szerepelt Jane Austen, a Bronte nővérek, akkor miért maradt ki Mary Shelley, aki műfajt alapított?
Tehát bennem bőven az önkényesség érzetét keltette a válogatás mikéntje, amiről egyébiránt az előszó se árul el sokat.

(bővebben, képekkel:
http://czenema.blogspot.hu/2018/01/esti-mesek-lazado-la…)

4 hozzászólás
sztinus P>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Motivációs könyv lányoknak.
Persze jó, hogy van ilyen is, de hogy pont így kellett-e ezt, arra a 3 csillagom.
A mondataitól nèha a falnak akartam csapni, az illusztrációk a tizediktől nem voltak befogadhatóak.
Csatlakozom az inkább fanyalgókhoz, de volt benne pár inspiráló félmondat.

5 hozzászólás
ViveEe P>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Gyönyörű a kivitelezése ennek a könyvnek, és nagyon szimpatikus az ötlet is.
És mindezt a kickstarteren hozták össze. Fantasztikus!
100 nő, akik nagy részéről még sosem hallottam, akik izgalmasabbnál izgalmasabb foglalkozásokba vágtak bele, amik sokszor abban a korban elképzelhetetlen voltak nők számára, és mégis megcsinálták.
Egyáltalán nem rosszból mondom, mert szerintem is nagyon fontos az egyenjogúság, de engem a végére már picit fárasztott, a sok fekete vagyok, de jól bemutattam a fehéreknek történet. Néha átesnek a ló túloldalára ezek a feminim könyvek. Ennek ellenére csodálattal adózom minden hölgynek, aki belekerült.

Zsoofia>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Nem vagyok pontosan tisztában ennek a könyvnek a célközönségével. Én a három éves unokahugomnak vettem látatlanba, és ez egy nagyon durva mellélövés volt. Négy-ötéves már talán értékelni tudja, viszont a kötet igazi értékét a tinédzserek és a felnőttek tudják felfogni, ahhoz viszont a kötet nagyon gyereknyelven beszél.

Érdekes válogatás lett, nagy átlagban 5-ből 1 nőről hallottam már. Nagyon változatosak a portrégrafikák, volt ami jobban tetszett mint a többi. Nekem hiányzott pár elem (ha már író, akkor Mary Shelley, ha már sportolók, akkor Surya Bonaly, ha már űrutazás, akkor Katherine Johnson), és lehet, hogy érdemes lett volna jobban kifejteni egy történetet, és nem csak egy nagyon rövid betekintést kapni az emberek életébe, de lehet, hogy ez csak az én személyes preferenciám, a becélzott közönségnek valószínűleg ez befogadhatóbb formula. Az viszont biztos, hogy fogok még ilyen válogatásokat lapozgatni.

1 hozzászólás
lettielena>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Amint megláttam a cikk címét a wmn.hu-n, tudtam, hogy nekem meg kell szereznem ezt a könyvet. Imádtam. Szégyellem magam, mert nagyon sok mindenkinek a történetét nem ismertem még, de most bepótoltam és majd utánuk olvasok, hogy bővebb információim legyen róluk, mert tudtam volna még olvasni oldalakon keresztül a sikereikről, a biztatásaikról.
Néhány illusztráció szerintem kicsit furcsára sikeredett, de vannak köztük szebbnél szebb képek, szóval nem bántam meg, hogy a kezeim közé vehettem ezt a gyűjteményt.
Volt pár hősnő, aki nekem hiányzott a listából, de reméljük lesz még folytatás. :)

GytAnett>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Bajban vagyok ezzel a könyvvel, az a helyzet.
A háttere, a közösségi kezdeményezés nagyon tetszett, látszik, hogy az emberek néha még össze tudnak fogni egy-egy jó ügy érdekében.
Az koncepció is szimpatikus, de a megvalósítással valahogy nem bírtam mit kezdeni. Nagyon zavart, hogy írásmód alapján 5 éveseknek olvasnám fel a történeteket, tartalmilag viszont 10-12 éveseknek. Emiatt erősen ambivalens érzéseim voltak.
Nagyon sok nőről még csak hallani sem hallottam, így örültem neki, hogy valódi ismereteket szereztem, viszont egyszerre sokat nem bírt bevenni a gyomrom. Egy olvasásra max. 10 személy „életrajzával” tudtam megismerkedni, különben nagyon csömör volt.
A rajzok kb. 70%-ával nagyon nem voltam megbékülve, a legtöbb illusztráció nem tetszett, volt olyan, amelyiktől szabályosan megijedtem. Viszont erre mondják azt, hogy ízlések és pofonok.
Ettől függetlenül ajánlom elolvasásra, mert tényleg érdekes személyekről van benne szó, volt olyan, aki annyira felkeltette a kíváncsiságom, hogy neten utánaolvastam. :)

gab001 P>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Nőként olvasva ezt a könyvet, simogatja a lelkemet. Büszke vagyok rá, hogy mindezt elérték a nők. Sok történet az elsőkről szól; az első nőről, aki elért valamit, amit előtte még mások nem. A siker mögött viszont minden esetben érezhető, hogy mennyi áldozatot hoztak ezért. Ez a könyv arra tanít, hogy bármi elérhető, csak igazán akarni kell. Mesék a valóságról.

>!
Móra, Budapest, 2017
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158325 · Fordította: Todero Anna
Molymacska P>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Nos igen, egyáltalán nem erre számítottam. Valami olyasmi dolgot hittem, hogy mesék lesznek benne, gyerekeknek, amolyan lázadó stílusban. Ehelyett első megdöbbenésre kaptam híres nők életéről szóló történetet.
Mikor elkezdtem, a belső hangom nagyon szigorú volt, és azt mondta, hogy ez borzalmas, de ahogy elkezdtem olvasni a történeteket egyre jobban megkedveltem. Nagyon tömör egy-egy történet, de pont emiatt sokszor hatásos is. Sok ismerős arcot fedeztem fel a lapokon, de még több olyan személyt, akikről biztosan soha nem tanulnánk az iskolában. Elsődlegesen az afrikai, dél-amerikai vagy USA-beli, de fekete hölgyekre gondolok, akiknek a történetét aligha ismerhettük volna meg. Mégis valami olyat adott a könyv, amit eddig más még nem: reményt, bizalmat, és esélyt az egyenlőségre úgy, hogy minden korosztály élvezi közben.
A történetek mellett képek is voltak a személyekről, és elképesztők voltak. Nem az, hogy a képek milyen szépek, hanem hogy mindegyik kép stílusa más volt, változatos, a személyhez illő. Egyszerűen levett a lábamról az, amit láttam. Néhány képben csak szemlélődtem, és néztem, gondolkoztam felette, és próbáltam annak a nőnek a helyzetébe képzelni magam.
A végén a közösségi médián elérhető felületeket is feltüntették, rögtön mentem instagramra, hogy meglessem, milyen képeket osztottak meg róla (egyszerűen annyi ötletem van, milyen képeket készítsek! Holnap a fél napomat erre fogom áldozni!) és láttam, hogy külföldön már a második kötet is kijött. Remélem nemsokára nem csak a magyar de a külföldi következője is kikerül, mert annyi hölgy van még, akit említeni lehetne!
Egyetlen negatívuma, hogy több helyen éreztem, hogy túl sok (bonyolult, és talán érthetetlen) a könyv. Túl sok háborús történet volt benne, és talán én félteném picit a lányomat, ha lenne, hogy ezt olvassa. Felnőtt fejjel viszont iszonyúan izgalmas.
Mindenkinek aki nő, vagy férfi de meg akarja ismerni a nőket és női tetteket, annak ajánlom a könyvet. Nem lehet elmenni mellette, mert annyira különleges.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Madama_Butterfly>!

Merj pipacs lenni egy nárciszokkal teli mezőn! – Michaela Deprince

143. oldal

1 hozzászólás
imma P>!

„Ami a legfontosabb: ne félj a nehéz pillanatoktól. Azokból lesznek a legjobb dolgok.”
– Rita Levi-Montalcini

169. oldal

Letti P>!

Ragaszkodj a gondolkodás jogához, mert még hibásan gondolkodni is jobb, mint egyáltalán nem gondolkodni. – Hüpatia

73. oldal

Letti P>!

Ha egy nő úgy dönt, hogy megváltozik, minden megváltozik körülötte. – Eufrosina Cruz

49. oldal

Madama_Butterfly>!

Sokan azt hiszik, hogy a luxus a szegénység ellentéte. De tévednek. A luxus a közönségesség ellentéte. – Coco Chanel

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coco Chanel
4 hozzászólás
Madama_Butterfly>!

Az életben semmitől sem kell félni. Csak meg kell érteni a dolgokat. – Marie Curie

125. oldal

Madama_Butterfly>!

A körülményeket nem tudod megváltoztatni, de rajtad múlik, mit kezdesz velük. – Jessica Watson

85. oldal

Madama_Butterfly>!

Ha győzni akarsz, lehet, hogy egy csatát többször is meg kell vívnod. – Margaret Thatcher

113. oldal

Madama_Butterfly>!

Nehéz természetem van, de ha valaki a legjobbat akarja, én kellek neki. – Maria Callas

117. oldal

Madama_Butterfly>!

Miután ebben a világban élünk, ezért a világért kell mindent megtennünk. – Aun Szan Szú Kji

27. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szlukovényi Katalin (szerk.): Magyar mesék lázadó lányoknak
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz
Anita Ganeri: Mítoszok 30 másodpercben
Sue Johnson – Cheryl Evans: Ügyeskedj a kertben
Brigitte Labbé – Michel Puech: Fiúk és lányok
Geronimo Stilton: Időutazás
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék lányoknak
Rachel Ignotofsky: Women in Science
Steven Isserlis: Miért csapott Beethoven a lecsóba?