Esti ​mesék lázadó lányoknak 25 csillagozás

100 különleges nő története
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli?
Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?

A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan grafikusnő készített.

Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.

Eredeti mű: Elena Favilli – Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls

>!
Móra, Budapest, 2017
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158325 · Fordította: Todero Anna

Kedvencelte 5

Most olvassa 29

Várólistára tette 144

Kívánságlistára tette 279

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Mariann_Czenema P
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Szerintem könnyen lehet, hogy 2017 legszebb gyerekkönyve ez a kiadvány, de az biztos, hogy nagyszerű ötlet, hogy egy rajzoló csak 2-4 illusztrációt készített, így a gyerkőc olvasás közben rácsodálkozhat a különböző művészi technikákra, stílusokra.
A belső borító is roppant izgalmas, sárga színű égbolton piros csillagállásokat nyomtattak a fedél alá.

Amivel viszont én is bajban vagyok, az a tartalom.
Nyilván a verzón szerepel, hogy ez a kötet nem enciklopédia, de azért én is szívesen láttam volna egy-egy eredeti fotót, képet a hősnőkről, akiket felsoroltak.

Másrészről viszont a mini sztorik stílusa, hát finoman szólva nem egyszer negédes. Az Egyszer volt, hol nem volt történetkezdet miatt ez a könyv egyértelműen olyan óvodás-kisiskolás korosztálynak készült, de azért igazán inkább a felsősöktől várható el, hogy megértsék, miért is gáz, ha egy országban még ma sem vezethetnek autót a nők.

A harmadik gondom meg a kiválasztott hősnőkkel van.
A Vasladyt nem minden brit áldja, de politikailag nem korrekt Hillary Clinton vagy Michelle Obama jelenléte sem. Egyébként is, ha már jelenkori hősök, hol van Oprah, Beyoncé, J.K.Rowling? Vagy Barbra Streisand, Madonna, Celine Dion?
És ha szerepelt Jane Austen, a Bronte nővérek, akkor miért maradt ki Mary Shelley, aki műfajt alapított?
Tehát bennem bőven az önkényesség érzetét keltette a válogatás mikéntje, amiről egyébiránt az előszó se árul el sokat.

(bővebben, képekkel:
http://czenema.blogspot.hu/2018/01/esti-mesek-lazado-la…)

4 hozzászólás
>!
Laura_Várnai
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Ajánlom a könyvet minden lánynak, nőnek, anyának, tanárnőnek és bárkinek, aki szívesen megismerkedne száz olyan bátor hölggyel, akit nem érdekelt, hol a „helye”.

http://criticbloggers.blogspot.hu/2017/10/esti-mesek-la…

>!
lettielena
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Amint megláttam a cikk címét a wmn.hu-n, tudtam, hogy nekem meg kell szereznem ezt a könyvet. Imádtam. Szégyellem magam, mert nagyon sok mindenkinek a történetét nem ismertem még, de most bepótoltam és majd utánuk olvasok, hogy bővebb információim legyen róluk, mert tudtam volna még olvasni oldalakon keresztül a sikereikről, a biztatásaikról.
Néhány illusztráció szerintem kicsit furcsára sikeredett, de vannak köztük szebbnél szebb képek, szóval nem bántam meg, hogy a kezeim közé vehettem ezt a gyűjteményt.
Volt pár hősnő, aki nekem hiányzott a listából, de reméljük lesz még folytatás. :)

>!
Agatha
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Az úgy volt, hogy augusztusban megszületett a keresztlányom (eddig csupa hangos fiú volt a családban), és úgy döntöttem, moly lesz :D
Első karácsonyi ajándékául választottam ezt a könyvet (az első oldalon bele lehetett írni, hogy …. tulajdona, cuki :))))), és suttyomban elolvastam – mégsem adhatok neki bármit, ugye?.
Már kézbe venni is gyönyörűség, olyan érzés mintha bőrborítású lenne, kicsit puha-ruganyos.
A könyv bal oldalán van a történet, egy oldalacska, a jobbon pedig egy rajz arról a bizonyos rendkívüli nőről. A fél csillag levonás a rajzok miatt van, stílusát tekintve nekem némelyik kicsit ijesztő volt – mármint ha mondjuk egy 6-8 éves kislány szemszögéből nézem, ugyanis úgy gondolom, hogy a viszonylag egyszerű nyelvezete miatt a célközönség nem az önbizalomhiányban szenvedő felnőttek, hanem a formálható korban lévő kislányok, kamaszok.
Igényes, szép munka kívülről és belülről egyaránt, sokat tanultam belőle, jó néhányukat nem ismertem, és az ismertekről is tudtam meg újdonságokat.

>!
Ordinary_Bookish_Girl
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Ez az a fajta könyv, amit tényleg szinte mindenkinek tudnék ajánlani. Teljesen mindegy, milyen ízlésed van, ha egy kicsit is érdekelnek más emberek (nők) élettörténetei, ez neked való. Csodálkozom, hogy ilyen kevesen olvasták el itt a Molyon, bár tudom, hogy rengetegen beszerezték. Mindenkit arra buzdítok, hogy olvassa el, ha megvette, nem érdemes halogatni, nem fogja megbánni. Bár nem emlékszem részletesen minden egyes történetre a 100 közül, de van néhány, ami örökre velem marad, csakúgy, mint a könyv hangulata és pozitív üzenete.

>!
Mar1etta
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Pedagógusként biztos beviszem egy-egy órára a lányoknak (5-6. osztály)… színes, érdekes, aranyos, modern, tanulságos. Jó lenne valami hasonló magyar nőkről is.
(Kissé hiányoltam a fényképeket az illusztrációk mellől, de amúgy kivételesen gyönyörű gyerekkönyv!)

>!
kratas P
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Érdekes elgondolás. A szöveg stílusa alapján a megcélzott közönség nagyjából az 5-7 éves korosztály. A mondanivaló alapján viszont nagyon nem ajánlanám, inkább olyan 12 éves korra lőném be az alsó korhatárt. Ahhoz viszont ez a 'hol volt, hol nem volt' típusú szöveg kevés.
Persze nem ismerem az amerikai gyerekek fejlettségi szintjét, szóval lehet, hogy nincs igazam és nem mondanám azt, hogy nem kell a gyerekeket megismertetni azzal az eszmével, hogy bármit elérhetnek az életükben, amit csak szeretnének… de ez azért egy kicsit túlzás. Nagyon szép az ötlet, de a feminizmust mint elvet ráérnek akkor megismerni, amikor rájönnek arra, hogy mi a különbség a fiúk és a lányok között (és nem az oviban az első lépéseknél, hogy mutasd meg mi van ott neked és én is megmutatom).
Elhiszem, hogy így nevelhetünk felelősen gondolkodó és nyitott új generációt, de nem hinném, hogy ez a könyv ezt bárkinél megalapozná.
Ja és klasszak az illusztrációk, de ha már tanítunk, akkor – ahol csak lehet – elfért volna egy fénykép is az illetőről, valamint sok helyen nem lehet elolvasni a képre applikált mondást, mert ugyanolyan színnel került oda, mint amilyen a képen is van.

>!
Maribeth
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Sokat gondolkodtam, hogy egy vagy fél csillagot vonjak le a rossz illusztrációk miatt. Végül csak felet vontam le, mert ezeket leszámítva imádtam.
Bár már közelebb vagyok a 30-hoz mint a 20-hoz, így néhány magyarázat nekem fölösleges volt, de ezekkel legalább azt tették lehetővé, hogy már egészen fiatalok is értsék.
Nagyon tetszett, hogy sok olyan nő is volt benne aki a férjével ért el eredményeket és voltak független nők is. Így elvették a feminista élét a dolognak, hiszen csak nőkről szól és csak nők illusztráltak benne.
Sok olyan nőről olvashattam akikről még nem hallottam és olyanokról is, akikről bár hallottam mégis új dolgokat tudtam meg róluk. Azonban ez a mindenkiről egy oldalas terjedelem, volt hogy nagyon kevés volt.
Az ötlet viszont nagyon tetszik. Ösztönző és nagyon szép könyv. Én nagyon tudom ajánlani minden kislánynak és akár a felnőtteknek is, mert sok olyan ember van aki nem meri azt csinálni amit szeret. Ezek a rövid kis mesék, amik mind igazak, bemutatják nekünk, hogy mindenki képes megvalósítani az álmait és elképzeléseit. Mindig van esély, hogy változtassunk, sosem késő. Igen, tudom, sablon szöveg, de sokszor tényleg elég egy kis bátorság, hogy merjünk lépni és néha igenis kockáztatni kell.
Abszolút kedvenc lett és számomra tényleg csak egy hátránya volt. Ez pedig nem más mint néhány elég gyenge vagy kifejezetten rossz rajz. Nem tudok rajzolni, szóval igen, nagy a szám, de egy ilyen szintű könyvnél, ahol 60 illusztrátor rajzai vannak a könyvben, én értékeltem volna, ha mindegyik szép és igényes.


Népszerű idézetek

>!
Kukuucs P

Fontos, hogy a lányok tudják milyen akadályok állnak az útjukba. De ugyanilyen fontos, hogy tudják, ezek az akadályok nem áthághatatlanok.

Előszó

>!
Marcsi_moly

Az ég szerelmére, talán azért dobtak le a szövetségesek ejtőernyővel Franciaországba, hogy szalonnás rántottát süssek a katonáknak?
– Nancy Wake

155. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Brigitte Labbé – Michel Puech: Fiúk és lányok
Philippa Wingate – Richard Dungworth: Híres asszonyok
Tittel Kinga: Mesélő Budapest
Emma Speare – Leslie Colvin: Az élővilág kisenciklopédiája
Charlie Bood: A természet csodái 1.
L. A. Levinova – K. A. Szapgir: Pipacska és Kockapaci újabb kalandjai
Rainer Köthe: Macskák
Angela Weinhold: Az óra és az idő
Terry Deary – Peter Hepplewhite: Őrült egyiptomiak
Lázár Ervin: Öregapó madarai