Esti ​mesék lázadó lányoknak 66 csillagozás

100 különleges nő története
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli?
Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?

A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan grafikusnő készített.

Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.

Eredeti mű: Elena Favilli – Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls

>!
Móra, Budapest, 2017
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158325 · Fordította: Todero Anna

Kedvencelte 9

Most olvassa 35

Várólistára tette 172

Kívánságlistára tette 300

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Madama_Butterfly P
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Mesekönyvbe bújtatott, 100 különböző, de valódi női sors gyűjteménye. Egyedi, mert ismert és kevésbé ismert nők gyereknyelvre lefordított élettörténetét kapjuk, egyenként – jó meséhez méltóan – megfelelő tanulságokkal a végén.

Most szeretnék balerina lenni. Vagy kalóz. Esetleg emberjogi aktivista. De Coco Chanel és Amelia Earhart mindenképpen. :)

Azt hiszem, ha ennyi idős fejjel nálam ezt a hatást érte el, érdemes a megfelelő pillanatban lázadó lányok kezébe adni. Ki tudja, kiben lakozik egy új Marie Curie vagy Frida Kahlo….

>!
Mariann_Czenema P
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Szerintem könnyen lehet, hogy 2017 legszebb gyerekkönyve ez a kiadvány, de az biztos, hogy nagyszerű ötlet, hogy egy rajzoló csak 2-4 illusztrációt készített, így a gyerkőc olvasás közben rácsodálkozhat a különböző művészi technikákra, stílusokra.
A belső borító is roppant izgalmas, sárga színű égbolton piros csillagállásokat nyomtattak a fedél alá.

Amivel viszont én is bajban vagyok, az a tartalom.
Nyilván a verzón szerepel, hogy ez a kötet nem enciklopédia, de azért én is szívesen láttam volna egy-egy eredeti fotót, képet a hősnőkről, akiket felsoroltak.

Másrészről viszont a mini sztorik stílusa, hát finoman szólva nem egyszer negédes. Az Egyszer volt, hol nem volt történetkezdet miatt ez a könyv egyértelműen olyan óvodás-kisiskolás korosztálynak készült, de azért igazán inkább a felsősöktől várható el, hogy megértsék, miért is gáz, ha egy országban még ma sem vezethetnek autót a nők.

A harmadik gondom meg a kiválasztott hősnőkkel van.
A Vasladyt nem minden brit áldja, de politikailag nem korrekt Hillary Clinton vagy Michelle Obama jelenléte sem. Egyébként is, ha már jelenkori hősök, hol van Oprah, Beyoncé, J.K.Rowling? Vagy Barbra Streisand, Madonna, Celine Dion?
És ha szerepelt Jane Austen, a Bronte nővérek, akkor miért maradt ki Mary Shelley, aki műfajt alapított?
Tehát bennem bőven az önkényesség érzetét keltette a válogatás mikéntje, amiről egyébiránt az előszó se árul el sokat.

(bővebben, képekkel:
http://czenema.blogspot.hu/2018/01/esti-mesek-lazado-la…)

4 hozzászólás
>!
ViveEe P
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Gyönyörű a kivitelezése ennek a könyvnek, és nagyon szimpatikus az ötlet is.
És mindezt a kickstarteren hozták össze. Fantasztikus!
100 nő, akik nagy részéről még sosem hallottam, akik izgalmasabbnál izgalmasabb foglalkozásokba vágtak bele, amik sokszor abban a korban elképzelhetetlen voltak nők számára, és mégis megcsinálták.
Egyáltalán nem rosszból mondom, mert szerintem is nagyon fontos az egyenjogúság, de engem a végére már picit fárasztott, a sok fekete vagyok, de jól bemutattam a fehéreknek történet. Néha átesnek a ló túloldalára ezek a feminim könyvek. Ennek ellenére csodálattal adózom minden hölgynek, aki belekerült.

>!
Laura_Várnai 
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Ajánlom a könyvet minden lánynak, nőnek, anyának, tanárnőnek és bárkinek, aki szívesen megismerkedne száz olyan bátor hölggyel, akit nem érdekelt, hol a „helye”.

http://criticbloggers.blogspot.hu/2017/10/esti-mesek-la…

>!
Zsoofia 
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Nem vagyok pontosan tisztában ennek a könyvnek a célközönségével. Én a három éves unokahugomnak vettem látatlanba, és ez egy nagyon durva mellélövés volt. Négy-ötéves már talán értékelni tudja, viszont a kötet igazi értékét a tinédzserek és a felnőttek tudják felfogni, ahhoz viszont a kötet nagyon gyereknyelven beszél.

Érdekes válogatás lett, nagy átlagban 5-ből 1 nőről hallottam már. Nagyon változatosak a portrégrafikák, volt ami jobban tetszett mint a többi. Nekem hiányzott pár elem (ha már író, akkor Mary Shelley, ha már sportolók, akkor Surya Bonaly, ha már űrutazás, akkor Katherine Johnson), és lehet, hogy érdemes lett volna jobban kifejteni egy történetet, és nem csak egy nagyon rövid betekintést kapni az emberek életébe, de lehet, hogy ez csak az én személyes preferenciám, a becélzott közönségnek valószínűleg ez befogadhatóbb formula. Az viszont biztos, hogy fogok még ilyen válogatásokat lapozgatni.

1 hozzászólás
>!
lettielena
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Amint megláttam a cikk címét a wmn.hu-n, tudtam, hogy nekem meg kell szereznem ezt a könyvet. Imádtam. Szégyellem magam, mert nagyon sok mindenkinek a történetét nem ismertem még, de most bepótoltam és majd utánuk olvasok, hogy bővebb információim legyen róluk, mert tudtam volna még olvasni oldalakon keresztül a sikereikről, a biztatásaikról.
Néhány illusztráció szerintem kicsit furcsára sikeredett, de vannak köztük szebbnél szebb képek, szóval nem bántam meg, hogy a kezeim közé vehettem ezt a gyűjteményt.
Volt pár hősnő, aki nekem hiányzott a listából, de reméljük lesz még folytatás. :)

>!
Molymacska P
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Nos igen, egyáltalán nem erre számítottam. Valami olyasmi dolgot hittem, hogy mesék lesznek benne, gyerekeknek, amolyan lázadó stílusban. Ehelyett első megdöbbenésre kaptam híres nők életéről szóló történetet.
Mikor elkezdtem, a belső hangom nagyon szigorú volt, és azt mondta, hogy ez borzalmas, de ahogy elkezdtem olvasni a történeteket egyre jobban megkedveltem. Nagyon tömör egy-egy történet, de pont emiatt sokszor hatásos is. Sok ismerős arcot fedeztem fel a lapokon, de még több olyan személyt, akikről biztosan soha nem tanulnánk az iskolában. Elsődlegesen az afrikai, dél-amerikai vagy USA-beli, de fekete hölgyekre gondolok, akiknek a történetét aligha ismerhettük volna meg. Mégis valami olyat adott a könyv, amit eddig más még nem: reményt, bizalmat, és esélyt az egyenlőségre úgy, hogy minden korosztály élvezi közben.
A történetek mellett képek is voltak a személyekről, és elképesztők voltak. Nem az, hogy a képek milyen szépek, hanem hogy mindegyik kép stílusa más volt, változatos, a személyhez illő. Egyszerűen levett a lábamról az, amit láttam. Néhány képben csak szemlélődtem, és néztem, gondolkoztam felette, és próbáltam annak a nőnek a helyzetébe képzelni magam.
A végén a közösségi médián elérhető felületeket is feltüntették, rögtön mentem instagramra, hogy meglessem, milyen képeket osztottak meg róla (egyszerűen annyi ötletem van, milyen képeket készítsek! Holnap a fél napomat erre fogom áldozni!) és láttam, hogy külföldön már a második kötet is kijött. Remélem nemsokára nem csak a magyar de a külföldi következője is kikerül, mert annyi hölgy van még, akit említeni lehetne!
Egyetlen negatívuma, hogy több helyen éreztem, hogy túl sok (bonyolult, és talán érthetetlen) a könyv. Túl sok háborús történet volt benne, és talán én félteném picit a lányomat, ha lenne, hogy ezt olvassa. Felnőtt fejjel viszont iszonyúan izgalmas.
Mindenkinek aki nő, vagy férfi de meg akarja ismerni a nőket és női tetteket, annak ajánlom a könyvet. Nem lehet elmenni mellette, mert annyira különleges.

3 hozzászólás
>!
theodora 
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

A bemutatott 100 nő ill. testvérpár közül – szégyenszemre – csak 26 nő/testvérpár életét ismertem többé-kevésbé. Ezért is lenyűgöző ez a könyv, mert felnőtt fejjel is kedvet adott arra, hogy megismerjek több érdekes, kalandos női sorsot.

Az íróktól kezdve olvashatunk politikusokról, művészekről, királynőkről, sportolókról, tudósokról sőt két kalózról is. A 'mesék' stílusa egyszerű, az adott személy életének legfontosabb, vagy legmeghatározóbb aspektusát emelik ki – néhány olyan fogalommal, ami persze a gyerekek számára magyarázattal szolgának – ezért is okos ez a könyv, mert rengeteg beszélgetést elindíthat, illetve kiindulópontként szolgálhat a további ismerkedéshez egy-egy korról, vagy személyről.

>!
Agatha
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Az úgy volt, hogy augusztusban megszületett a keresztlányom (eddig csupa hangos fiú volt a családban), és úgy döntöttem, moly lesz :D
Első karácsonyi ajándékául választottam ezt a könyvet (az első oldalon bele lehetett írni, hogy …. tulajdona, cuki :))))), és suttyomban elolvastam – mégsem adhatok neki bármit, ugye?.
Már kézbe venni is gyönyörűség, olyan érzés mintha bőrborítású lenne, kicsit puha-ruganyos.
A könyv bal oldalán van a történet, egy oldalacska, a jobbon pedig egy rajz arról a bizonyos rendkívüli nőről. A fél csillag levonás a rajzok miatt van, stílusát tekintve nekem némelyik kicsit ijesztő volt – mármint ha mondjuk egy 6-8 éves kislány szemszögéből nézem, ugyanis úgy gondolom, hogy a viszonylag egyszerű nyelvezete miatt a célközönség nem az önbizalomhiányban szenvedő felnőttek, hanem a formálható korban lévő kislányok, kamaszok.
Igényes, szép munka kívülről és belülről egyaránt, sokat tanultam belőle, jó néhányukat nem ismertem, és az ismertekről is tudtam meg újdonságokat.

>!
Teetee
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Nem tudom, milyen lett volna, ha ezt mondjuk 13 évesen olvasom, és nem néhány nappal a 35. születésnapom előtt. De így nagyon tetszett.
Szokták mondani, hogy a gyermek- és ifjúsági irodalomban kevés vagány hősnő van, de én emlékszem több könyvre is, amelyeket szerettem, és amelyekben egy vagány, bátor, belevaló csajszi volt a főszereplő (például ez vagy ez vagy ez vagy akár ez is.)
Azt hiszem, szerencsés voltam, mert kiskoromban soha nem éreztem azt, hogy lányként kevesebbet érnék, mint a fiúk, sőt sokszor inkább azt tapasztaltam, hogy a tanító nénik a fiúkat eleve „rossznak”, ezáltal butának is tartották. (És sokáig magam is így gondoltam ezt, például matekon nem tudták a kisebb, nagyobb, egyenlő jeleket. Komolyan, ezt beleírtam másodikos koromban a naplómba.) Mindenesetre teljes evidencia volt számomra, hogy bármi lehetek, ami csak akarok.
Ez a könyv is azt mutatja, hogy egy lány (is) bármi lehet, ami csak akar, bár ha most így belegondolok, lehet, hogy engem kiskoromban elrettentett volna a rengeteg akadály, amit a könyvbe összeválogatott nőknek le kellett küzdeniük, hogy elérjék a céljukat. De már tényleg nehéz megmondani, hogyan hatott volna rám 13 évesen ez a könyv.
35 évesen először is az ötlet nyűgözött le. Minden olyan projekt, ami arra bátorítja a csajokat, hogy vállaljanak felelősséget a saját életükért, lenyűgöz, és teljes mellszélességgel támogatom.
Aztán a kiállítása – egészen gyönyörű. A portrék csodásak, színesek és kifejezők, valahogy úgy érzem, megragadták a hősnők lényegét (még ha néhányan nem is pont úgy néznek ki, ahogy ezeken a képeken, pl. a Williams nővérek…).
Tetszett, hogy időben, térben, foglakozások tekintetében is nagyon sokszínű volt a merítés. A politikai szereplőkről is nagyon okosan, finoman írtak, nem foglaltak állást az értékrendjük mellett, csak leírták, miben volt újszerű vagy formabontó, amit csináltak. Úgyhogy nem értem a háborgást Hillary Clinton vagy Michelle Obama besorolása miatt, mindketten meghatározó személyiségek, erős, befolyásos nők, szerintem helyük van egy ilyen válogatásban, főleg, hogy az ő nevükkel más helyeken is találkozhat az olvasó.
Magukkal a szövegekkel sem volt bajom, szerintem az, hogy minden nőt kislányként ismerünk meg, aki szeretett táncolni/rajzolni/énekelni/állatokkal foglalkozni/csillagokat nézni/verset írni, kifejezetten szerencsés, hiszen az olvasók is jó eséllyel pont ilyen kislányok.
Egy oldalban nem lehet komplex információt adni, de nem is komplett életrajznak szánták őket, hanem inspirációnak. (Mondjuk ha én lettem volna ennek a kötetnek a szerkesztője, azért elgondolkoztam volna rajta, hogy kihagyjam-e a brutális részeket, vagy benne hagyjam őket. A könyvből ezek kimaradtak. Nem minden történet végződött ugyanis happy enddel, voltak nők, akik az életükkel fizettek a bátorságukért. Egyáltalán nem tudom, hogy hány éves korig kell az ilyesmitől megkímélni a gyerekeket, vagy hogy egyáltalán meg kell-e. Nyilván nem túl kellemes elalvás előtt azt hallani, hogy valaki keményen kiállt az igazság mellett, és aztán likvidálták, de így egy egész picit azt érzem, hogy ebben az egy kérdésben nem fest elég hiteles képet a könyv. És értem én, hogy mesék, de azért mégsem mesék… Szóval, ez egy bonyolult dolog, és magam sem tudom, hogyan döntöttem volna, ha nekem kellett volna ezt eldönteni.)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Letti

Ha egy nő úgy dönt, hogy megváltozik, minden megváltozik körülötte. – Eufrosina Cruz

49. oldal

>!
Madama_Butterfly P

Merj pipacs lenni egy nárciszokkal teli mezőn! – Michaela Deprince

143. oldal

>!
Madama_Butterfly P

Ha győzni akarsz, lehet, hogy egy csatát többször is meg kell vívnod. – Margaret Thatcher

113. oldal

>!
Letti

Ragaszkodj a gondolkodás jogához, mert még hibásan gondolkodni is jobb, mint egyáltalán nem gondolkodni. – Hüpatia

73. oldal

>!
Madama_Butterfly P

Nehéz természetem van, de ha valaki a legjobbat akarja, én kellek neki. – Maria Callas

117. oldal

>!
Madama_Butterfly P

Az életben semmitől sem kell félni. Csak meg kell érteni a dolgokat. – Marie Curie

125. oldal

>!
Madama_Butterfly P

Sokan azt hiszik, hogy a luxus a szegénység ellentéte. De tévednek. A luxus a közönségesség ellentéte. – Coco Chanel

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coco Chanel
4 hozzászólás
>!
Kukuucs P

Fontos, hogy a lányok tudják milyen akadályok állnak az útjukba. De ugyanilyen fontos, hogy tudják, ezek az akadályok nem áthághatatlanok.

Előszó

>!
Madama_Butterfly P

Miután ebben a világban élünk, ezért a világért kell mindent megtennünk. – Aun Szan Szú Kji

27. oldal

>!
Madama_Butterfly P

A körülményeket nem tudod megváltoztatni, de rajtad múlik, mit kezdesz velük. – Jessica Watson

85. oldal


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

I. Erzsébet · Coco Chanel · Florence Nightingale · Kleopátra · Amelia Earhart · II. Katalin


Hasonló könyvek címkék alapján

Ted Enik – Eva Moore: Hiányzó csontok nyomában
Dennis Schatz: Gyapjas mamut
David Murdoch: Észak-amerikai indiánok
Hendrik Willem van Loon: Az emberiség története
Brigitte Labbé – Michel Puech: Fiúk és lányok
Philippa Wingate – Richard Dungworth: Híres asszonyok
Tittel Kinga: Mesélő Budapest
Emma Speare – Leslie Colvin: Az élővilág kisenciklopédiája
L. A. Levinova – K. A. Szapgir: Pipacska és Kockapaci újabb kalandjai
Charlie Bood: A természet csodái 1.