Esti ​mesék lázadó lányoknak 248 csillagozás

100 különleges nő története
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli?
Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?

A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan grafikusnő készített.

Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Esti mesék lázadó lányoknak Móra

Móra, Debrecen, 2023
214 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159476 · Fordította: Todero Anna
Móra, Budapest, 2018
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159476 · Fordította: Todero Anna
Móra, Budapest, 2017
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158325 · Fordította: Todero Anna

Coco Chanel · Florence Nightingale · I. Erzsébet · Kleopátra · Nancy Wake · Amelia Earhart · II. Katalin · Isabel Allende · Kate Sheppard · Maria Callas · Maria Montessori · Michelle Obama · Nina Simone

Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Mesekönyvbe bújtatott, 100 különböző, de valódi női sors gyűjteménye. Egyedi, mert ismert és kevésbé ismert nők gyereknyelvre lefordított élettörténetét kapjuk, egyenként – jó meséhez méltóan – megfelelő tanulságokkal a végén.

Most szeretnék balerina lenni. Vagy kalóz. Esetleg emberjogi aktivista. De Coco Chanel és Amelia Earhart mindenképpen. :)

Azt hiszem, ha ennyi idős fejjel nálam ezt a hatást érte el, érdemes a megfelelő pillanatban lázadó lányok kezébe adni. Ki tudja, kiben lakozik egy új Marie Curie vagy Frida Kahlo….

Frank_Waters I>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Az alapötlet tetszik, konkrétan, hogy a kislányoknak az esti mesékből már lejöjjön, hogy ők is képesek bármire, akárcsak a fiúk (igaz, az állva pisilés még mindig nehezebb nekik), és a kivitelezés is igényes. A képek nagyszerűek (bár a Woolf-portré szerintem borzalmasra sikeredett), a történetek érdekesek, felnőttként is sok új nagy embert ismerhetünk meg.

Nagyon jó még az is, hogy a foglalkozásokból kihagyták a „-nő” végződést. Woolf maradt író, Kleopátra fáraó, stb.

Azért vannak problémáim is:
1. A cím menő, de szerintem az az üzenet, hogy a lányok is képesek nagyszerű dolgokra, nos, nem csak a lányoknak szól. Ha a kisfiúk, akik most még igencsak aranyosak, férfiak lesznek, és nem tudják ezt (a fenti üzenetet), akkor az egész nem ér egy fabatkát sem. Mellesleg nem hiszem, hogy egy kisfiú ne tudná élvezni ezeket a sztorikat.
2. A mesék nem annyira mesék, mint kis életrajzok, amikben az illető hölgyek életének legmeghatározóbb eseményeiről van szó, természetesen az üzenet szolgálatába állítva. Ez a módszer sokszor jól működik, de néhol száraz és didaktikus lesz, sőt, időnként még giccses is. A gyerekek nem hülyék, csak kevésbé tapasztaltak, mint mi.

PS: Közben kijött a második rész is, még csak angolul, kíváncsi vagyok rá. A magyar változat is izgisen hangzik. Ha valaki szerint a feminizmus vagy hülyeség, vagy ma már nincs szükség rá, vagy éppen egyenlő a férfigyűlölettel, akkor kezdje ezekkel a könyvekkel. Ha ezekből nem esik le neki, hogy az egyenjogúság nem jelent semmi mást önmagán kívül, akkor meg hiába bármi. Egyébként saját tapasztalatból mondom, hogy ha az ember férfiként a feminizmussal foglalkozik, sőt, ha nem utálna magára címkéket ragasztani, akkor feministának is mondaná magát, kinyílik előtte a világ, és az egésznek egy olyan oldalát is észreveszi, hogy a patriarchális nevelésünk (ami a mai napig folyik, és a mai Magyarországon éppenhogy fentről támogatott) mennyire korlátolttá teszi a férfiakat is, mert egy rakás gátlást és tiltást épít beléjük, amiknek az égvilágon semmi értelmük nincs. (A „Mi vagy te, lány?”- meg a „Viselkedj férfi módjára!”-típusú mondatokra gondolok pl.)

Több ilyen könyvet, és olcsóbban. Az alapötletnek meg csak tapsolni tudok, nagyon jó! Szülőknek és pedagógusoknak szinte kötelező.

Iloonka>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Nagyon tetszett ez a kis könyvecske, megismerhettem olyan nőket, akikről eddig még csak nem is hallottam, mégis milyen nagy dolgokat értek el az életben! Az illusztrációk is meseszépek, mind egyedi.

Lényegében 100 nő életpályáját követjük nyomon mesés formában, az üzenete a könyvnek pedig az, hogy attól, mert nőnek születünk, attól még igenis lehet nagy dolgokat elérni az életben.

Bevallom, hogy pár személytől eltekintve nem ismertem a nagy részét a felsorolt nőknek, ezért is nagyon tetszett, hogy végre megismerhettem, még ha csupán egyetlen oldal erejéig, de mégis úgy érzem, gazdagabb lettem valamivel. Sokan hátrányból indultak, vagy éppen az élete közben történt valami nehézség, amivel meg kellett küzdeniük, ez különösen tetszett, mutatván, hogy a sikerhez vezető út rögös, de ha nem adod fel, akkor bármire képes lehetsz. Grafikus szemmel az illusztrációk valódi csemegék voltak számomra, minden négyzetcentit alaposan kielemeztem és arra jutottam, hogy ezek a művészek is megérdemelték ám ,hogy megemlítsék a nevüket, mert egytől-egyig tehetségesek.

Nagyon örülök, amiért elolvashattam, és remélem még kerül több könyv is a kezembe az írópárostól.

Mariann_Czenema P>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Szerintem könnyen lehet, hogy 2017 legszebb gyerekkönyve ez a kiadvány, de az biztos, hogy nagyszerű ötlet, hogy egy rajzoló csak 2-4 illusztrációt készített, így a gyerkőc olvasás közben rácsodálkozhat a különböző művészi technikákra, stílusokra.
A belső borító is roppant izgalmas, sárga színű égbolton piros csillagállásokat nyomtattak a fedél alá.

Amivel viszont én is bajban vagyok, az a tartalom.
Nyilván a verzón szerepel, hogy ez a kötet nem enciklopédia, de azért én is szívesen láttam volna egy-egy eredeti fotót, képet a hősnőkről, akiket felsoroltak.

Másrészről viszont a mini sztorik stílusa, hát finoman szólva nem egyszer negédes. Az Egyszer volt, hol nem volt történetkezdet miatt ez a könyv egyértelműen olyan óvodás-kisiskolás korosztálynak készült, de azért igazán inkább a felsősöktől várható el, hogy megértsék, miért is gáz, ha egy országban még ma sem vezethetnek autót a nők.

A harmadik gondom meg a kiválasztott hősnőkkel van.
A Vasladyt nem minden brit áldja, de politikailag nem korrekt Hillary Clinton vagy Michelle Obama jelenléte sem. Egyébként is, ha már jelenkori hősök, hol van Oprah, Beyoncé, J.K.Rowling? Vagy Barbra Streisand, Madonna, Celine Dion?
És ha szerepelt Jane Austen, a Bronte nővérek, akkor miért maradt ki Mary Shelley, aki műfajt alapított?
Tehát bennem bőven az önkényesség érzetét keltette a válogatás mikéntje, amiről egyébiránt az előszó se árul el sokat.

(bővebben, képekkel:

a_bookworm_named_honey P>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Az alapötlet, hogy mesés köntösbe bújtatott, nagyon rövid életrajz-szösszenetecskékkel ismertessük meg a gyerekeket, zseniális. Nagyon jó ötletnek tartom, hiszen rengeteg kislány példaképre találhatott e lapokat bújva. Még rám is hatalmas hatással volt, holott csomó, könyvben szereplő Nőről hallottam már.

Végtelenül hiteles könyv, hiszen száz sikeres nő életútját és történetét mutatja be, mindezt úgy, hogy csak nők működtek közre a könyv elkészítésében, legyen ez a szöveg vagy az illusztrációk… Nagyon sokszínű és ezért is kimagaslónak gondolom, mert bemutat rengeteg stílust, amik által új és tehetséges női illusztrátorok kerültek a köztudatba.

Ahogy olvastam, szinte éreztem az erőt, ami ebből a könyvből áramlik. Fantasztikus élmény volt és bizony sokszor meg is könnyeztem… Annyira elhivatottak, okosak, bátrak és erősek ezek a nők, akikről írtak! Rengeteget köszönhetünk nekik mindannyian, és személyesen is olyan sok merőt tudtam meríteni belőlük!

sztinus>!

Motivációs könyv lányoknak.
Persze jó, hogy van ilyen is, de hogy pont így kellett-e ezt, arra a 3 csillagom.
A mondataitól nèha a falnak akartam csapni, az illusztrációk a tizediktől nem voltak befogadhatóak.
Csatlakozom az inkább fanyalgókhoz, de volt benne pár inspiráló félmondat.

Trudiz>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Kiváló alkotás. Micsoda ötlet! Motiváló hatása kimondhatatlan.
Kíváncsiság, lázadás, kitartás, ész, hit? Mi kell a sikerhez, a célunk eléréséhez? Mintát adnak számunkra a kötetben felsorakozott hölgyek, kik elszántságukkal, önmagukba vetett hitükkel elérték álmaikat. Okulni, tanulni lehet történeteikből.
A világ minden tájáról, s valamennyi korból lépnek elénk a különleges, egyedi, csodás illusztrációkon keresztül. Ismeretterjesztő szerepe is meghatározó.
Tetszett a szerkesztés is: bal oldalon a történet, jobbon az illusztráció. A lényeges információk kiemelve, biztosítva a gyors áttekinthetőséget.
Ajándékötletek között is előkelő helyen állhat.

ViveEe P>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Gyönyörű a kivitelezése ennek a könyvnek, és nagyon szimpatikus az ötlet is.
És mindezt a kickstarteren hozták össze. Fantasztikus!
100 nő, akik nagy részéről még sosem hallottam, akik izgalmasabbnál izgalmasabb foglalkozásokba vágtak bele, amik sokszor abban a korban elképzelhetetlen voltak nők számára, és mégis megcsinálták.
Egyáltalán nem rosszból mondom, mert szerintem is nagyon fontos az egyenjogúság, de engem a végére már picit fárasztott, a sok fekete vagyok, de jól bemutattam a fehéreknek történet. Néha átesnek a ló túloldalára ezek a feminim könyvek. Ennek ellenére csodálattal adózom minden hölgynek, aki belekerült.

gab001>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Nőként olvasva ezt a könyvet, simogatja a lelkemet. Büszke vagyok rá, hogy mindezt elérték a nők. Sok történet az elsőkről szól; az első nőről, aki elért valamit, amit előtte még mások nem. A siker mögött viszont minden esetben érezhető, hogy mennyi áldozatot hoztak ezért. Ez a könyv arra tanít, hogy bármi elérhető, csak igazán akarni kell. Mesék a valóságról.

Móra, Budapest, 2017
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158325 · Fordította: Todero Anna
Zsoofia>!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Nem vagyok pontosan tisztában ennek a könyvnek a célközönségével. Én a három éves unokahugomnak vettem látatlanba, és ez egy nagyon durva mellélövés volt. Négy-ötéves már talán értékelni tudja, viszont a kötet igazi értékét a tinédzserek és a felnőttek tudják felfogni, ahhoz viszont a kötet nagyon gyereknyelven beszél.

Érdekes válogatás lett, nagy átlagban 5-ből 1 nőről hallottam már. Nagyon változatosak a portrégrafikák, volt ami jobban tetszett mint a többi. Nekem hiányzott pár elem (ha már író, akkor Mary Shelley, ha már sportolók, akkor Surya Bonaly, ha már űrutazás, akkor Katherine Johnson), és lehet, hogy érdemes lett volna jobban kifejteni egy történetet, és nem csak egy nagyon rövid betekintést kapni az emberek életébe, de lehet, hogy ez csak az én személyes preferenciám, a becélzott közönségnek valószínűleg ez befogadhatóbb formula. Az viszont biztos, hogy fogok még ilyen válogatásokat lapozgatni.

Merj pipacs lenni egy nárciszokkal teli mezőn! – Michaela Deprince

Kapcsolódó szócikkek: Michaela Deprince · nárcisz · pipacs
imma P>!

„Ami a legfontosabb: ne félj a nehéz pillanatoktól. Azokból lesznek a legjobb dolgok.”
– Rita Levi-Montalcini

Letti>!

Ragaszkodj a gondolkodás jogához, mert még hibásan gondolkodni is jobb, mint egyáltalán nem gondolkodni. – Hüpatia

Letti>!

Ha egy nő úgy dönt, hogy megváltozik, minden megváltozik körülötte. – Eufrosina Cruz

Madama_Butterfly>!

Sokan azt hiszik, hogy a luxus a szegénység ellentéte. De tévednek. A luxus a közönségesség ellentéte. – Coco Chanel

Kapcsolódó szócikkek: Coco Chanel
Madama_Butterfly>!

Az életben semmitől sem kell félni. Csak meg kell érteni a dolgokat. – Marie Curie

Madama_Butterfly>!

A körülményeket nem tudod megváltoztatni, de rajtad múlik, mit kezdesz velük. – Jessica Watson

Madama_Butterfly>!

Ha győzni akarsz, lehet, hogy egy csatát többször is meg kell vívnod. – Margaret Thatcher

Madama_Butterfly>!

Nehéz természetem van, de ha valaki a legjobbat akarja, én kellek neki. – Maria Callas

Kapcsolódó szócikkek: Maria Callas
Madama_Butterfly>!

Miután ebben a világban élünk, ezért a világért kell mindent megtennünk. – Aun Szan Szú Kji