Az alapötlet tetszik, konkrétan, hogy a kislányoknak az esti mesékből már lejöjjön, hogy ők is képesek bármire, akárcsak a fiúk (igaz, az állva pisilés még mindig nehezebb nekik), és a kivitelezés is igényes. A képek nagyszerűek (bár a Woolf-portré szerintem borzalmasra sikeredett), a történetek érdekesek, felnőttként is sok új nagy embert ismerhetünk meg.
Nagyon jó még az is, hogy a foglalkozásokból kihagyták a „-nő” végződést. Woolf maradt író, Kleopátra fáraó, stb.
Azért vannak problémáim is:
1. A cím menő, de szerintem az az üzenet, hogy a lányok is képesek nagyszerű dolgokra, nos, nem csak a lányoknak szól. Ha a kisfiúk, akik most még igencsak aranyosak, férfiak lesznek, és nem tudják ezt (a fenti üzenetet), akkor az egész nem ér egy fabatkát sem. Mellesleg nem hiszem, hogy egy kisfiú ne tudná élvezni ezeket a sztorikat.
2. A mesék nem annyira mesék, mint kis életrajzok, amikben az illető hölgyek életének legmeghatározóbb eseményeiről van szó, természetesen az üzenet szolgálatába állítva. Ez a módszer sokszor jól működik, de néhol száraz és didaktikus lesz, sőt, időnként még giccses is. A gyerekek nem hülyék, csak kevésbé tapasztaltak, mint mi.
PS: Közben kijött a második rész is, még csak angolul, kíváncsi vagyok rá. A magyar változat is izgisen hangzik. Ha valaki szerint a feminizmus vagy hülyeség, vagy ma már nincs szükség rá, vagy éppen egyenlő a férfigyűlölettel, akkor kezdje ezekkel a könyvekkel. Ha ezekből nem esik le neki, hogy az egyenjogúság nem jelent semmi mást önmagán kívül, akkor meg hiába bármi. Egyébként saját tapasztalatból mondom, hogy ha az ember férfiként a feminizmussal foglalkozik, sőt, ha nem utálna magára címkéket ragasztani, akkor feministának is mondaná magát, kinyílik előtte a világ, és az egésznek egy olyan oldalát is észreveszi, hogy a patriarchális nevelésünk (ami a mai napig folyik, és a mai Magyarországon éppenhogy fentről támogatott) mennyire korlátolttá teszi a férfiakat is, mert egy rakás gátlást és tiltást épít beléjük, amiknek az égvilágon semmi értelmük nincs. (A „Mi vagy te, lány?”- meg a „Viselkedj férfi módjára!”-típusú mondatokra gondolok pl.)
Több ilyen könyvet, és olcsóbban. Az alapötletnek meg csak tapsolni tudok, nagyon jó! Szülőknek és pedagógusoknak szinte kötelező.