A ​muter meg a dzsinnek 64 csillagozás

Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Mi történik, ha anyát elrabolják a dzsinnek? A finom humorral átszőtt történetet kiskamasz kortól mindenkinek, felnőtteknek is ajánljuk olvasásra, beszélgetésre, feldolgozásra.
Elekes Dóra írása szépirodalmi eszközökkel mutatja be egy alkoholista anyával élő kislány mindennapjait.
A történet megrázó és felkavaró. Magyarországon sok ezer gyerek nő fel így, mégis évtizedek óta bagatellizáljuk a probléma jelentőségét. A kiskamasz látószögéből megírt történet sokakat hozzásegíthet a jelenség józanabb megítéléséhez.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Csimota, Budapest, 2015
40 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639768802 · Illusztrálta: Kun Fruzsina

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

Futóhomok>!
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Odaadjam-e a kezébe? 12 éves múlt, rengeteg útja van már nélkülem/nélkülünk. Ő a célközönség, főleg Neki írták (meg persze szülőknek és tanároknak). De akarom-e, hogy ennyire nyomasztót olvasson? Alkoholista anya gyerekének lenni. Pont. Ennyiről szól. A közvetlenül érintettekhez nem hiszem, hogy eljut a könyv, ami nem is baj, Ők úgyis gyötrelmesen tudják az egészet. Az én fiam meg tudja meg ebből a rövid írásból is – győztem meg végül magam –, hogy valóban, egy üvegbe (porba, tablettába, meg bármibe, ami szenvedélybeteggé tud tenni) félelmetes, az embert mindenestül rabulejtő dzsinnek képesek beköltözni.
Odaadtam a kezébe.

2 hozzászólás
ziara>!
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Szerintem ez egy nagyon megrázó, és éppen ezért figyelem felkeltő könyv. Nagy dolgot vitt végbe Elekes Dóra azzal, hogy megírta, és hogy így megírta ezt a témát. Belesajdul a szívem. A kötet külső megjelenése nagyon illik a tartalomhoz.

Molymacska>!
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

A könyv története, hogy a főszereplő kislány anyukája alkoholista, és amikor valami furcsa dolog történik vele (amikor nem emlékszik, amikor elcsatangol, vagy nem jön a lányért) akkor úgy képzeli, az anyukáját elrabolják a dzsinnek. Ennek a helyzetnek a bemutatásáról szól ez a történet.
Nagyon erős felütés, és nem is igazán tudom hova tenni ezt a könyvet. A főszereplő lány kiskamasz, evidens lenne, hogy nekik szól a kötet. Közben olyan a narráció,a történet kibontakozása, hogy az szerintem sok lenne, és inkább felnőtteknek lenne ajánlott. A felnőtt viszont ennél másabb fajta szöveggel, történéssel lehetne igazán behúzni. Olyan könyv ez, hogy bár izgalmas, érdekes, de mégsem igazán tudnám a célcsoportot meghatározni.
Közben viszont egy fontos problémáról beszél: az alkoholizmusról. Szükséges erről beszélni, mindenképpen kell, és a történet érdekes olyan szempontból, hogy nem mondja ki, mégis érezzük minden egyes lépés, az anyuka döntésének hatását. Mint történet, rettentően érdekes, és nagyon jól lehet benne látni,hogy az alkoholizmus nem csak egy embernek árt, hanem a családnak, csoportnak is.
Érdekes könyv, ajánlom is, meg nem is. Újító, szépirodalom felől fordult a szerző ehhez a történethez. Beszélgetésindítónak szerintem egészen jó lehet.

KönyvParfé>!
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Tudtátok, hogy Magyarországon kb. 1 millió aktív alkoholista van? Az ország népessége 50%-ban érintett és mindegyikükhöz tartozik 3-4 családtag.

Sajnálom azokat a gyerekeket, akik találkoznak a dzsinnel. Sajnálom azokat a gyerekeket, akik megtanultak különbséget tenni térdzsinn és idődzsinn között. És sajnálom az összes gyereket, akinek túl korán kell felnőnie.
A könyv témája nehéz, de nagyon tetszik benne, hogy nem didaktikus módon, hanem sajátságos humorral és könnyed stílussal közelíti meg az alkoholizmus problémáját. Magyarországon ez még mindig tabutéma, pedig sajnos jelen van! A könyv illusztrációja sem szokványos és szerintem pont eltalálták, hogy ne legyen túlságosan komor.
Még több ilyen és ehhez hasonló kiadvány kellene, nekem nagyon tetszik ez az új hullám, amit a Csimota képvisel. Merjünk beszélni a gyerekekkel és ne legyen ennyi tabu!

Juci P>!
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Szerintem ez a könyv nem akar történet lenni, inkább csak bepillantás egy alkoholista szülő gyermekének életébe. Hogy legalább valami fogalmunk legyen róla, milyen az. Nem ígér semmiféle pozitív változást, feloldást, mint ahogy a legtöbb ilyen sorsú gyermek életében nincs is. Ez a realitás; itt nem fognak az olvasói vágyaink teljesülni. Nagyon rövid, tíz perc alatt elolvasható könyvecske; érdemes.

nettikeee P>!
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Oh, igen. Ez az a könyvecske, amit mindenkinek ismernie kellene… Jaöhm… sajnos sokan ismerik. legalábbis a tartalmát. Vagy így, vagy úgy.
Számomra sem teljesen ismeretlenek a dzsinnek, de szerencsére nálunk nem voltak általános vendégek, nálunk csak voltak. időről időre. Volt, hogy többször jöttek, volt, hogy nem is láttuk őket. De voltak.
Nagyon rossz lehet így felnőni, és részvétem, aki ezeket teljes mértékben átélte. Nem szeretem a dzsinneket.

dianna76 P>!
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Elolvastam, emésztettem, majd megint elolvastam, s megint emésztettem. Aztán ismét elolvastam, emésztettem. Szóval sokszor elolvastam, de még mindig emésztem.
Alkoholista anya, lelépett apa, magát falcoló gyerek… Te jó ég!!
Kérdések merültek fel bennem. Tényleg szeret a narrátor gyermek egyedül játszani, vagy muszáj neki, mert nem engedik más szülők a közelébe a gyerekeiket az alkoholista anyja miatt? A fára mászás, gördeszkázás, műanyag dolgok villanykörtére égetése, üveggolyózás figyelemfelkeltő tevékenységek? (Hahó itt vagyok, segítsen valaki, mentsenek ki ebből a helyzetből!!) Vagy tényleg egy fiús kislánnyal van dolgunk? Amíg nem került szóba, hogy a narrátor kislány, azt hittem egy kiskamasz fiúról szól a történet.
„Amikor még nem voltam, a Muter is szépséges volt, de aztán miattam elmúlt neki. Én meg nem tudom megvigasztalni, mert én meg nem vagyok szép” Ezektől a soroktól összeszorul a szívem, de nagyon.
Annyira szerettem volna más véget a könyvnek. Apa visszajött, s elvitte anyát elvonóra, mert anya nagyon szeretne már végleg megszabadulni a dzsinnektől. Valami ilyesmit.
A szomorú témája ellenére nagyon tetszett ez a könyv. Megdöbbentő, elkeserítő, de a gyermekszemszögnek köszönhetően mégis humoros volt.
Az egyedi illusztráció szerintem jól passzol a történethez.
Eltöltöttem két műszakot a gyermekpszichiátrián. Ebben a röpke 2x12 órában sok mindent láttam, hallottam, éreztem. Sok a lelkileg összetört fiatal, s némelyiküket a saját szülei juttatták ebbe az állapotba. Szomorú, nagyon szomorú!! Úgy érzem, a könyv narrátorának is nagy esélye van erre, mert gyermekként nem fogja tudni sokáig cipelni a terhet, amit az anyja, ill. annak alkoholizmusa ró rá. Falcolás, csavargás, depresszió, szipózás, anorexia, öngyilkosság… Lelkileg egészséges felnőtté kéne nevelnünk gyermekeinket, ez is a szülői felelősség része!!

AeS P>!
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Kicsit még én is el vagyok bizonytalanodva abban, hogy most hova is tegyem ezt a könyvet, aminek nagyon jó a témája, de valóban nem látom, hogy ki a pontos célközönsége: talán leginkább iskolai felhasználásra, prevenciós célokra működhet.
Pedig nagyon sok nagyon fontos részletet rejt, amiket egyesével érdemes lenne végigelemezni (talán meg is teszem a későbbiekben), például nagyon lényeges pont, hogy a muter nem valami deklasszált elem, hanem „kiskosztüm, kiselvtársnő, kisminkelt” (EP), de nagyon inog még bennem, hogy egy 12 éves gyerek mit kezdhet ezzel a könyvvel, egyáltalán ki és milyen célból vásárolja meg neki.
Leginkább egy alapos feldolgozó óravázlat után kiáltanak az utolsó oldalak, felső tagozatba, jó pedagógussal beküldeném.

5 hozzászólás
Uzsonna >!
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Rövid, de a lényeg ott van. Van humora, de nem tudtam nevetni. A szívem facsarodott. A dzsinnek elrabolták a főhős gyermekkorát is. A csudába is, beszélni kell erről! Olvassátok!

Kelemen_Hanna>!
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Iszonyú volt olvasni, ez persze a könyv erénye. De sajnos sokszor kiütközött az oktató jelleg.
(Ugyanez a téma hibátlanul: Guus Kuijer Mindörökké együtt.)


Népszerű idézetek

KönyvParfé>!

Az idődzsinn olyat is csinál néha, hogy elfelejteti a muterral, hogy értem kell jönnie a suliba. Ez nem olyan vicces, mint amikor a vacsoránál odatelefonál, mert ilyenkor a Zsófi néni általában ideges lesz, hogy már mennie kéne haza dolgozatokat javítani, és összevissza rohangál meg intézkedik, míg nekem egyedül kell várnom rá az osztályban.

12. oldal

KönyvParfé>!

Nem tudom, most melyik dzsinn van soron, eléggé kiszámíthatatlan, az idődzsinn ma már volt, szóval ő ma már nem lesz, de jöhet még például az a térdzsinn.
A térdzsinn is jó fej, egyébként. Ő azt szokta csinálni, hogy elcsalja a mutert mindenféle izgalmas helyekre, és ott felejti, és akkor meg kell találni.

25. oldal

KönyvParfé>!

Ha csönd van, amikor a suliból hazaérek, akkor már sejtem is, melyik dzsinn lehet az ügyeletes. Nem nagyon örülök neki, mert ő az álomdzsinn, a legunalmasabb dzsinn a világon: a muter semmi érdekeset nem csinál, amikor ő van soron. Nem néz rám érdeklődve, mintha gondolkodnia kéne, ki vagyok, és azt sem kérdezi meg, tulajdonképpen hány óra van.

37. oldal

KönyvParfé>!

Régebben párszor megpróbáltam túljárni az álomdzsinn eszén, és felébresztettem a mutert, de nem volt jó ötlet. Úgyhogy inkább nem ébresztem fel, hanem csak betakargatom, hogy meg ne fázzon, aztán ledobom a cuccomat, és elmegyek buszozni.

37. oldal

nettikeee P>!

Ott van a lábánál a palack, néha belenéz, hogy van-e már benne új dzsinn.

24. oldal

nettikeee P>!

Megnyugtatásnak az is jó, ha leveszem a zoknimat, és a fatertól maradt pengével megkarcolom a bőrt a lábamon, a bokám meg a sarkam között. Csak egy picit karcolom meg, nem is nagyon fáj, és nem is nagyon látszik, míg a karcolás helyén meg nem jelenik egy szép, piros csík. Benyálazom az ujjamat, és szétkenem a csíkot, és a nyugalom szétszalad bennem, mint az üveggolyó.

20. oldal

2 hozzászólás
nettikeee P>!

Amkor hazaérek, már sötét van, a muter meg felébredt, és nézi a tévét a konyhában. Már kiszállt belőle az idődzsinn, és most szomorú, mert hiányzik neki: olyan jó volt nekik együtt. Ezért egy kicsit irigylem, mert nekem is vannak barátaim, akikkel jó együtt, de azért nem olyan nagyon jó, hogy például szomorú legyek, ha nincsenek ott.

16. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
G. Szabó Judit: Mari, ne bomolj!
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon
Paul Stewart – Chris Riddell: Vigyázat, sárkányveszély!
Rick Riordan: Percy Jackson görög hősei
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Janó Zsolt: Enyveskezű négykezes
Thomas Brezina: Lökött lufik légi háborúja
Kiss József László: Talán Pista