A ​muter meg a dzsinnek 42 csillagozás

Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Mi történik, ha anyát elrabolják a dzsinnek? A finom humorral átszőtt történetet kiskamasz kortól mindenkinek, felnőtteknek is ajánljuk olvasásra, beszélgetésre, feldolgozásra.
Elekes Dóra írása szépirodalmi eszközökkel mutatja be egy alkoholista anyával élő kislány mindennapjait.
A történet megrázó és felkavaró. Magyarországon sok ezer gyerek nő fel így, mégis évtizedek óta bagatellizáljuk a probléma jelentőségét. A kiskamasz látószögéből megírt történet sokakat hozzásegíthet a jelenség józanabb megítéléséhez.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Csimota, Budapest, 2015
40 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639768802 · Illusztrálta: Kun Fruzsina

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
Futóhomok
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Odaadjam-e a kezébe? 12 éves múlt, rengeteg útja van már nélkülem/nélkülünk. Ő a célközönség, főleg Neki írták (meg persze szülőknek és tanároknak). De akarom-e, hogy ennyire nyomasztót olvasson? Alkoholista anya gyerekének lenni. Pont. Ennyiről szól. A közvetlenül érintettekhez nem hiszem, hogy eljut a könyv, ami nem is baj, Ők úgyis gyötrelmesen tudják az egészet. Az én fiam meg tudja meg ebből a rövid írásból is – győztem meg végül magam –, hogy valóban, egy üvegbe (porba, tablettába, meg bármibe, ami szenvedélybeteggé tud tenni) félelmetes, az embert mindenestül rabulejtő dzsinnek képesek beköltözni.
Odaadtam a kezébe.

2 hozzászólás
>!
ziara
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Szerintem ez egy nagyon megrázó, és éppen ezért figyelem felkeltő könyv. Nagy dolgot vitt végbe Elekes Dóra azzal, hogy megírta, és hogy így megírta ezt a témát. Belesajdul a szívem. A kötet külső megjelenése nagyon illik a tartalomhoz.

>!
KönyvParfé
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Tudtátok, hogy Magyarországon kb. 1 millió aktív alkoholista van? Az ország népessége 50%-ban érintett és mindegyikükhöz tartozik 3-4 családtag.

Sajnálom azokat a gyerekeket, akik találkoznak a dzsinnel. Sajnálom azokat a gyerekeket, akik megtanultak különbséget tenni térdzsinn és idődzsinn között. És sajnálom az összes gyereket, akinek túl korán kell felnőnie.
A könyv témája nehéz, de nagyon tetszik benne, hogy nem didaktikus módon, hanem sajátságos humorral és könnyed stílussal közelíti meg az alkoholizmus problémáját. Magyarországon ez még mindig tabutéma, pedig sajnos jelen van! A könyv illusztrációja sem szokványos és szerintem pont eltalálták, hogy ne legyen túlságosan komor.
Még több ilyen és ehhez hasonló kiadvány kellene, nekem nagyon tetszik ez az új hullám, amit a Csimota képvisel. Merjünk beszélni a gyerekekkel és ne legyen ennyi tabu!

>!
Juci P
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Szerintem ez a könyv nem akar történet lenni, inkább csak bepillantás egy alkoholista szülő gyermekének életébe. Hogy legalább valami fogalmunk legyen róla, milyen az. Nem ígér semmiféle pozitív változást, feloldást, mint ahogy a legtöbb ilyen sorsú gyermek életében nincs is. Ez a realitás; itt nem fognak az olvasói vágyaink teljesülni. Nagyon rövid, tíz perc alatt elolvasható könyvecske; érdemes.

>!
nettikeee P
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Oh, igen. Ez az a könyvecske, amit mindenkinek ismernie kellene… Jaöhm… sajnos sokan ismerik. legalábbis a tartalmát. Vagy így, vagy úgy.
Számomra sem teljesen ismeretlenek a dzsinnek, de szerencsére nálunk nem voltak általános vendégek, nálunk csak voltak. időről időre. Volt, hogy többször jöttek, volt, hogy nem is láttuk őket. De voltak.
Nagyon rossz lehet így felnőni, és részvétem, aki ezeket teljes mértékben átélte. Nem szeretem a dzsinneket.

>!
Uzsonna
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Rövid, de a lényeg ott van. Van humora, de nem tudtam nevetni. A szívem facsarodott. A dzsinnek elrabolták a főhős gyermekkorát is. A csudába is, beszélni kell erről! Olvassátok!

>!
Kelemen_Hanna
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Iszonyú volt olvasni, ez persze a könyv erénye. De sajnos sokszor kiütközött az oktató jelleg.
(Ugyanez a téma hibátlanul: Guus Kuijer Mindörökké együtt.)

>!
dianna76 P
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Elolvastam, emésztettem, majd megint elolvastam, s megint emésztettem. Aztán ismét elolvastam, emésztettem. Szóval sokszor elolvastam, de még mindig emésztem.
Alkoholista anya, lelépett apa, magát falcoló gyerek… Te jó ég!!
Kérdések merültek fel bennem. Tényleg szeret a narrátor gyermek egyedül játszani, vagy muszáj neki, mert nem engedik más szülők a közelébe a gyerekeiket az alkoholista anyja miatt? A fára mászás, gördeszkázás, műanyag dolgok villanykörtére égetése, üveggolyózás figyelemfelkeltő tevékenységek? (Hahó itt vagyok, segítsen valaki, mentsenek ki ebből a helyzetből!!) Vagy tényleg egy fiús kislánnyal van dolgunk? Amíg nem került szóba, hogy a narrátor kislány, azt hittem egy kiskamasz fiúról szól a történet.
„Amikor még nem voltam, a Muter is szépséges volt, de aztán miattam elmúlt neki. Én meg nem tudom megvigasztalni, mert én meg nem vagyok szép” Ezektől a soroktól összeszorul a szívem, de nagyon.
Annyira szerettem volna más véget a könyvnek. Apa visszajött, s elvitte anyát elvonóra, mert anya nagyon szeretne már végleg megszabadulni a dzsinnektől. Valami ilyesmit.
A szomorú témája ellenére nagyon tetszett ez a könyv. Megdöbbentő, elkeserítő, de a gyermekszemszögnek köszönhetően mégis humoros volt.
Az egyedi illusztráció szerintem jól passzol a történethez.
Eltöltöttem két műszakot a gyermekpszichiátrián. Ebben a röpke 2x12 órában sok mindent láttam, hallottam, éreztem. Sok a lelkileg összetört fiatal, s némelyiküket a saját szülei juttatták ebbe az állapotba. Szomorú, nagyon szomorú!! Úgy érzem, a könyv narrátorának is nagy esélye van erre, mert gyermekként nem fogja tudni sokáig cipelni a terhet, amit az anyja, ill. annak alkoholizmusa ró rá. Falcolás, csavargás, depresszió, szipózás, anorexia, öngyilkosság… Lelkileg egészséges felnőtté kéne nevelnünk gyermekeinket, ez is a szülői felelősség része!!

>!
csucsorka P
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

Van valaki, aki nagyon fontos nekem, az ő muterját nagyon sokszor vitték el a dzsinnek, végül már alig hagytak belőle valamit. Hát, nem nevettünk. Ennek „örömére” most ezen sem, olvasás közben. Egyetlen benntartott levegővel olvastam el az egészet.

Nagyon nehéz.
Egyébként zseniális képei vannak és nagyon jól ragadta meg azt, mennyi mindent nem ért egy gyerek és mit lát a valóság helyett a még feddhetetlennek hitt szülőről. (És majd csak 10 év múlva jön rá, hogy az anyukája nem a „billegős magassarkú” miatt szédelgett annyit.)

Nem tudom, eléri-e a célját. Bár abban sem vagyok biztos, mi a cél. Talán, hogy beszéljünk a témáról a gyerekekkel. Ez jó, de nem biztos, hogy így tenném. Tudatlan felnőtteknek viszont nagyon hasznos lehet, betekintésként abba, ami az ilyen gyerekek mindennapjait jelenti.Empátiára nevel és ez csodás.
De hol marad a feloldozás…? Ugyanakkor örülök, hogy nem csináltak belőle tündérmesét és nem akarja elhitetni az olvasóval, hogy a dzsinneket le lehet vakarni.

>!
petra_b
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek

„(…) elkísérem aludni, betakargatom, hogy meg ne fázzon, és eloltom a villanyt” – bár úgy ért volna véget ez a kis vékony, ugyanakkor baromi jól megírt könyv, hogy egy hűvösebb estén ezt a kislány narrátort takargatja be végre valaki. Valaki, aki távol tartja a dzsinneket, és legalább olyan gondoskodó, mint amilyenné ő kellett hogy váljon a részeg muter mellett.
Ilyesmi „befejezést” kívánok minden érintett gyereknek – és felnőttnek is, aki pl. azért könnyezte meg ezt a könyvet, mert valaha érintett volt.


Népszerű idézetek

>!
KönyvParfé

Az idődzsinn olyat is csinál néha, hogy elfelejteti a muterral, hogy értem kell jönnie a suliba. Ez nem olyan vicces, mint amikor a vacsoránál odatelefonál, mert ilyenkor a Zsófi néni általában ideges lesz, hogy már mennie kéne haza dolgozatokat javítani, és összevissza rohangál meg intézkedik, míg nekem egyedül kell várnom rá az osztályban.

12. oldal

>!
KönyvParfé

Nem tudom, most melyik dzsinn van soron, eléggé kiszámíthatatlan, az idődzsinn ma már volt, szóval ő ma már nem lesz, de jöhet még például az a térdzsinn.
A térdzsinn is jó fej, egyébként. Ő azt szokta csinálni, hogy elcsalja a mutert mindenféle izgalmas helyekre, és ott felejti, és akkor meg kell találni.

25. oldal

>!
KönyvParfé

Ha csönd van, amikor a suliból hazaérek, akkor már sejtem is, melyik dzsinn lehet az ügyeletes. Nem nagyon örülök neki, mert ő az álomdzsinn, a legunalmasabb dzsinn a világon: a muter semmi érdekeset nem csinál, amikor ő van soron. Nem néz rám érdeklődve, mintha gondolkodnia kéne, ki vagyok, és azt sem kérdezi meg, tulajdonképpen hány óra van.

37. oldal

>!
KönyvParfé

Régebben párszor megpróbáltam túljárni az álomdzsinn eszén, és felébresztettem a mutert, de nem volt jó ötlet. Úgyhogy inkább nem ébresztem fel, hanem csak betakargatom, hogy meg ne fázzon, aztán ledobom a cuccomat, és elmegyek buszozni.

37. oldal

>!
nettikeee P

Ott van a lábánál a palack, néha belenéz, hogy van-e már benne új dzsinn.

24. oldal

>!
nettikeee P

Amkor hazaérek, már sötét van, a muter meg felébredt, és nézi a tévét a konyhában. Már kiszállt belőle az idődzsinn, és most szomorú, mert hiányzik neki: olyan jó volt nekik együtt. Ezért egy kicsit irigylem, mert nekem is vannak barátaim, akikkel jó együtt, de azért nem olyan nagyon jó, hogy például szomorú legyek, ha nincsenek ott.

16. oldal

>!
nettikeee P

Megnyugtatásnak az is jó, ha leveszem a zoknimat, és a fatertól maradt pengével megkarcolom a bőrt a lábamon, a bokám meg a sarkam között. Csak egy picit karcolom meg, nem is nagyon fáj, és nem is nagyon látszik, míg a karcolás helyén meg nem jelenik egy szép, piros csík. Benyálazom az ujjamat, és szétkenem a csíkot, és a nyugalom szétszalad bennem, mint az üveggolyó.

20. oldal

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
G. Szabó Judit: Mari, ne bomolj!
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon
Paul Stewart – Chris Riddell: Vigyázat, sárkányveszély!
Rick Riordan: Percy Jackson görög hősei
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Janó Zsolt: Enyveskezű négykezes
Thomas Brezina: Lökött lufik légi háborúja
Kiss József László: Talán Pista