Semmit ​se vigyetek az útra 3 csillagozás

Dobogókőről Máriagyűdre és vissza
Elek László: Semmit se vigyetek az útra

Mi lenne, ha kiszabadulnánk Isten tágas ege alá? Ha belevetődnénk a nagy semmibe? A nagy Mindenbe? Ki a szabadba, be a sűrűjébe. Hiszen szabadnak lettünk teremtve, nem?
Nagyon szimpatikus a jezsuita novíciusokat próbára tevő kihívás: nosza, alig valami ruhával, egyetlen fitying nélkül, a „rendezett” világ keretein kívül tessék, menjetek! Érjetek oda valahonnan valahova! Ne csak hangoztassuk, hogy „jó az Isten, jót ád, majd gondot visel ránk”! Próbáljuk is ki!
Egy komoly filozófus szerint a másik ember maga a pokol. Az elviselhetetlen. A kegyetlen. Jézus szerint viszont a másik ember a menny. Isten országa köztünk, bennünk van. Vajon hiszünk benne, hogy nem csak akkor tudjuk kiszeretni ezt az országot a másikból, ha adunk cserébe valamit? Hogy kéregetőként is méltók vagyunk a szeretetre? Mi legfeljebb csak reméljük, e könyv szerzője tapasztalatból tudja.
                                                    Lackfi János

>!
Jezsuita, Budapest, 2023
58 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634420644

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

lilyD>!
Elek László: Semmit se vigyetek az útra

Elek László: Semmit se vigyetek az útra Dobogókőről Máriagyűdre és vissza

Nagyon tetszett, remek kis írás. Elek Laci (atya) anno tanított nekünk hittant a Jezsuban, különleges, érdekes figura. :D örülök, hogy leírta az élményeit ebben a kis kötetben, mert már középsikolásként érdekelt részletesebben a minden nélküli zarándoklatuk.
Legfőbb értéke szerintem a hitelessége, és az, hogy őszinte. Őszinte magával, őszinte kérdésfelvetéseivel és dilemmáival. S ezt most megosztotta velünk – bátor dolognak tartom. Laci (atya), ha olvasod ezt: köszönjük, és a legjobbakat a továbbiakban is! :)


Népszerű idézetek

latinta P>!

„Isten kegyelméből keresztény vagyok, tetteim szerint nagy bűnös, hivatásom szerint hontalan vándor, a legalacsonyabb sorból, s helységről-helységre zarándokolok. Tulajdonom a következő: hátamon egy zsák száraz kenyérrel, a mellemen a Szentírás: ennyi mindenem.” (A zarándok elbeszélései)

                                *

    Három hét, négy-ötszáz kilométer, kettesben, gyalog. Élelem, pénz, mobil, megtervezett szállás nélkül. Egy váltás ruhával és egy hálózsákkal. Az útirányt és az útvonalat megterveztük, de mást nem.
    Ha kérdezték, kik vagyunk, csak annyit feleltünk: zarándokok.

                                *

Nem a mi ötletünk volt. Ilyenre magunktól soha nem vetemedtünk volna. Ki az, aki magától kidob mindent, legalábbis három hétre?
    Küldtek minket. Jezsuita szerzetes papok szeretnénk lenni és ez a képzés része. Elküldtek minket egy szál semmivel, hogy egy pillanatra belekóstoljunk abba, hogy milyen kiszolgáltatottan élni. Hogy megtörjünk, és megtanuljunk kérni. Hogy egy picit átérezzük a szegények, a hontalanok, a kitaszítottak lelkét. Hogy többé ne csak elhiggyük, hanem saját bőrünkön tapasztaljuk meg, hogy Isten van, Isten szeret, Isten megsegít.
    Belekóstoltunk, megtörtünk, átéreztük, megtapasztaltuk.

tizenhat nap oda és négy vissza (Jezsuita, 2023)

Elek László: Semmit se vigyetek az útra Dobogókőről Máriagyűdre és vissza


Hasonló könyvek címkék alapján

Mátyás Mónika: Pataki Sára naplója
Petróczki Kitti: Lujzi élete
Sándor Anikó: Magyar Camino
Shirley MacLaine: Camino
Tolvaly Ferenc – Csepregi Miklós: El Camino – Az út képekben
Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka
Szép Zsolt: Kárpát Walzer
Chris Land: Jaguár árnyéka
Lakatos Levente: A pillangók ébredése
B. E. Belle: Megtörtek