71. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
88. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

Az ​élet játéka (Az élet játéka 1.) 778 csillagozás

Eleanor H. Porter: Az élet játéka Eleanor H. Porter: Az élet játéka Eleanor H. Porter: Az élet játéka Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Régi ​sérelmektől megkeményedve és a boldogság gondolatát is elfelejtve éli puritánul egyszerű és hasznos életét Polly kisasszony, a Harrington kastély jómódú úrnője. Napjai átgondolt tevékenységek sorával telnek, magányát csak Nancyvel, a mindenessel és Tommal, az öreg kertésszel osztja meg. Egy júniusi napon azonban megérkezik a kastélyba a kisasszony elárvult unokahúga, Pollyanna, aki jelenlétével felforgatja nemcsak Polly kisasszony, de az egész, szigorú szabályok szerint szervezett kisváros életét is. A Harrington ház úrnője hiába írja elő Pollyannának a hasznos élet szabályait, hiába bünteti meg heveskedéseiért és a szabályok áthágása miatt, a kislány alaptermészetét nem tudja megváltoztatni. Pollyanna ugyanis egy szokatlan – meghalt édesapjától tanult – játékot alkalmaz a nehézségek leküzdésére: megtalálni minden bajban és történésben azt a valamit, aminek örülni lehet. Ez az élet játéka, amely a mindent legyőző szeretetről, az élet feltétlen szeretetéről szól, amelynek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1913

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Szent István Társulat, Budapest, 2021
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789733615171 · Fordította: Forscher Irma · Illusztrálta: Róna Emmy
>!
Szent István Társulat, Budapest, 2019
190 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632778365 · Fordította: Forscher Irma
>!
Szent István Társulat, Budapest, 2019
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633615171 · Fordította: Forscher Irma · Illusztrálta: Róna Emmy

22 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Pollyanna Whittier · Polly Harrington · John Pendleton · Nancy · Dr. Chilton


Kedvencelte 240

Most olvassa 28

Várólistára tette 341

Kívánságlistára tette 238

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Kicsit furcsán érzem magam: eddig én miért nem hallottam erről a könyvről! Akár gyerekkorom kedvenc olvasmánya is lehetett volna, nekem meg most, már jól benne a felnőttkorban kellett vele találkoznom. :D
Ez semmit nem változtat azon a tényen, hogy mennyire tetszett. Ha még nem olvastátok, jó szívvel ajánlom a könyvet, igazán megható és szeretetre méltó történet, tele jó, pozitív érzésekkel.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/09/eleanor-h-porter-…

7 hozzászólás
brena>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Igazán nem értem, az egész világ miért nem játssza A JÁTÉK-ot?!

12 hozzászólás
Lanore P>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Hihetetlenül jólesett ez a meseszerű, varázslatos kis történet! Ebben a ködös, borús időben olyan napfényt jelentett, mint a könyvben maga Pollyanna karaktere, aki derűjével, boldogságával megváltoztatta az emberek életét, örömöt csempészett a szürke hétköznapokba. Én teljesen más vagyok, mint ez a kislány, sajnos nem vagyok az a típus, aki mindig megtalálja a napos oldalt, vagy mindenben meglátná a jót, de kedvet kaptam ehhez a szívmelengető játékhoz, és ezennel megígérem Pollyannának, hogy megpróbálom a lehető legjobban játszani!
Köszönöm, hogy megismertetted velem, @dinnyemano! :)

17 hozzászólás
krlany IP>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Ez egy végtelenül bájos és megható történet egy kislányról, aki pozitív életszemléletével egy közösség „lelkében” hagy nyomot, kezdve a begubózott nagynénjével, a mogorva öregúrral, az otthonra vágyó árvával, a cserfes cselédlánnyal és még sorolhatnám végtelenségig, hogy hol és miként hagyta ott lenyomatát, míg nem egyszer neki van szüksége arra, hogy hinni tudjon. Kicsit „késve” olvastam, úgyértve, hogy nem tinikoromban, és tényleg beleillene a pöttyös könyvek sorába is, de bármilyen életkorban és élethelyzetben jól jön egy ilyen szívet melengető történet.

4 hozzászólás
gab001>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

A könyv bár egyszerű stílusban íródott, mégis szépséges. Az első perctől elvarázsol és még az utolsó oldal után sem ereszt; nehéz búcsút venni ennyi szeretettől. Olykor fennhangon nevettem, máskor könnyekig meghatódtam, annyira hatással volt az érzéseimre. Pollyannát nem lehet nem szeretni, hiszen ő testesíti meg mindazt a gyermeki rácsodálkozást, amire igazából minden ember vágyik. Mindenki örül, amikor valami jó történik vele. Azonban olykor képtelenek vagyunk felismerni az élet szépségeit. Ez a történet képes visszaadni ezt a képességünket, megtaníthat újból rácsodálkozni a dolgokra és örülni a mindennapoknak. Hiszen kell-e nagyobb ajándék az életnél? Mennyire könnyű megfeledkezni róla, hogy ez a legnagyobb kincsünk, s minden egyes nap egy újabb lehetőség, hogy átéljük ezt a csodát.

1 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Veronika, a könyvtáros nyomta a kezembe,
-olvasd el ezt is, ha tetszett a Nyakigláb apó. Szótfogadtam.
Gyönyörű könyv! Egy tizenegy éves kislány történetét meséli el. Szegénységben, de nagyon nagy szeretetben élt az édesapjával. Annak halála után kerül, nagynénjéhez. Aki csak kötelességből veszi magához. De Pollyanna mindent megváltoztat. Ő mindennek tud örülni!! A rossz dolgokban is meglátja a jót, a szépet. Megtanítja a környezetében lévő embereket az ő játékára. Mindenki szép lassan megtanulja a játékot, s tud örülni. Baleset következtében lassan a nagynénje szíve is meglágyul, ő is megtanulja a játékot. A gyermeki feltétel nélküli szeretetről odaadásról szól ez a könyv. Hol nevetteti olvasót, hol pedig könnyekre fakasztja, mint engemet is.
A szeretet megtanulható átadható minden embertársunknak. El kellene olvasni mindenkinek!!

8 hozzászólás
AfterEight>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Végig azon gondolkoztam, hogy miért nem ez alsóban az egyik kötelező olvasmány.
Sokkal több a gyermeki léleknek fel és befogadható tanulsága van, mint a kincskereső kisködmönnek.(Elnézést azoktól akik szerint az irodalmilag értékesebb, nem vitatom, hogy igazuk van.) Úgy gondolom ez meg a kisgyerekek nyelvén az, – bár kicsit naív, kedves, és a szeretetre tanít, ami éppen olyan fontos mint az irodalmi érték.
Magunk között szólva azt a könyvet végigsírtam és utáltam, csakúgy mint később a légy jó mindhaláligot. Nekem akkoriban nehezen emészthető volt a sok bántás, szörnyűség.Ez könnyedebb.Igaz kicsit vallásos is, ami lehet nem mindenkinek tetszik.
Nos, akkor keresztény, református gyerekeknek ajánlom :)
Még egy apró megjegyzés: elkezdtem játszani! :)
Ez olyan ragadós valami, ami a könyv elolvasásával jár :)

Kristin_M_Furrier IP>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Első olvasásom volt az írónőtől. Nem is értem, hogy nem került eddig, a látószögembe.
Az elején úgy éreztem, ez egy szuper könyv, de történetileg nem hoz újat. Egy újabb Anne Shirley, vagy Sarah Stanley – t kaptunk.
Ez persze cseppet sem vont le, a könyv élvezeti oldalából. Olyan emberi értékeket mutat be, ami soha nem szabad, hogy kivesszen a társadalomból. A könyv végén pedig olyan leckét mutat emberiségből, olyan mély érzelmekkel, ami teljesen letaglózó. Annak, aki tudja, és szereti megélni a szív mély örömét, vagy szenvedését, egy gyermek szemén keresztül, tetszeni fog a könyv. És hogy ezen történet mitől örök?
Mert a gyermekek őszinteségén át mutat tükröt, a gyarló felnőttlét felé.

SzemreValó_könyvek>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Ma kiolvastam ezt a csoda könyvet!
Ezt a kötetet kötelező olvasmánnyá tenném!

Egy történet felnőttekről és gyerekekről. Polly kisasszony és Nancy egy kastélyban élik mindennapjaikat, ám egy szerencsétlen tragédiának köszönhetően a kisasszony unokahúga hozzájuk kerül. Igazi főszereplője Pollyanna, aki árván marad és egyetlen élő rokonához költözik. Édesapjáról nem beszélhet, mert Polly kisasszony nem szereti. De az igazi okra fény derül a történet során. A kislány egy már számára megszokottá vált játékkal érkezik, amit a településen lakóknak is megtanít. A történet végére csaknem mindenki kipróbálja és alkalmazza is ezt a játékot a mindennapjaik során. Aki pedig eddig nem ismerte ezt, ő is megismeri.

A kis Pollyanna annyi mindenen keresztülment, ezek között több volt a rossz, mint a jó. Mégis pozitívan áll az élet elé. A rosszat próbálja nem meglátni, vagy ha igen, akkor ahhoz is pozitívan áll elé. Mindenben meglátja a jót, minden kis apróságnak örül. Az élet játéka az öröm. Ezt tanítja meg az olvasóknak és a település lakóinak is. Akik a nehéz helyzetben támogatják és ugyanúgy örömet okoznak számára. Fontos szerepet kap a család, a barátság, ezenkívül helyet kapott még az árvaság és a vallás is. Részletességgel írja le a cselekményt, mutatja be Pollyanna megérkezését, a helyszínt, ahol élni fog. Néhány illusztráció is megtalálható a könyvben, ami még élvezhetőbbé tette.

A történet tele van érzelmekkel, és érzelmeket váltott ki belőlem. Megkönnyeztem a könyvet. Szívszorító és szívmelengető is egyszerre. Alaposan kidolgozott szereplőkkel és cselekménnyel jellemezném a művet. Imádtam, új kedvencre leltem ebben a kötetben. Számomra kicsit hasonlít L. M. Montgomery – Anne sorozatára, de csak a főszereplő kislány jelleme miatt. A szeleburdisága, de leginkább a cserfessége miatt hasonlóak. Sokáig velem fog maradni a történet. Nagyon tanulságos írás, nem csak gyerekeknek.♥️♥️

Dénes_Gabriella>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Úgy tűnik, a 20. század első évtizedeiben ez az irodalmi toposz spoiler nagyon népszerű volt. 1908-ban jelent meg könyvként Montgomery Anne-je, majd sorban a többi hasonszőrű könyve. Ezek közé tökéletesen simul be ez a kis könyv is a maga ’13-as datálásával, ráadásul ebből is sorozat lett, még ha többkezes is. Úgy látszik, vannak toposzdivatok is. :-)
A történet maga bájos és aranyos, talán tiniként jobban élveztem volna, mint most. Most ugyanis a végletekig zavart az örök optimizmus, a „játék” – ami tulajdonképpen egy jó dolog, csak itt kicsit sok volt a jóból. Sőt, bevallom őszintén, Pollyanna sokszor enyhe értelmi fogyatékosnak tűnik, amikor nem érti, mit mondanak neki a felnőttek, és kimondottan a jót nézi mindenben. És lássuk be, ennek a hozzáállásnak a didaktikus célja így elég izé, mert oké, ne elégedetlenkedjünk állandóan, de ez itt konkrétan a ló másik oldala. Polly néni meg adott ponton érthetetlen volt számomra – hogy lehet olyan egy felnőtt, hogy valamit nem akar, de nem mond nemet. Főleg egy olyan karakter, mint Polly néni. Szép volna az üzenet, hogy a szeretet és optimizmus mindent legyőz… De itt konkrétan egy kiforrott személyiséget (?) rángat dróton egy tizenegy éves gyerek. Csodálom, hogy egyáltalán Jimre nemet tudott mondani…
Mindazonáltal erős túlzásnak tartom, hogy jelenleg ez a 78. legjobb klasszikus könyv (még a 71. legjobb iskolásoknak szóló gyermekkönyv besorolás hagyján).


Népszerű idézetek

tataijucc>!

Mindenben kell találni valamit, aminek örülhetünk!

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öröm
19 hozzászólás
saxomusic>!

– Polly néni, Polly néni, jaj de jó élni!

34. oldal, 6. fejezet.

3 hozzászólás
Miamona>!

Asszonyi kéz és szív, vagy egy gyermek jelenléte kell ahhoz, hogy a házból otthon legyen.

123. oldal

tataijucc>!

Az embereknek bátorításra van szükségük. Az megduplázza természetes ellenálló képességüket… Ahelyett, hogy örökké szemükre vetnénk hibáikat, dicsérjük erényeiket.

143. oldal

tataijucc>!

Tudat alatt mindnyájukban ott él még a hajdani gyermek, hacsak a nevelés, a világ elszürkítő hatása máris ki nem ölte belőlünk.

1 hozzászólás
Miamona>!

Ha az ember szorgalmasan keresgél valami után, aminek örülhet, el is felejti azt, amit tulajdonképpen kívánt, […]

32. oldal

Leilaa>!

Szeretek mindenféle ilyet csinálni, amitől az ember érzi, hogy igazán él!

saxomusic>!

– Polly néni, hiszen így időm sem marad, hogy éljek!
– Hogy élj? Mit akarsz ezzel mondani? Hát nem élsz mindig?
– Hát lélegezni akkor is lélegzem, ha olvasok, vagy főzök, vagy varrok, dehát ez még nem élet! Hiszen akkor is lélegzem, Polly néni, amikor alszom! Az ember akkor él, amikor azt csinálja, amit örömest csinál: ha odakint játszhatok, ha olvasok – persze nem fennhangon – ha hegyre mászom, vagy Tom bácsival, vagy Nancyval beszélgetek a kertben, vagy ha kicsit csavaroghatok azokban a gyönyörű utcákban, amelyeken át idejöttem, bekukkanthatok a házakba és megismerkedhetem az emberekkel, akik a házakban laknak. Ha ezt csinálom, akkor élek!

40. oldal, 6. fejezet.

tataijucc>!

Milyen is egy gyermek? Olyan, mint aki egyenest az égből jött. Héber szójáték szerint: az eget szopja. Isten képe még torzítatlan benne. A világi okosság, a felnőttek mesterkedései még át nem formálták. Nem tud még semmiről, és semmije sincsen. Hamvas, eredeti és közvetlen. Védettségben él, és mindenestül átadja magát azoknak, akik szeretik. Ámulva néz szét maga körül. Ami rossz, hamar elfelejti, s mindjárt fölfedez mindenben valamit, aminek örülhet. Örökké játszik, nem fárad bele napestig.

1 hozzászólás
Jagika>!

Az embereknek bátorításra van szükségük.

143. oldal


A sorozat következő kötete

Az élet játéka sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Marie Colmont: Hópacsirta
Jean Webster: Erre csak Patty képes
L. M. Montgomery: Váratlan utazás
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája