70. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
78. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

Az ​élet játéka (Az élet játéka 1.) 719 csillagozás

Eleanor H. Porter: Az élet játéka Eleanor H. Porter: Az élet játéka Eleanor H. Porter: Az élet játéka Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Régi ​sérelmektől megkeményedve és a boldogság gondolatát is elfelejtve éli puritánul egyszerű és hasznos életét Polly kisasszony, a Harrington kastély jómódú úrnője. Napjai átgondolt tevékenységek sorával telnek, magányát csak Nancyvel, a mindenessel és Tommal, az öreg kertésszel osztja meg. Egy júniusi napon azonban megérkezik a kastélyba a kisasszony elárvult unokahúga, Pollyanna, aki jelenlétével felforgatja nemcsak Polly kisasszony, de az egész, szigorú szabályok szerint szervezett kisváros életét is. A Harrington ház úrnője hiába írja elő Pollyannának a hasznos élet szabályait, hiába bünteti meg heveskedéseiért és a szabályok áthágása miatt, a kislány alaptermészetét nem tudja megváltoztatni. Pollyanna ugyanis egy szokatlan – meghalt édesapjától tanult – játékot alkalmaz a nehézségek leküzdésére: megtalálni minden bajban és történésben azt a valamit, aminek örülni lehet. Ez az élet játéka, amely a mindent legyőző szeretetről, az élet feltétlen szeretetéről szól, amelynek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1913

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Szent István Társulat, Budapest, 2019
190 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632778365 · Fordította: Forscher Irma
>!
Szent István Társulat, Budapest, 2019
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633615171 · Fordította: Forscher Irma · Illusztrálta: Róna Emmy
>!
Szent István Társulat, Budapest, 2018
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633615171 · Fordította: Forscher Irma

20 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Pollyanna Whittier · Polly Harrington · John Pendleton · Nancy · Dr. Chilton


Kedvencelte 222

Most olvassa 21

Várólistára tette 311

Kívánságlistára tette 201

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

brena>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Igazán nem értem, az egész világ miért nem játssza A JÁTÉK-ot?!

12 hozzászólás
Lanore P>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Hihetetlenül jólesett ez a meseszerű, varázslatos kis történet! Ebben a ködös, borús időben olyan napfényt jelentett, mint a könyvben maga Pollyanna karaktere, aki derűjével, boldogságával megváltoztatta az emberek életét, örömöt csempészett a szürke hétköznapokba. Én teljesen más vagyok, mint ez a kislány, sajnos nem vagyok az a típus, aki mindig megtalálja a napos oldalt, vagy mindenben meglátná a jót, de kedvet kaptam ehhez a szívmelengető játékhoz, és ezennel megígérem Pollyannának, hogy megpróbálom a lehető legjobban játszani!
Köszönöm, hogy megismertetted velem, @dinnyemano! :)

17 hozzászólás
krlany IP>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Ez egy végtelenül bájos és megható történet egy kislányról, aki pozitív életszemléletével egy közösség „lelkében” hagy nyomot, kezdve a begubózott nagynénjével, a mogorva öregúrral, az otthonra vágyó árvával, a cserfes cselédlánnyal és még sorolhatnám végtelenségig, hogy hol és miként hagyta ott lenyomatát, míg nem egyszer neki van szüksége arra, hogy hinni tudjon. Kicsit „késve” olvastam, úgyértve, hogy nem tinikoromban, és tényleg beleillene a pöttyös könyvek sorába is, de bármilyen életkorban és élethelyzetben jól jön egy ilyen szívet melengető történet.

4 hozzászólás
gab001 P>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

A könyv bár egyszerű stílusban íródott, mégis szépséges. Az első perctől elvarázsol és még az utolsó oldal után sem ereszt; nehéz búcsút venni ennyi szeretettől. Olykor fennhangon nevettem, máskor könnyekig meghatódtam, annyira hatással volt az érzéseimre. Pollyannát nem lehet nem szeretni, hiszen ő testesíti meg mindazt a gyermeki rácsodálkozást, amire igazából minden ember vágyik. Mindenki örül, amikor valami jó történik vele. Azonban olykor képtelenek vagyunk felismerni az élet szépségeit. Ez a történet képes visszaadni ezt a képességünket, megtaníthat újból rácsodálkozni a dolgokra és örülni a mindennapoknak. Hiszen kell-e nagyobb ajándék az életnél? Mennyire könnyű megfeledkezni róla, hogy ez a legnagyobb kincsünk, s minden egyes nap egy újabb lehetőség, hogy átéljük ezt a csodát.

1 hozzászólás
Kiss_Julianna P>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Veronika, a könyvtáros nyomta a kezembe,
-olvasd el ezt is, ha tetszett a Nyakigláb apó. Szótfogadtam.
Gyönyörű könyv! Egy tizenegy éves kislány történetét meséli el. Szegénységben, de nagyon nagy szeretetben élt az édesapjával. Annak halála után kerül, nagynénjéhez. Aki csak kötelességből veszi magához. De Pollyanna mindent megváltoztat. Ő mindennek tud örülni!! A rossz dolgokban is meglátja a jót, a szépet. Megtanítja a környezetében lévő embereket az ő játékára. Mindenki szép lassan megtanulja a játékot, s tud örülni. Baleset következtében lassan a nagynénje szíve is meglágyul, ő is megtanulja a játékot. A gyermeki feltétel nélküli szeretetről odaadásról szól ez a könyv. Hol nevetteti olvasót, hol pedig könnyekre fakasztja, mint engemet is.
A szeretet megtanulható átadható minden embertársunknak. El kellene olvasni mindenkinek!!

8 hozzászólás
Áfonya74>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Ennek a kis könyvecskének mindenki polcán ott kellene lennie!
Lehetetlen anélkül letenni a könyvet, hogy ne esnénk gondolkodóba. Hogy ne sajdulna bele a szívünk, mennyi gyermeki ártatlanságot, rácsodálkozást, önzetlen szeretetet vetkőztünk le felnőtté válásunk során.
Tanítása örök értékű, ez a könyv a szeretet szimfóniája. ❤

Kristin_M_Furrier IP>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Első olvasásom volt az írónőtől. Nem is értem, hogy nem került eddig, a látószögembe.
Az elején úgy éreztem, ez egy szuper könyv, de történetileg nem hoz újat. Egy újabb Anne Shirley, vagy Sarah Stanley – t kaptunk.
Ez persze cseppet sem vont le, a könyv élvezeti oldalából. Olyan emberi értékeket mutat be, ami soha nem szabad, hogy kivesszen a társadalomból. A könyv végén pedig olyan leckét mutat emberiségből, olyan mély érzelmekkel, ami teljesen letaglózó. Annak, aki tudja, és szereti megélni a szív mély örömét, vagy szenvedését, egy gyermek szemén keresztül, tetszeni fog a könyv. És hogy ezen történet mitől örök?
Mert a gyermekek őszinteségén át mutat tükröt, a gyarló felnőttlét felé.

Stendhal>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Kötelező olvasmány negyedik osztályban nálunk. Gondoltam elolvasom, mielőtt nekiugrunk a gyermekcsével, hogy legyen valami fogalmam róla. Bevallom semmit nem tudtam sem az íróról, sem a könyveiről. Mélyebb kutatást nem végeztem, a Wiki pedig nem túl sokat árul el az életútjáról. A könyvbe így elvárások nélkül kezdtem bele és mondhatom kellemes meglepetést okozott. Pollyanne varázsos lénye, életörömlése és bája egészen magávalragadó. Gondolkodtam, de kevés olyan embert ismerek, aki már a létezésével is örömet visz környezete életébe, mivel azonban találtam ilyet az ismerőseim között, azt hiszem szerencsésnek mondhatom magam.
A könyv azonban – félek – nem fogja a fiam tetszését elnyerni, mert most lépett abba a korba, hogy minden ciki ami lányos, és az fix, hogy ezt annak fogja bélyegezni, mégis remélem, hogy hosszú távon sikerül egy kis örömet csalnia az én örökelégedetlen fiam életébe is. Talán megpróbálkozunk a játékkal, hátha nekünk is sikerül…. :)

2 hozzászólás
GTM P>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Kölcsönkönyv. Nem kértem, adták. Nem sok bizodalmam volt hozzá, mert elég gyakran jártam pórul a rám tukmált kölcsönkönyvekkel, de most kár volt félnem tőle.

Kedves, talán kicsit naiv, de szívet melengető és végtelenül tiszta történet arról, miként érdemes élni az életet. Talán a legjobb gyerekkönyv, amit így felnőtt fejjel olvastam. Bár egy csöppet didaktikusnak érzem, ezért is a fél pont levonás, de ez a didaktikusság itt mégsem zavaró, valahogy szépen belesimul a történetbe.

A főszereplő, Pollyanna maga a megtestesült gyermeki báj és tisztaság. Nem csoda, hogy mindenkit levesz a lábáról. Elgondolkodtam azon, mikor és hogyan öljük ki ezt a tisztaságot a gyermekeinkből. Szükségszerű-e, hogy ez így történjen? Valóban lehet-e az életet így élni, ahogy Polliyanna tanítja? Vannak-e kereti ennek a játéknak, vagy valóban határtalan? Ezeket a kérdéseket a könyv nem teszi fel, de nem is ez a célja, hiszen gyerekeknek íródott nem felnőtteknek. Mi azonban továbbgondolhatjuk, ha nem akarunk leragadni a coelhos közhelyeknél.
Mert a befejezés nekem mégis a mesék csodáját idézi, hiszen minden jó, ha vége jó, boldogan éltek, míg meg nem haltak. Hát ez a másik oka a fél pontnak. Nekem a másik megoldás hitelesebb lenne. De el kell fogadnom így is, hiszen gyerekeknek íródott.

Ez az egész további gondolkodásra késztet, ám azt hiszem. ezeket most jobb, ha nem írom le, mert hosszú és félreérthető lenne. Ugyanis minden akadékoskodásom ellenére nagyon jó gyerekkönyvnek tartom, és bátran ajánlom mindenkinek a művet. Senki ne ijedjen meg attól, hogy a Szent István Társulat kiadásában jelent meg. Nyugodtan a gyermeke kezébe adhatja mindenki világnézetétől függetlenül.
Esetleg a helyesírási hibákat érdemes előtte kijavítani.

tündérrózsa>!
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Nem hiába mondják erről a könyvről, hogy bájos, megmosolyogtató történet és kell a léleknek. Tényleg így van. Nem értem, ennyi éven keresztül hogy kerülhetett el ez engem. Egészen tavalyig semmit sem tudtam róla, de most, hála kedves @dinnyemano-nak, aki felhívta rá anno a figyelmemet, végre én is megismerkedhettem Pollyannával és az ő játékával. Kicsit irigy vagyok rá, mert én soha nem fogom ennyire optimistán látni a dolgokat, mint ő, pedig nagyon is rám férne. Úgy tűnik, nem vagyok olyan jó játékos, mint Pollyanna. Ezt a könyvet mindenki számára kötelezővé kéne tenni. Nekem kell egy példány a polcomra, hogy újra és újra elő tudjam venni, ha szeretném.

37 hozzászólás

Népszerű idézetek

tataijucc>!

Mindenben kell találni valamit, aminek örülhetünk!

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öröm
19 hozzászólás
saxomusic>!

– Polly néni, Polly néni, jaj de jó élni!

34. oldal, 6. fejezet.

2 hozzászólás
tataijucc>!

Az embereknek bátorításra van szükségük. Az megduplázza természetes ellenálló képességüket… Ahelyett, hogy örökké szemükre vetnénk hibáikat, dicsérjük erényeiket.

143. oldal

Miamona>!

Asszonyi kéz és szív, vagy egy gyermek jelenléte kell ahhoz, hogy a házból otthon legyen.

123. oldal

tataijucc>!

Tudat alatt mindnyájukban ott él még a hajdani gyermek, hacsak a nevelés, a világ elszürkítő hatása máris ki nem ölte belőlünk.

1 hozzászólás
Miamona>!

Ha az ember szorgalmasan keresgél valami után, aminek örülhet, el is felejti azt, amit tulajdonképpen kívánt, […]

32. oldal

Leilaa>!

Szeretek mindenféle ilyet csinálni, amitől az ember érzi, hogy igazán él!

saxomusic>!

– Polly néni, hiszen így időm sem marad, hogy éljek!
– Hogy élj? Mit akarsz ezzel mondani? Hát nem élsz mindig?
– Hát lélegezni akkor is lélegzem, ha olvasok, vagy főzök, vagy varrok, dehát ez még nem élet! Hiszen akkor is lélegzem, Polly néni, amikor alszom! Az ember akkor él, amikor azt csinálja, amit örömest csinál: ha odakint játszhatok, ha olvasok – persze nem fennhangon – ha hegyre mászom, vagy Tom bácsival, vagy Nancyval beszélgetek a kertben, vagy ha kicsit csavaroghatok azokban a gyönyörű utcákban, amelyeken át idejöttem, bekukkanthatok a házakba és megismerkedhetem az emberekkel, akik a házakban laknak. Ha ezt csinálom, akkor élek!

40. oldal, 6. fejezet.

tataijucc>!

Milyen is egy gyermek? Olyan, mint aki egyenest az égből jött. Héber szójáték szerint: az eget szopja. Isten képe még torzítatlan benne. A világi okosság, a felnőttek mesterkedései még át nem formálták. Nem tud még semmiről, és semmije sincsen. Hamvas, eredeti és közvetlen. Védettségben él, és mindenestül átadja magát azoknak, akik szeretik. Ámulva néz szét maga körül. Ami rossz, hamar elfelejti, s mindjárt fölfedez mindenben valamit, aminek örülhet. Örökké játszik, nem fárad bele napestig.

1 hozzászólás
Jagika P>!

Az embereknek bátorításra van szükségük.

143. oldal


A sorozat következő kötete

Az élet játéka sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Jean Webster: Nyakigláb Apó
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője
L. M. Montgomery: A kék kastély
Janikovszky Éva: Aranyeső
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika