Az ​élet játéka (Az élet játéka 1.) 560 csillagozás

Eleanor H. Porter: Az élet játéka Eleanor H. Porter: Az élet játéka Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Tudat alatt mindnyájunkban ott él még a hajdani gyermek, hacsak a nevelés, a világ elszürkítő hatása máris ki nem ölte belőlünk. E kis regényben nem a felnőttek világa öli meg a gyermekit, hanem megfordítva: egy hús-vér gyermek hódítja meg varázsával a felnőttek állig begombolkozott világát – szinte játszva. Mondanivalója – hogy örömre születtünk a világra – mindig és mindenütt érvényes.

Eredeti mű: Eleanor H. Porter: Pollyanna

Eredeti megjelenés éve: 1913

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Szent István Társulat, Budapest, 2018
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633615171 · Fordította: Forscher Irma
>!
Szent István Társulat, Budapest, 2016
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633615171 · Fordította: Forscher Irma · Illusztrálta: Róna Emmy
>!
Szent István Társulat, Budapest, 2015
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633615171 · Fordította: Forscher Irma · Illusztrálta: Róna Emmy

15 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Pollyanna · Polly Harrington · John Pendleton · Dr. Chilton · Nancy


Kedvencelte 176

Most olvassa 24

Várólistára tette 202

Kívánságlistára tette 111

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
brena
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Igazán nem értem, az egész világ miért nem játssza A JÁTÉK-ot?!

12 hozzászólás
>!
Lanore P
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Hihetetlenül jólesett ez a meseszerű, varázslatos kis történet! Ebben a ködös, borús időben olyan napfényt jelentett, mint a könyvben maga Pollyanna karaktere, aki derűjével, boldogságával megváltoztatta az emberek életét, örömöt csempészett a szürke hétköznapokba. Én teljesen más vagyok, mint ez a kislány, sajnos nem vagyok az a típus, aki mindig megtalálja a napos oldalt, vagy mindenben meglátná a jót, de kedvet kaptam ehhez a szívmelengető játékhoz, és ezennel megígérem Pollyannának, hogy megpróbálom a lehető legjobban játszani!
Köszönöm, hogy megismertetted velem, @dinnyemano! :)

17 hozzászólás
>!
gab001 P
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

A könyv bár egyszerű stílusban íródott, mégis szépséges. Az első perctől elvarázsol és még az utolsó oldal után sem ereszt; nehéz búcsút venni ennyi szeretettől. Olykor fennhangon nevettem, máskor könnyekig meghatódtam, annyira hatással volt az érzéseimre. Pollyannát nem lehet nem szeretni, hiszen ő testesíti meg mindazt a gyermeki rácsodálkozást, amire igazából minden ember vágyik. Mindenki örül, amikor valami jó történik vele. Azonban olykor képtelenek vagyunk felismerni az élet szépségeit. Ez a történet képes visszaadni ezt a képességünket, megtaníthat újból rácsodálkozni a dolgokra és örülni a mindennapoknak. Hiszen kell-e nagyobb ajándék az életnél? Mennyire könnyű megfeledkezni róla, hogy ez a legnagyobb kincsünk, s minden egyes nap egy újabb lehetőség, hogy átéljük ezt a csodát.

1 hozzászólás
>!
Áfonya74 P
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Ennek a kis könyvecskének mindenki polcán ott kellene lennie!
Lehetetlen anélkül letenni a könyvet, hogy ne esnénk gondolkodóba. Hogy ne sajdulna bele a szívünk, mennyi gyermeki ártatlanságot, rácsodálkozást, önzetlen szeretetet vetkőztünk le felnőtté válásunk során.
Tanítása örök értékű, ez a könyv a szeretet szimfóniája. ❤

>!
Stendhal
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Kötelező olvasmány negyedik osztályban nálunk. Gondoltam elolvasom, mielőtt nekiugrunk a gyermekcsével, hogy legyen valami fogalmam róla. Bevallom semmit nem tudtam sem az íróról, sem a könyveiről. Mélyebb kutatást nem végeztem, a Wiki pedig nem túl sokat árul el az életútjáról. A könyvbe így elvárások nélkül kezdtem bele és mondhatom kellemes meglepetést okozott. Pollyanne varázsos lénye, életörömlése és bája egészen magávalragadó. Gondolkodtam, de kevés olyan embert ismerek, aki már a létezésével is örömet visz környezete életébe, mivel azonban találtam ilyet az ismerőseim között, azt hiszem szerencsésnek mondhatom magam.
A könyv azonban – félek – nem fogja a fiam tetszését elnyerni, mert most lépett abba a korba, hogy minden ciki ami lányos, és az fix, hogy ezt annak fogja bélyegezni, mégis remélem, hogy hosszú távon sikerül egy kis örömet csalnia az én örökelégedetlen fiam életébe is. Talán megpróbálkozunk a játékkal, hátha nekünk is sikerül…. :)

2 hozzászólás
>!
tündérrózsa
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Nem hiába mondják erről a könyvről, hogy bájos, megmosolyogtató történet és kell a léleknek. Tényleg így van. Nem értem, ennyi éven keresztül hogy kerülhetett el ez engem. Egészen tavalyig semmit sem tudtam róla, de most, hála kedves @dinnyemano-nak, aki felhívta rá anno a figyelmemet, végre én is megismerkedhettem Pollyannával és az ő játékával. Kicsit irigy vagyok rá, mert én soha nem fogom ennyire optimistán látni a dolgokat, mint ő, pedig nagyon is rám férne. Úgy tűnik, nem vagyok olyan jó játékos, mint Pollyanna. Ezt a könyvet mindenki számára kötelezővé kéne tenni. Nekem kell egy példány a polcomra, hogy újra és újra elő tudjam venni, ha szeretném.

37 hozzászólás
>!
GTM P
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Kölcsönkönyv. Nem kértem, adták. Nem sok bizodalmam volt hozzá, mert elég gyakran jártam pórul a rám tukmált kölcsönkönyvekkel, de most kár volt félnem tőle.

Kedves, talán kicsit naiv, de szívet melengető és végtelenül tiszta történet arról, miként érdemes élni az életet. Talán a legjobb gyerekkönyv, amit így felnőtt fejjel olvastam. Bár egy csöppet didaktikusnak érzem, ezért is a fél pont levonás, de ez a didaktikusság itt mégsem zavaró, valahogy szépen belesimul a történetbe.

A főszereplő, Pollyanna maga a megtestesült gyermeki báj és tisztaság. Nem csoda, hogy mindenkit levesz a lábáról. Elgondolkodtam azon, mikor és hogyan öljük ki ezt a tisztaságot a gyermekeinkből. Szükségszerű-e, hogy ez így történjen? Valóban lehet-e az életet így élni, ahogy Polliyanna tanítja? Vannak-e kereti ennek a játéknak, vagy valóban határtalan? Ezeket a kérdéseket a könyv nem teszi fel, de nem is ez a célja, hiszen gyerekeknek íródott nem felnőtteknek. Mi azonban továbbgondolhatjuk, ha nem akarunk leragadni a coelhos közhelyeknél.
Mert a befejezés nekem mégis a mesék csodáját idézi, hiszen minden jó, ha vége jó, boldogan éltek, míg meg nem haltak. Hát ez a másik oka a fél pontnak. Nekem a másik megoldás hitelesebb lenne. De el kell fogadnom így is, hiszen gyerekeknek íródott.

Ez az egész további gondolkodásra késztet, ám azt hiszem. ezeket most jobb, ha nem írom le, mert hosszú és félreérthető lenne. Ugyanis minden akadékoskodásom ellenére nagyon jó gyerekkönyvnek tartom, és bátran ajánlom mindenkinek a művet. Senki ne ijedjen meg attól, hogy a Szent István Társulat kiadásában jelent meg. Nyugodtan a gyermeke kezébe adhatja mindenki világnézetétől függetlenül.
Esetleg a helyesírási hibákat érdemes előtte kijavítani.

>!
fülcimpa
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Tele nyomdahibával. Némely illusztráció nem abban a fejezetben kapott helyett amely témáját ábrázolja.
Na, akkor ezt most gyorsan elhessegetem, mert maga a történet hibátlan. Az idegesítően rosszul nyomott könyv felülírva.
Ez is egyfajta öröm. Életigenlő boldogságlöket a maga naívságával, könnyeivel, megható történéseivel.

3 hozzászólás
>!
Roszka 
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Azt hiszem én már régóta játszom ezt a játékot!:)
A lehető legjobbkor olvastam,nagy szükségem van most erre a játékra,kezdtem már feladni.
Köszönöm @Izolda, hogy megleptél vele.
Kedves,megmosolyogtató könyv,ajánlom mindenkinek,aki maga alatt van.

7 hozzászólás
>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Kis Szöcske. Ez jutott először eszembe Pollyannáról. Egy kis szeplős, aranyos kislány, aki mindennek örül.
Bááár, az öröme fiatalsága ellenére egyre többször csak erővel elérhető. Sokszor komoly küzdelmet vív önmagával, hogy kierőszakolja magából az örömöt. De megteszi, mert okos kislány.
Ahogyan pedig másokkal is megismerteti, megszeretteti a játékát, az sok ember előtt lenne követendő példa.
Ez egy varázslat. Mármint a játék, mert sajnos a könyv a végére kissé összecsapott lett, hirtelen minden a helyére került, és vége, passz.
Nem tetszett ez a hirtelen lezárás, számomra teljesen lélekromboló volt.
Pedig annyi szép kis mondat, szép kis gondolat volt benne.
Amikor kimorogtam magam a vége után, elkezdtem próbálgatni a játékot, és azt hiszem, fog ez menni.
Minden hibája ellenére csodálatos a történet.


Népszerű idézetek

>!
tataijucc P

Mindenben kell találni valamit, aminek örülhetünk!

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öröm
17 hozzászólás
>!
saxomusic

– Polly néni, Polly néni, jaj de jó élni!

34. oldal, 6. fejezet.

1 hozzászólás
>!
tataijucc P

Az embereknek bátorításra van szükségük. Az megduplázza természetes ellenálló képességüket… Ahelyett, hogy örökké szemükre vetnénk hibáikat, dicsérjük erényeiket.

143. oldal

>!
Miamona

Asszonyi kéz és szív, vagy egy gyermek jelenléte kell ahhoz, hogy a házból otthon legyen.

123. oldal

>!
tataijucc P

Tudat alatt mindnyájukban ott él még a hajdani gyermek, hacsak a nevelés, a világ elszürkítő hatása máris ki nem ölte belőlünk.

1 hozzászólás
>!
Miamona

Ha az ember szorgalmasan keresgél valami után, aminek örülhet, el is felejti azt, amit tulajdonképpen kívánt, […]

32. oldal

>!
Leilaa 

Szeretek mindenféle ilyet csinálni, amitől az ember érzi, hogy igazán él!

>!
tataijucc P

Milyen is egy gyermek? Olyan, mint aki egyenest az égből jött. Héber szójáték szerint: az eget szopja. Isten képe még torzítatlan benne. A világi okosság, a felnőttek mesterkedései még át nem formálták. Nem tud még semmiről, és semmije sincsen. Hamvas, eredeti és közvetlen. Védettségben él, és mindenestül átadja magát azoknak, akik szeretik. Ámulva néz szét maga körül. Ami rossz, hamar elfelejti, s mindjárt fölfedez mindenben valamit, aminek örülhet. Örökké játszik, nem fárad bele napestig.

1 hozzászólás
>!
vgabi SP

– Tudom – mondta. – Az örömjátékot játssza!
– Magának is beszélt róla?
– Már régen. – Az öregember nagyot sóhajtott. – egyszer azon morogtam, miért is van ilyen hajlott, görbe hátam? És mit gondol, mit mondott a báránykám?
– Fogalmam sincs, mit találhatott ezen örülnivalót.
– Pedig talált. Azt mondta: örülhetek neki, legalább nem kell olyan mélyen lehajolnom, ha gyomlálok, hiszen úgyis félútra vagyok a földtől!

158-159. oldal - 25. Várakozás (Szent István Társulat, 2007 )

Kapcsolódó szócikkek: Nancy · Pollyanna
>!
tmezo P

Azt hiszem, a legszebb kristály a maga kis lelke, Pollyanna.

121. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Pendleton

A sorozat következő kötete

Az élet játéka sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jack London: A vadon szava
Laura Ingalls Wilder: Almanzo, a fiú a farmról
Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai
Jean Webster: Nyakigláb Apó
Scott Westerfeld: Behemót
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Mary Pope Osborne: Dinoszauruszok földjén
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Stephan Pastis: Becsúszott pár hiba
Trenton Lee Stewart: Fordul a kocka