Széljáró (Fény és árnyék 3.) 19 csillagozás

Elaine Cunningham: Széljáró

Liriel Baenre és társa, rashemeni Fyodor ismét kénytelen nekivágni a hatalmas Faerűnnek. Úti céljuk ezúttal Fyodor szülőföldje, ahova vissza kell juttatniuk a rashemeni boszorkányok egyik féltve őrzött kincsét: a Széljáró amulettet.
Minden lépésüket ellenség figyeli, mivel Vhaeraun és Lolth, a két sötételf isten követői szorosan a nyomukban vannak. De még ha eléri is úti célját a furcsa páros, nem lesz biztonságban, hiszen a rashemeni boszorkányok között a sötételf Liriel halálos ellenségnek számít. Csak egyetlen remény van: a drow hercegnőnek álruhát öltve, rashemeni boszorkányként kell élnie.
Ám egy apró hiba is halálos lehet.

A Fény és árnyék trilógia harmadik kötete

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Delta Vision, Budapest, 2004
380 oldal · ISBN: 9639474797 · Fordította: Máthé Krisztina · Illusztrálta: Brom

Kedvencelte 7

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Voorhees>!
Elaine Cunningham: Széljáró

A trilógia befejező része színvonalban az első és a második könyv között áll. Nem éri el az első szintjét, de jobb volt mint az előző.
A történet a végső fázisába ér: Liriel és Fyodor Rashemenbe érve végére járnak a Széljáró legendájának és felfedezik a nagyhatalmú varázstárgy erejét.
A regény pozitívumairól szólva, a főszál szépen ki lett bontva, bár néha elég bugyuta megoldásokkal operált az írónő. A szereplők maguktól kitalálják, mit kell tenniük, igazából olyan, mintha soha semmi nehézséggel nem szembesülnének, mert ami jön, csuklóból megoldják. Az ellenségkép sem lett eléggé eltalálva, bár a menzoberranzani szálat újra felvette a szerző. Az új szereplők semmi extrát nem nyújtottak számomra, de negatívumot sem tudnék mondani róluk.
Ami nagyon tetszett, az maga Rashemen leírása. Mintha a Grimm testvére földjére csöppentünk volna, ötletesen ki lettek találva a különböző lények, élvezetes volt olvasni. Olyan érzés kapott el, hogy szívesen élnék egy ilyen mesebeli vidéken.
A történet szövése továbbra is elnagyolt, a szerző nem tudja kellőképpen göngyölíteni a cselekményt, a végkifejlet túl hamar jön, és a párbeszédek sem elég mély tartalmúak. A sötételfekről azért írtak már jobb könyveket. Cunningham érdekes könyveket írt, de csak rajongóknak ajánlom ezt a trilógiát. Írói stílusával nem győzött meg, nem hiszem hogy fogok olvasni tőle a továbbiakban mást.

ibupony>!
Elaine Cunningham: Széljáró

Amennyire tetszett a első két rész, annyira vegyesek az érzelmeim ezzel kapcsolatosan. Egyes karakterek motivációjával voltak problémáim, a történet elnagyolt, a párbeszédek semmitmondóak. A vége kifejezetten összecsapott.
Lehet, hogy a fordítás sem sikerült a legjobbra, ezt sajnos nem tudom megmondani, mindenesetre kár érte.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
George R. R. Martin: Kardok vihara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Rick Riordan: Neptunus fia
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Karen Marie Moning: Új nap virrad
Michael J. Sullivan: Télvíz idején
Karen Chance: Holdvadász
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Jeaniene Frost: Síri csendben