Árnyelf (Dal és Kard 1.) 33 csillagozás

Elaine Cunningham: Árnyelf

Holdpenge Arilyn a Birodalmak két legjobb bérgyilkosának egyike. Tán ő maga mindkettő.
Cormyrtól Vízmélyváráig valaki módszeresen gyilkolja a Kobzosokat. A szálak a félelf kalandozóhoz, Holdpenge Arilynhez vezetnek. Vajon ő az orgyilkos, vagy pont ő a következő áldozat?
Furcsa álmok gyötrik, láthatatlan árnyak lopódznak a nyomában. Arilynnek meg kell fejtenie ősi kardja minden titkát, hogy szembe nézhessen a Kobzos Gyilkossal.

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Delta Vision, Budapest, 2002
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639474053 · Fordította: Vitális Szabolcs · Illusztrálta: Fred Fields

Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Habók P>!
Elaine Cunningham: Árnyelf

Sok jó apró ötlet van benne (a harangvirámező, mint riasztó, különösen tetszett), de legalább ennyi benne a számomra bosszantó apró „hiba”. Ha már kitalálta az elquesstriát, akkor ne igyanak benne whiskyt vagy baracklikőrt. Ha megtalálja máshol a megfelelő szavakat, akkor a haramiának ne legyen tojáskopasz a búrája (vagy ez a fordító hibája?). Sok benne az elütés (csorgó állal bámulják), ront a kalandokon, ha az embernek egy értelmetlen szó miatt meg kell állnia. Pedig alapjában nem rossz, bár nem is kiemelkedő. A következő kötetekre akár ki is nőheti magát.

Veron P>!
Elaine Cunningham: Árnyelf

Jó, hát az az öt csillag, ami korábban volt, az nyilván egyrészt egy kevésbé kritikus olvasó volt, meg hát a nosztalgia. Mert hát D&Dt játszottam először (egy félelf bárddal), meg ez volt az első játékra alapuló könyv, amit olvastam.
Nyilván most már jobban látom a hibáit, a klisés szereplőket (mintha felmondanák a szabálykönyvet), meg a kiszámítható történetet (amiből több dologra akkor is rájönnék, ha nem lennének még halvány emlékeim). Azért így, hogy sejtettem, hogy ne számítsak sokra, a nosztalgia faktor elég volt egy kellemes élményhez, meg jó volt kicsit megint ebben a világban járni (ha már amúgy senki nem akar velem ebben a rendszerben játszani :S). Fantasynek nem tudom őszintén ajánlani, inkább csak akkor, ha valaki ebből a világból szeretne olvasni valamit.

4 hozzászólás
legrin P>!
Elaine Cunningham: Árnyelf

Tulajdonképpen az a titka, hogy akként kell olvasni, ami. Egyszerű, aranyos, olvasmányos, kiszámítható, nem kell komoly dolgot várni, de szórakoztató volt, kellemes kikapcsolódást nyújtott.
A karakterek hozzák a formájukat, megfelelő sablonok alapján élcelődnek egymással, és nem lesz meglepetés a kimenetel sem.

Ami nagyon sok kívánnivalót hagy maga után, az a kiadás, tele van helyesírási és vesszőhibákkal, elgépelésekkel.

5 hozzászólás
Celebrusc_>!
Elaine Cunningham: Árnyelf

Könnyed, olvasmányos történet. Kikapcsolódásnak jó, de nem egy világrengető sztori. Engem a régi szép szerepjátékos napjaimra emlékeztet a cselekmény és a szereplők :)
Az egyetlen ami zavart, az a rengeteg szóismétlés és elütés…

Siegbald>!
Elaine Cunningham: Árnyelf

Nem azt mondom hogy hangosan felnevettem, de párszor azért fujtattam erőteljesebb levegőt az orrommal olvasás közben, és nálam már ez is ritka, így hálás vagyok a könyvnek.
Többen írták, hogy annak kell elfogadni ezt a könyvet, ami-úgynevezett fantasy környezetben játszódó könnyed, kikapcsoló olvasmány, se több, se kevesebb.
Én pontosan azt kaptam amit vártam, sőt a fújtatások által kicsit még többet is, köszönhetően a bárd karakter hülyeségeinek.

Röszkva>!
Elaine Cunningham: Árnyelf

Könnyed, kikapcsoló, egyszerű és szerethető fantasy az Elveszett Birodalmakból.

balzamon>!
Elaine Cunningham: Árnyelf

Alapvetően egy átlagos fantasy. Egy érdekes csavarral a végén. De így is óriási élmény volt olvasni az előző borzalmak után.

Hetényi_Zoltán>!
Elaine Cunningham: Árnyelf

Nem egy műfajteremtő mestermű, de ettől függetlenül, kellemes kikapcsolódás. Kellemes, humoros és végig élvezhető, kalandos.

péter86>!
Elaine Cunningham: Árnyelf

Már régóta szerettem volna elolvasni Cunningham-től ezt a könyvet. A szerző munkáit még a Fény és Árnyék trilógiával ismertem meg, majd véletlenül hozzájutottam az Elfdal című kötethez. Nem kellett csalódnom ebben a kötetben sem, miként azok is, ez a könyv is kimondottan kellemes tempójú izgalmas és olvasmányos fantasy. Igazán izgalmas a krimi szerű történet, amiben tényleg csak a könyv vége felé derül fény az igazi gyilkos kilétére. A karakterek is szerethetőek, bár nem ragadtak olyan intenzíven magukkal, mint Salvatore hősei. Az ifjú Danilo Than kifejezetten jól viszi hátán a sztorit, remélem, hogy a későbbi részekben ki tud majd lépni a szerepéből.


Népszerű idézetek

Hush_Campo>!

– Egyvalamit már régen megtanultam – szólalt meg Bran. – Az igazság nem tudja megváltoztatni az emberek véleményét.

286. oldal

Hush_Campo>!

A legfontosabb az a tény volt a fegyvermester számára, hogy Arilyn kihúzta a kardot, és túlélte. A mágikus fegyver minden kétséget kizáróan elfogadta Z'beryl örökösét. Ahogy a férfi észrevette a lány aranyszeplős szemeiből sütő kivételes tüzet, tudta, hogy a kard jól választott. Kymil Nimesin arra számított, hogy egy megtört félvért talál majd a kertben, ehelyett egy születőben lévő hős állt előtte.

19. oldal

Hush_Campo>!

Bárki is az ellensége, jól ismeri őt.
De ki lehet a gyilkos? – gondolkodott Arilyn. Sokakkal vívott az elmúlt huszonöt év alatt, és sok ellenséget szerzett magának. Mindenki halott, aki nyíltan ki mert állni ellene, és nem tudott olyan élő személyre gondolni, aki elég okos és képzett lenne ahhoz, hogy véghezvigyen egy ilyen ördögi bosszút.

52. oldal

Hush_Campo>!

– Lovakért jöttünk, nem hancúrozni – vetette oda Arilyn.
Danilo felszegte a fejét, és elgondolkodott.
– Istenem, istenem. Tele vagy meglepő ötletekkel.

84. oldal

Hush_Campo>!

– Makacskodhatnék úriember módjára, hogy te aludj az ágyon, de túl fáradt vagyok ahhoz, hogy vitatkozzunk – mondta Danilo.

138. oldal

Hush_Campo>!

– Miért vagy ilyen rosszkedvű? Eddig talán nem akartak megölni?
Danilo felszisszent.
– De igen, viszont most először fordult elő, hogy nem kedvelnek.

209. oldal


A sorozat következő kötete

Dal és Kard sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
R. A. Salvatore: Otthon
Terry Brooks: Shannara ifjú nemzedéke
Terry Brooks: Shannara Tündérkövei
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az ikrek ideje
Richard A. Knaak: Halálszárny éjszakája
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.
Brandon Sanderson: Tündöklő szavak I–II.
V. E. Schwab: A hatalom törékeny szálai
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura