Az ​élet Henry után 13 csillagozás

Eithne Shortall: Az élet Henry után

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Grace bárhol jár is, mindenhol a szerelmébe, Henrybe botlik. Csak az a bökkenő, hogy Henry halott. Két hónappal korábban hunyt el, hatalmas űrt hagyva Grace szívében. Egy este azonban betoppan, hogy megjavítsa a bojlert, a lány pedig nem tudja eldönteni, hogy hallucinál, vagy egyszerre valamiféle természetfeletti erőre tett szert, amellyel képes feltámasztani a holtakat. Ám szó sincs arról, hogy megbolondult volna, az előtte álló ember nem Henry, csupán egy rá kísértetiesen hasonlító férfi, Andy.
Grace Andy rabjává válik. Ez az idegen számára Henry, ugyanakkor mégsem ő. A lányt minden arra emlékezteti, ami valaha az övé volt. Kettejüknek tökéletes élete lehetne, de vajon valóságos is?
Eithne Shortall mély líraisággal és csipetnyi humorral megírt regénye letehetetlen történet az élet körforgásáról. 2018-ban az Irish Independent ezt a kötetet választotta az év könyvének.

„A dublini történet egyszerre megrendítő és vicces, lélekemelő olvasmány.” – Red

Eredeti cím: Grace After Henry

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
General Press, Budapest, 2019
376 oldal · ISBN: 9789634523567 · Fordította: Ács Eleonóra
>!
General Press, Budapest, 2019
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523550 · Fordította: Ács Eleonóra

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

Spepa>!
Eithne Shortall: Az élet Henry után

A könyvet olvasva a borító és a fülszöveg rendesen félrevezetőre sikeredett. Ez ugyanis nem egy napfényes, habosbabos regény, amelyben a főszereplőt ért komoly veszteség után minden megjavul egy új szerelem érkeztével és onnantól kezdve főhősnőnk számára tényleg eljön a már megígért „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” típusú befejezés. Nem, ez egy érzékeny, szívszorító, néha fájdalmas, de sokszor humoros történet egy fiatal nőről, aki megpróbál talpra állni és folytatni az életét a párja váratlan halála után. Ebben mondjuk valóban egy férfi nem várt felbukkanása segít, akinek a múltja és a családhoz való kapcsolata első ránézésre csakugyan kissé szappanosnak tűnik, de ismerve Írország történetének eddig még nem elégszer feldolgozott szeletét, tulajdonképpen azt sem mondhatnám, hogy ilyen aztán soha nem fordhatna elő az életben, csakis egy béna délutáni telenovellában. Andy előkerülése pedig valóban segít Grace-en, de nem a megszokott klisés módon: segít emlékezni, de segít továbblépni is azzal, hogy nem lábujjhegyen járva közelíti meg a férfi a témát és Grace-t, a lány nem a szánalommal vegyített együttérzést kapja tőle, hanem azt a társaságot, amire szüksége van. Közben kapunk némi betekintést Grace és Henry kapcsolatába, abba, ahogyan megismerkedtek, ahogyan együtt éltek, amilyen helyesek és boldogak voltak együtt. Ennek köszönhetően még inkább szívbemarkoló és átérezhető Grace fájdalma, de ő lassan-lassan feldolgozza az életét ért tradégiát és elfogadja a következményeit is.

Külön plusz pont volt nálam, amikor Grace szomszédasszonya elmesélte a lánynak a saját múltját és azt, hogy amikor ő került hasonló helyzetbe, akkor ő hogyan döntött a konzervatív, mélyen vallásos ország szokásainak megfelelően. Amihez viszont manapság már nem kell feltétlenül ragaszkodni és hazugságokkal, titkokkal és elhallgatásokkal teli életet élni. Mennyit változott a világ, hisz még Grace, Henry és Andy generációjának (vagyis a ’80-as években születettek) életét is simán tönkretehette ez a sok elfojtás, amit viszont Grace ösztönösen elutasít és nem hajlandó ennek megfelelően cselekedni. Azt hiszem sok mindent elmond mindezzel a szerző az ír társadalom múltjáról és jelenéről, miközben a fókusz egyáltalán nem ezen volt.

Szerettem a hangulatát, a humorát, az érzékenységét, a visszafogottságát. Örültem Grace döntésének, fájt a szívem Henry-ért és Andyért. Engem megfogott magának Eithne Shortall, még a kimondhatatatlan nevű szereplői ellenére is, amelyek kiejtésének a neten kellett utánanéznem. Figyelni fogok a könyveire.

Thaliavilaga>!
Eithne Shortall: Az élet Henry után

Érdekes hangulatú könyv volt. Nagyon jó kis alapsztori, kevésbé jó kivitelezéssel és viszonylag kiszámítható fordulatokkal. Az Év Könyve elismerést kicsit túlzónak érzem, mert szerintem egész egyszerűen nem volt jól megírva.Csomószor volt olyan, hogy olvastam a párbeszédet és vissza kellett mennem, mert nem volt egyértelmű, hogy akkor most ki mit mond…Nem volt szimpatikus Grace, sőt, igazából Henryt sem szerettem meg és a kapcsolatuk sem volt túl meggyőző. Andy viselkedése és Henry anyjának a reakciója meg engem egyenesen ijesztett. spoiler

Mia_ú>!
Eithne Shortall: Az élet Henry után

Furcsa könyv,egy cseppet sem szokványos. Nekem kissé autisztikusra sikeredett. Aki habkönnyű, happy end-es könyvre vágyik, az ne olvassa el! Az első 16%-nál folytak a könnyeim. Na igen, így kell hisztéria, cirkusz, oldalakon át tartó magyarázkodás nélkül megmutatni-éreztetni, milyen is a bénító fájdalom. Egyetlen kiáltás nélkül. Egyetlen jajszó nélkül. Mégis- valahogy mégsem tudnám azt mondani, hogy ez egy brilliáns írás. Végig hullámzó érzésekkel küzdöttem: hol abba akartam hagyni az olvasását, hol értékesnek tartottam és a végére érve is zűrzavart hagyott bennem maga után…..

Szédeli_Futó_Tímea>!
Eithne Shortall: Az élet Henry után

Nagyon nem szeretem azokat a könyveket, ahol az első 100 oldalban nem történik semmi. Ez ilyen volt… De aztán mikor megjelent Andy ,izgalmas lett. Onnan kezdve szívesen olvastam és kíváncsi voltam hlgy A vagy B vége lesz. Sokszor fogtam a fejem, hogy ez így nagyon életképtelen… Az ötlet jó,a történet még hihető is, az érzelmek nem voltak nekem a helyén mindig… A központi csavart már előre tudható volt és sok más is…
A vége mondjuk katasztrófa…
Egyszer olvasós kategória…


Hasonló könyvek címkék alapján

Cecelia Ahern: Utóirat: Szeretlek!
Agnès Martin-Lugand: A boldog emberek olvasnak és kávéznak
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér
Marian Keyes: Rachel vakációja
Cecelia Ahern: Talált tárgyak országa
Marian Keyes: A legfényesebb csillag
Cecelia Ahern: Amikor megismertelek
L. A. Casey: Gyere haza!
Cecelia Ahern: A holnap titkai
Julia Lewis Thomson: Többek által