Én ​még láttam a kikötőt 1 csillagozás

Eigel István: Én még láttam a kikötőt

Ez ​a kötet négy írást tartalmaz. Kettőt Eigeltől, kettőt Eigelről.
Az Amerikai napló a festő-író egyesült-államokbeli élményeit közvetíti. Pontos és szellemes megfigyelések tárháza ez a naplójegyzetekből építkező útirajz: az önironikusan „Európa-provinciális utazó viszolygással vegyes rácsodálkozása a mai világ talán legkevésbé provinciális városára, New Yorkra; a művészettörténész szintű ismeretekkel és kitekintéssel rendelkező, mini-esszéket rögtönző festő gondolatai a látott múzeumokról, galériákról vagy akár az otthonok képgyűjteményeiről. S emellett, eközben szelíd, bár olykor a groteszkbe hajló iróniával fölvázolt alakok, helyszínek követik egymást, érzékeltetve az európai látogató mély gyanakvását, de vonzódását is az "amerikai életforma” iránt.
A kötet második írása az Amíg ez lehetséges. Eigel plasztikusan idézi fel a háborús évek budapesti Képzőművészeti Főiskolájának hangulatát, markáns alakjait.
Gyurkovics Tibor kérdez a… (tovább)

>!
Magyar Írókamara, Budapest, 1994
168 oldal · ISBN: 9638435062 · Illusztrálta: Eigel István

Enciklopédia 2


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

Az alkotás gesztusa elfedi a gondolatkontrollt, a létrehozás mámorában keletkezett mű tagadja az objektív látvány „ismétlését”, imitációját, a kép a feloldódásban megfejthetetlenné válik.

Amíg ez lehetséges

>!
Carmilla 

Nem hal meg senki, csak nevet változtat és reklámszatyort.

Május 22. - Amerikai napló

>!
Carmilla 

Tegnap busszal a Harlem irányába utaztunk a West oldalon, Olgához igyekezve. Egy nálam fejjel magasabb fekete hosszú ujjával a zsebemben kotorászott, miközben közömbös arccal az ablakon kibámult. Eddig sima zsebes történet. De alig bírtam a kezét kirángatni a zsebemből. Nem mertem jelenetet csinálni, körülöttünk több volt a fekete, mint a fehér. Nagy szemeket meresztettem rá, amire közönyös megvetés volt a válasz. Már voltak benyomásaim a négerekről, tudom, hogy nem szabad általánosítani, vannak fekete rendőrök, orvosok stb., stb., de… Klári kézitáskáját is kézicsatában kellett visszaszerezzem az áruházban.

Május 27. Hétfő - Amerikai napló

>!
Carmilla 

Ha valaki „beérkezik”, mint Matisse, akkor már bármit csinálhat, minden mellékterméke múzeumi rangot kap. Nemcsak egy vázlatvariáció lehet melléktermék, hanem a jókora vászon is… Matisse-nak sok a mellékterméke. Vermeernek nem volt mellékterméke. Vagy csak nem maradt fenn. Nem ártott volna, ha Matisse is megsemmisít néhányat.

Rousseau vagy Rousseau - Amerikai napló

Kapcsolódó szócikkek: Henri Matisse
>!
Carmilla 

A hazai közvélemény ki van szolgáltatva személyes kapcsolatokból eredő, esetenként minősíthetetlen színvonalú, dilettáns, amatőr kiállításoknak, hírveréseknek.

Amíg ez lehetséges

Kapcsolódó szócikkek: közvélemény
>!
Carmilla 

Benczúrt következetesen utáltam, lassanként hat évtizeden át. Kezdettől fogva iszonyodtam a patetikus, álromantikus, őszintétlen teljesítményektől.

Gyurkovics Tibor kérdez


Hasonló könyvek címkék alapján

Márai Sándor: Itália életérzés
Somlyó György: Városok
Valerian Albanov: A fehér halál országában
Michael Palin: Nyolcvan nap alatt a Föld körül
Charles Bukowski: Shakespeare ilyet nem csinált
Bächer Iván: Igazad van, Loncikám
Horvát János: Kubai retró
Gárdonyi Géza: Amiket az útleíró elhallgat
Anton Pavlovics Csehov: Szahalin
Szabó Magda: Alvók futása / Zeusz küszöbén