Szarvas ​a ködben 57 csillagozás

Egressy Zoltán: Szarvas a ködben

„Néha ​teljesen szép az egész, még mindig álmodom róla. Kislány vagyok, várom haza, késik, de fenn maradhatok, anyám megengedi. Érkezik végre, jókedvű, nem köszön, csak beszalad, felkap, folyamatosan Pannázik. Kacag, dobál a levegőbe. Repülj, Panna, hopp! A jegygyűrűje hűvösen csillan meg a lámpafényben, vonzza a tekintetemet, mint egy kis szarkáét, megfogom az ujjaimmal, tekergetem. Lehet forgatni, nagy rá. Ezzel sokáig elvagyok. Percekig. Egy másik visszatérő kép, ahogy a mázgás ablakon nézünk ki. Esik a hó. Ketten vagyunk, a szobában senki más rajtunk kívül, a karjában tart. Bentről, a melegből figyeljük a hideget. Nagy, fekete madarak repülnek. Nemrég jöhetett haza, piros, fagyos még az arca. Lehelem, melegedjen fel minél előbb, ne fázzon szegény. Jólesik neki, megpuszil. Kifelé mutat, magyaráz valamit.”

Egressy Zoltán 1967-ben született Budapesten. József Attila- és Szép Ernő-díjas író.

Mátyás Anna harmincnégy éves budapesti anyakönyvvezető egy átlagosnak tűnő… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2017
280 oldal · ISBN: 9789634054405
>!
Európa, Budapest, 2016
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634053774
>!
Európa, Budapest, 2016
280 oldal · ISBN: 9789634054405

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

pepege>!
Egressy Zoltán: Szarvas a ködben

Elkövettem azt a hibát, hogy szépirodalomként akartam olvasni ezt a könyvet, ami persze érthető. De sajnos ez a mű korántsem fér bele (az én olvasatomban) ebbe a kategóriába. Ha például úgy veszem kézbe, hogy ez egy jó kis női lektűr (most mondhatnám példának Fejős Évát, de nem akarom bántani vele egyik szerzőt sem, ráadásul sosem olvastam Fejőst, tehát nem tudom, hogy olyan-e, de képzeljük azt, hogy igen), akkor talán még nem is csalódtam volna benne ekkorát. Mert abból a szemszögből a történet egész jó, a karakterek, a nyelvezet éppen „odaillő” és hogy még csavar is van benne a végén, hát az minden szórakoztató irodalom netovábbja.
De én szépprózát akartam olvasni, és nem értem, hogy Egressy miért akart annyira a nők lelke mélyébe nyúlni, ha egyszer nem tudja, mi lakozik ott. Bár, ha magasirodalmat akart volna ebből kihozni, talán még hiszek is neki, de nekem ez így csak ponyvásra sikeredett, ráadásul Mátyás Anna piszkosul idegesítő volt.

Annamarie P>!
Egressy Zoltán: Szarvas a ködben

Jaj nekem!
Nem szeretek kortárs, magyar szerzőket értékelni, amikor nem tetszett, amit írtak.
És ez most nem tetszett. Sajnálom!
Kicsit az az érzésem, hogy pont az ilyen könyvek miatt nem olvasunk elég kortárs magyart.

A Szarvas a ködben volt az egyik kiválasztott könyv, amit szerettem volna az idei könyvvásáron megvenni, ( aztán végül ki sem jutottam), mert a fülszöveg alapján azt gondoltam, hogy ez nekem való. Utólag azt érzem, hogy nagyon messze áll az én olvasatom ettől az ajánlótól.
Nagyon szomorú lennék, ha „ez lenne az aprólékos ismeret a női lélekről”. Köszönöm, de nem ez a lényege a női mivoltunknak, még ha -legyünk nagyvonalúak- tényleg sokféle személyiség bújik meg bennünk. (Mintha a hapsik nem lennének macsók és szájhősök, majd anyuci pici fiai egyszerre?) Tudom, hogy most nem a könyvet minősítem, hanem a fülszöveget, de ez akkor is kikívánkozott.

Kanyarodjunk akkor vissza ehhez a 34 éves Mátyás Anna nevezetű igen izgalmas foglalkozású, anyakönyvvezető hölgyhöz, aki képtelen feldolgozni a veszteségeit. Ezeket görgeti maga előtt, míg teljesen eluralják józan ítélőképességét, és már nem uralja tetteit sem. Állandó belső monológot folytat régi szerelmével, akinek értékét csak elvesztése után fogta fel. Beszél és beszél, hosszan és mindenről, mint egy magányos öregasszony, aki már rég kiesett az időből. Mi meg olvassuk, meg olvassuk és unjuk, mert az események alig vánszorognak előre. Aztán megtörténik az akció, végre valahára, és nem tudjuk meg, hogyan végződik Anna sorsa.
Minden negatívuma mellett van benne valami, ami nem engedte, hogy félredobjam a könyvet. Szó szerint fogva tartott. Bizonyára izgultam Annáért, szerettem volna segíteni neki, Stockholm szindrómás lettem én is. Meg aztán tetszett Egressy Zoltán stílusa is. Az általa megteremtett, vagy használt különleges szavak, amik nagy valószínűséggel lefordíthatatlanná teszik idegen nyelvre a könyvet (megérintődsz, megölődtem, szétcsöpögődhessen, elvesztegetettségeket, lesedréz, összetestez, örömtákolmány, nekisúrolódom…), valamint megmosolyogtam azt a kis finom humorát is, amivel fűszerezett.

1 hozzászólás
kriszet_Paulinusz P>!
Egressy Zoltán: Szarvas a ködben

Bátor dolog férfiként írni egy női könyvet.
Az egész könyv egy szófosós női monológ apróbb megszakításokkal. Mátyás Anna főszereplőnk azt hiszem alapból szét van csapva, és talán erre még szed is valamit. A monológ, amit lenyom az egyrészt nyafogás, másrészt agyament képzelgés a köbön. Anna egy unszimpatikus nő, aki el van telve magával, mert ő alapból „bejön” minden férfinak és ezért óh jaj csak kesereg álló nap, hogy most mi is legyen az ő szuper kis életével. Mondom a pszichózis az kamu ehhez a nőhöz képest.
A történetben (nos mondjuk, hogy tényleg van történet) minden téma előkerül. A pasik, az élet, a kesergések… ömlik, mit ömlik zuhog a nő szájából az összes fellelhető mondat az életben megtapasztaltakról. Kár. Nagyon kár. Olyan kis szuper könyv lehetett volna.
Később amikor a dolgok kezdenek megtörténni én már sejtettem dolgokat, és valóban kitaláltam, hogy mi a nagy helyzet, szóval az egy kicsit más fénybe helyezte az addigiakat.
Még csak annyit, hogy ez egy férfi által elképzelt monológ volt, tehát kitalált. Óriási különbség. Nekem nem volt életszerű. Ez volt a legnagyobb bajom.
A stílus pedig tőlem elég messze áll.

OlvasóMókus>!
Egressy Zoltán: Szarvas a ködben

Mindig némi fenntartással, ugyanakkor hatalmas kíváncsisággal is állok az olyan regényekhez, amiben egy férfi író ír egy nő szemszögéből, E/1 személyben. Valahogy nem nagyon szokott ez összejönni és ebben az esetben sem annyira jött ez össze. Sokszor határozottan az volt az érzésem, hogy egy nő tuti soha nem csinálna és gondolna ilyet. Persze rögtön eszembe jutott, hogy csak magamról tudok hitelesen nyilatkozni, szóval én, mint nő, tuti, hogy soha nem csinálnék ilyet és nem gondolkodnék így. Ezen túlmenően is roppant módon idegesítő volt Anna. Őszintén vártam a végkifejletet, amit ha pontosan borítékolni nem is, de erősen sejteni lehetett. A végkifejletben volt ami meglepett, úgyhogy ennek köszönhetően mondhatom azt, hogy tetszett a könyv.
Ajánlottam is már másnak is.

Ildó>!
Egressy Zoltán: Szarvas a ködben

     Úgy kezdtem bele a könyvbe, hogy nem volt semmiféle elvárásom, nem olvastam még az írótól, nem ismerem a munkáit, a könyv zsákbamacska csomagban került hozzám, és tesóm, mikor meglátta a csomagban, azt mondta, őt ez régóta nagyon érdekli. Tetszetős a borító, tetszetős a cím, tetszetős a fülszöveg, így meg is értettem, hogy felkeltette az érdeklődését.
     Több szempontból is maradt bennem hiányérzet olvasás közben. A fülszöveg teszi fel a kérdést: „Vajon a képzelete játszik vele, vagy valóban gyilkosok közé került?”. Erre a válasz gyorsan kiderül, hisz végig Anna fejében, gondolatai között járunk, nem ismerve meg a külvilágot, a külső eseményeket, így egyértelművé válik, hogy az előbbi opció. A főhősnő egyáltalán nem szerethető karakter, nem hiszem, hogy sok nő ráismerne a női lélek aprólékosságára, humort pedig egyáltalán nem sikerült felfedezni a történetben. Végig csak a nyomasztó, borzongató hangulat dominál, ezek ellenére mégis könnyen olvasható, mert teljesen az olvasón kívül maradnak ezek az érzések, nem lehet igazán átélni még egy nőnek sem.
     Ezeken kívül a legnagyobb problémát számomora az jelentette, hogy a végső nagy csavarnak hitt rejtély sokkal hamarabb kiderül, mint ahogy az igazán meglepőnek lenne mondható, és ezen kívül nem kapunk semmi mást a végétől, nem sok mindenre derül fény, mi miért történt úgy, ahogy történt.
     Egy nagyon jó alapötlet talán picit túl lett gondolva, kevesebb téma belesűrítésével, kevésé nyílt lapokkal valami sokkal jobbat ki lehetett volna hozni belőle. Tesóm véleményére még nagyon kíváncsi vagyok, remélem, mihamarabb sort kerít rá, hogy ki tudjuk beszélni.

lilaköd P>!
Egressy Zoltán: Szarvas a ködben

Már az első mondatnál megéreztem a könyv különleges hangulatát, ami a továbbiakban is fogvatartott és nem eresztett, igaz nem is akartam szabadulni.
Amikor leemeltem a könyvesbolt polcáról, nagyfokú kíváncsiság volt bennem, mit tudhat egy férfi író arról, hogyan működik a női agy.
Most emelem kalapom Egressy Zoltán előtt.
Mindent tud.
Néha mintha az én agyamban is benne lett volna. Néha.

Miamona>!
Egressy Zoltán: Szarvas a ködben

Szarvas vagyok a ködben. Olvasó a ködben, homályban, lélekvesztő, sűrű erdőben, amelyet Egressy Zoltán teremtett. Majdnem eltévedtem benne, de talán még idejében kitaláltam…

Szerettem a könyvet. Minden nyomasztás és lélekbújócska, -fogócsk ellenére is. Vagy tán pont azért.

Erőteljes, sodró, hömpölygő élmény, borzongat a hideg, miközben verejték csorog a háton. Kell hozzá egy bizonyos hangulat, amiből, ha az ember kiesik, kicsit nehezebben talál vissza. Sokak unalmasnak, eseménytelennek aposztrofálhatják a történések látszólagos hiányát, mert főszereplőnk magába zár minket is, és csak néha ereszt ki, levegőt venni. A nyelvezet szépirodalmi hullámaiba néha odabasz egy-egy erős sodrás, olyankor csak hápogunk, majd haladunk tovább. Hogy mire megy ki a helyenként véresen komoly játék, idejekorán sejthető, de így legalább jobban meg tudunk figyelni apró mozzanatokat, gesztusokat, elhintett félmondatokat. Erős kezdés volt ez, szerintem még próbálkozom, például a Százezer eperfával, aztán majd meglátjuk, mint szarvast a ködben…

Belső monológnyit bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2016/05/egressy-z…

Életeim_száma_blog>!
Egressy Zoltán: Szarvas a ködben

Bennem vegyes érzelmeket keltett. Imádtam a többnyire nyomasztó, félelmetes hangulatát, és nagyon izgalmasnak találtam. Másrészről viszont kissé kiszámítható volt, legalábbis az egyik csavart kezdettől fogva sejtettem, és néhol túlságosan is szürreális élményt nyújtott. Érdekes olvasmányélményt jelentett, de talán nem maradandót.
eleteimszama.hu

zsoltika>!
Egressy Zoltán: Szarvas a ködben

A jobb részek ellenére, „már láttunk sok ilyent”. Másképp: szinte semmi újdonság, helyenként jó iparosmunka. 3/5

Gádorka>!
Egressy Zoltán: Szarvas a ködben

Nagy érdeklődéssel kezdtem el olvasnia regényt. Szeretek kortárs írók írásaival ismerkedni. Eleinte tettszett minden, a témaválasztás, a stílus, a történet alakulása. Míg egy idő után megrekedt Úgy éreztem, helyben járunk, nem jutunk sehová. Sok volt.
Szerencsére a vége felé egy csavarral helyreállt minden, nyugodt szívvel fejeztem be az olvasást.


Népszerű idézetek

Kuszma P>!

Igen, tulajdonképpen a mámor startpisztolya a naplemente.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: naplemente
5 hozzászólás
Miamona>!

Évekig nyomtam el mindent, ami veled kapcsolatos, most felbukkantál, mert előhívtalak, de le akarom tenni minél előbb a terhet, amit jelentesz, nem tudok tovább élni ezzel a lappangó elintézetlenséggel. Csak úgy megy, ha elengedlek. El foglak, ez szilárd elhatározásom. Ezért éltem eddig, a mai napért, ezért bírtam ki, hogy végre rendesen végiggondoljalak; előítéletek, hamis képzetek nélkül. És hogy aztán tisztán és egyértelműen letehesselek.

Miamona>!

Mennek, utaznak, haladnak, sodródnak az emberek valami aktuálisan fontosnak hitt célállomásra. A következő félórájukra koncentrálnak. De közben mesékben hisznek, rejtett kis fény pislákol bennük valahol mélyen, várnak, de mire várnak? Nem üvöltenek, csak szoronganak, látszólag békések, elfogadóak, minta valami megoldásnak úgyis jönnie kéne előbb-utóbb a problémáikra, mintha elintéződnének majd kívülről a dolgaik, ha meg mégse, ha sokáig nem, akkor előbb-utóbb horoszkópokba menekülnek, ezoterikus magazinokat kezdenek lapozgatni; valaki, valami mondja meg nekik, mi van.

Batus>!

Egy nő romlandó, lecserélhető, mint egy telefon vagy mint egy számítógép, ha már nem a legfrissebb a szoftvere. Egy férfi meg érik. Nem igazságos. Már aki megéri, hogy érhessen. Nem mindenki. Az se igazságos.

11. oldal

Miamona>!

Próbálom magyarázgatni az életemet, ahogy mindenki, míg botorkál itt az ég alatt, igazolom magamat saját magam előtt nap mint nap, igyekszem az értelmemmel korrigálni, amit az érzelmeim elszarnak, megfejteni, mi miért történik, vagy mi miért nem.

Batus>!

Annak is van jelentősége egy szerelem megszületésében, hogy épp kin van túl az ember.

91. oldal

Batus>!

Mindig utólag akarok ahhoz tartozni, aki fontos. Na, már közhelyezek is, és önsajnálok, a legunalmasabb kombó.

209. oldal

Batus>!

Lézengek, kujtorgok idegen elemként, homály vagyok az élességben, szarvas a ködben én is, csak én nála otthontalanabbul.

234. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Lakatos Levente: Feltörő ösztönök
Bartis Attila: A vége
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Árulás
A. O. Esther: Megbocsátás
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Raana Raas: Elágazó utak
Békés Pál: Csikágó
Bleeding Bride: A téboly kertje