A ​virágot jelentő deszkák 21 csillagozás

Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák

Tücsi bácsi és Pölö néni fel vannak háborodva. Hát pont itt, ezen a téren kell gördeszkázni ennek a négy átkozott kölyöknek?! Ráadásul üvöltetik a zenét! Lecsó, Pati, Buckó meg Metál – egyáltalán, miféle nevek ezek? De nemcsak a néni meg a bácsi van kiakadva rájuk, hanem három virágnevű kamaszlány is – Ibolya, Viola és Kamilla –, akiket a négy gördeszkás fiú állandóan piszkál. Hogyan vehetnének revansot rajtuk? És a revans érdekében bevegyék-e csapatukba a kiválóan gördeszkázó, de egyáltalán nem virágnevű Lilit? A legnagyobb kérdés persze az, elsimulnak-e valaha a konfliktusok a környék lakói és a deszkások között. Vajon békét tudnak-e kötni a szabadságot és száguldást imádó fiatalok az örökké fáradt, titokban saját fiatalságukat sirató felnőttekkel? Erre keresi a választ ez a letehetetlenül mulatságos, pergő cselekményű regény, amely Szabó-Nyulász Melinda rajzaival jelenik meg.

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2022
128 oldal · ISBN: 9789636031077 · Illusztrálta: Szabó-Nyulász Melinda
>!
Móra, Budapest, 2022
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636030278 · Illusztrálta: Szabó-Nyulász Melinda

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák

„Ahhoz, hogy az ember tudjon valamit, kellő mennyiségű energiát kell befektetni.”

Még mindig nagyon kacagok, pedig már tegnap befejeztem a könyvet. Ugyanis vannak azok a bizonyos történetek, amelyek még olvasásom után is velem maradnak, igaz mindig más okból. Jelen esetben egy nagyon vegyes olvasási élményen vagyok túl, de mielőtt ebbe belemennék, szeretném elmesélni nektek, hogy miképpen is állok a gördeszkázáshoz. Hogy mi köze ennek a kötethez? Oh, nagyon is sok, ugyanis az alapsztoriban ennek a tevékenységnek van a főszerepe.

Nos, hogy rövid legyek –tőlem szokatlan módon- a gördeszka sosem volt a szívem csücske, pedig még csak ki sem próbáltam. Ellenben az általános iskolai éveimben az osztálytársaim körében nagyon menőnek számított, ha valaki így járt iskolába. A gondom csupán annyi, hogy borzasztó zajos. Ellenben a pozitívuma mindenképpen a látvány, ahogy a fiatalok ügyesebbnél-ügyesebb trükköket alkalmaznak. Szóval részben megértem a könyvben szereplő felnőtteket, de megint előre szaladtam.

Egressy Zoltán József Attila – díjas magyar író, költő, akinek számos kiváló regényt köszönhetünk. Ilyenek többek között a Szarvas a ködben vagy a Százezer eperfa című alkotásai. Gyermekirodalom tekintetében már két könyvet is megálmodott a kisebbeknek, amelyek a Piszke papa meséi címet kapták. Első ifjúsági regénye viszont jelen esetben A virágot jelentő deszkák címmel 2022 egyik újdonságaként került a hazai piacra, amelyet a Móra Kiadó gondozásának köszönhetünk.

A cím elsőre nekem is furcsán hangzott, de a kötet végére bizony nagyon is megértettem, sőt fel is kacagtam. Nem is lehetett volna találóbb nevet adni eme kiadványnak, rádadásul Szabó-Nyulász Melinda illusztrációi még fergetegesebbé tették az amúgy sem unalmas történetet.

Adott négy fiatal suhanc, akik a gördeszka királyaiként minden nap a helyi lakótelepen bosszantják az ott élőket. Különösen Tücsi bácsit és Pölö nénit. Az előbbi közösképviselőként, míg az utóbbi egy „kedves”, de annál kíváncsibb lakóként harcol a „baromarcúak” ellen. Igen ezt a gúnynevet kapták a fiúk, hiszen a napi háromszoros intelem sem hat rájuk soha, ráadásul Pölö néni új tudománya – az ecetes, fokhagymás víz – sem árthat nekik, főleg, ha csak más kap ebből az égi áldásból rendszeresen. A két felnőtt egymáshoz való viszonya sem probléma mentes, elvégre az asszonyi érzelmeknek igazán nehéz ellenállni… vagy mégsem?

Ugyanezen a téren bandáznak a Viráglányok is, akik a nevük után egy csapatot alkotnak. Bár lenne egy negyedik leányka is, de ő sajnos bármennyre is helyes és megfelelne a csapat szigorú szabályainak – nem kerülhet be, pedig milyen jó lenne.

Természetesen a két banda között óriási harcok és pimaszkodások húzódnak meg, pedig néha-néha a hormonok is közrejátszanak.

Az egész kálvária végül odáig fajul, hogy a felnőttek egy igazán komoly tervet eszelnek ki. Majd ők megmutatják, hogy kikkel kezdtek ki a suhancok! Eközben pedig a két csapat között is elindul egy igazi verseny, amelynek tétje talán mindenkit igazán meglephet!

Bővebben: link

>!
Móra, Budapest, 2022
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636030278 · Illusztrálta: Szabó-Nyulász Melinda
Cs_N_Kinga P>!
Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák

Ez a könyv is tetszett, bár kicsit retrós volt, de talán pont ezért. Én végig nagyon jól szórakoztam. Volt benne humor bőséggel. A fiúk és a lányok is hol nagyon hol kevésbé voltak szimpatikusak. A felnőttek összefogása és meglepetése is tetszett. Szólt ez a könyv új barátokról, rég nem tudott/látott családi kapcsolatokról és arról, hogy figyeljünk kicsit jobban egymásra is, és ha összefogunk, bármi sikerülhet:) Ja és persze a gördeszka se maradhat ki.
Talán az volt a bája leginkább ennek a regénynek is, hogy miközben a felszínen csak a szokásos problémák voltak, ami a fiatalságé, azért mélyebb réteget is kapargattunk, de még olyan szinten, ami egy gyerkőcnek is érthető.
Tetszett:)
https://youtu.be/Bzcwr90-OKo

Gyula_Böszörményi IP>!
Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák

Ez jó! Ez nekem mindig nagyon tetszik! Ha ilyen történik, attól nekem kivétel nélkül fergeteges hangulatom támad! (Ezt még nem a könyvről írom. Vagyis arról, de áttételesen. Mindegy; majd mindjárt világos lesz a dolog.) Szóval számomra minden esetben kivételes örömöt okoz, ha azt látom, hogy az úgynevezett „magas irodalomˮ egy-egy jeles képviselője mesét vagy ifjúsági regényt ír. Szerencsére ez mostanság egyre gyakrabban fordul elő. A szépirodalom terén már komoly nevet szerzett alkotók korábbi életműve a garancia arra, hogy amikor a gyerekek felé fordulnak, az eredmény szinte mindig minőségi művet terem. több https://librarius.hu/2022/04/22/egressy-zoltan-uj-regen…

Katalin_V_Tóth P>!
Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák

Egressy Zoltán jól ért az ifjúság nyelvén is. Humoros, kedves, fordulatos történet, mely fontos értékeket közvetít. Szerettem a karaktereket, az írásmódot is. Bár nem én vagyok a célközönség, mégis nagyon élveztem az olvasást, nagyon jó kikapcsolódást jelentett.

Gelso>!
Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák

Most áradozás fog következni – előre is kérek elnézést azoktól, akik nem kedvelik ezt a fajta stílust… off, de ez most különlegesen szívből jövő áradozás… olyat érzek, mint tinikoromban egy jó spoiler nyári vakációs történet olvasásakor – felidézte Csutakot, Keménykalapot, a Halott utcai vakációt… csak a deszkákkal modernizálva.
Adott egy lakótelepi környezet állandó lakóival, ismerős arcaival, kisüzleteivel és természetesen játszóterével, ahol az üres padokon lazán nyegle kamaszok múlatják az időt spoiler – szinte semmi sem változott a mi időnk óta, csak a kiegészítők.
A szereplők felnőttek és gyerekek táborára oszlik, akik eleinte az ellentétes pólusokat képviselik – a gyerekek bármilyen megnyilvánulásukkal bosszantják a környezetükben élő felnőtteket, ill. azok békés nyugalmát. Aztán spoiler megjelennek a vágyak, érzelmek, tervek – és egyik a másikból merítkezve hozza magával a folytatást, a lavinaszerű véget – de azzal együtt a megoldást, ahol minden kilógó és kósza részlet és magányos résztvevő megtalálja a megfelelő helyét és kiegészítőjét. A kamaszok is megismerkednek a bennük nyiladozó, és valószínűleg már várt első szerelem titkaival.
Nagyon tetszett a nyiladozó szerelmek ébredésének Egressy-féle finom ábrázolása.
„Lecsó Ibolyát, Pati Kamillát stírölte a távolból. Mindketten azon tűnődtek, hogyan válthatnának egy-két szót velük. Nyilván lekezelően, ez alap, szinte kötelező, főleg, ha tanúk is vannak (…) Egymásnak persze nem árulták volna el, hogy efféle gondolatok foglalkoztatják őket, maguknak viszont már bevallották – külön-külön persze –, hogy tetszenek nekik a lányok, és ez sem volt kis lépés a részükről.” (93.)
„A fiúk úriemberként viselkedtek a moziban, még csak át sem karolták a hölgyeket a sötétben, pedig ők ezt nem feltétlenül bánték volna.” (107.)
És a végén minden kerek egész lesz, mindenki boldog lesz, igazi nyári heppyendes történet.
Nagyon szerettem – eleinte Lilit és Metált, aztán sorban a többieket kedveltem meg – ahogy haladt előre a történet úgy olvadtak meg a gleccserhűs felnőttek és enyhült meg a szívük a gyerekek irányában.
Mi is kellett ehhez?
Gyereke(i)kre nagyon is odafigyelő és ránéző, nyitott, problémáikra érzékeny és kreatív megoldásötletekkel rendelkező, empatikus és partner felnőttek, akik nemcsak a szülők. Akik még arra is szánnak időt a drága idejükből, hogy foglalkoznak is velük… Nagyon egyszerű ám a recept, kedves mai felnőttek…
Először a 110. oldalon homályosult el a szemem, majd rövidesen a 112. is hasonló bőgéssel folytatódott; viszont a 116. oldal megerősítette, hogy három a magyar igazság – Felnevettem magamon, ezen az oldalon, és kimondtam: "Ennyi nevetve, ám a meghatottságtól folydogáló könnyet?! Ráadásul háromszor is, köztük az enyémmel? Nagyon is stimmt…! Tücsi bácsi kedvenc szavajárását idézve… Dehát így volt ez…
És jó volt ez így. Kellett.
Üzenem Egressynek, A portugál árnyékából, hogy nagy örömömre szolgált az első ifjúsági regénye, és ha lehet, ne hagyja abba, folytassa, mert szeretnék még ilyen meghatódott, de mosolyokkal tűzdelt könnyeket olvasásuk közben off!
Halálos hahoták és boldogan elcsattanó csókok! ;-)

„Ha megettem a fagyimat – terelte Viola a szót – , visszahívlak egy süteményre. Ha akarod. De nem kötelező. Nem igazságos, hogy csak én édességezem.” (85.)

„- Micsoda egy szag ez, Alíz! – mondta.
– Ez nem szag, Tücsi úr, ez illat. Nem finom?
– De, de. Csak kicsit sok.
– Magának tartogattam.” (87.)

„- A hölgynek egy konyakot legyen szíves, én pedig a konyak mellé egy feketét is kérek – mondta a fiatal pincérlánynak, aki úgy nézett rá, mintha törökül rendelt volna.” (97.)˙*
„A baromarcúak és a lányok nem szurkoltak egymásnak, hiszen vetélytársak voltak, de titokban nagyon is szorítottak egymás csapatának.” (114.)

„Még csak utána sem fordultál – súgta Tücsi bácsi fülébe maghatottan” Pölö néni. (117.)

*nekem ez a törökül eléggé idegen – nem szoktam így használni magyar nyelvben (olaszul igen), esetleg kínaiul……

Chöpp P>!
Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák

Nem tudtam elvonatkoztatni akár többször is szívesen olvasott kiskamaszkori olvasmányaimtól, köztük a kedvencemtől, miközben lapozgattam. Kissé modernebb, maibb, extrákkal felturbózott (deszkázós trükkök és szakszavak), de ugyanaz a remek fiataloknak szóló hang, mint régen. Egressy Zoltánt a nyolcvanas, kilencvenes évek ifjúsági írói méltó utódjának tartom – legalábbis A virágot jelentő deszkák alapján. Számomra mindig az a mérvadó, hogy milyen érzéseket váltott volna ki harminc, negyven évvel ezelőtti kölyök önmagamból. És ezt a könyvet szerettem volna. Lányoknak, fiúknak egyaránt szól és élvezhető. Idősebb szereplői kellően bogarasak, a gyerekek között mindenki megtalálja a saját kedvenceit, és még kutyák is vannak benne. No meg a deszkázás, és a közösségi élet, ami olyannyira hiányzik a mai világból, a nagy-, és kisvárosokban egyaránt minimálisra redukálódott. Lili és Metál kapcsán megfogalmazódik a közösséghez tartozás nagy vágya a kamaszok kapcsán. Nagyon fontos, nem figyelmen kívül hagyható dolog!

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák

A könyvnek nagyon egyedi hangulata van. Egyrészről érzek benne valami retróságot, másrészt meg nagyon menő, fiatalos és humoros.
Mielőtt ténylegesen a kezembe vettem a könyvet, nagyon sokat gondolkoztam rajta, hogy mit jelenthet az, hogy „virágot jelentő deszkák” valami környezetvédő sztori lesz vagy mi? (először azt olvastam, hogy világot jelentő… :D spoiler)

A könyv elején még szoknom kellett a stílust, de a végére teljesen elkapott. Humoros, fiatalos és valahogy olyan kedves. Engem az fogott meg talán a legjobban, hogy a kialakult helyzet megoldására a lakótelepen lakó felnőttek nyitottak voltak, persze itt is meg voltak a konfliktusok, főleg a generációk között, de aztán a közösség ereje valami hasznosat alkotott, a fiatalok meg elfogadták, örültek neki és minden jó ha a vége jó! :)

A négy fiú közül Metál lett a szívem csücske, de a többi karakter is nagyon szerethető volt (Pölö néni, Tücsi bácsi, a lányok…)

Remélem ez a könyv megtalálja a közös nyelvet a cél korosztállyal, illetve el is jut hozzájuk!

kratas P>!
Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák

A történet befejezése nagyon sokat adott, de addig sajnos el kell jutni és őszintén szólva a gördeszkás szakkifejezéseknél eléggé meguntam a dolgot.
De ha valaki kitartó, akkor egy nagyon kedves történettel találkozik, ami egyaránt ajánlható fiúknak és lányoknak is, mert mindkét csoport megtalálhatja benne a fontos dolgokat.
spoiler

Ibanez P>!
Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák

Hmmm… felnőtt fejjel olvasna nekem erős közepes. Egyrészt nagyon jó a retró hangulat, kicsit olyan érzés volt, mint egy régi delfin-könyves sztorit olvasni, „rendes” ifjúsági, vér, szex és miegymás nélkül, ez nagyon üdítő volt (bár lehet, a mai gyerkőcöknek „unalmasabb” így?). Ugyanakkor a karakterek olyan semmilyenek voltak, Pölö nénit (hát még a "románcát") egyszerűen feleslegesnek éreztem, Tücsi bácsit is sokszor soknak, de ő kellett a történetbe, mint a „morgós öregúr”, a másik végpont. Túl erőltetettnek éreztem, hogy ahány fiú, annyi lány és persze, mint a mesében, szépen összeállnak párokba, ahogy kell… persze, minden lánynak pont az a fiú tetszett, nem a másik és fordítva, minden volt, csak nem életszerű. Ugyanígy bajom volt a lányok – és milyen lányok! – pár hét alatti gördeszka-tanulásával, még ha arról lett volna szó, hogy elgördeszkázzanak valahová, rendben, de az, hogy pár hét gyakorlás után versenyre mennek, röhögött a vakbelem. Lehet persze, erre a célzott olvasóközönség nem figyel fel, de engem nagyon idegesített, a másik oldalról viszont tényleg ott van, hogy végre egy normális alaphangulatú kis történet, amelybe belekerült a barátság, a közösségi kapcsolatok, a beilleszkedés, az ellenkező neműek versengése és a generációk közötti problémák, ahol az egyiknek fekete, a másiknak meg fehér az adott dolog.

Habók P>!
Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák

Üdítő kivétel a mai, kamaszoknak szóló regények között. Nincs pia, nincs dohányzás, nincs menő cuccok fitogtatása, nincs trágár beszéd. Helyette van humor, és valami sport, amit a fiatalok nagy kedvvel (és még nagyobb zajjal) művelnek, tökéletesítenek. És ez a zaj az, ami a felnőttek egy részét idegesíti. (Mondjuk, joggal) De hát hová menjen az, aki gördeszkázni szeretne? És nem elégítené ki a helyette felkínált sakk? (A regény – szerintem – egyik csúcspoénja…) Nagy kérdés, de persze a végére ez is megoldódik. (És ezen a történeten ugyanolyan jól szórakoztam, mint réges-régen Csukás István művein.)


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

Ahhoz, hogy az ember tudjon valamit, kellő mennyiségű energiát kell befektetni.

31. oldal

Chöpp P>!

– Ahogy mondottam volt korábban is, nemrég kivirágzott boldogságunk nem nevezhető felhőtlen szárba szökkenésnek – állapította meg Tücsi bácsi.
– Mondottad, de már múltkor is kértem, hogy ne bonyolítsd a dolgokat – intette le Sanyi asztalos. – Fogalmazz egyszerűen.
– Rendben. A helyzet szar.
– Ez világos beszéd.

39. oldal

Nikolett0907 P>!

A környék lakóinak május közepére lett elegük a baromarcúakból.

(első mondat)

Chöpp P>!

A helyzet az, hogy az én agyam elzárkózik a viccektől, stimmt? Azon belül pediglen a szánalmas poénok kényszeres megjegyzésétől végképp.

16. oldal

Chöpp P>!

Volt, aki sokat vásárolt, akadt számlát írató vevő, ráadásul egyetlen pénztár működött. Kedves hölgy működtette, akinek viszont nem a gyorsaság volt a legnagyobb erénye.
– Mint a lajhár a Zootropoliszban – dünnyögte valaki maga elé.

74. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Bízz bennem
Heniko Sakka: Édesebb tini élet
Leiner Laura: Emlékezz rám
Leiner Laura: Egyszer
Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek?
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
On Sai: Álruhában
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! VI.
J. Goldenlane: Napnak fénye