Vörös ​kesztyű 3 csillagozás

Eginald Schlattner: Vörös kesztyű

Vörös kesztyű a szekus tiszt vörös kesztyűje és a vöröspecsenye néven ismert unaloműző játék: a valóság két síkja csúszik össze Schlattner könyvének címében. Önéletrajzi trilógiájának második kötetében az erdélyi szász író az ötvenes évek romániai diktatúráját idézi fel: a szerző-főhőst letartóztatják, húsz hónapig vizsgálati fogságban tartják, majd az 1959-es brassói íróperben hazaárulás feljelentésének elmulasztásában találják bűnösnek. Az első kötet, a Fejvesztett kakas 2006-ban jelent meg a Koinónia Kiadónál.

>!
Koinónia, Kolozsvár, 2012
572 oldal · ISBN: 9789731650623 · Fordította: Fodor Zsuzsa

Enciklopédia 2


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

ÁrnyékVirág>!
Eginald Schlattner: Vörös kesztyű

Milyen lehetett az, hogy elhurcolnak az egyetemről, börtönbe zárnak, véget nem érő vallatásoknak vetnek alá, hogy mindent tudnak rólad, kit szeretsz, kivel vesztél össze, mit rendeltél a cukrászdában, mikor ezzel vagy azzal találkoztál, hogyan magyarázol bele egy szerelmes versbe antikommunista eszméket, közben testileg és lelkileg kínoznak, éheztetnek, zsarolnak, nem tudsz semmit a szeretteidről, és nem tudod, meddig tarthat még ez az egész?
Eginald Schlattner a börtönélményeit írja le ebben a könyvében – és nem csak. Mert a vasszemüveg és a zárka ideje váltakozik a visszaemlékezéseivel, amelyek segítségével próbál nem megőrülni. És amelyekből kibontakozik a szász fiatalok élete, mert fasizmus vagy kommunizmus, háború vagy béke, az élet ment a maga medrében, szerelmekkel, csalódásokkal, apró-cseprő mindennapi gondokkal és örömökkel.
Érdemes elolvasni ezt a könyvet egyszer, de nem hiszem, hogy bárki is vágyna újraolvasásra.
Érdemes elgondolkozni rajta, és nem hiszem, hogy bárki is szeretne Eginald helyében lenni. Utólag könnyű azt hinni, hogy mi talán bátrabbak lettünk volna, és nem törünk meg a börtön súlya alatt.

1 hozzászólás
Bartha_Helga>!
Eginald Schlattner: Vörös kesztyű

Túl sok volt mostanában a hasonló témájú könyv… Nem ment könnyen az olvasás és nem az olvasmányossága miatt… Nagyon utáltam időnként azért, mert ilyen történhetett, mert ennyire tehetetlen lehet az ember ilyen helyzetekben, ami a kommunista Romániára (és nem csak) jellemző volt!
Még egy könyv, amit mindenkinek el kellene olvasni, hátha elkerülnénk a jövőben a hasonlót! (Én szkeptikus vagyok, látva a körülöttünk levő világot…)

Dénes_Gabriella >!
Eginald Schlattner: Vörös kesztyű

Erről a regényről már megírták, hogy Schlattner csak magát mentegeti, amiért köpött a brassói íróperben. Igaz, mindegy volt volna, mit mond, mert kirakatper volt.
De ettől eltekintve, Úristen, de jó ez a regény. Nehéz, mint egy cellalét, mint a meddig még? bizonytalansága…
Egy regény arról, hogy milyen volt a szekusbörtönbeli élet Brassóban. Üt. Éget.


Népszerű idézetek

ÁrnyékVirág>!

A szocializmus új definíciója pottyant az ölembe: szocializmus az, amikor az embert kényszeríteni kell a boldogságra.

437. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szocializmus
ÁrnyékVirág>!

A nagynénje, akinek olyan sok macskája volt, nemrég halt meg. A temetésén a brassói felsővárosi temetőben mind a húsz macska magasra csapott farokkal, kettes sorokban követte a koporsóját, ahogy az már egy német temetéshez illik. Keintzel lelkész úgy érezte magát, mind valami Assisi Szent Ferenc. Utána mindenki macskaprédikációról beszélt.

543. oldal

ÁrnyékVirág>!

Most átugrik Nagyszebenbe. Szép erdélyi város, jegyzi meg, sajnos csak egyszer járt ott. Igazi szász város sok régiséggel és gazdag történelemmel. Egyáltalán, az erdélyi szászok vagy nyolcszáz évig csak a történelmükkel bajmolódtak. Ezzel szemben a svábok, amint bejöttek kétszáz éve a Bánságba, megpökték a tenyerüket és mocsarakat csapoltak le, házakat építettek, ablakot pucoltak. A nagyszebeni állatkertben volt egy igazi, Ferenc József nevű krokodil. És egy Elvira névre hallgató halott múmia.

65.

ÁrnyékVirág>!

A nagy korszak: úgy kezdődött el, hogy észre sem vettem.

(első mondat)

ÁrnyékVirág>!

Szentmártoni kastélyunkban úgy szállásoltuk el a vendégeket, hogy a szerelmespárokat együtt, a házaspárokat külön. Hogy mindenkinek jusson egy kis plaisir.

154.

ÁrnyékVirág>!

A tanti ide-oda tologatná a tűzhelyen a nyeles edényt a zöld kávébabbal, míg a bab barnára nem pörkölődik, bódító illatot árasztva. Én őrölhetném meg a még meleg kávébabot, a négyszögletű kávédarálót csupasz combom közé fognám, és közben minden tekerésnél becsípődne a bőröm. A néni felöntené a kávét, ezt belövésnek hívják, és saját kezűleg szolgálná fel az aranyszínű mokkás csészékben annyi zaccal, hogy megállna bennük az ötágú koronával díszített kiskanál. A ház úrnője csodálatos jövőképeket olvasna ki a zaccból. Ezt Bukarestben tanulta, amikor egy évig az Angol Kisasszonyok kolostoriskolájába járt.

347. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé
ÁrnyékVirág>!

Armgard előbányászta a Pucki-könyveket, amelyeket már az anyja is olvasott, és hozzápakolta Ida Bohatta állattörténeteit is.

313. oldal

1 hozzászólás
ÁrnyékVirág>!

A haza mi magunk vagyunk egymásnak, s Isten csillagai mindenütt egyformán szépen ragyognak.

(cigány bulibasa a vándor életmódról)

382. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Passuth László: Négy szél Erdélyben
Bánffy Miklós: Megszámláltattál…
Jósika Miklós: Az utolsó Bátori
Kabai Nagy Lajos Márton: II. Rákóczi fejedelem kalandos élete
Kozma Mária: Borsosméz
Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Utolsó bástyánk: Erdély
Méhes György: Kolozsvári milliomosok
Móra Ferenc: Rab ember fiai
György Péter: Állatkert Kolozsváron
Nelson Mandela: A szabadság útján