Az ​eszed tokja! 28 csillagozás

Efrájim Kishon: Az eszed tokja! Efrájim Kishon: Az eszed tokja!

Ephraim Kishon (Kishont Ferenc) a humorról: „Az emberi kapcsolatok, a szülő-gyermek, a férfi-nő és a házastársak közöttiek a világon mindenütt ugyanazok. A bürokrácia is. Csordultig vagyok életbölcsességgel. Sajnos ismerem a játékszabályokat.” "A szatíraíró legfőbb sajátossága abban áll, hogy a gyógyíthatatlan emberi gyengeségeket diagnosztizálja, nem pedig kihasználja. Ez az adottságom segített abban, hogy kiszabaduljak a náci pokolból, és ez tett szatíraíróvá."

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vidám Könyvek Európa

>!
Bastei Budapest, Budapest, 2000
256 oldal · ISBN: 9632963911 · Fordította: Ephraim Kishon, Dán Dalmát
>!
Európa, Budapest, 1986
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630738287

Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

klaratakacs P>!
Efrájim Kishon: Az eszed tokja!

Valamikor az első megjelenésekor olvastam ezt a könyvet és Kishont Ferenc többi könyvét is. Őszintén és szívből tudtam most is hahotázni a történeteken. Nem változott semmi, igaz, van mobiltelefon, de az akkor csörög, amikor a hátadat szappanozod, a bébiszitternek ki vagy szolgáltatva, a szomszédok mindent tudni akarnak rólad, nem jön a Stuksz szerelni….
Kabaréba illő életképek, családról, munkáról, úgy az életről. Kicsit rövidnek tartottam egy-egy részt, de egyben olvasva viszont nagyon tömény, szünetekkel pont ideális.

aram76>!
Efrájim Kishon: Az eszed tokja!

Ez olyan igazi magyar, meg zsidó, meg pesti, meg humoreszkek gyűjteménye. Nem teljesen én vagyok a célközönsége. Bár nem kacarásztam fennhangon, kicsit másra is számítottam, de így egyszer olvasható. Talán fogok még Kishont Ferenc könyveket olvasni, teljesen nem mondtam le róla.

zsfbgnar>!
Efrájim Kishon: Az eszed tokja!

Igazi pesti zsidó humor. Izraelből. Hangosan felnevetős. BKV-ra nem ajánlott.
A magyarnak született Kishont Ferenc az 50-60-as évek Izraeljének mindennapi életéből meríti témáit: az ágymelegítő palack, a bőrdíszműves, a betegség, a kicsi feleség, az asztalos, a telefon, a szilveszteri mulatság mind tökéletes téma a végletekig srófolható kínos licitálásra. Nagyon ajánlott. Megyek is az antikváriumba a többi könyvért.

könyvbujtár>!
Efrájim Kishon: Az eszed tokja!

A feleségem külföldön dolgozó (gyerekfelügyelő) barátnőjének rendszeresen olvassa, a kisfiam neki szemezget belőle gyakran, és most én is újraolvastam
A hatása tehát már nem volt olyan frenetikus, bár a fiam minden alkalommal ugyanolyan jól mulat rajta (mondjuk, a nejem is, de ő inkább, mert újra meg újra elfelejti a történeteket…).
Viszont érdekes volt így, a szakmai fogásokat előbb csak úgy észrevéve, később tudatosan megfigyelve olvasni.
Szerintem kiváló munka, és szeretnék olvasni a szerzőtől számunkra új humoreszkeket is!

Jakab_Jakab>!
Efrájim Kishon: Az eszed tokja!

Szeretem a könyvet, de nem minden résszel vagyok kibékülve. Időről-időre előveszem és újra olvasom, de a „nem szeretem” részek nélkül.

Hajdú_Antal_Zsuzsanna IP>!
Efrájim Kishon: Az eszed tokja!

"- Eliézer! Vitt cuclit tőlünk?
– Nem, köszönöm. Már leszoktam."

Egyik humoreszk jobb, mint a másik. Ezeket fel kéne írnia a patikusnak.

VERRASZTÓ_RÓBERT>!
Efrájim Kishon: Az eszed tokja!

Nemtom melyik kötetében van a „rádzsás” történet, de azon fuldokoltam a röhögéstől.

Papírtigris>!
Efrájim Kishon: Az eszed tokja!

Első Kishont kötet, amit olvastam, kár, hogy kimaradt négy évtizeden át az életemből! Nagyon jól szórakoztam rajta, sokat nevettem, és olyan kifejezéseket tanultam vagy olyanok után kellett kutatnom, mint „lampel a rocskában”. Beszerzem a többi kötetét is.

mszanita>!
Efrájim Kishon: Az eszed tokja!

Nagyon tetszettek a vicces, valóságosnak is elképzelhető jelenetek!


Népszerű idézetek

Szelén>!

A zsebkendők parvenü orgiája a paradox életérzés abszolút kiteljesedése.

165. oldal

zsfbgnar>!

Kérdeztem, gyűlöli-e a bikákat? A jogászember tűnődött egy darabig, majd azt felelte, hogy alapjában véve nem gyűlöli, csupán megveti őket a miatt a szinte mániákus megszállottságuk miatt, ahogy a torreádorokra fenekednek. Megtudakoltam tőle, hogy milyen sors vár egy pacifista hajlamú bikára, aki nem óhajt harcolni. Kiderült, az ilyen renitens jószágtól megvonják az összes polgárjogokat: egy szemrevaló tehénnel kicsalogatják a mulyát az arénából, aztán hónapokig várhat, a legszűkebb tenyészeti tevékenységre szorítkozva, amíg újra lehetővé teszik számára a lemészároltatást.


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék!
Janikovszky Éva: Ájlávjú
Karinthy Frigyes: Viccelnek velem
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!
Karinthy Frigyes: Csodapók
Karinthy Frigyes: Görbe tükör
Dolák-Saly Róbert – Szászi Móni: Boborján
Karinthy Frigyes: Grimasz
Dolák-Saly Róbert: Madáretető
Pozsonyi Ádám: Harcra fel!