Káin ​leánya 8 csillagozás

Mai finn kisregények
Eeva Kilpi – Kerttu-Kaarina Suosalmi – Leena Krohn – Pirkko Saisio: Káin leánya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kerttu-Kaarina Suosalami kisregényének kicsinyesen precíz és reménytelenül szerelmes állomásfőnök hőse imádata tárgyával kapcsolatban a nagy titok leleplezésétől tart, s kénytelen újragondolni mindazokat az alapelveket, melyekhez mind ez ideig görcsösen ragaszkodott.

Eeva Kilpi egy szép szerelmi viszony megszűnése és egy újabb születése kapcsán arról a küzdelemről szól, melyet a nő kénytelen folytatni, ha életét a megszokottól egy kicsit is eltérően szeretné berendezni.

A másság meg- és elismerésének gyönyörű megfogalmazása Leena Krohn műve, amelynek hőse különös rovarvilágból küldi beszámolóit kedvesének.

Pirkko Saisio a szeretet fogalmát egy zenetanár és a tanítványa között kibontakozó homoszexuális kapcsolat fejlődéstörténetébe ágyazva próbálja meg értelmezni kizárólag monológokból és dialógusokból építkező kisregényében.

>!
Európa, Budapest, 1992
326 oldal · ISBN: 963075438X · Fordította: Fehérvári Győző, Pap Éva, Szopori Nagy Lajos, Varga Csilla

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Eeva Kilpi – Kerttu-Kaarina Suosalmi – Leena Krohn – Pirkko Saisio: Káin leánya

Az első történet két nőről szól, mindkettőjük szemszögéből, de töredékesen, ahogy kínlódnak magukkal, érzelmeikkel és egymással (2,5). A második Leena Krohn kisregénye, egy csodás (fa nagyságú virágok, rovarszerű értelmes lények) városban történtekről, amely Borges-t idézte a számomra (5). A harmadik egy furcsa szakítás, ami nem szakítás, de előtte igazán kapcsolatnak se nevezhető (3,5). És az utolsó, egy állomásfőnök majdnem szerelme, ami a nővére pletykái és saját korlátoltsága miatt nem teljesedik be (3).
Igazából kár volt összerakni ezt a négy írót, egymástól nem is lehettek volna különbözőbbek stílusban, és igazán közös témát sem lehet találni bennük.
De mivel igazából Krohn miatt olvastam el a könyvet, így nem panaszkodhatok.

Emmi_Lotta I>!
Eeva Kilpi – Kerttu-Kaarina Suosalmi – Leena Krohn – Pirkko Saisio: Káin leánya

Mindegyik alkotás kortárs finn kisregény nőírók tollából. Eeva Kilpi: Eltaszítás című kisregénye tetszett a négy közül a legjobban. Ugyancsak kiváló, mind a szerkesztése, mind a hangulata Kerttu-Kaarina Suosalmi: A drága asszony című kisregényének. Ezeken kívül még Pirkko Saisio és Leena Krohn egy-egy műve szerepel a kötetben.

>!
Európa, Budapest, 1992
326 oldal · ISBN: 963075438X · Fordította: Fehérvári Győző, Pap Éva, Szopori Nagy Lajos, Varga Csilla

Népszerű idézetek

Morpheus>!

Az embernek semmilyen menedéke nincs a szerelem ellen, sem a kezdetekor, sem pedig az elmúlásakor.

269. oldal

1 hozzászólás
Kkatja P>!

Noha nem értettem ezeket az idegen nyelveket, meg voltam győződve róla, hogy saját nyelvén mindegyik adó ugyanazokról a dolgokról beszél, mint mi, s akkoriban már gyanítottam, hogy szavakkal semmi, ami igazán fontos, el nem mondható.

161. oldal Leena Krohn: Tainaron (Sugárzó étert)

Kkatja P>!

    A tainaronbeli kézzel-lábbal integetett Jääränek, és egyre hevesebben süvítette: – Erre, erre, csak ne legyen szégyenlős uraságod!
    Mi tagadás, viselkedése elképesztett, mivel egyik sziromról a másikra szökellve folytatta szemérmetlen táncát, miközben ülepét hozzá-hozzádörzsölte a virág szirmaihoz, Hirtelen ernyedten hasra csusszant, és mohón harapdálni kezdte a virágajak tövén szétborzolt, pihés, puha bolyhot. Hát igen, nyilvános helyen vagyunk, és én elfordítottam tekintetemet a kéjencről.
    Jäärä az arcomat fürkészve elmosolyodott, ami csak növelte bosszúságomat.
     – Micsoda puritán vagy! – jegyezte meg. Csak nem botránkozol meg magányos emberek ártatlan és szerény hétvégi szórakozásán? Szerelmeskednek a virágokkal, megmámorosodnak tőlük, s amint virágról virágra járnak, beporozzák őket, hát nem az egész rét és az egész város javát szolgálják?

114. oldal (Leena Krohn: Tainaron)

Kkatja P>!

    Üldözőm már mögöttem lihegett, és a köztünk lévő távolság kétségbeejtően zsugorodott. Ekkor döbbentem csak rá, hogy mindaz, amit látok, álom csupán, s így van még lehetőségem a menekülésre: minden erőmet megfeszítve kényszerítettem hát magam, hogy földbe gyökerezett lábam fölemeljem, s amint a gyilkos mocskos marka már-már megragadta bokám, én már rég a lombkorona felső, hajlékony ágai között suhantam tova, számára elérhetetlenül.
    Engem megmentett a kétely, ám az a boldogtalan, aki mindent valónak vél, álmának áldozatává válik.

152. oldal Leena Krohn: Tainaron (Próbanyomat)

Kkatja P>!

    Engem megmentett a kétely, ám az a boldogtalan, aki mindent valónak vél, álmának áldozatává válik.

152. oldal Leena Krohn: Tainaron (Próbanyomat)

Kapcsolódó szócikkek: álom · kétely · valóság
Rhea_Doherty>!

Szeretlek.
Risku szájából ez maga volt a halálos ítélet.

52. oldal, Pirkko Saisio - Káin leánya

Rhea_Doherty>!

Pajzs és páncél mindhiába, hús-vér testünk szavakká lényegülni sosem fog.

151. oldal, Leena Krohn: Tainaron


Hasonló könyvek címkék alapján

Tauno Yliruusi: Becsapni a halált
Sofi Oksanen: Tisztogatás
Arto Paasilinna: Az üvöltő molnár
Sofi Oksanen: Sztálin tehenei
Arto Paasilinna: A nyúl éve
Sofi Oksanen: Mikor eltűntek a galambok
Matti Yrjänä Joensuu: A nyomozó
Eliisa Pitkäsalo (szerk.): Mókuskerék / Oravanpyörä
Kjell Westö: Ahol egykor jártunk
Tengeráramok