Káin ​leánya 9 csillagozás

Mai finn kisregények
Eeva Kilpi – Kerttu-Kaarina Suosalmi – Leena Krohn – Pirkko Saisio: Káin leánya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kerttu-Kaarina Suosalami kisregényének kicsinyesen precíz és reménytelenül szerelmes állomásfőnök hőse imádata tárgyával kapcsolatban a nagy titok leleplezésétől tart, s kénytelen újragondolni mindazokat az alapelveket, melyekhez mind ez ideig görcsösen ragaszkodott.

Eeva Kilpi egy szép szerelmi viszony megszűnése és egy újabb születése kapcsán arról a küzdelemről szól, melyet a nő kénytelen folytatni, ha életét a megszokottól egy kicsit is eltérően szeretné berendezni.

A másság meg- és elismerésének gyönyörű megfogalmazása Leena Krohn műve, amelynek hőse különös rovarvilágból küldi beszámolóit kedvesének.

Pirkko Saisio a szeretet fogalmát egy zenetanár és a tanítványa között kibontakozó homoszexuális kapcsolat fejlődéstörténetébe ágyazva próbálja meg értelmezni kizárólag monológokból és dialógusokból építkező kisregényében.

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1992
326 oldal · keménytáblás · ISBN: 963075438X · Fordította: Fehérvári Győző, Pap Éva, Szopori Nagy Lajos, Varga Csilla

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Eeva Kilpi – Kerttu-Kaarina Suosalmi – Leena Krohn – Pirkko Saisio: Káin leánya

Az első történet két nőről szól, mindkettőjük szemszögéből, de töredékesen, ahogy kínlódnak magukkal, érzelmeikkel és egymással (2,5). A második Leena Krohn kisregénye, egy csodás (fa nagyságú virágok, rovarszerű értelmes lények) városban történtekről, amely Borges-t idézte a számomra (5). A harmadik egy furcsa szakítás, ami nem szakítás, de előtte igazán kapcsolatnak se nevezhető (3,5). És az utolsó, egy állomásfőnök majdnem szerelme, ami a nővére pletykái és saját korlátoltsága miatt nem teljesedik be (3).
Igazából kár volt összerakni ezt a négy írót, egymástól nem is lehettek volna különbözőbbek stílusban, és igazán közös témát sem lehet találni bennük.
De mivel igazából Krohn miatt olvastam el a könyvet, így nem panaszkodhatok.

Emmi_Lotta I>!
Eeva Kilpi – Kerttu-Kaarina Suosalmi – Leena Krohn – Pirkko Saisio: Káin leánya

Mindegyik alkotás kortárs finn kisregény nőírók tollából. Eeva Kilpi: Eltaszítás című kisregénye tetszett a négy közül a legjobban. Ugyancsak kiváló, mind a szerkesztése, mind a hangulata Kerttu-Kaarina Suosalmi: A drága asszony című kisregényének. Ezeken kívül még Pirkko Saisio és Leena Krohn egy-egy műve szerepel a kötetben.

>!
Európa, Budapest, 1992
326 oldal · keménytáblás · ISBN: 963075438X · Fordította: Fehérvári Győző, Pap Éva, Szopori Nagy Lajos, Varga Csilla
knutomix P>!
Eeva Kilpi – Kerttu-Kaarina Suosalmi – Leena Krohn – Pirkko Saisio: Káin leánya

Van ebben a kötetben három nagy átlagban jó kisregény meg egy, ami olyan magasan emelkedik ki a többi közül, hogy annak magasából a többiek apró pontként sem látszanak: ez a remekmű Leena Krohn Tainaronja (ami megérdemelne egy önálló kötetet is, így közel 30 év múltán).
Tainaront, ezt az emberi tulajdonságokkal bíró rovarlények által lakott várost egy névetelen (ember) narrátor 30 egymáshoz lazán kötődő levelén keresztül ismerjük meg, együtt fedezzük fel a város csillogó negyedeit és szlömösödő külvárosait, a születést és halált körforgássá összefogó alvilágot (a halottasházat). Szemünk (ahogy a narrátor szemei) előtt tárul fel egy csodálatos hiedelemvilággal fűszerezett, a miénktől eltérő kultúra.

Tainaron egyrészt egy valós görög sziget, másrészt a görög mitológiában a pokolba vezető út helye, harmadrészt egy csodálatos és folyamatos újraolvasásra csábító remekmű.


Népszerű idézetek

Morpheus>!

Az embernek semmilyen menedéke nincs a szerelem ellen, sem a kezdetekor, sem pedig az elmúlásakor.

269. oldal

1 hozzászólás
Kkatja P>!

Noha nem értettem ezeket az idegen nyelveket, meg voltam győződve róla, hogy saját nyelvén mindegyik adó ugyanazokról a dolgokról beszél, mint mi, s akkoriban már gyanítottam, hogy szavakkal semmi, ami igazán fontos, el nem mondható.

161. oldal Leena Krohn: Tainaron (Sugárzó étert)

Kkatja P>!

    A tainaronbeli kézzel-lábbal integetett Jääränek, és egyre hevesebben süvítette: – Erre, erre, csak ne legyen szégyenlős uraságod!
    Mi tagadás, viselkedése elképesztett, mivel egyik sziromról a másikra szökellve folytatta szemérmetlen táncát, miközben ülepét hozzá-hozzádörzsölte a virág szirmaihoz, Hirtelen ernyedten hasra csusszant, és mohón harapdálni kezdte a virágajak tövén szétborzolt, pihés, puha bolyhot. Hát igen, nyilvános helyen vagyunk, és én elfordítottam tekintetemet a kéjencről.
    Jäärä az arcomat fürkészve elmosolyodott, ami csak növelte bosszúságomat.
     – Micsoda puritán vagy! – jegyezte meg. Csak nem botránkozol meg magányos emberek ártatlan és szerény hétvégi szórakozásán? Szerelmeskednek a virágokkal, megmámorosodnak tőlük, s amint virágról virágra járnak, beporozzák őket, hát nem az egész rét és az egész város javát szolgálják?

114. oldal (Leena Krohn: Tainaron)

Kkatja P>!

    Üldözőm már mögöttem lihegett, és a köztünk lévő távolság kétségbeejtően zsugorodott. Ekkor döbbentem csak rá, hogy mindaz, amit látok, álom csupán, s így van még lehetőségem a menekülésre: minden erőmet megfeszítve kényszerítettem hát magam, hogy földbe gyökerezett lábam fölemeljem, s amint a gyilkos mocskos marka már-már megragadta bokám, én már rég a lombkorona felső, hajlékony ágai között suhantam tova, számára elérhetetlenül.
    Engem megmentett a kétely, ám az a boldogtalan, aki mindent valónak vél, álmának áldozatává válik.

152. oldal Leena Krohn: Tainaron (Próbanyomat)

Kkatja P>!

    Engem megmentett a kétely, ám az a boldogtalan, aki mindent valónak vél, álmának áldozatává válik.

152. oldal Leena Krohn: Tainaron (Próbanyomat)

Kapcsolódó szócikkek: álom · kétely · valóság
Rhea_Doherty>!

Szeretlek.
Risku szájából ez maga volt a halálos ítélet.

52. oldal, Pirkko Saisio - Káin leánya

Rhea_Doherty>!

Pajzs és páncél mindhiába, hús-vér testünk szavakká lényegülni sosem fog.

151. oldal, Leena Krohn: Tainaron


Hasonló könyvek címkék alapján

Tauno Yliruusi: Becsapni a halált
Sofi Oksanen: Tisztogatás
Arto Paasilinna: Az üvöltő molnár
Sofi Oksanen: Sztálin tehenei
Arto Paasilinna: A nyúl éve
Sofi Oksanen: Mikor eltűntek a galambok
Matti Yrjänä Joensuu: A nyomozó
Eliisa Pitkäsalo (szerk.): Mókuskerék / Oravanpyörä
Kjell Westö: Ahol egykor jártunk
Tengeráramok