Rendszerhiba 77 csillagozás

Edward Snowden: Rendszerhiba

Edward ​Snowden 2013-ban, 29 évesen sokkolta a világot azzal, hogy szakított az amerikai hírszerzéssel és nyilvánosságra hozta, hogy az USA kormánya titokban azon dolgozik, hogy minden egyes telefonhívást, sms-t és e-mailt rögzítsen. Ez a példa nélküli lehallgatási rendszer képes arra, hogy a Föld minden lakójának magánéletébe behatoljon.

Most, hat évvel később Snowden először tárja fel, hogyan működött közre a rendszer kiépítésében és miért jutott el arra a pontra, hogy szerepét nyilvánosan is vállalja.

„Az életben a legfontosabb döntések tudat alatt formálódnak és csak akkor nyernek tudatos kifejezést, amikor teljesen megérnek.”

A Rendszerhiba rendkívüli elbeszélés egy éles eszű fiatalemberről, aki online nőtt fel, gyermekkorát az Egyesült Államok fővárosának bukolikus elővárosaiban töltötte, majd felnőttként titkos funkciókat látott el a Központi Hírszerző Ügynökségnél és a Nemzetbiztonsági Ügynökségnél. Kémként dolgozott, aztán whistleblower… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
400 oldal · ISBN: 9786155955709 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2019
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955693 · Fordította: Tomori Gábor

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Robert Ludlum · Tom Clancy

Helyszínek népszerűség szerint

Hold · Genf · Hirosima · Nagaszaki


Kedvencelte 10

Most olvassa 17

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Edward Snowden: Rendszerhiba

„Mi vagyunk a bolygó történetében az első emberek, akikre ez igaz, akik viselik az adathalhatatlanság terhét, a tényét, hogy a rólunk gyűjtött adathalmaz talán örökre létezni fog. Ezért van egy speciális kötelességünk. Gondoskodnunk kell arról, hogy a múltunk ezen összegereblyézett darabkáit ne lehessen ellenünk vagy a gyermekeink ellen fordítani.” (391.o.)

Mert kötelesség fellépni az igazságtalanság és a törvénytelenség ellen az ártatlanok és a demokratikus szabadságjogok védelmében. Még akkor is, ha nem léteznek. Egyszer minden megvalósul, ha végtelen időnk van várni rájuk. És legyen elég bátorságunk, mert a kitartás mellett talán ez a legfontosabb.

Bla IP>!
Edward Snowden: Rendszerhiba

A @Pannónia_Könyvtár újdonságok polcán pillantottam meg Snowden kötetét, s miután sokat hallottam korábban róla, nem hagyhattam ott. Részletes önéletrajza – amit a kötet tartalmaz – nem azért érdekes, mert szülei elváltak, vagy mert a katonaság kiképzésénél egyszerre minkét sípcsontját törte, s ez okból kímélő szolgálatra kerülve lett IT-s szakember. A kötet azért érdekes mert eletútja, gondolatai, dilemmái és levont következtetései válaszúthoz vitték, amelynek nyomán az emberiség számára fontos felismeréshez jutott és ezt merte közzé is tenni. NAGY EMBER!
Az, hogy mai világunk megfelelő technológiák alkalmazásával lehetővé teszi az emberek legapróbb tetteinek, gondolatainak megfigyelését, majd befolyásolását és akár manipulálását is megszüntetve a magánéletet, világrengető módon veszélyezteti fajunk békés fejlődését. Snowden amerikai tapasztalatai mára világszerte bőrünkön tapasztalhatók. Gondoljunk csak a facebookon korábbi érdeklődő kattintásaink nyomán felmerülő reklámokra, vagy a Pegazus megfigyelési botrányára, vagy a KESMA monopolhelyzetéből tólt alternatív „álvalóság” akadálytalan terjesztésére, amelyek Snowden tette után évtizeddel később, de a mi életünkbe hoznak „deja vu” érzéseket. Ezért korszakalkotó Snowden tette és könyve, amellyel rámutatott egy, az új évezredre kialakuló veszélyes valóságra, amellyel vissza lehet élni, s amellyel sokan vissza is élnek.
Azt hiszem, az emberiségnek több Snowden kellene…
KIHAGYHATATLAN!

Dyta_Kostova I>!
Edward Snowden: Rendszerhiba

A keresési előzmények, vagy akár csak egy internetcsatlakozással is rendelkező számítógépen tárolt adataink (legyen az dokumentum vagy akár csak egy erotikus fotó) azonnali adatokat szolgáltatnak rólunk a világszinten kiépült titkosszolgálati megfigyelőknek, ha akarjuk, ha nem. Ez a jelenség indította útjára a fiatal CIA, majd később NSA alkalmazott Snowdent, aki nem azonnal vált az információgyűjtők leleplezőjévé. Évekig tartó lelki vívódás és morális kérdésfeszegetés előzte meg az, hogy korunk legnagyobb „szivárogtatója”, vagy ahogy ő önmagát és a hozzá hasonlókat nevezi, whisleblower váljon a kétkedő fiúból.

A Rendszerhiba egy nagyon részletes, szerteágazó, bár átlagemberek nyelvi szintjén íródott, de néha a részletekbe is belemenő technológiai elemzés egy számunkra láthatatlan világról. Miután elolvastuk, hajlamosak leszünk alaposabban tanulmányozni a (nem teljesen elrugaszkodott) összeesküvés-elméleteket, kritikusan szemlélni a geopolitikát, és leragasztani a webkameránkat. A jelenleg is Moszkvában élő Edward Snowden visszaemlékezéseit barátnője naplóbejegyzései teszik teljessé, mely nélkül aligha ismerhettük volna meg azokat az idegölő napokat, amelyek a leleplezés és a menedékkeresés között elteltek. Ilyen módon a Rendszerhiba a hűség könyve is: hűség a magánéletben, hűség a haza iránt még akkor is, ha a jelenlegi kormányzás hazaárulóként tartja számon azt, aki csupán a lelkiismerete és mindannyiunk magánéletének védelme érdekében cselekvésre szánta el magát. Nem lehetünk elég hálásak érte.

U.I.: Innen is üdvözlöm azon kedves urakat és hölgyeket, akik elolvasták ezt az értékelést a titkos megfigyelési csatornáikon keresztül (nem mintha ne lenne nyilvános), és üzenem nekik, hogy…. (ugye tudjátok, mi áll itt? :D Remélem, anyukátok csuklik.)

4 hozzászólás
robinson P>!
Edward Snowden: Rendszerhiba

A Rendszerhiba egy igen alapos, többrétegű és valós történet, amit lényegében mindenki ismerhet, aki tudja ki volt George Orwell, ne tán olvasta az 1984 című regényét. Valódi amerikai történet, ami mégis mindenkit érint világszerte.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/11/rendszerhiba.html

gazibla IP>!
Edward Snowden: Rendszerhiba

Mióta kirobbant a Snowden-ügy azóta érdekelt, milyen indítattásból vállalja valaki a számüzetést és a nyilvános meghurcolást. Ebben a könyvben Edward Snowden maga írja le, mi volt a célja. A könyvből az is kiderül, hogy Edward egy nagyon intelligens ember és remek szakember. Informatikusként érdekes volt olvasni, hogy mekkora technikai tudással rendelkezik, nem mindennapi srác.

MóroczMárk >!
Edward Snowden: Rendszerhiba

Mint informatikus, természetesen hallottam a Snowden-ügyről, a könyvvel viszont megismerjük egy kicsit a technikai hátterét is a dolognak, összekötve Edward önéletrajzával, kapcsolatát a számítógépekkel.
Őszintén szólva én egy 2.0 verziót szívesen olvasnék amiben még jobban elmagyarázza a technikai részét a történetnek.

Tényleg durva amúgy, hogy a metaadatok alapján micsoda elképesztő profilozást végre lehet hajtani, ehhez nem is kell messzire menni, pl. sok moly által használt telefont és lakcímét ki lehet deríteni a feltöltött képei alapján.

Itt ott kicsit sok volt a rövidítés, el kellett gondolkodni mit is jelentenek, de nem zökkentenek ki az olvasási élményből.

lolajos>!
Edward Snowden: Rendszerhiba

Kicsit izgalmas egy több mint 20 országban egyszerre megjelenő könyv első olvasói közt lenni. Már a megjelenés napján lecsaptam rá egy webboltban, miután több beharangozó interjút és a neten csalétekként közzétett bevezető fejezetet elolvastam. Persze előtte folyamatosan tömérdek cikket, tudósítást tetteiről. Vagy megnéztem a technikai bravúrt jelentő TED fellépését, amikor Ottawában egy oroszországi titkos helyről, laptopjáról vezérelt, színpadon vándorló képernyőről beszélt a közönséghez.

Snowden rendkívül jól fogalmaz, műve könnyen olvasható, noha mondatai gyakran súlyosak, elgondolkodtatóak. Ha valaki azt hiszi: persze, 145-ös IQ-val mi sem egyszerűbb: lehűtöm. Snowden nem hallgatja el, hogy az utóbbi kilenc hónapban íróiskolába is járt, és a könyv születése körül egy csapatnyi szerkesztő, menedzser, ügynök és ügyvéd bábáskodott.

Ízig-vérig amerikai. Nem csak azért, mert anyai őseit a Mayflower nevű történelmi migránshajóig vissza tudja vezetni, vagy egyik nagypapája ellentengernagy volt és szinte egész családja közszolgálati tevékenységet végzett. Egész életét, neveltetését, karrierjét áthatja az országhoz, népéhez való kötődés, ami a kényszerű távollétben nyilván erősödött is. A másik attribútuma az interneten felnövekvő első nemzedékhez való tartozás.

De miért ír memoárt egy harmincas éveinek közepén járó fiatalember? Élete egy olyan meghatározó, lezárt szakaszáról tudósít, amely már nem fog változni. Volt egy hatalmas dobása és minden eddiginél részletesebben ismerteti velünk az utat, ahogy eljutott oda. Alighanem létezik egy prózai oka is: a megélhetés, hiszen e könyvből származó várhatóan nem kis jogdíjak segíthetnek fenntartani magát.

Ed nem csak briliáns informatikus, annak szinte minden ágát felsőfokon művelő szakember, nem csak modern elméleti és gyakorlati hírszerző ismeretek birtokosa, hanem élénken foglalkoztatja a jog, az információszabadság és alkotmányosság is. Az verte ki nála a biztosítékot, mikor átlátta, hogy a CIA, NSA és hasonlók gyakorlatilag a törvényeken felülre helyezve magukat titokban globális és totális adatgyűjtést végeznek, és a hihetetlen tömegű napi termést nem csak célirányosan szűrve azonnal feldolgozzák, hanem az örökkévalóságig őrzik, mert még később is jól jöhet.

Egyre erősödő ellenérzései végül elvitték oda, hogy a világ elé álljon. Hogy megtette, alighanem kicsit jobb lett a világ, bár nem eléggé. Önmagát whistleblowernek (szó szerint sípfújó) tekinti. A sportbíró is fúj, ha szabálytalanságot tapasztal. Csak itt nem egy játékról van szó. Vészjelzésről, mert egy világméretű szörnyű játszma zajlik ellenünk – így ellened is! Snowden körbejárja e szó értelmezéseit és jelentéstartalmát, nem csak angolul, hanem franciául és németül, sőt orosz és kínai utalásokkal is.

Nem sorolom élete főbb állomásait, a könyvben kronologikusan végighalad rajtuk. Beláthatunk a kamasz, főiskolás, munkahelyi és a száműzetési szakaszokba. Elég nyíltan ismerteti a különféle kémszervezetek, létesítmények kapcsolatrendszerét, infrastruktúráját, napi életét, hangulatát.

A könyvet első lapján L.-nek ajánlja a szerző. Lindsey, a barátnő megismerkedésüktől kihagyhatatlan, mindig felbukkan. Miután barátja a nagy lépést hat éve megtette és eltűnt közelségéből, nem hagyta el. Az ő naplója alapján követhetjük a vele történt kezdeti eseményeket, a szolgálatok vegzálásait. Három éve Snowden után Moszkvába költözött, két éve össze is házasodtak. A könyv utolsó félmondata: „… akinek szeretete élhetővé teszi számomra a száműzetést.”

Olvassátok, én is még sokáig újraolvasgatom.

presszócska P>!
Edward Snowden: Rendszerhiba

Picit tömör volt helyenként, de nagyon jól visszahozta a régi internet retro élményét és a cselekmény pedig tanulságos és csodálatra méltó.

Sárhelyi_Erika I>!
Edward Snowden: Rendszerhiba

Kockáknak kötelező, számukra biztos igazán élvezetes olvasmány. Én viszont csak egy mezei user vagyok, aki kb. a könyv felénél vesztette el az érdeklődését. Egyrészt agyamra ment a rengeteg program-, illetve intézményrövidítés, amiből kettőt se tudtam megjegyezni, nemhogy oldalanként huszonöt. Lényeg, hogy egy idő után inkább csak lapoztam, lapoztam, a végén le is lassítottam, mikor Snowden barátnőjének naplójegyzeteiből lehetett szemezgetni, és végül úgy csuktam be a könyvet, hogy én megpróbáltam. A sztori nyilván már ismerős volt, és csak megerősítette azt, amit eddig is tudtam: a Nagy Testvér figyel. Elhitethetjük magunkkal, hogy nem, meg magunkra húzhatunk védekező mechanizmusként újabb rövidítítéseket, mint például a GDPR, odafigyelhetünk a FB-fiókunk adatvédelmi beállításaira, de nekem nincsenek illúzióim. Szerintem, ha eldobáljuk a mobiltelefonjainkat, megsemmisítjük a bankkártyáinkat, soha többé nem szörfözünk a neten, nem rendelgetünk se kaját, se használati tárgyakat és töröljük az összes e-mail-fiókunkat, akkor se tudunk már rejtve maradni. Magunknak csináltuk mindezt, és ha hirtelen ezek eltűnnének az életünkből, pontosan úgy éreznénk magunkat, mint amikor fél napig áramkimaradás van, és rájövünk, hogy áram nélkül már szinte tehetetlenek vagyunk. Szép, új világ, neszeneked. Egyébként meg nem élhetünk úgy, hogy mindig azt lessük, ki les minket éppen. Inkább integessünk, mosolyogjunk a kamerába: helló, Nagy Tesó, én is látlak ám Téged :)

Barbár >!
Edward Snowden: Rendszerhiba

Szenzációt vártam, de elmaradt. Egy liberális értékeket magáénak valló fiatalember 2013-ban hazafias érzelmei ellenére világgá kiáltja, hogy az USA megfigyeli, lehallgatja saját állampolgárait, sőt a világ nagy részét. Aki felemeli okostelefonját, bejelentkezik számítógépébe, notebookjába, tabletjébe, számíthat rá, hogy a Nagy Testvér minden tevékenységét kilesi. A bűnös természetesen nem a Nagy Testvér, hanem a kiszivárogtató, aki végül Oroszországban talál menedékre a megtorlás elől. Elég pikáns, hogy pont itt.
Tartalmilag rendben van a dolog, de lehetne ezt izgalmasabban tálalni. Miután jó sok ismert politikus szenvedő alanya volt a megfigyeléseknek, néhány zaftos eset nagyon feldobta volna a történetet. Szégyentelenül bevallom, ez kellett volna igazán. A közönség jó része szerintem ezt várta, ez lett volna a szenzáció, még hat év után is.


Népszerű idézetek

robinson P>!

A lefekvés ideje volt az első dolog, amit valaha is meghackeltem.

19. oldal

1 hozzászólás
Dyta_Kostova I>!

[…] a terror örökös felemlegetése a politikai osztály részéről nem egy konkrét fenyegetésre vagy veszélyre adott válasz, hanem cinikus próbálkozás, hogy a terrort állandó veszéllyé alakítsák, ami állandó éberséget követel, melynek megkérdőjelezhetetlen autoritás szerez érvényt.

247. oldal

1 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

[…] azt gondolják rólam, hogy hülye vagyok Hadd gondolják. Mindig hagyni kell az embereknek, hogy alábecsüljék az intelligenciádat és a képességeidet. Mert amikor tévesen ítélnek meg, egyszerűen csak kimutatják a sebezhetőségüket – a tátongó réseket az ítélőképességükön, amelyeknek nyitva kell maradniuk, ha később be akarsz rontani rajtuk egy tajtékos lovon, és a saját igazságod kardjával korrigálni a rólad kialakult képet.

78. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

Az én nemzedékem volt az utolsó Amerika, sőt talán a világ történelmében is, amelyre ez igaz – az utolsó nem digitalizált nemzedék, amelynek gyermekkora nincs fent a felhőben, hanem jobbára analóg formátumokban került rögzítésre […]. A növekedésem fázisait nem okosotthon-technológiák követték nyomon, hanem késsel ejtett rovátkák az ajtófélfán a házban, ahol felcseperedtem.

23. oldal

Dyta_Kostova I>!

Ha esetleg felötlene bennetek a kérdés: Igen, tényleg járt ember a Holdon. A klímaváltozás valós. Ami a chemtrailt illeti, az ostobaság.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: chemtrail · Hold · klímaváltozás
Chöpp P>!

Mindmáig úgy gondolom, hogy az 1990-es évek internetje volt a legkellemesebb és legsikeresebb anarchia, amivel valaha is találkoztam.

58. oldal

2 hozzászólás
Chöpp P>!

Felnőni annyit jelent, mint felismerni, milyen mértékig irányították a létezésünket szabályrendszerek, bizonytalan irányelvek és egyre vállalhatatlanabb normák, amelyeket a beleegyezésünk nélkül kényszerítettek ránk, és bármikor megváltoztathattak.

66. oldal

Chöpp P>!

Nagyon nehéz haragudni valakire, akit szeretsz. És még nehezebb haragudni valakire, akit szeretsz, és tisztelsz azért, mert helyesen cselekedett.

380. oldal

Chöpp P>!

Nem számít a hely, nem számít az idő, és nem számít, mit csináltok, az életetek immár egy nyitott könyv lett.

384. oldal

Chöpp P>!

Bármely választott kormány, amely lehallgatásra támaszkodva igyekszik ellenőrzést gyakorolni a polgárai felett, akik a lehallgatást demokráciában megengedhetetlennek tartják, lényegében megszűnik demokratikusnak lenni.

389. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kormány · lehallgatás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Barack Obama: Egy ígéret földje
Michelle Obama: Így lettem
Richard Wright: Feketék és Fehérek
Michael Moore: A provokátor
Hillary Rodham Clinton: Élő történelem
Michelle Obama: Így lettem – Ifjúsági változat
Bryan Stevenson: A kegyelem ára
Michelle Obama: Belső fényünk
Robert M. Gates: Szolgálat
J. D. Vance: Vidéki ballada az Amerikai Álomról