Párizs 176 csillagozás

Egy város fényei és árnyai
Edward Rutherfurd: Párizs

Minden ​városnak, akár az egyes embereknek, megvan a maguk élettörténete. Csakhogy a város élettörténete a benne lakók sorsának kusza szövedékéből áll össze, és nem ismer időbeli határokat. Fokozottan igaz ez egy olyan városra, amely alapítása óta az európai kultúra és civilizáció középpontjában áll.

Edward Rutherfurd eposzi igényű nagyregényében Párizs életét meséli el, mégpedig néhány család évszázadokon átívelő történetének megrajzolásával. Találkozunk itt konzervatív, arisztokrata dinasztiával és kétkezi, forradalmi eszméket valló munkáscsaláddal csakúgy, mint a város gazdasági vérkeringését biztosító polgári és üldözött zsidó famíliával. A generációk sorsa úgy fonódik össze, mintha az egymást váltó nemzedékek az előző feladatot folytatnák, vagy éppen az ősök átkát szenvednék el. Egyvalami mégis összetartja ezt a sokféle sorsot, a világ úgy hívja: PÁRIZS.

Rutherfurd lenyűgöző tablójának szemlélése közben végigkövethetjük a Fény Városának viharos történelmét, de… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Alexandra, Pécs, 2019
742 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633576236 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2018
742 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633576236 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2015
742 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633576236 · Fordította: Babits Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 206

Szereplők népszerűség szerint

D’Artagnan · Leonardo da Vinci · Napóleon · François Villon · Benjamin Franklin · Gertrude Stein · Richelieu · Viktória királynő · Ernest Hemingway · F. Scott Fitzgerald · Jules Verne (Verne Gyula) · Marie Antoinette · Robespierre · Vincent van Gogh · Ezra Pound · Henry James · I. Szulejmán szultán · Jean Cocteau · Jeanne d’Arc / Szent Johanna · Karl Marx · Luther Márton · Medici Katalin · Niccolo Machiavelli · Sylvia Beach · T. S. Eliot · Adrien Rousseau · Benvenuto Cellini · Bourbon · Buffalo Bill (William Frederick Cody) · Buster Keaton · Claude Monet · Émile Zola · Ford Madox Ford · Francois Rabelais · François-Auguste-René Rodin · Friedrich Engels · Guillaume Apollinaire · Gustave Eiffel · Honoré de Balzac · Igor Sztravinszkij · IV. Henrik · James Joyce · Jules Mazarin · Mallarmé · Michel de Nostredame "Nostradamus" · Otto von Bismarck · Paul Gauguin · Pierre de Ronsard · Pierre-Auguste Renoir · Salamon király · Szergej Gyagilev · Szűz Mária · Thomas Edison · Victor Hugo · Voltaire · XI. Lajos · XIII. Lajos · XIV. Lajos · XV. Lajos · XVI. Lajos

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · London · New York · Amerika · Franciaország · Eiffel-torony · Anglia · Írország · Notre-Dame · Louvre · Németország · Shakespeare and Company · Spanyolország · St. Louis · Szentpétervár · Afrika · Athén · Jeruzsálem · Bretagne · Duna · Mississippi · Stockholm · Antwerpen · Európa · India · Kambodzsa · lövészárok · Montparnasse · München · Panama-csatorna · Skandinávia · Szarajevó · Algéria · Bastille · Brit Birodalom · Burgundia · Cotton Club · Csehszlovákia · Dunkerque · Kanada · Marokkó · Moulin Rouge · Németalföld · Normandia · Provence · Szajna · Szenegál · Szuezi-csatorna · Tunézia · Vadnyugat · Versailles


Kedvencelte 25

Most olvassa 29

Várólistára tette 280

Kívánságlistára tette 237

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Edward Rutherfurd: Párizs

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

Párizs. A szerelem városa. Az álmok városa. A Szent és tudósok városa. A boldogság városa. A hamisság „mosogatója”. Kétezer év alatt Párizs látott mindent. A fények városának kísérteties, szenvedélyes története ihlette ezt az epikus regényt, ami négy család életét szövi át az évszázadok során. Rutherfurd számára, a már tőle megszokott forma ismét lehetőséget kínált arra, hogy egyfajta állványt állítson fel Párizs legfontosabb történelmi eseményeit bemutató regényébe, ami nyolc évszázadon keresztül, 1261 és 1968 között játszódik. Bár lefedettsége 1261 és 1968 között mozog, fókuszában az 1875-ös és 1940-es évek közötti időszak áll. Korábbi munkáitól eltérően úgy döntött, hogy történeteit a már megszokott időrendi sorrendből kiveszi, és előre-vissza ugrál a különböző időkeretek között. De úgy gondolom, Párizs nem a főszereplő vagy alany, amelyet szisztematikusan fejlesztenek ki, bár a történet nagy részét a város adja. A regény elsősorban egy maroknyi francia család történetéről szól, amelyek a késő középkor óta a századok során a társadalom különféle típusait és rétegeit képviselik. Nemzedékről nemzedékre személyes életük bontakozik ki, nagyszabású nyilvános események keretében. Tehát az előre-hátra mozgás mellett az egyes fejezetek perspektívái váltakoznak, az egyes családok karakterei generációról generációra ütköznek, (időnként összefonódnak) egyesítve a különféle családi vonalak életét. Ettől függetlenül szereplői azonban nem igazán önálló emberek: „csak” a történelmi események, kényelmes tanúiként szolgálnak. Rutherfurd történelmi kutatása alapos és példaértékű, ezáltal képes volt elmesélni a nemzet értékeit, és messze megmagyarázza a francia politika és kultúra finom komplexitásait, különösen a forradalom szellemét. A világ leginkább önarcképező városának történetéből adódó kiemelkedéseket színes vázlatok sorozatává teszi. Azok az olvasók, akik már ismerik Franciaország múltjának híres „csúcspontjait”, különösen élvezhetik az ismerős történelmi személyiségek és események találkozását.

1 hozzászólás
Niitaa P>!
Edward Rutherfurd: Párizs

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/10/edward-rutherfu…

„Maga Párizs története felemelő. Egy város, amelynek bár fényét többször is tompították, sosem tudták elaltatni. Egy város, melynek története felemelkedésre és kitartásra buzdít. Hétszáz évnyi történelem bontakozik ki a lapokon, különböző családok szemén keresztül. Az olvasó előtt megelevenedik Párizs erejének mibenléte, az elért sikerek és a túlélt tragédiák. Bejárjuk a város nagy részét, gazdag és szegénynegyedet egyaránt, lovakkal húzott vagy épp már láncos meghajtással rendelkező kocsin utazva és kitekintve megszemlélhetjük azokat a pontokat, ahol a történelem egy darabkája örökre nyomot hagyott.
Egyszerűen csodálatos élmény ezt a könyvet olvasni. Minden reggel első dolgom volt kézbe venni és minden este, elalvás előtt legalább egy pár oldal erejéig beletekintettem. Bár volt közben egy olyan érzésem, hogy soha nem ér véget, nem bántam. Elvesztem Párizs múltjában és örömmel csipegettem fel az apró részleteket, hogy tudásom bővítsem. Immáron teljesen másként állok a városhoz és a nemzethez egyaránt. Úgy érzem, sikerült egy kicsit megismernem, felskiccelhettem a megfelelő körvonalakat. Természetesen voltak olyan pillanatok, mikor nem kötötte le kellőképp a figyelmem, de a témát és a mennyiséget tekintve ez egyáltalán nem meglepő. Így is messze felülmúlta az elképzeléseimet. Edward Rutherfurd kivételes tehetséggel rendelkezik. A Párizst felütve hallani lehet a sorok között lélegző város sóhajait. Már alig várom, hogy egy másik város történetével is megismerkedjek!”

kratas P>!
Edward Rutherfurd: Párizs

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

Fantasztikus volt, nagyon tetszett a stílus, ahogy a kitalált történetben megjelentek a főbb történelmi események, személyek és persze a vége is, ahol összefutottak a szálak.
Nehéz olvasmány – és itt nem csak a könyv méreteire gondolok –, mert olyan mennyiségű információ kerül átadásra, aminek a feldolgozása csak lassan történhet meg, de egy percig sem volt unalmas. Ami talán egy kicsit nem annyira tetszett, azok azok a részek voltak, amikor visszamentünk a családok több száz évvel ezelőtt élt őseihez, de értem, a történet egésszé tételéhez szükség volt ezekre az ugrásokra. Ettől még abszolút megérdemli az öt csillagot, csak én vagyok ilyen maradi, hogy a lineáris történetvezetést jobban szeretem.

4 hozzászólás
Gyöngyi69>!
Edward Rutherfurd: Párizs

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

Egy kollégámtól kaptam kölcsön, nem tudok elég hálás lenni érte! Időhiányból kifolyólag viszonylag hosszú ideig olvastam, ami talán nem volt szerencsés a nyomon követés szempontjából, tekintve, hogy meglehetősen szerteágazó történet, de elég volt időnként visszalapozni kicsit, és máris minden a helyére került.
Rutherfurd zseniális módon szövi egybe az egyén és egyes családok történtét évszázadokon át, megmutatva különböző generációk életét az adott korban, a történelem eseményeinek hatására, de időnként a sorok közé egyéb tudásanyagot is beleszőve.
Bár ilyen könyvekből tanulhattam volna történelmet! Úgy tanított, hogy egyre több tudásra vágyam, az elejétől az utolsó oldalig élvezetes volt, mert nem tanítani akart, csak mesélt.
Remélem senki nem veszi rossz néven, nekem Böszörményi Gyula könyve jutott eszembe erről a kötetről, ott éreztem azt, hogy rengeteg háttérmunkával, utánajárással, tudással megalkotott olvasmányt kaptunk a kezünkbe – mi, olvasók.
Szerencsére Rutherfurd más népek történetét is papírra vetette, és ha nem is pontos mindig minden információ, biztos vagyok benne, hogy hasonlóan élvezetesen tálalja azokat is, kikapcsolódást nyújtva olvasójának.

1 hozzászólás
bokrichard>!
Edward Rutherfurd: Párizs

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

Nagyon akartam már az írótól olvasni valamit, hiszen nem egy könyvmoly ismerősöm ajánlott különböző városos könyveket tőle, legyen az akár New York, vagy London, mindről szinte csak jókat hallottam mindenhonnan. Volt egy elképzelésem arról azokból az értékelésekből felépítve: van egy kis Ken Follett-es családos íz, illetve John Jakes precizitással átitatott történelmi pezsgése is jelen lehet. És ez a könyv valahogy pont beleillett a képbe. Párizsról rengeteg klasszikus szól, igazi katlana, olvasztótégelye volt (és most is) Európának, és a világnak. Úgy is mondhatnánk: a világfa korát Párizs évgyűrűiből olvashatjuk ki ebben a téglának is finoman nevezhető méretben.(Ezért is elnézést, hogy olvasmányosságával ellentétben sajnos sokáig tartott, de a melóhelyre nehéz cipelni a könyvet.) Mégis minden mondat a helyén van, az elejei nehézségek után minden a megfelelő mederben folyt, hagymahéjként tárul fel előttünk a társadalom szisztémája. Középpontban családok mindenünnen, tényleg nem is érdemes spoilerben nagyon részletezni, de egyet elmondok: kell az első oldalakon szereplő családfa, érdemes előtte, közben, és néha utána is olvasgatni. Párizs rajongóinak, a könyvek rajongóinak kötelező darab, és ha az elmém fent említett képzeleti játéka bejön, akkor a többi is ilyen jó lesz.

1 hozzászólás
Szösszenet P>!
Edward Rutherfurd: Párizs

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

Első könyv a szerzőtől amit olvasta és kedvencem lett, olyannyira, hogy a könyv felénél gyorsan beszereztem a London c. regényét is.
A terjedelme ellenére nagyon olvastatta magát, hisz Párizs történelme önmagában is színes. Párizs 2 ezer éves történelmét több család és generációik sorsának nyomonkövetésébe ágyazza be a szerző. Megismerhetjük a különböző társadalmi osztályok életét, a város nevezetességeit, történetüket.
Ami külön tetszetős volt a számomra, hogy ( nem elhanyagolva ) a művészet világába is betekintést nyerhetünk, gondolok itt az impresszionistákra, és nem utolsó sorban Monet személyére.
A különböző társadalmi rétegű családok és utódaik sorsa váratlan fordulatot vesznek az idők során.
Amit még szeretnék megemlíteni, az az, hogy a leíró részek éppen annyira vannak jelen a könyvben, mint amennyire kell, egyáltalán nem teszi unalmassá a regényt.
Azt gondolom, hogy aki szereti a történelmet, a művészetet, a romantikát, és aki Párizs szerelmese, mindenkinek igen kellemes olvasást nyújt ez a regény, hisz lüktet az élettől, az eseményektől és a szélsőséges érzelmektől.Feltétlenül ajánlom.

14 hozzászólás
jehuka P>!
Edward Rutherfurd: Párizs

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

Évszázadokon átívelő, monumentális történelmi regény, mely végtelenül olvasmányosan és szemléletesen tárja elénk Párizs történetét a különböző társadalmi rétegeket reprezentáló családok sorsán keresztül. A szórakozás mellett rengeteg tudást is átad, mindent megtudunk belőle, ami a város szerves fejlődését és a francia történelm menetét befolyásolta. Mivel a fejezetek nem követik a kronológiát, előny lehet némi történelmi alapismeret a könnyebb eligazodáshoz, de ennek hiányában, egy kis extra odafigyeléssel enélkül is teljes értékű élményt nyújthat. Színes, élettel teli, nyüzsgő írás, mely a hatalmas terjedelme ellenére egy másodpercig sem válik unalmassá. A cselekmény fő szála a XIX század második felében és a XX. század első két harmadának történelmi eseményei közt játszódik, de a köztes fejezetek révén egészen a római korig visszatekinthetünk a múltba. Többször elgondolkodtam rajta, vajon a szerző miért pont azokat a korokat és eseményeket sorakoztatta fel, amiket (pl. maga a francia forradalom szinte teljesen kimaradt, csak a jakobinus diktatúra időszakára kapunk betekintést).
Különösen tetszett, hogy a történelmi események mellett nagy szerepet kapnak Párizs emblematikus helyszínei (Notre Dame, Luxemburg kert, Moulin Rouge, Eiffel torony) és széleskörű betekintést kapunk a kultúrális életről is.
Csak ajánlani tudom.

Kapusi_Farmosi_Dóra P>!
Edward Rutherfurd: Párizs

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

A Párizs lehetne a kép a nagyívű jelző mellett a szótárban, az ezerkétszázas évektől egészen 1968-ig tart a regény cselekménye, mely során hat nemesi, közrendű és munkás család életét követhetük nyomon:Le Sourd, De Cygne, Renard, Blanchard,Gascon, Jacob . Az történetvezetés nem lineáris, fejezetenként ugrunk szépen cikkcakkosan előre majd hátra. Bevallom, engem ez most zavart. Talán csak amiatt, mert a „jelen” szálat élveztem a legjobban, talán, mert néhány időszakban még egy kicsit több időt töltöttem volna, mert olyan kurtán furcsán ért véget. Sokkal nehezebb úgy követni a cselekmény vonalát, hogy amikor már nagyon beleéled magad egy adott korba, akkor erőszakkal kirángatnak onnan és visszahajítanak a múlta, hogy tessék, most érdekeljen ez. Erősen el is gondolkoztam, hogy tegyek-e próbát a többi regényével, ha jól láttam, hasonlóan vannak felépítve. Nagyon vonzanak, de ne tudom, fogom-e őket élvezni így.

Azért természetesen azt is meg kell hagyni, hogy Rutherfurd stílusa nagyon jól áll a műfajnak (vagy a műfaj áll jól neki, nézőpont kérdése): a szálak össze-össze érnek, a történet érdekes és izgalmas. Nem kíméli a szereplőket, amit én és az enyhe mazochista hajlamom örömmel vettünk tudomásul. A franciák jelleme pedig átsüt a lapokon, emiatt pedig párszor szívesen kidobtam volna az ablakon, csak féltem, hogy ha eltalál valakit, az fix, hogy ottmarad. Persze, azt nem tudom, mennyire sztereotip ez az egész, de a történelmi tényekkel alátámasztott húzásaikat például elég nehéz kétségbe vonni. Elképesztő, mennyire leragadtak a dicső korban, büszkeségük előrébb való volt mindentől, ez a hozzáállás pedig hatalmas veszteségekkel járt a világháborúk során (is).

Hatalmas előny, hogy helyet kapott a könyvben, a már említett hat család családfája, enélkül egész biztosan elvesztem volna úgy az első száz oldal során. Nehéz volt követni, ki-kihez hogy kapcsolódik pontosan, és elsőre tuti nem ugrott be egy három nemzedékkel korábbi család összetétele. Szeretem ezeket a pluszokat a könyvekben, legyen szó az itteni családfáról, térképről, jegyzetekről, bármi, ami segít még jobban beilleszkedni az adott korba, környezetbe.

https://csakegypercre.blog.hu/2020/04/09/az_eiffel-toro…

SDániel P>!
Edward Rutherfurd: Párizs

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

New York, Dublin és London után Párizs sem okozott csalódást. Annyiban más, hogy itt ugrálunk az időben, nem pedig lineáris sorrendben haladunk, de ez egyáltalán nem negatívum.
Hogy magamat ismételjem Rutherfurd könyveivel kapcsolatban, ezúttal is sikerült a történetnek beszippantania, minden korszakot átéltem. Az emlékművek, kastélyok, illatos kávézók, alkotóművészek városának és lakóinak sorsa változó személyiségekkel, sorsfordító cselekményekkel.

csillabella>!
Edward Rutherfurd: Párizs

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

Közelgő Párizsi útra hangolódván sorra került ez a könyv, és nem is választhattam volna jobb olvasmányt így az út előtt.
Ritkán mondok ilyet, pláne egy 740 oldalas könyvnél, de miért lett ilyen hamar vége? :) Még szívesen olvastam volna tovább, 1968 után is (1200-as évektől 1968-is ölelte fel Párizs életét).
Minden kornak megvan a maga izgalma, történelmi háttere, szerethető karakterei és művészeti vonulata. Játszva tanultam, úgy is mondhatnánk, miközben remekül szórakoztam.
Biztos fogok még az írótól olvasni!

https://kesztenye.blog.hu/2022/03/26/edward_rutherfurd-_parizs


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Nincs csodálatosabb, mint megosztani egymással a világ csodáit.

756. oldal

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

2 hozzászólás
mate55 P>!

Nem hinném, hogy bármiben jó lehet az ember, ha nem áll készen megdolgozni érte.

687. oldal

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

mate55 P>!

Bármily szerelmes légy, sose vesztegesd az érzelmeidet olyan nőre, aki nincs tekintettel másokra.

668. oldal

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

mate55 P>!

Ha majd megházasodsz, mielőtt bármit teszel, előbb gondolj bele, milyen érzés lenne a feleségednek. Helyezd az érzéseit a magadéi elé. Ha te és a feleséged egyformán gondolkodtok, máris a legjobb úton haladtok egy boldog házasság felé.

668. oldal

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

mate55 P>!

Már csak egy problémája maradt. A semmittevés.

865. oldal

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

4 hozzászólás
mate55 P>!

Belegondolt, milyen lehet, ha valakinek nem kell dolgoznia, és rájött, hogy sejtelme sincs róla.

348. oldal

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

1 hozzászólás
mate55 P>!

Párizs. A szerelem városa.

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

mate55 P>!

A művészek nem képesek tárgyilagosan megítélni az alkotásaikat.

727. oldal

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

mate55 P>!

Az ott a torony. Ha nyugaton süt a nap, lapos szögben érkező hullámai lágy fényben fürdették volna a fémgerendákat, hogy az építmény olyanná váljon, mint egy magasztos, romantikus ígéretekkel teli gótikus csipketorony. Csakhogy a nap nem sütött, így nem lehetett látni mást, csak egy zord vastákolmányt, amint fémtüskéjével belehasít a borús égbe.

371. oldal

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai

Kapcsolódó szócikkek: Eiffel-torony
mate55 P>!

Magadat tönkreteheted, ha ez minden vágyad, de ne hidd, hogy a családot is magaddal rántod. Amelyik vessző elfertőződik, azt tőből le kell metszeni!

565. oldal

Edward Rutherfurd: Párizs Egy város fényei és árnyai


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kristin Hannah: Fülemüle
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène
Ken Follett: A megfagyott világ
Kate Quinn: Alice hálózata
Kate Furnivall: Árulás
Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban
Tracy Chevalier: A hölgy és az egyszarvú
Pamela Binnings Ewen: Párizs királynője