New ​York 89 csillagozás

A város, ahol az álmok születnek
Edward Rutherfurd: New York

New ​York a világ egyik legizgalmasabb és legösszetettebb városa. Az amerikai álom és a szabadság szimbóluma. Ennek a városnak az életét meséli el Edward Rutherfurd nagyszabású, három és fél évszázadon átívelő regénye.

A történet nyomon követi New York küzdelmeit és felemelkedését az alapítástól kezdve egészen 2001. szeptember 11-ének mindent megrázó tragédiájáig. A hajdani szerény halászfaluból a szemünk láttára fejlődik ki a minden képzeletet felülmúló metropolisz, milliónyi ember otthona. Közülük is kitűnik a Master család, akik a puritán ősök letelepedésétől fogva igyekeznek talpon maradni a függetlenségi harcok, pénzügyi válságok és bandaháborúk okozta viharokban. Az egymást követő generációk eltérő sorsa és sokféle küzdelme lenyűgöző részletességű tablóvá áll össze, amely méltó ahhoz a sokszínűséghez és mozgalmassághoz, ami New Yorkot mindig is egyedülállóvá tette.

Rutherfurd regénye nem pusztán egyszerű városrajz, hanem családok, emberek sorsának finom… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Alexandra, Pécs, 2019
798 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633579428 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2018
800 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633579428 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2016
ISBN: 9789634470342 · Fordította: Babits Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Virginia Woolf · Benjamin Franklin · Abraham Lincoln · Frank Master · Harriet Beecher Stowe

Helyszínek népszerűség szerint

New York · Wall Street · World Trade Center


Kedvencelte 10

Most olvassa 29

Várólistára tette 181

Kívánságlistára tette 196

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pepege P>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

„Az amerikai álom nem álom – valóság. Az emberek a szabadságot keresték itt, amit ha nehezen is, de megtaláltak, és hogy elérjék, keményen hajtottak.”

Éppen egy New Yorkban (is) játszódó regényt olvastam, amikor értesültem róla, hogy megjelenik Edward Rutherfurd meglehetősen impozáns borítójú, New York című regénye. Mindig is történelemkedvelő voltam, és kecsegtetett a gondolat, hogy ez a brutális méretű és oldalszámú könyv talán jó eszköz lehet arra, hogy úgy pótoljam a város történetét illető hiányosságaimat, miközben egy jót szórakozom. Elképzelni sem tudtam, Rutherfurd hogyan tudja megvalósítani azt, hogy közel négy évszázadnyi történelmet sűrít úgy egybe, hogy ne lehessen érezni rajta semmiféle száraz, dokumentarista stílust. Éppen ezért kellő izgatottsággal kezdtem neki az olvasásnak…

Mivel mással indulhatna New York története, mint a XVII. századi holland telepesekkel, akik New Amsterdam néven megalapították a várost, és az csupán akkor vette fel a New York nevet, amikor angol fennhatóság alá került. A holland Van Dyck és az angol Master család (és leszármazottaik) sorsán keresztül haladhattam végig, érintve minden fontosabb történelmi eseményt. Van, ahol hosszabban időzhettem (mint a függetlenségi háború), ilyenkor a szereplők egészen közel kerültek a szívemhez (például John Master egy nagyon karizmatikus, erős személyiség volt). Persze a fiktív szereplőkön kívül találkozhattam ismerős nevekkel is (Benjamin Franklin, George Washington, Lord Cornwallis), ami még inkább élethűvé, már-már filmszerűvé varázsolta számomra a regényt. (Cornwallisról és az amerikai függetlenségi háborúról akaratlanul is a Mel Gibson-féle A hazafi című film jutott eszembe és szinte végig azzal vontam párhuzamot, hiszen ott is egy családapa, egy dél-karolinai földbirtokos küzdelmén tudhatjuk meg, hogyan zajlott a patrióták és a lojalisták háborúja.)

Az erről szóró fejezet egy nagyon hangsúlyos része a regénynek, és mivel elég hosszú és aprólékos, úgy is kezelhettem, mint egy regényt a regényben, ami egyfelől nagyon érdekessé tette az olvasást. Másrészt, mikor túlléptünk New York történetének ezen a szakaszán, amikor hirtelen néhány évtizedet átugrunk és a család újabb generációja kerül a középpontba, őszintén szólva ez engem egy kissé kizökkentett, de szerencsére Rutherfurd lehengerlő mesemondó és nagyon könnyen vissza tudtam rázódni, hogy közel engedjem magamhoz az ifjabb Mastereket.

A monumentális regényből természetesen nem maradhatnak ki a bevándorlók sem – a 19. század elején az olasz Caruso-család történetén keresztül mutatja be a szerző, milyen élet is várt azokra az álmodozókra, akik úgy döntöttek, hogy hátat fordítanak hazájuknak, és Amerikában próbálnak szerencsét. Itt már meglehetősen nagy léptékben haladtak az események, ezért nagyon sajnáltam, hogy a Caruso-szál igen gyorsan eltűnik (ugyan a vége felé ismét felbukkan egy Caruso-leszármazott, de olyan sok idő telt el közben, hogy már nem tudtam beazonosítani, kinek a kije lehetett az illető). Továbbá jelen van a regényben az 1920-as évek tőzsdekrachja, a szesztilalom, meglepően röviden a világháború, a zsidóság, az Empire State Building, a Word Trade Center építése – és természetesen a 9/11 –, hogy csak a fontosabbakat említsem.

„A Nagy Alma. Sokan azt hiszik a kifejezés a hatvanas években született. Igazából a húszas évek végéről és a harmincas évekből ered – de mit is jelent? Valami olyasmit, hogy mindenkinek jár belőle egy harapás. Egyesek szerint az alma kísértette meg Ádámot és Évát. Semmi kétség. New York mindig is anyagias volt, ám egyszersmind a kiválóság, a művészet, a zene és a végtelen lehetőségek hazája.”

Nagyon jól fogalmazta ezt meg a szerző a városról, ez a gondolatsor érezhető volt a regény sorai között is, valamint az is, hogy Edward Rutherfurd imádja New Yorkot. Rajongva tudott róla írni, és én pedig rajongva olvastam. Szerte a világon van egy általános vélemény az amerikaiakról, a new yorki emberekről, amely összefügg az amerikai álommal. Amerika a lehetőségek országa, bárki lehet gazdag és sikeres, tanulhat menő egyetemeken, teljesülhetnek vágyai, csak tennie kell érte, saját magán múlik, hogy eléri-e a céljait. Erre nagyon jó példa volt a regényben a már említett Caruso-család, hiszen majdhogynem nincstelenül érkeztek meg az országba, és évtizedekkel később leszármazottjuk mégis egy jól menő orvos volt.

Ha gondolatban végigveszem a regény karaktereit, szinte mindegyikük – ha néha küzdelmek árán is, de – sikeres, anyagi jólétben élt, és első benyomásra talán úgy tűnik, a szerző elrugaszkodik a valóságtól, hiszen tudjuk jól, hogy ott sem kolbászból van a kerítés (bár erről szeretünk megfeledkezni). De szerintem Rutherfurd pontosan ezt akarta nekünk megmutatni, hogy ez a gigantikus város tulajdonképpen egy egyszerű „halászfaluból” hogyan lett sikeres, csillogó, gazdag New Yorkká, és a lakói az amerikai álom megtestesítőivé. A kitartó, ambiciózus, sikeres emberek tették azzá.

Igazán lebilincselő, mindvégig érdekfeszítő regény, amelyben az élet minden szépsége, öröme és egyben bánata is jelen van, és amelynek olvasása után én ezentúl egy kicsit más szemmel nézek New Yorkra – úgyhogy valójában már ezért megérte elolvasni. Egyetlen dolgot viszont nagyon sajnálok, hogy a könyv az utolsó néhány évtizeden csak végigszáguldott, én még nagyon szívesen olvastam volna tovább. Kár, hogy Rutherfurd nem írt hozzá még vagy 2-300 oldalt… Egy biztos: ha a jövőben igazán lenyűgöző várostörténetet akarok olvasni, akkor mindenképpen a szerző további műveit fogom előnyben részesíteni.

http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-03…

4 hozzászólás
tgorsy>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Míg olvastam egyfolytában a negatívumokat soroltam., hogy egy felturbózott általános iskolai történelem könyv, hogy bő lére eresztett útikönyv, hogy Az évszázad trilógiát (Ken Follett) akarja utánozni, kevés sikerrel, hogy nagyon amerikai (mégis milyen legyen?), és így tovább.
De a végén megvett. Pedig nagyon amerikai, nagyon felturbózott, nagyon.
Jó, hogy elolvastam.

2 hozzászólás
robinson>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Lenyűgözően monumentális várostörténet, olvasmányos formában.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/02/new-york.html

Csoszi>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Tetszett, hogy egy hatalmas metropolisz történetét, fejlődését párhuzamosan olvashattam egy-egy család történetével évszázadokon és generációkon keresztül. Voltak benne örökérvényű igazságok az emberi gyarlóságról, kapzsiságról, olyan mondatok és megállapítások, melyek mintha a mai magyarországi viszonyokat tükröznék spoiler. Nem jegyeztem fel magamnak ezeket a szakaszokat, de döbbenetes volt. Nincs új a nap alatt! Még sem tudok maximális csillagot adni rá. Nagyon hiányzott egy családfa. Rengeteg szereplő, rengeteg utcanév, alig győztem követni. Visszalapozni meg lusta voltam, ezért teljesen összefolyt a sok Master. Talán emiatt nem kerültek közel hozzám a karakterek. Egyes részeket, mint például az Amerikai függetlenségi háborút, olyan alaposan részletezte az író, hogy számomra unalomba fulladt, és rendesen megakasztott az olvasásban.

szallosas P>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Már a második könyvèt olvastam az írónak, de mèg mindig nem az utolsót!

Mariann_ P>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

A történet 1664-ben kezdődik , 2001-ig tart.
Aki szereti az évszázadokon átívelő történeteket, nem riad meg a 800 oldalnyi terjedelemtől, annak szívből ajánlom ezt a könyvet. Remek kikapcsolódás,mondjuk ára is van, de a szemfülesebbek kikölcsönözhetik a könyvtárakból.
Végig fenn tudja tartani az érdeklődésünket.
Mintha egy folytatásos filmet láttam volna saját elképzelésem szerint.

1 hozzászólás
Andilány>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Nekem mindig annyira jó érzés egy ilyen könyvet olvasni. Évszázadokon keresztül követhetjük nyomon nem csak New York fejlődését, hanem különböző családok generációinak életét is, ahogy hol egybeforrnak, hol külön utakon járnak, majd az élet újra egymás felé sodorja őket. Látjuk hogyan fejlődik New York az évek folyamán, hogyan nő, hogyan lesz az a világváros, ami most. Igazából én nem azzal a céllal vettem a kezembe ezt a könyvet, hogy hú, én most ebből mindent meg fogok tudni New York és Amerika történelméről, mert tudtam, hogy ez egyben családregény is, szóval inkább egy jó kis olvasmányos történetet vártam és ezt meg is kaptam. A szereplőket megkedveltem, bár volt, amikor egyes emberekről szívesebben olvastam volna többet, másokról meg kevesebbet. Lekötött, lehetett vele haladni, szerettem olvasni.

Black_Venus>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Ha valaki szereti a téglaméretű történelmi regényeket, amelyben minden mondatot gondosan megfogalmaztak, feltétlenül ajánlott olvasmány. New York történetén keresztül az USA története ismerhető meg belőle, regényes formában, a Master család életén keresztül. Persze még ez a néhány száz év is annyi eseményt hozott, hogy a lényegesebb dolgokat és eseményeket említi. Nekem a legérdekesebb a gyarmatosítás kezdetei voltak, az angolok, a hollandok és az indiánok közötti csatározások, aztán pedig az 1920-as évek ('roaring twenties') technológiai fejlődése, építkezései és persze a tőzsdekrach.
A Függetlenségi háború 80-100 oldalas leírását viszont nagyon untam.
Nem tetszett az sem, hogy – bár sokszor hangsúlyozza, hogy milyen súlyosak a társadalmi problémák (rabszolgaság, rasszizmus (gyakorlatilag mindenkivel szemben, sorban, ahogy az idők hozták a bevándorlókat: feketék, írek, olaszok, zsidók, latinok), pénz-központúság, az újgazdagok és a régi gazdagok közötti éles választóvonal, az újgazdagok ízléstelensége, stb. – a szereplők valahogy mégis mindig felmentést kapnak. Ez egy regényben sajnos elég harmatos, főként ha az a turbulens amerikai történelemről, sőt szinte a világ egyik legnagyobb és meghatározó városáról szól.
Miután ez már a 6. hasonló könyv, amit Rutherfurdtől olvasok, sajnos arra következtek, hogy az író kezd kifulladni, és már csak a bevétel kedvéért ír.
Azért egy kis művelődésre és fotelkalandorságra mindenképpen érdekes olvasmány.

Dors_Peabody>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Kevés. Paradoxonnak hangzik egy 800 oldalas könyvre ezt írni. De valahogy nekem tényleg az volt. Több problémám is volt a regénnyel. Egyrészt számomra szinte minden szereplő súlytalan volt. Sokszor Rutherfurd olyan karakterek történetét mesélte el, akik engem egyáltalán nem hoztak lázba, míg csupán pár bekezdést szánt olyanokra, akik kifejezetten érdekeltek volna. Ez végig így volt a könyv olvasása alatt, szóval végig bosszankodva olvastam. Aztán a könyv értelem szerűen lényegében férfi vonalon vezette végig New York történetét, miközben a néha felbukkanó női szereplők voltak igazán érdekesek. Nyilván maga a szerző tálalta ezt így nekünk, De ha már szerinte is a női karakterekben volt több lehetőség és szín, miért bánt velük ilyen mostohán? Az egész regény legjobb része szerintem az volt, mikor Hetty és Mary korszakát mutatta be. Lehetett volna végig így. A lehetőség minden kor asszonyaiban megvolt. Aztán számomra kifejezetten zavaró volt, hogy a Master család mindig „megúszta”. Mindig mindenből a legjobban jöttek ki, meglegyintette őket nagyon nagyon nagyon néha a tragédia szele, de ők mindig szerencsésen kikeveredtek mindenből. Szerintem ilyen nincs. Bosszantó volt, nem tudtam izgulni a szereplőkért és így nem is tudtam őket nagyon a szívembe zárni. Szerintem igenis kell néha egy kis dráma, a tökéletes nem szerethető igazán, kell az esendőség és hogy valami kiváltsa az együttérzést. Amúgy pedig a pénz, bocsánat a PÉNZ ilyen mértékű istenítése olyan messze áll tőlem, hogy képtelen voltam együtt érezni a családdal, nem értettem ezt a végtelenített pénzhajhász ambíciót. Lássuk be, ez a regény nem az én könyvem volt, ennek ellenére szórakoztatott. És nem szép dolog hasonlítgatni, én mégis megteszem. John Jakes és Ken Follett szerintem messze kenterbe veri történelmi regényben Rutherfurdot. Ennek ellenére vár még rám a Ruszka, London és Párizs.

theodora>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

A szemünk előtt alakul a város – nem csak a fizikai változásokról mesél Rutherfurd, hanem a társadalmiakról, a korszellemről, a hangulatról mindezt olvasmányos formában.
Rendhagyó ez a könyv, vannak persze olyan részei ami kevésbé fogtak meg, de szerintem informatív és élvezhető formában fogta meg a város történetét.


Népszerű idézetek

forElle>!

Szerettem az apját, Gorham, de örülök, hogy a férjemhez mentem. Tudja, hogyan épül fel egy házasság? Rétegről rétegre. Közös élmények, gyerekek, hűség – egyik réteg a másik után, amíg végül olyasvalami birtokába kerülünk, ami értékesebb mindennél, amit csak el tud képzelni. Ezt próbáljuk azután továbbörökíteni a gyerekeinkre. Minden szülő ezt akarja – megtanítani a gyermekeinek, hogyan éljen.

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

forElle>!

„Kis pénzt politika nélkül is lehet keresni, de aki nagy pénzt akar, annak meg kell vennie a törvényhozást.”

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

forElle>!

"– Hát nem érti, hogy van egy másik buborék is? A vágyaink buborékja. Nagyobb ház, magánrepülő, jacht, szédítő fizetések és bónuszok. Az emberek vágynak ezekre, de végül ez a buborék is kipukkad, mint a többi.
– Akkor kinek fogja eladni a Picassóit?
– Jöjjön el a galériámba, és gyönyörű dolgokat fog találni méltányos áron, a lényeg mégis az, hogy ezek örök értékek. A valódi szépség, az alkotó szellem megnyilvánulásai. A művészet. New York tele van hozzám hasonló emberekkel, de maga észre sem vesz minket. Csak a pénzt látja."

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

forElle>!

– Az emberek azért jönnek New Yorkba, hogy szabadok legyenek, maga mégis börtönbe zárta önmagát.

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Hóvirág72>!

– Tudjátok – jegyezte meg Maeve –, a minap Virginia Woolfot olvastam. Ő írta, hogy életének egy szakaszában rengeteg mindent elvégzett, csak mert mindennap három órán át zavartalanul dolgozhatott. Arra gondoltam, mi a csudáról beszél? Csupán három óra egy nap? Azután végignéztem az irodában azokon, akik napi tizennégy órákat hajtanak, és eltűnődtem: közülük vajon hányan töltenek napi három órát igazi, kreatív agytevékenységgel? Arra jutottam, hogy talán egyikük sem. – Elmosolyodott. – Virginia Woolf messze nagyobbat alkotott, mint ők valaha is fognak, mindössze napi három órában. Ez elgondolkodtató. Kevesebb munkaórával talán sokkal többre mennének.

768. oldal, Társasházi társasjáték, 2001. szeptember 8.

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Kapcsolódó szócikkek: Virginia Woolf
theodora>!

A New York elsősorban és mindenekelőtt: regény.

(első mondat)

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

theodora>!

– Itt is van. Új Amszterdam. – A holland elmosolyodott, ahogy látta leánya izgatott borzongását. Előttünk Manhattan déli csücske nyúlt be az öböl végtelen vizébe. Tengeri madarak köröztek a kis hullámok felett, és az orrunkban érezték a levegő sósságát.

26. oldal

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

forElle>!

„– „Aki elpusztít egy jó könyvet, magát az értelmet pusztítja el” – tette hozzá tüstént Kate.
Házigazdájuk végignézett rajtuk, mielőtt megrázta a fejét.
– Ismerősen hangzik, de kitől is idéznek? – kérdezte ártatlanul.
Kate-et meglepte, hogy emlékeztetnie kell erre. A szavak nem mástól származtak, mint John Miltontól, az Elveszett paradicsom szerzőjétől, ha nem is magából a költeményből, de egy röpiratból – történetesen a legnagyobb hatású röpiratból, amit a szólás- és sajtószabadság védelmében valaha papírra vetettek.
– Milton Areopagiticájából való – árulta el."

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

szangi P>!

Statisztikai tény, hogy kilenc hónappal az utolsó nagy, 1965-ös áramszünet után megnőtt a helyi születési ráta.

729. oldal

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

SDániel P>!

A sors igazságtalan, de kár harcolni ellene.

629. oldal, Empire State 1917

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Beverly Swerling: Álmok városa
Bernard Cornwell: Az erőd
Colm Tóibín: Brooklyn
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Willa Cather: Az én Antóniám
Gill Paul: A titkos feleség
Steve Berry: A tizennegyedik gyarmat
David Gemmell: Trója – A Villámlás Pajzsa
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Conn Iggulden: Harcos, tudós, testvér