New ​York 118 csillagozás

A város, ahol az álmok születnek
Edward Rutherfurd: New York

New ​York a világ egyik legizgalmasabb és legösszetettebb városa. Az amerikai álom és a szabadság szimbóluma. Ennek a városnak az életét meséli el Edward Rutherfurd nagyszabású, három és fél évszázadon átívelő regénye. A történet nyomon követi New York küzdelmeit és felemelkedését az alapítástól kezdve egészen 2001. szeptember 11-ének mindent megrázó tragédiájáig. A hajdani szerény halászfaluból a szemünk láttára fejlődik ki a minden képzeletet felülmúló metropolisz, milliónyi ember otthona. Közülük is kitűnik a Master család, akik a puritán ősök letelepedésétől fogva igyekeznek talpon maradni a függetlenségi harcok, pénzügyi válságok és bandaháborúk okozta viharokban. Az egymást követő generációk eltérő sorsa és sokféle küzdelme lenyűgöző részletességű tablóvá áll össze, amely méltó ahhoz a sokszínűséghez és mozgalmassághoz, ami New Yorkot mindig is egyedülállóvá tette.

Rutherfurd regénye nem pusztán egyszerű városrajz, hanem családok, emberek sorsának finom érzékenységgel… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Alexandra, Pécs, 2019
800 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633579428 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2018
800 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633579428 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2016
ISBN: 9789634470342 · Fordította: Babits Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 68

Szereplők népszerűség szerint

Virginia Woolf · Benjamin Franklin · Abraham Lincoln · Frank Master · Harriet Beecher Stowe

Helyszínek népszerűség szerint

New York · Amerika · Niagara-vízesés · New York-i Közkönyvtár · Wall Street · World Trade Center


Kedvencelte 17

Most olvassa 31

Várólistára tette 210

Kívánságlistára tette 209

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pepege P>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

„Az amerikai álom nem álom – valóság. Az emberek a szabadságot keresték itt, amit ha nehezen is, de megtaláltak, és hogy elérjék, keményen hajtottak.”

Éppen egy New Yorkban (is) játszódó regényt olvastam, amikor értesültem róla, hogy megjelenik Edward Rutherfurd meglehetősen impozáns borítójú, New York című regénye. Mindig is történelemkedvelő voltam, és kecsegtetett a gondolat, hogy ez a brutális méretű és oldalszámú könyv talán jó eszköz lehet arra, hogy úgy pótoljam a város történetét illető hiányosságaimat, miközben egy jót szórakozom. Elképzelni sem tudtam, Rutherfurd hogyan tudja megvalósítani azt, hogy közel négy évszázadnyi történelmet sűrít úgy egybe, hogy ne lehessen érezni rajta semmiféle száraz, dokumentarista stílust. Éppen ezért kellő izgatottsággal kezdtem neki az olvasásnak…

Mivel mással indulhatna New York története, mint a XVII. századi holland telepesekkel, akik New Amsterdam néven megalapították a várost, és az csupán akkor vette fel a New York nevet, amikor angol fennhatóság alá került. A holland Van Dyck és az angol Master család (és leszármazottaik) sorsán keresztül haladhattam végig, érintve minden fontosabb történelmi eseményt. Van, ahol hosszabban időzhettem (mint a függetlenségi háború), ilyenkor a szereplők egészen közel kerültek a szívemhez (például John Master egy nagyon karizmatikus, erős személyiség volt). Persze a fiktív szereplőkön kívül találkozhattam ismerős nevekkel is (Benjamin Franklin, George Washington, Lord Cornwallis), ami még inkább élethűvé, már-már filmszerűvé varázsolta számomra a regényt. (Cornwallisról és az amerikai függetlenségi háborúról akaratlanul is a Mel Gibson-féle A hazafi című film jutott eszembe és szinte végig azzal vontam párhuzamot, hiszen ott is egy családapa, egy dél-karolinai földbirtokos küzdelmén tudhatjuk meg, hogyan zajlott a patrióták és a lojalisták háborúja.)

Az erről szóró fejezet egy nagyon hangsúlyos része a regénynek, és mivel elég hosszú és aprólékos, úgy is kezelhettem, mint egy regényt a regényben, ami egyfelől nagyon érdekessé tette az olvasást. Másrészt, mikor túlléptünk New York történetének ezen a szakaszán, amikor hirtelen néhány évtizedet átugrunk és a család újabb generációja kerül a középpontba, őszintén szólva ez engem egy kissé kizökkentett, de szerencsére Rutherfurd lehengerlő mesemondó és nagyon könnyen vissza tudtam rázódni, hogy közel engedjem magamhoz az ifjabb Mastereket.

A monumentális regényből természetesen nem maradhatnak ki a bevándorlók sem – a 19. század elején az olasz Caruso-család történetén keresztül mutatja be a szerző, milyen élet is várt azokra az álmodozókra, akik úgy döntöttek, hogy hátat fordítanak hazájuknak, és Amerikában próbálnak szerencsét. Itt már meglehetősen nagy léptékben haladtak az események, ezért nagyon sajnáltam, hogy a Caruso-szál igen gyorsan eltűnik (ugyan a vége felé ismét felbukkan egy Caruso-leszármazott, de olyan sok idő telt el közben, hogy már nem tudtam beazonosítani, kinek a kije lehetett az illető). Továbbá jelen van a regényben az 1920-as évek tőzsdekrachja, a szesztilalom, meglepően röviden a világháború, a zsidóság, az Empire State Building, a Word Trade Center építése – és természetesen a 9/11 –, hogy csak a fontosabbakat említsem.

„A Nagy Alma. Sokan azt hiszik a kifejezés a hatvanas években született. Igazából a húszas évek végéről és a harmincas évekből ered – de mit is jelent? Valami olyasmit, hogy mindenkinek jár belőle egy harapás. Egyesek szerint az alma kísértette meg Ádámot és Évát. Semmi kétség. New York mindig is anyagias volt, ám egyszersmind a kiválóság, a művészet, a zene és a végtelen lehetőségek hazája.”

Nagyon jól fogalmazta ezt meg a szerző a városról, ez a gondolatsor érezhető volt a regény sorai között is, valamint az is, hogy Edward Rutherfurd imádja New Yorkot. Rajongva tudott róla írni, és én pedig rajongva olvastam. Szerte a világon van egy általános vélemény az amerikaiakról, a new yorki emberekről, amely összefügg az amerikai álommal. Amerika a lehetőségek országa, bárki lehet gazdag és sikeres, tanulhat menő egyetemeken, teljesülhetnek vágyai, csak tennie kell érte, saját magán múlik, hogy eléri-e a céljait. Erre nagyon jó példa volt a regényben a már említett Caruso-család, hiszen majdhogynem nincstelenül érkeztek meg az országba, és évtizedekkel később leszármazottjuk mégis egy jól menő orvos volt.

Ha gondolatban végigveszem a regény karaktereit, szinte mindegyikük – ha néha küzdelmek árán is, de – sikeres, anyagi jólétben élt, és első benyomásra talán úgy tűnik, a szerző elrugaszkodik a valóságtól, hiszen tudjuk jól, hogy ott sem kolbászból van a kerítés (bár erről szeretünk megfeledkezni). De szerintem Rutherfurd pontosan ezt akarta nekünk megmutatni, hogy ez a gigantikus város tulajdonképpen egy egyszerű „halászfaluból” hogyan lett sikeres, csillogó, gazdag New Yorkká, és a lakói az amerikai álom megtestesítőivé. A kitartó, ambiciózus, sikeres emberek tették azzá.

Igazán lebilincselő, mindvégig érdekfeszítő regény, amelyben az élet minden szépsége, öröme és egyben bánata is jelen van, és amelynek olvasása után én ezentúl egy kicsit más szemmel nézek New Yorkra – úgyhogy valójában már ezért megérte elolvasni. Egyetlen dolgot viszont nagyon sajnálok, hogy a könyv az utolsó néhány évtizeden csak végigszáguldott, én még nagyon szívesen olvastam volna tovább. Kár, hogy Rutherfurd nem írt hozzá még vagy 2-300 oldalt… Egy biztos: ha a jövőben igazán lenyűgöző várostörténetet akarok olvasni, akkor mindenképpen a szerző további műveit fogom előnyben részesíteni.

http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-03…

4 hozzászólás
tgorsy>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Míg olvastam egyfolytában a negatívumokat soroltam., hogy egy felturbózott általános iskolai történelem könyv, hogy bő lére eresztett útikönyv, hogy Az évszázad trilógiát (Ken Follett) akarja utánozni, kevés sikerrel, hogy nagyon amerikai (mégis milyen legyen?), és így tovább.
De a végén megvett. Pedig nagyon amerikai, nagyon felturbózott, nagyon.
Jó, hogy elolvastam.

2 hozzászólás
Joxer>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Rutherfurd műve egy csodálatos, nagyívű családregény, amely több család történetén keresztül mutatja meg, hogy milyen hatással van New York történetére az USA és a világ történelme és politikája.
Hőseink és utódaik életét jópár nemzedéken át követhetjük nyomon, ahogy megpróbálnak boldogulni és előbbre jutni az életüket befolyásoló, sokszor megjósolhatatlan külső tényezők ellenére is.
A szereplők több nemzetiségből tevődnek össze: angolok, írek, olaszok, európai zsidók. akik mind hittek az amerikai álomban, a Nagy Alma sokszínűségében és a különböző népeket olvasztó tégelyként való összefogó erejében.
A szereplők mindegyike szerethető, kedves, racionálisan gondolkodó ember, akik egy része az évszázadok alatt a város nagyjainak számító családok tagjaiból kerül ki.
Mivel New Yorkot a pénz tette naggyá, így nem csoda, hogy ez a szereplők életében és előrejutásában is sarkalatos pont. Ennek ellenére sose felejtették el – mindegyik korosztály büszkén emlegette is – az ősök azon tetteit, amik megteremtették a dinasztiák alapjait.
Az évszázadokon átívelő történések hátteréül szolgál több történelmileg ismert esemény:
– az angol és holland hódítás,
– az Amerikai polgárháború,
– a világgazdasági válság és alkohol-tilalom,
– a város leromlott negyedeit gyújtogások árán megújítani szándékozó üzletemberek,
– a 70-es évekbeli bankcsődök,
– és az Amerikát és világot is megrázó 2001.09.11.
A regény annyira csodás leíró részekkel rendelkezik, hogy olvasás közben szinte ott érezzük magunkat az adott korszakban, és szereplók között, átélve velük együtt az örömöket, és megkönnyezve egy-egy szereplő elvesztését.
E könyv után – amit ajánlok mindenkinek – nem kérdéses, hogy Rutherfurd többi nagyregényét is olvasni fogom, hisz tudom hogy sok-sok kutatás és rengeteg tudás rejlik mindegyik megírása mögött!

6 hozzászólás
robinson >!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Lenyűgözően monumentális várostörténet, olvasmányos formában.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/02/new-york.html

Csoszi>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Tetszett, hogy egy hatalmas metropolisz történetét, fejlődését párhuzamosan olvashattam egy-egy család történetével évszázadokon és generációkon keresztül. Voltak benne örökérvényű igazságok az emberi gyarlóságról, kapzsiságról, olyan mondatok és megállapítások, melyek mintha a mai magyarországi viszonyokat tükröznék spoiler. Nem jegyeztem fel magamnak ezeket a szakaszokat, de döbbenetes volt. Nincs új a nap alatt! Még sem tudok maximális csillagot adni rá. Nagyon hiányzott egy családfa. Rengeteg szereplő, rengeteg utcanév, alig győztem követni. Visszalapozni meg lusta voltam, ezért teljesen összefolyt a sok Master. Talán emiatt nem kerültek közel hozzám a karakterek. Egyes részeket, mint például az Amerikai függetlenségi háborút, olyan alaposan részletezte az író, hogy számomra unalomba fulladt, és rendesen megakasztott az olvasásban.

Nienna001 P>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Lenyűgöző az az időtáv, amit átfog ez a regény, a generációk váltakozása, ahogy haladunk előre egyre izgalmasabb. A függetlenségi háború időszaka a mélypontja a könyvnek, ott már volt egy olyan érzés bennem, hogy átlapozom, de akkor szerencsére pont vége lett. Ott a túlzott részletesség vétkébe esett a szerző. Vannak benne visszatérő elemek, hosszabb rövidebb időre megjelenő családok, de a maga nyolcszáz oldalával mégis le tudott kötni és napokig belemélyedhettem New York városának életébe. Sok újdonságot megtudtam, nem ismertem a város történetét, és bár a szereplők kitaláltak mégis hozzák azokat a tipikus elemeket, amik valójában megtörténtek egykoron. Jó könyv volt.

Belle_Maundrell>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

A London után eredetileg a Párizst szerettem volna olvasni, de a sors – és az akciók – közbeszóltak, és végül New Yorkba mentem helyette. Amit egyáltalán nem bánok, de azért csendesen megjegyzem, hogy nagyon remélem, hogy a Párizst is sikerül majd féláron beszerezni, hogy büszke és gazdaságos legyek.
Még mindig lenyűgöz, mennyire nagyszabásúak ezek a könyvek, és hogy milyen sok munka állhat a hátterében. És te jó ég, mennyi ilyen típusú könyve van Rutherfurdnak! Le a kalappal előtte.
Mivel már tudtam, mire számítsak, ezért nagyon könnyen elmerültem ebben a szép kis monstrumban. A Londonnal ellentétben ez csak egy családra koncentrál (meg még néha betévednek mások is egy-két generáció erejéig), ami szerintem nagyon jót tett neki, sokkal könnyebb volt a sok kusza rokoni szál nélkül figyelemmel kísérni a történetüket. És szerencsére itt nincsenek nemzedékeken át öröklődő testi jellemzők sem, ami jó, mert eléggé szkeptikus voltam a tíz generációs óriási orrok és hasonlók láttán. Viszont az nagyon feltűnő, hogy bármelyik korszakról legyen is szó, a női karakterek valahogy sokkal jobban sikerültek. Főleg Hetty és Mary fogott meg a függetlenségi háború idején, vagy Mercy, akit a rabszolgák felszabadítása foglalkoztatott, vagy Sarah Adler. Az utolsó rész is sokkal jobban érdekelt volna Maggie szemszögéből, mint a férjééből. Nem is értem, miért volt ilyen férficentrikus a könyv, miért mindig az ő sorsuk volt a középpontban, amikor fele olyan izgalmasak se voltak, mint az őket körülvevő nők. A férfiak közül egyedül Quash és Sean O'Donnell tűnt igazán érdekesnek.
Amit még nehezményeztem eg kicsit, az az, hogy a Masterek valahogy mindig mindent olcsón megúsztak, akármilyen csapás is érte éppen az országot. Fura. spoiler
A történet az 1600-as években indul, és 2009-ig tart, és szerintem nagyon jól bemutatja az amerikai történelmet. Nyilván nem történelemkönyv, de én mindig szerettem a mikrotörténelmet, és jól végig lehet követni a hétköznapi emberek életén keresztül.
Esetleg az arányokon változtattam volna, mert pl. a függetlenségi háború és a polgárháború is kimondottan hosszúra nyúlik, miközben vannak meglehetősen rövid részek, főleg a 20. században, de végül is érdekesek voltak, szóval annyira nem panaszkodom. És nagyon bírtam, hogy mindg tudtam kötni valamilyen másik könyvhöz vagy filmhez. Viszont a pénzügyi és bankos dolgokat aaanyira untam, hogy nagyon. Azok a részek egyáltalán nem kötöttek le.
Érdekes volt látni, hogy New York milyen sokat változott az évek alatt (köszi a térképeket), és hogyan épültek fel azok a jellegzetes épületek, amik nélkül ma nem is tudnánk elképzelni. Azért a Strand könyvesbolt meg igazán említésre kerülhetett volna, csak a bibliofil olvasók kedvéért. Úgy összességében az atmoszférája is nagyon jó átjött, bírtam a kis pletyózásokat pl. az Astorokról, az aktuális elnökről vagy művészekről. És természetesen a történelmi személyek megjelenítése is remekül sikerült.
Biztos, hogy Rutherfurd bácsi többi városos könyvére is sort fogok keríteni előbb-utóbb valaki kerítse elő a moobius.hu-n a Párizst, plíz, vagy legyen máshol is kedvezményes, szeretek egy hétig elkalandozgatni egy csodás fővárosban az évszázadokon keresztül. És tényleg úgy érzem, hogy tök jó hátteret ad a történelmi regényekhez. Ráadásul annyira szép, olyan jól fognak kinézni egymás mellett a könyvespolcomon. Nem mintha még bármi ráférne. De leküzdöm a természet törvényeit, és megoldom.

katie_nagy>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Nehéz megszólalni és véleményt írni, mert a vége olyan ütős lett, hogy ha volt is bennem korábban hiányérzet, Erward Rutherfurdnak az utolsó oldalakkal sikerült kárpótolnia.
Szerettem a Master családot, érdekes volt négy évszázadon keresztül követni a sorsukat és megérteni, miként lett egy holland gyarmatból a világ egyik leglenyűgözőbb városa.
Szerencsés vagyok, mert sok helyre eljutottam már, Amerika azonban mindezidáig kimaradt. Bízom benne, hogy nemsokára eljutok ide is, és tuti, hogyha a Central Parkban a John Lennon emlékhelynél járok, eszembe jut majd ez a könyv, és a Master család.

szallosas P>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Már a második könyvèt olvastam az írónak, de mèg mindig nem az utolsót!

Mariann_ P>!
Edward Rutherfurd: New York

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

A történet 1664-ben kezdődik , 2001-ig tart.
Aki szereti az évszázadokon átívelő történeteket, nem riad meg a 800 oldalnyi terjedelemtől, annak szívből ajánlom ezt a könyvet. Remek kikapcsolódás,mondjuk ára is van, de a szemfülesebbek kikölcsönözhetik a könyvtárakból.
Végig fenn tudja tartani az érdeklődésünket.
Mintha egy folytatásos filmet láttam volna saját elképzelésem szerint.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

forElle P>!

Szerettem az apját, Gorham, de örülök, hogy a férjemhez mentem. Tudja, hogyan épül fel egy házasság? Rétegről rétegre. Közös élmények, gyerekek, hűség – egyik réteg a másik után, amíg végül olyasvalami birtokába kerülünk, ami értékesebb mindennél, amit csak el tud képzelni. Ezt próbáljuk azután továbbörökíteni a gyerekeinkre. Minden szülő ezt akarja – megtanítani a gyermekeinek, hogyan éljen.

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Kapcsolódó szócikkek: házasság
forElle P>!

„Kis pénzt politika nélkül is lehet keresni, de aki nagy pénzt akar, annak meg kell vennie a törvényhozást.”

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

forElle P>!

"– Hát nem érti, hogy van egy másik buborék is? A vágyaink buborékja. Nagyobb ház, magánrepülő, jacht, szédítő fizetések és bónuszok. Az emberek vágynak ezekre, de végül ez a buborék is kipukkad, mint a többi.
– Akkor kinek fogja eladni a Picassóit?
– Jöjjön el a galériámba, és gyönyörű dolgokat fog találni méltányos áron, a lényeg mégis az, hogy ezek örök értékek. A valódi szépség, az alkotó szellem megnyilvánulásai. A művészet. New York tele van hozzám hasonló emberekkel, de maga észre sem vesz minket. Csak a pénzt látja."

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

forElle P>!

– Az emberek azért jönnek New Yorkba, hogy szabadok legyenek, maga mégis börtönbe zárta önmagát.

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

forElle P>!

„– „Aki elpusztít egy jó könyvet, magát az értelmet pusztítja el” – tette hozzá tüstént Kate.
Házigazdájuk végignézett rajtuk, mielőtt megrázta a fejét.
– Ismerősen hangzik, de kitől is idéznek? – kérdezte ártatlanul.
Kate-et meglepte, hogy emlékeztetnie kell erre. A szavak nem mástól származtak, mint John Miltontól, az Elveszett paradicsom szerzőjétől, ha nem is magából a költeményből, de egy röpiratból – történetesen a legnagyobb hatású röpiratból, amit a szólás- és sajtószabadság védelmében valaha papírra vetettek.
– Milton Areopagiticájából való – árulta el."

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Hóvirág72>!

– Tudjátok – jegyezte meg Maeve –, a minap Virginia Woolfot olvastam. Ő írta, hogy életének egy szakaszában rengeteg mindent elvégzett, csak mert mindennap három órán át zavartalanul dolgozhatott. Arra gondoltam, mi a csudáról beszél? Csupán három óra egy nap? Azután végignéztem az irodában azokon, akik napi tizennégy órákat hajtanak, és eltűnődtem: közülük vajon hányan töltenek napi három órát igazi, kreatív agytevékenységgel? Arra jutottam, hogy talán egyikük sem. – Elmosolyodott. – Virginia Woolf messze nagyobbat alkotott, mint ők valaha is fognak, mindössze napi három órában. Ez elgondolkodtató. Kevesebb munkaórával talán sokkal többre mennének.

768. oldal, Társasházi társasjáték, 2001. szeptember 8.

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

Kapcsolódó szócikkek: Virginia Woolf
theodora P>!

A New York elsősorban és mindenekelőtt: regény.

(első mondat)

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

SDániel P>!

A sors igazságtalan, de kár harcolni ellene.

629. oldal, Empire State 1917

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

theodora P>!

– Itt is van. Új Amszterdam. – A holland elmosolyodott, ahogy látta leánya izgatott borzongását. Előttünk Manhattan déli csücske nyúlt be az öböl végtelen vizébe. Tengeri madarak köröztek a kis hullámok felett, és az orrunkban érezték a levegő sósságát.

26. oldal

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek

SDániel P>!

– A kereskedelem a szabadság kulcsa – jelentette ki határozottan az ügyvéd, hogy a segítségére siessen. – A kereskedelem a vagyonszerzés eszköze, s mint ilyen, hozzájárul a szabadsághoz és egyenlőséghez. Daniel Defoe is így gondolja.
Az ifjú John reménykedve nézett fel.
– Aki a Robinson Crusoe-t írta?
– Ő bizony.
– Azt olvastam.
– Nos – mosolyodott el az ügyvéd –, ez is valami.

132. oldal

Edward Rutherfurd: New York A város, ahol az álmok születnek


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Alex Haley: Gyökerek
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon
Noah Gordon: Sámán
John Jakes: Menny és pokol
B. S. Aldrich: A múlt dala
Korda István: A mocsarak visszaütnek
Irwin Shaw: Gazdag ember, szegény ember
Paullina Simons: Tatjána és Alexander
Sofi Oksanen: Tisztogatás