Biciklizés ​haladóknak 2 csillagozás

A hegyikerékpározástól az országúti maratonig
Edward Pickering: Biciklizés haladóknak

Azoknak ajánljuk ezt a kézikönyvet, akiket vonz a sebesség, a verseny izgalma, és szeretik feszegetni saját határaikat. Szakszerű tanácsokat ad ahhoz, hogy megszerezhessük a szükséges erőnlétet, és hogy minden eshetőségre felkészülhessünk. Részletesen bemutatja a versenykerékpárt, a felszerelést és az edzéstervet. Bemutatja a világ leghíresebb futamait, valamint azokat a többnapos versenyeket és maratonokat is, amelyeken kezdő versenyzőként indulhatunk. Ismerteti a részletes útvonalakat is. A szakszerű tanácsokat több száz színes fotó illusztrálja, a különböző technikákat lépésről lépésre haladó fotósorozatok mutatják be.

>!
Kossuth, Budapest, 2013
96 oldal · ISBN: 9789630975292 · Fordította: Gether Dénes

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

dokijano >!
Edward Pickering: Biciklizés haladóknak

Edward Pickering: Biciklizés haladóknak A hegyikerékpározástól az országúti maratonig

Ahogy a szerző előző könyvéhez (Biciklizés kezdőknek) írt értékelésemben gyanítottam, érdemes elolvasni ezt a folytatást is. Tényleg a haladó kerékpárosoknak szolgál a legtöbb információval, mert ha valaki nemcsak a fotelből követi végig a leírásokat, hanem ki is próbálja, ahhoz komoly felkészülés és fizikai állóképesség szükséges. No és persze egy megfelelően karbantartott, megbízható kerékpár is.
A könyv – az előző kötet szerkezetét követve – röviden ismerteti az országúti maratonhoz alkalmas és a hegyi versenyekhez való kerékpárok általános felépítését. Ugyanígy kitér a megfelelő öltözet fontosságára is. Ezután következnek az élvezetes részek, amelyekben olvashatunk az ismertebb országúti maratonversenyek helyszíneiről, az ott követendő erőbeosztási taktikáról, és csábító képekkel csalogat, hogy bátran nevezzünk be az amatőröknek szervezett hasonló versenyekre.
A könyv középső harmada ugyanígy, de már a hegyikerékpározás élvezetéről beszél, de felhívja a figyelmet a veszélyekre is. Megismerjük az európai versenyek helyszíneit, és kipillanthatunk a kontinensünkön kívüli legismertebb tereppályákra (Dél-Afrika, Kanada, USA). Ezek a részek tényleg olyanok, mintha egy National Geographic kiadvány lenyűgöző fotóit nézegetné az ember, csak a természeti látnivalók mellett ott van a biciklista is a képen.
Az utolsó harmadban pedig felhívja a figyelmünket a megfelelő edzettség, állóképesség fontosságára. Ennek kialakításához részletes, képsorokkal illusztrált leírást olvashatunk a bemelegítést és a levezető nyújtást szolgáló gyakorlatokról, valamint az alapozó és a gyorsaságot fejlesztő edzésekről. Akinek ez még mindig kevés volt, azt ellátja egy jól használható négyhetes (kezdőknek) és nyolchetes (középhaladóknak) edzéstervvel is. Nem győzi hangsúlyozni a fokozatosság elvét, és felhívja a figyelmünket, hogy mindig figyeljünk oda a testünk visszajelzéseire, mielőtt emeljük a terhelésünket.

A végén bőséges forráslistát ad, de (sajnos, vagy nem) ezek csupán angolul érhetők el. Kicsit hiányoltam a magyarországi vonatkozásokat, legalább említés szintjén.


Népszerű idézetek

dokijano >!

A bolyban haladó kerékpárosok gyorsabban haladnak az egyedül tekerő biciklistáknál. Ennek a légellenállás az oka, mivel ez képezi az egyik legnagyobb leküzdendő akadályt. (…) Egyes becslések szerint ugyanakkora sebesség fenntartásához akár harminc százalékkal kisebb erőfeszítést igényel, ha egy másik biciklista mögött haladunk, mintha egyedül tekernénk.

22. oldal, Kerékpározás bolyban (Kossuth, 2013.)

Edward Pickering: Biciklizés haladóknak A hegyikerékpározástól az országúti maratonig

3 hozzászólás
Leah>!

A futás a kerékpározástól eltérő izomcsoportokat dolgoztat meg, ezért fontos, hogy lassan és fokozatosan, növeljük a terhelést. Az első alkalommal húsz percre menjünk el futni! Az első öt perc során sétáljunk gyorsan, majd váltsunk könnyű kocogásra! Tíz perc kocogás után sétáljunk az utolsó öt percben.

(keresztedzés kerékpárosoknak) 86.old

Edward Pickering: Biciklizés haladóknak A hegyikerékpározástól az országúti maratonig

dokijano >!

Európa hegyvidékei a lelkes hegyikerékpárosok természet alkotta játszóterei. A cross-country és a downhill rajongók a francia Alpokat és a Pireneusokat a világ legjobb terepbiciklizési célpontjai között tartják számon.

64. oldal, Úti célok Európában (Kossuth, 2013.)

Edward Pickering: Biciklizés haladóknak A hegyikerékpározástól az országúti maratonig

dokijano >!

A hegyikerékpározás nem csak az ösvényen biciklizésről vagy a terepkerékpározásról szól. Számos kerékpáros és versenyszakág létezik még, melyek egytől egyig élvezetesek és komoly feladatok elé állítják a biciklist. Ezek közé tartozik a four-cross, a szlalom, a triál és a dirt-jump is.

58. oldal, A hegyikerékpározás egyéb fajtái (Kossuth, 2013.)

Edward Pickering: Biciklizés haladóknak A hegyikerékpározástól az országúti maratonig

dokijano >!

Ha a kerékpárnak több célra is alkalmasnak kell lennie, akkor kezd igazán nyomasztóvá válni a széles kínálat. Ha terepversenyen – cross-country versenyen – akarunk indulni, még mindig választanunk kell a hagyományos MTB és az összteleszkópos változat, a V-fék és a tárcsafék, valamint a nyolc- vagy kilencsebességes fogaskoszorú között is.
Aki csak néha szeretné kiélvezni a hegyi biciklizés örömeit, az valószínűleg egy V-fékkel és teleszkópos első villával rendelkező hagyományos hegyikerékpárral jár a legjobban. Ez a fajta bicikli elég sokrétű ahhoz, hogy ösvényeken is élvezetes legyen vele menni, de városi bringának is tökéletesen megteszi.

38. oldal, A hegyikerékpár kiválasztása (Kossuth, 2013.)

Edward Pickering: Biciklizés haladóknak A hegyikerékpározástól az országúti maratonig


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Sándor: Új bicajoskönyv
Kerékpártúrák Magyarországon
Richard Ballantine – Richard Grant: Mindentudó biciklikönyv
Tyler Hamilton – Daniel Coyle: Titkos verseny
Susanna Mills – Herman Mills: Mountain bike
Chris Carmichael: Csúcsformában
Daniel Friebe – Pete Goding: Hegynek fel
Chris Sidwells: A nagy kerékpárkönyv
Körmendi Ádám: Mountain bike
Nagy Sándor: Versenybringa és társai