Az ​élet jövője 5 csillagozás

Miért halnak ki tömegesen az állatok és a növények, és mit kellene tennünk, hogy megállítsuk a folyamatot?
Edward O. Wilson: Az élet jövője

Edward ​O. Wilson, a világ egyik legtekintélyesebb tudósa elkészítette eddigi legidőszerűbb és legfontosabb könyvét, amely egyszerre szenvedélyes felhívás, hogy mentsük meg a Föld élő örökségét, és terv a mentőakció megvalósítására.
Ebben a káprázatosan intelligens és végső soron reményteli könyvben Wilson leírja a természet világának kincseit, amelyeket örökre elveszíthetünk (sokszor olyan állatokat, rovarokat, növényeket, amelyeket csak a minap fedeztek fel, és amelyek mérhetetlen értéket jelenthetnek számunkra táplálékként, védelemként és betegségeink gyógyításában), és hogy mit tehetünk a megmentésükért. Menet közben feltérképezi a természetvédelmi mozgalom etikai és vallási alapjait, és kipukkasztja a mítoszt, miszerint a környezetvédelmi jog nem fér össze a gazdasági növekedéssel, megmutatva, hogyan biztosíthatják a természetvédelem új módszerei a gazdaság hosszú távú virágzását. Az élet jövője talán az egyik legfontosabb könyv, ami valaha megjelent: megindítóan írja le… (tovább)

>!
Akkord, Budapest, 2006
288 oldal · ISBN: 9639429775 · Fordította: Kovács Tibor

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

bbea>!
Edward O. Wilson: Az élet jövője

Edward O. Wilson: Az élet jövője Miért halnak ki tömegesen az állatok és a növények, és mit kellene tennünk, hogy megállítsuk a folyamatot?

Ez nem egy igazán könnyed olvasmány, mert helyenként eléggé szakmai, de a legnagyobb része azért mégiscsak emészthető. Mindenesetre érdemes egyfajta természetvédelmi és ökológia szemlélettel bírni ahhoz, hogy élvezzük. Bár az én véleményem az, hogy a legtöbb laikusnak is szívesen kezébe adnám az ilyen típusú könyveket, akkor talán nem egy pusztuló bolygóról, az erdők kiirtásáról, a vizek kiaknázásáról és ennek következtében, nem a fajok kihalásáról kellene a jövőben beszélnünk. Ez csak az én idilli világom. Mindenesetre a szerző hisz abban, hogy van még remény, ha cselekszünk és összefogunk, és én megpróbálom ebbe az irányba fordítani a gondolataimat.
Van egy David Attenborough film, Látlelet a Földről, amelyben többek között Edward O. Wilson is beszél. A mégis érdeklődő laikusoknak – kezdésként – ezt a filmet (3 rész) jó szívvel ajánlom.


Népszerű idézetek

bbea>!

A környezeti mérőszámok általában nem tartoznak a közgazdasági konferenciák kedvenc témái közé. Egy légkondicionált hotelszobából vagy az előadótermekből nézve egy távoli vidéken zajló erdőpusztulást és a benne élő fajok kihalását, könnyűszerrel érezhetjük magunkat kívülállónak az eseményekben. A politikai és pénzügyi irányítók jó része pedig legfeljebb újabb szavazatok begyűjtésére lát lehetőséget abban, ha aláír egy globális természetvédelmi egyezményt.

74. oldal

Edward O. Wilson: Az élet jövője Miért halnak ki tömegesen az állatok és a növények, és mit kellene tennünk, hogy megállítsuk a folyamatot?

bbea>!

Ha a kétszáz éve született természetvédelmi gondolat megtanított minket valamire, az az, hogy komoly változást akkor várhatunk, mikor az emberek észreveszik maguk mellett a másikat, majd pedig az élővilág többi részét is. Alaposan megerősödik, ha az ember kiszélesíti látóterét a lakhelyéről az egész nemzetre vagy még azon is túl, valamint tágul az időtávlata a saját élettartamáról több generációéra, majd az emberi történelem hosszabb távú jövőjére.

208. oldal

Edward O. Wilson: Az élet jövője Miért halnak ki tömegesen az állatok és a növények, és mit kellene tennünk, hogy megállítsuk a folyamatot?

bbea>!

A Teremtés Könyvében (1:28) Isten így utasítja Ádámot és Évát: „Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tengerek halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog.” (Dr. Gál Ferenc fordítása)
A történelem folyamán ezt az intést régebben úgy értelmezték, hogy utat nyisson a természet teljes átformálására az emberi igények kielégítése végett. Manapság azonban ezt a gondolatot előszeretettel tolmácsolják úgy, mint a felelősségteljes gondoskodás szimbolikus megfogalmazását.

211. oldal

Edward O. Wilson: Az élet jövője Miért halnak ki tömegesen az állatok és a növények, és mit kellene tennünk, hogy megállítsuk a folyamatot?


Hasonló könyvek címkék alapján

Ferenc pápa: Laudato si’
Donella Meadows – Jørgen Randers – Dennis Meadows: A növekedés határai
Thom Hartmann: Az ősi napfény utolsó órái
Rachel Carson: Néma tavasz
Takács-Sánta András (szerk.): Építőkockák egy új világhoz
Bea Johnson: Zero waste otthon
Roger Scruton: Zöld filozófia
Virág Árpád: A mezőgazdasági kemizálás környezetvédelmi összefüggései
Fábián Gyula: Ökológiai rendező elvek a környezet- és természetvédelemben
Gera Pál: Ciánméreg és vidravédelem