Szétszórtság 8 csillagozás

A gyermek- és felnőttkori figyelemhiányos zavar (ADHD és ADD) felismerése és leküzdése
Edward M. Hallowell – John J. Ratey: Szétszórtság

Aki ​megérti, miről szól a többnyire hiperaktivitással társuló figyelemhiányos zavar tünetegyüttese, utána mindenütt találkozni fog vele. Az eddig szórakozottnak, mániásnak, „pörgősnek” vagy kreatívnak, de kiszámíthatatlannak tartott gyerekek és felnőttek, akikről azt gondoltuk, hogy többre lennének képesek, ha „összeszednék magukat”, akiknek soha nem jön ki a lépés az iskolában vagy a munkájukban, vagy akik a csúcsra jutottak ugyan, de még mindig úgy érzik, hogy valami más irányítja őket vagy szétszórtak – nos, ezek az emberek valójában ezzel a problémával küszködnek.

A fenti mondatokkal kezdődik ez az Amerikában több mint kétmillió példányban elkelt mű, amelynek szerzői maguk is az ADHD-nek vagy ADD-nek nevezett figyelemhiányos zavarral viaskodva élték életüket, majd lábaltak ki belőle a betegség felismerése és kezelése után. Művükben számos tipikus emberi sorsot, gyerekekről és felnőttekről szóló esettanulmányt bemutatva hozzák közelebb a problémát az olvasóhoz.… (tovább)

>!
Ursus Libris, Budapest, 2014
384 oldal · ISBN: 9789639718654 · Fordította: Turóczi Attila

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mr_Catharsis91>!
Edward M. Hallowell – John J. Ratey: Szétszórtság

Edward M. Hallowell – John J. Ratey: Szétszórtság A gyermek- és felnőttkori figyelemhiányos zavar (ADHD és ADD) felismerése és leküzdése

Hihetetlenül hiánypótló könyv volt ez a hazai ADHD-val foglalkozó könyvek közül. Jómagam csak másfél éve tudtam meg, hogy szintén ezzel a csodával/átokkal rendelkezem, holott már vagy 20 éve van róla papírom, csak nem volt kéznél. :)
Mikor elkezdtem olvasni és haladtam előre, sokat mosolyogtam olyan dolgokon, amik az elmúlt években hol erősebben, hol gyengébben, de elkísértek. Nem szükségszerűen tartottam rémisztőnek, inkább megkönnyebbültem miatta, hogy végére van neve ennek a furcsa dolognak, ami miatt legtöbbször csodabogárként, de olykor bolond idiótának is néztek az emberek. Az más dolog, hogy a gimiben sokat szenvedtem emiatt, de azoknak az időknek már vége. Valahol szintén szomorú dolog, hogy nem korábban jöttem erre rá és nem korábban kezdtem el vele foglalkozni.
Akármit is hozzon a jövő (vélhetőleg fölkeresek majd egy dokit [vagy halogatom rohadt sokáig], hogy ugyan tegyünk már pár kört újra, ha legutóbb több mint 20 éve foglalkoztak vele és azóta parlagon maradt ez a dolog, amivel születésem óta rendelkezek).
Mindenesetre azzal már könnyebb, hogy tudom, mi bajom. :)

anubys P>!
Edward M. Hallowell – John J. Ratey: Szétszórtság

Edward M. Hallowell – John J. Ratey: Szétszórtság A gyermek- és felnőttkori figyelemhiányos zavar (ADHD és ADD) felismerése és leküzdése

Egy picit talán sok benne az esettanulmány, valamint időnként érződik rajta, hogy maga a szerző is ADD-s, ettől függetlenül viszont átfogó, fontos mű a területén. Pedagógusok számára biztosan kötelezővé tenném.

Morn>!
Edward M. Hallowell – John J. Ratey: Szétszórtság

Edward M. Hallowell – John J. Ratey: Szétszórtság A gyermek- és felnőttkori figyelemhiányos zavar (ADHD és ADD) felismerése és leküzdése

Nagyon jó kis könyv, igazi hiánypótló! Főleg az elefántos fejezet tetszett, amikor azokat a kórképeket, egyéb zavarokat sorolja fel, amik vagy elkendőzik a meglévő ADD-t, vagy pedig nem látható az ADD mellett/mögött meglévő egyéb probléma is. Kár, hogy ezekre nem fordítanak túl sok figyelmet. Igazándiból én sokszor az ellenkezőjét látom, hogy gyakran ADD-nek diagnosztizálnak (vagy BTM-nek) mindent, ami kicsit is eltér a megszokottól és normálisnak nyilvánítottól, és a gyógyszerezést is azonnal elkezdik. Nem mondanám, hogy nem indokolt, mivel nem vagyok sem farmakológus, sem pszichiáter, no meg tudom, hogy nálunk az egész rendszer szakember hiánnyal küszködik, így még nehezebb egy pontos diagnózis meghatározása, a gyógyszerezés kialakítása, az egész ütemezése, pszichoterápiával való megsegítése a folyamatnak, de na. Megvan a véleményem. No persze az alapos felvilágosítás, érthető, emészthető keretben való tálalása is jót tenne a dolognak, nem pedig a szülőnek kéne utána kutakodnia. Sajnos ez még mindig kiscipőben van, érzékelhető, hogy például az iskolában se a tanár, se a többi diák nem tudja, valójában mit is jelent ez a diagnózis. Sokszor sajnos maga a gyerek sem, akit ezzel stigmatizáltak. Pedig milyen jó lenne, ha nem lenne rajta ez a bélyeg a gyermeken, lógna csak úgy a levegőben jelentés nélkül, hanem valódi megértés, elfogadás követné a szakembernél tett látogatást, véget vetnénk az előítéleteknek! Tudom, túl naiv vagyok.
A könyv maga sok saját példát, esetleírást hoz, emészthető, laikusok számára is befogadható nyelvezettel. Színesíti, és egyben a megértést segítik ezek a töltelékek, látható belőlük, hogy mennyire sokrétű lehet az ADD (amit sokan ADHD-ként emlegetnek, bevallom, hogy én is sokszor a hiperaktivitással megtoldott fajtáját említem meg, ha ez a zavar szóba kerül). Nagyon hasznosak ezek a részek, mégis kicsit úgy érzem, hogy a kárára is mennek a könyvnek, mert a jól átlátható szerkesztést, felépítést hiányoltam, vagy ez csupán az én hibám, amiért széttöredezve (szétszórva), más könyvekkel szinte párhuzamosan olvastam, megszakításokkal. Vagy az egyik író bevallott ADD-je érezhető, akármennyire ügyködtek is azon, hogy ez a könyv napvilágot lásson.
Határozottan javasolt olvasmány mindenkinek, aki érdeklődik, az a szakember, aki szélesítené az ismereteit, aki érintett akár a saját bőrén, akár ismerősén keresztül. Csak az ember ne diagnosztizálja saját magát, hanem ha alapos a gyanúja, ahogy az írók is szorgalmazzák, érdemes szakemberhez fordulni a bizonyosságért.

>!
Ursus Libris, Budapest, 2014
384 oldal · ISBN: 9789639718654 · Fordította: Turóczi Attila

Hasonló könyvek címkék alapján

Christine Ettrich – Monika Murphy-Witt: A hiperaktív, figyelemhiányos gyerek
Judith Herman: Trauma és gyógyulás
Susan Forward: Mérgező szülők
Szondy Máté: Olvadás
Szondy Máté – Szabó-Bartha Anett: Démonaink
Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása
Bessel van der Kolk: A test mindent számontart
Szondy Máté: Megélni a pillanatot
Máté Gábor: Szétszórt elmék
John F. Taylor: Túlélőkönyv ADHD-s gyerekeknek