Szikomorfán ​születtem 59 csillagozás

Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem

„- ​Irtó ronda ez a ruha rajtad… A nagymamám varrta nekem. Szépen tud varrni, de már nem lát. – Azzal a szájába tömött egy másik karamellát, és hozzátette: – De nem ez a legrondább. Azt majd holnap veszem fel.”
Ezzel a párbeszéddel indul két kislány életre szóló barátsága az ötvenes években, és hamarosan elválaszthatatlan társuk lesz egy harmadik is, akivel a poros amerikai kisváros közismert trióját alkotják. Évtizedekkel később még mindig törzsasztaluk van Earl mindenki által kedvelt, Amennyi beléd fér nevű vendéglőjében.
Itt ebédel – családostul – a vasárnapi istentiszteletek után a három, immár középkorú barátnő is: a különös képességekkel bíró Odette, Clarice, a háziasszonyok gyöngye és a gyönyörű Barbara Jean. Már mindhárman megtalálták lelki nyugalmukat, de nem akármilyen éveken vannak túl. Hogy mi történt velük és Amerikával a megelőző évtizedekben, azt fergeteges humorral beszéli el a szerző, aki úgy mesél emberi gyarlóságokról és érzelmekről, hogy közben… (tovább)

Eredeti mű: Edward Kelsey Moore: The Supremes at Earl's All-You-Can-Eat

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
I.P.C., Budapest, 2014
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636354930 · Fordította: Sinka Erika

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Barbara Jean Perdue · Clarice Jordan Baker · James Henry · Loretta Perdue · Martin Luther King · Odette Breeze Jackson


Kedvencelte 18

Most olvassa 7

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem

„A végére egy szép kerek történetet kaptam, ami így összességében remek kikapcsolódás volt, hiszen megnevettetett, megsiratott, kellőképpen kikapcsolt. Voltak ugyan benne olyan pici kis részek, amikor elkalandoztam, illetve előfordult az is, hogy nem voltam képben a szereplőkkel, de úgy érzem ez nem von le a könyv értékéből, hiszen egy nagyon szívmelengető történetet ismerhettem meg, szerethető szereplőkkel. Ez az a fajta könyv, aminek bezárása után elfog az elégedettség, és megcsillan a remény a szívünkben.”
További értékelésem itt olvashatod:
https://zsuolvas.blogspot.hu/2018/02/edward-kelsey-moor…

>!
B_Tünde P
Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem

Három lány barátságára épül a történet, akiket ez a barátság végigkísér életük során. A lányok életének főbb eseményeit ismerhetjük meg a könyvből. Mivel egy életbe nagyon sok minden belefér – hát még három életbe, még akkor is, ha sokszor keresztezik egymást –, így sok mindenről szól a könyv: volt ami elgondolkodtatott, volt ami meghatott, és persze voltak vidám pillanatok is, de mégiscsak a barátság képezi a történet gerincét.

Akinek ez a fajta barátság megadatott, nagy kincsnek van a birtokában, mert ezek a gyermekkori barátok azok, akik segítenek megőrizni valamit a családi fészek melegéből akkor is, amikor a szülők ezt már nem tehetik meg. Képesek velünk emlékezni, hiszen már régen, saját történetünk kezdetén is velünk voltak. A három lány esetében is ezt látjuk: mivel szinte jobban ismerik a másikat, mint saját magukat, ezért képesek egymást támogatni az életük során felmerülő helyzetekben: segíteni tudnak egymásnak megélni, átélni, és túlélni sok mindent. Azért közben arra is rávilágít a könyv, hogy – barátok ide vagy oda – vannak az életben olyan csaták amit magunknak kell megvívnunk – és ez bizonyára így is van jól.

Ezen kívül nagyon szerethetővé tette a könyvet az az ezoterikus vonal, amit a szerző nagyon ügyesen szőtt bele a történetbe: ettől egy kicsit meseszerűvé vált, de éppen csak olyan mértékben, hogy mégsem billent át a hihetetlen kategóriába. (Na jó, szigorúan véve talán igen, de olvasás közben ezt egyáltalán nem éreztem. Sőt, azóta sem…:-) )
Halványan a történelmi háttér, a korabeli társadalom is megjelenik, de csak olyan mértékben kap szerepet, ami a történet szempontjából elengedhetetlenül szükséges.

Kedves @Zsófi_és_Bea, köszönöm az ajánlást, nagyon szép és elbűvölő történet volt, örülök hogy elolvastam. :-)

3 hozzászólás
>!
Csoszi P
Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem

Nem semmi volt ez a könyv! Valami másra számítottam. Az eleje nem tudott elvarázsolni. Őszintén megmondom, hogy untam is, és már azon voltam, hogy félbehagyom. De aztán végül győzött a kíváncsiság, és folytattam. Nem bántam meg. Kaptam egy szép történetet három nő: Odette, Clarice és Barbara Jean negyven éven át tartó barátságáról. A misztikus vonal spoiler kifejezetten tetszett. Szívesen olvasnék még mást is a szerzőtől.

>!
I.P.C., Budapest, 2014
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636354930 · Fordította: Sinka Erika
>!
Tóth_Orsolya_3 P
Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem

„…amit mi csodának hívunk, az valójában pontosan az, aminek történnie kell. S mi vagy megyünk vele, vagy az útjába állunk.”

Ismét egy újabb olyan könyv, ami mellett többször elmentem, végül csak a könyvespolcomra került. Úgy áldom ilyenkor a sorsot, a Mindenhatót, hogy a kezembe került, mert ez a könyv egy igazi csoda volt.
Három afroamerikai nő életét követhetjük végig egészen a gyerekkortól az ötvenes korukig. Annyi érzelem, annyi szomorúság és közben meg annyi nevetés és pozitív életszemlélet sugárzik a könyvből, hogy tényleg egy igazi kis csodának tudom csak tartani.

„Soha nem késő, amíg az ember él, de talán még utána sem.”

2 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem

Nagyon kellemes olvasmány volt: emberi, megkapó, humoros + egy csipetnyi természetfeletti (ja, és az a része főleg vicces). Egy nem annyira hozzám közel álló világ, egy nem annyira végtelenül eredeti történet, de mégis volt benne valami plusz, ami az igazán jó könyveket megkülönbözteti az egynek elmegy típustól. Hatott rám, és emlékezetes marad, és ez a lényeg.

>!
Miamona
Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem

A könyv, aminek hetekig nem tudtam megjegyezni, sőt tudatosítani a címét… Most meg már nagy büszkén kiáltanám én is a szélbe, hogy „Szikomorfán születtem!” Mert aki szikomorfán születik az karakán, dacos, erős, bátor, soha semmi vész nem érheti.
Edward Kelsey Moore stílusa férfi létére roppant megkapó: kedves, szívhez szóló és irtóra humoros. Karakterei, főleg a nők, csak úgy sziporkáznak. A könyv pedig nem akar több lenni, mint ami: egy megható, néhol torokszorító, elringató, nevetni- és szeretni való történet, melynek hála, életemben először nem bántam volna, ha késnek a vonatok, és tovább zakatolhatok a lányokkal… Igazi bizsergető habfürdő a léleknek! (De szerencsére nem az eperillatú, habos-babos fajtából!)

Egy gandzsányit és egy Mrs. Eleanor Rooseveltnyit bővebben:
http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2015/01/edward-ke…

2 hozzászólás
>!
Gab
Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem

Borítómániás vagyok. Egy igen jól megszerkesztett, szinte megszólító dizájnnal engem meg lehet venni. Nagyon sokszor választok borító alapján, nem hiszem, hogy azért mert felszínes vagyok. Inkább gyerekkoromra vezethető vissza ez a dolog, amikor a borító alapján választottam ki anyukámnak, a felolvasandó meséket. Megkukkantottam a német és az amerikai kiadásokat is és egyik szebb mint a másik.

Három afroamerikai barátnő Odette, Clarice és Barbarie Jean életét követhetjük nyomon egy amerikai déli kisvárosban. Mégis sokkal több ez a történet, mert e három nő örökké tartó, tűzzön-vízen át küzdő barátságán túl, feltárul egy összetartó fekete közösség és a jelenlévő faji szegregáció.
De tévedés ne essék, aki forrongó indulatokkal teli ellentétekről akar olvasni akkor nem az ő könyve. Folyamatos idősíkokon keresztül lépdelve ismerjük meg a szereplőket, a születésük, barátságuk kezdetétől, egészen eljutva az ötveneséveikig.
Szerelmeik, házasságaik, gyarlóságaik, fájdalmaik összefonódásával erőt sugározz ez a könyv. Dallamosan, játszva pergő, humoros képek sejlenek fel a lapokról. Mikor valamit túlzónak találtam, nagyon jó csattanóval vágta ki magát belőle az író. Nem is csodálkoztam rajta, hogy Edward Kelsey Moore az íráson túl, zenével is foglalkozik, csellista.

>!
Amilgade
Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem

A Szikomorfán születtem regény nemcsak a barátságról szól, hanem a faji előítéletekről is a messzi Délen, ahol három leányzó köt életre szóló barátságot.
Keserédes hangulatú ez a regény, olyan szívkörnyéki fojtogató, lassan könnyező. Mégis melengető, hiszen Odette-nek köszönhetően, egy igazán erős, magabiztos, karakán nőt ismerhettem meg, aki mindig harcra és tettre kész. Akinek elhiszem, hogy meg tudja váltani a világot. Talán a karakterét átszövő cseppnyi misztikum is megerősíti az amúgy is határozott alakját.

>!
Lulma
Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem

Nehezen haladtam vele az elején, de később megszerettem ezt a regényt. Szép ennek a három nőnek a barátsága és élettörténetük is különleges. Érdekes volt a korabeli Amerika társadalma, ahol a rasszizmus is felütötte a fejét. Nem tudnám megmondani, hogy a három afroamerikai nő közül melyiket kedveltem meg leginkább, de annyi biztos, hogy mindegyikük sorsa kalandos – az élet folyamatosan tesz róla, hogy ne unatkozzanak.
A misztikus szál számomra először furcsa volt, de végül is sok humoros, illetve a vége felé megható helyzetet eredményezett. Bővebben: http://lulmakonyv.blog.hu/2017/01/14/edward_kelsey_moor…

>!
dokijano
Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem

Szórakoztató és könnyed olvasmány, annak ellenére, hogy a vége felé már inkább szomorkás a hangulata. Ez adódik abból, hogy három néger barátnő élettörténetét ismerhetjük meg belőle, és az idő múlása magával hozza a szeretteik megfogyatkozását, az életkörülményeik nehézzé válását.
Az első harmadában elég lassan haladtam vele. Erősen kísértett a gondolat, hogy talán mégsem kellene elolvasnom ezt a könyvet. Még az sem győzött meg, hogy néha az egyik nő (Odette) édesanyja is visszajár kísérteni Mrs. Eleanor Roosevelttel karöltve, és ez mindig valakinek a közeli halálát jelenti. Kicsit zavaró volt az idősíkok váltogatása, amíg bele nem rázódtam az olvasásba. Megvallom, nem is én hoztam ki a könyvet, de a fülszöveg első bekezdése megfogott.
Mivel ezzel párhuzamosan egy sötét, embertelen világban játszódó disztópiát (P. Bacigalupi: Hajóbontók) olvastam, muszáj volt keresni mellé egy könnyedebb olvasnivalót. Nem is csalatkoztam a választásomban, elkerültem vele a nyomott lelkiállapotot. A fülszöveg még azzal is kecsegtet, hogy „fergeteges humorú” a könyv, de ennek ne dőljünk be. Vannak benne vidám fecserészések és kíméletlen, sziporkázó odamondogatások, ahogy az már egy ilyen kisvárosban és a fiatalok körében egyébként is szokásos, de azért nem kell attól félni, hogy leesünk a székről olvasás közben. A vége felé pedig kifejezetten összefacsarodik az ember szíve, ha képes beleélni magát a három főszereplő helyzetébe.
Ajánlom annak, aki nem vár mély erkölcsi mondanivalót, de azért szeretne belelátni az 50-60-as évek Amerikájának rasszizmussal erőteljesen fertőzött korszakába, és szeretné végig kísérni a három lány életének jobbra fordulását is.


Népszerű idézetek

>!
dokijano

    – Tudod, Richmond, rájöttem, miért vannak úgy oda érted a nők. Egy csomó baromságot összehordasz, de a te szádból igaznak hangzanak.

358. oldal, 37. fejezet (IPC, 2014)

>!
Tóth_Orsolya_3 P

Soha nem késő, amíg az ember él, de talán még utána sem.

342. oldal

3 hozzászólás
>!
Letti23

– Gyönyörű – mondtam. – Olyan az egész, mint egy festmény. Tudod, mama, az egész olyan, mint egy festmény.
– Micsoda?
– Minden. Az élet. Olyan, mintha minden napoddal feltennél valami pici színt, egy apró részletet. Egyik árnyalatot a másik után, arra törekedve, hogy minél szebb legyen, míg csak a vászon széléig nem érsz. S ha az ember olyan szerencsés, hogy az anyja egy szikomorfán szüli meg, akkor talán nem fog megremegni a keze, ha észreveszi, hogy az ecsetje már a rámához ér.

284. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szikomorfa
>!
MiNiki P

Jézussal nincs nekem semmi bajom, de némelyik követője az agyamra megy.

>!
Gab

Mama hirtelen azt kérdezte:
– Szóval miért is döntöd magadba ezt a a rengeteg vizet ilyen kora hajnalban?
– Arra ébredtem, hogy elönt a forróság, hűtenem kell magam – feleltem egy nagyot kortyolva. – Banyaláz
– Banyaláz? Azt hittem, már túl vagy rajta.
– Én is azt hittem, de úgy látszik, elhúzódik a változókor.
– No hiszen akkor meg kéne nézetned magad. Nehogy túl sokáig változgass. Marjorie nénédnél olyan hosszan elhúzódott, hogy a végén férfivá lett.
– Ó, dehogy lett azzá, magad is tudod, hogy nem.
– Jól van, lehet, hogy nem teljesen lett férfi belőle, de igenis bajusza nőtt, borotválta az arcát, és overallt húzott, amikor a templomba ment. Nem azt mondom, jól állt rajta, de mégiscsak lehetett valami összefüggés a banyaláza és a kocsmai verekedés között, amibe belehalt.

16. oldal

>!
dokijano

Barbara Jean mindig vodkát ivott, egyrészt, mert a whiskey-t az anyja vedelte, s ő megesküdött, hogy soha hozzá nem nyúl. Másrészt, mivel szagtalan, nem lehetett megérezni rajta. Ha az ember ennél marad, és tud parancsolni magának, senki nem kezdi ki, akárhányszor tölti is újra a poharát.

68. oldal, 7. fejezet (IPC, 2014)

>!
Letti23

Kész csoda, gondolta Clarice, ahogy ez az ördögi, örök időktől fogva létező, megzabolázhatatlan érzés, a szerelem képes egyszer csak felütni a fejét, és mindent összezavarni olyankor is, amikor az ember már a legkevésbé sem számít rá.

162. oldal

>!
Gab

Anya a virágokhoz értett. Az ő kertje volt a legszebb a városban, már azelőtt is, hogy helyett szorított volna benne az imádott marihuánájának. De a főzés! Azzal hadilábon állt. Amikor utoljára próbálkozott ünnepi vacsorával, az elszenesedett kérgű hús a kutya táljába vándorolt, és mi főtt tojással vigasztalódtunk. A kutya csak belekóstolt, és utána hat órán át nyüszített egyfolytában. Szegény állat sosem heverte ki igazán az élményt.

12. oldal

>!
MiNiki P

Az első jele annak, hogy valami baj van, az, ha boldognak érzed magad.

>!
Letti23

– (…) ez így túl egyszerű, nem? Azt tenni, amit szeretnél, csak azért, mert úgy jó. Anya mindig azt mondja: „Az első jele annak, hogy valami baj van, az, ha boldognak érzed magad."

328. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kathryn Stockett: A Segítség
Hillary Jordan: Mudbound
Andrea Hirata: A végletek szigete
Alex La Guma: Nyár végi ködben
Margot Lee Shetterly: A számolás joga
Szalai Júlia: Nincs két ország…?
Abbé Pierre: Testvériség
Ambrus Péter: A Dzsumbuj
Fejes József Balázs – Szűcs Norbert (szerk.): A szegedi és hódmezővásárhelyi deszegregációt támogató hallgatói mentorprogram
S. Kennedy: A fajvédő Amerika