Pompeji ​utolsó napjai 17 csillagozás

Edward Bulwer-Lytton: Pompeji utolsó napjai Edward Bulwer-Lytton: Pompeji utolsó napjai Edward Bulwer-Lytton: Pompeji utolsó napjai Edward Bulwer-Lytton: Pompeji utolsó napjai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​város, amelyet a szó szoros értelmében elnyelt a föld, és amelynek tizenhét évszázad múltán kiásott maradványaiból kísérteties hűséggel tárul elénk a római birodalom egy forgalmas vidéki gócpontjának élete: hogy is ne gyújtaná fel a romantikus regényíró képzeletét, és hogy is ne számíthatna elsöprő sikerre a szórakozva művelődni vágyó közönség köreiben!
Edward Bulwer, Lord Lytton, a múlt századi Anglia egyik legnépszerűbb regényírója, és sikeres könyvei közt is a legsikeresebb az 1834-ben kiadott Pompeji utolsó napjai. Komótos retorikája mára talán megfakult valamelyest, de aki szereti a romantikus történelmi tablókat, akit érdekel egy fényűző latin villa berendezése, egy dús antik lakoma étrendje és lefolyása vagy a gladiátorok élethalálharca az amfiteátrumban, az nem fog csalódni. És akiben netalán haloványabb az ódondász kíváncsiság, annak is ott van az ízig-vérig romantikus, baljós fordulatokban bővelkedő és az utolsó pillanatig eldöntetlen kimenetelű szerelmi… (tovább)

Pompei pusztulása címmel is megjelent.

Eredeti cím: The Last Days of Pompeii

Eredeti megjelenés éve: 1834

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pesti Hirlap Könyvek

>!
Európa, Budapest, 1987
436 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630743337 · Fordította: Kaposi Tamás, Tandori Dezső
>!
Est Lapkiadó / Pesti Napló, Budapest, 1935
448 oldal · keménytáblás · Fordította: Schöpflin Aladár

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Borka_V_Szabó IP
Edward Bulwer-Lytton: Pompeji utolsó napjai

Amikor pár éve láttam a Youtube-on a BBC Pompeji utolsó napjai című filmjét, annyira lenyűgözött – amellett, hogy az ókor és a természeti katasztrófák megszállottja vagyok –, hogy attól függetlenül, miszerint az eseményeket csak a 400. oldal után „követte a kamera”, én el akartam olvasni ezt a könyvet. Érdekelt a 0-399 oldal is. Hát megtörtént! ^^ Való igaz, a könyv kilenctizedében nem történik más, mint maga az élet, így aki a katasztrófára vár, elég csalódott lehet. Azonban én hálás vagyok, hogy mire valóban elkezdődött a rettenetes elemi kitörés, a szereplők már a szívembe lopták magukat, még a gonoszok is. Együtt lélegeztem és mozdultam velük – amennyire a mindennapok engedték, de igazából megkérdeztem a családot: „zavarna bárkit is, ha én most olvasnék?”, erre kaptam válaszul, hogy „neeem”, mert a mi hajlékunk* a könyvmolyok paradicsoma –, s mire lecsapott a vész, velük együtt kapkodtam a kezem-lábam a sistergő, forró hamueső elől. Mondhatom, én megmenekültem. És emiatt a lelkem csapdába esett: mert mindannyian azt hisszük, megmenekülhetünk. Pedig csak addig a miénk az élet, amíg élünk, és helyenként remélhetjük, hogy a jobbaknak – kegyesebbeknek? – még utána is jut babérkoszorú. Ennek a hitnek a kecsegtető üzenete különösen tetszett. Nagyon hasonlított az egész könyv hangulata emiatt Henryk Sienkiewicz Quo vadis?-ára, és itt-ott a Ben Hur-ra is. Carpe diem! Máskülönben csak a spoiler örök. Vale!

spoiler

>!
Vörös_Rébék
Edward Bulwer-Lytton: Pompeji utolsó napjai

Nem rossz könyv ez, de senki ne egy modern történelmi regényre számítson, mert felvonultatja a romantika szinte összes kellékét: vak árva virágáruslány, kellemes aranyifjú főszereplő, akinek a város szépsége a szerelme, gonosz boszorkánymester, rosszban sántikáló papok. De akit ez a romantikus jelleg nem riaszt el, az nyugodtan próbálkozzon meg vele (én kb 14 évesen olvastam, most már lehet, hogy emiatt nem tetszene annyira), mert a korrajz és a város életének leírása nagyon szépen sikerült, nekem legalábbis kedvem lett volna azonnal becsomagolni és elrongyolni Pompejibe. :)

>!
Sinope
Edward Bulwer-Lytton: Pompeji utolsó napjai

Mindig nagyon érdekelt Pompei története, szeretem az ezzel kapcsolatos könyveket. Néha picit unalmasnak, vontatottnak találtam, de összességében azért nagyon jó könyv.

>!
acsferi
Edward Bulwer-Lytton: Pompeji utolsó napjai

Kalandos történet a Kr. u. 79-ben bekövetkezett vulkánkitörés idejéből. A műből készült képregény volt meg nekem korábban, azért szereztem meg a könyvet, hogy az eredetit is olvassam, és végül nem csalódtam.


Népszerű idézetek

>!
Borka_V_Szabó IP

Semmi sem olyan ragályos, mint a lelkesedés. (…) A lelkesedés az őszinteség géniusza: az igazság sohasem győzhet nélküle.

76. oldal, VIII. fejezet - Arbaces tisztességtelenül játszik, és nyer (Európa, 1987)

>!
Niki4 

Ha az embernek rosszul megy a sora, és még csak nem is sajnálják, az a legrosszabb.

355. oldal XVII. fejezet Újabb fordulat Glaucus sorsában


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephanie Dray – Ben Kane – E. Knight – Sophie Perinot – Kate Quinn – Vicky Alvear Shecter: A tűz napja
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő
Robert Graves: Claudius, az Isten
Robert Harris: Pompeji
Kosztolányi Dezső: A véres költő
Orczy Emma: Adjátok meg…
Spiró György: Fogság
Steven Saylor: Birodalom
Mika Waltari: Az ország titka