Ilyen ​a boldogság 169 csillagozás

Eduardo Sacheri: Ilyen a boldogság

A zárkózott, passzivitásra hajlamos Lucas élete egy csapásra megváltozik, amikor a tizennégy éves Sofía bekopog az ajtaján. A lány nemrég veszítette el az édesanyját, aki a férfi fiatalkori szerelme volt, és akit a szakításuk után soha többé nem látott. Lucas egyúttal azt is megtudja, hogy Sofía a közös lányuk.

Kettejük között lassanként törékeny bizalom alakul ki, és felfedezik egymás legbensőbb titkait is.

Az Ilyen a boldogság két magányos, sebzett ember története, akik megtanulnak szeretni, és együtt néznek szembe a változással járó félelemmel és bizonytalansággal, miközben felfedezik a lemondásban és az önzetlenségben rejlő örömöt is. Eduardo Sacheri új regénye a megjelenését követően Argentínában és Spanyolországban is nagy sikert aratott.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191513 · Fordította: Smid Bernadett
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
208 oldal · ISBN: 9789634191520 · Fordította: Smid Bernadett

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Sofía Krupswickz · Fabiana · Lucas Marittano


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 137

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Eduardo Sacheri: Ilyen a boldogság

Hogy milyen? Olyan, hogy észre sem vesszük, miközben már ott van. Valószínűleg ez az igazi, a leghétköznapibb boldogság. Mint amilyen ebben a történetben is van.
A könyv apa és lánya ismerkedése, barátkozása, vicces csipkelődéseik és szeretetteljes megnyilvánulásaik egymás felé nagyon kedvessé, bájossá tették a könyvet. Egy egyszerűen elmesélt történet, mindkettőjüknek hiányzik a boldogság az életéből, beszélgetéseik, közös időtöltéseik közben azonban kezdenek rájönni, milyen lehet az, de talán nem merik remélni, hogy részük lehet benne.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2020/03/boldogsag-es-kon…

Morpheus>!
Eduardo Sacheri: Ilyen a boldogság

Fogalmam sincs, hogy került ez a könyv a kezembe, teljesen érthetetlen. De mindegy is, nem volt annyira borzalmas, mert végig tudtam olvasni, és meg is hatódtam tőle. A pontszám amit adtam, az arra utal, hogy ha egy kamaszodó lány lennék, akkor erre a könyvre négyest adnék. Felnőtt önmagam sokszor háborgott azon, hogy azért a dolgok nem így működnek, de a gyerekkorból kinövők azért még egy kicsit szeretnének hinni a mesében, persze ezt soha nem vallanák be.

5 hozzászólás
mate55 P>!
Eduardo Sacheri: Ilyen a boldogság

Hogy miért is tetszett ez a könyv? Nekem nem csak az volt a fontos, hogy mi történik, hiszen a műfaji sajátosságok ismeretében azért túl nagy meglepetésekre nem lehetett számítanom, hanem az, hogy mindez mit vált ki belőlem. Hát kérem: egyszerűen közel éreztem magamhoz. Bájos és szívszorító történet, egyszerűen jól esett olvasni. Lucas az egyszerű magába zárkózásában, Sofia az elérhető vágyaiban keresi a boldogság szigetét. Hogy mi a boldogság, azt természetesen nem lehet megmondani, csak ábrázolni, de azt tökéletesen átéreztem. Bámulatos, ahogy apránként kezdenek megnyílni egymásnak, hogy aztán felismerjék, a boldogság nem feltétlenül úgy és abban a formában érkezik, ahogy (várnánk) várták. Úgy drukkoltam nekik, hogy az valami hihetetlen, látni akartam a példát, át akartam élni, hogy valakik újjá építik az életüket és bebizonyítják, hogy így is lehet. Nagyra értékeltem, hogy a szereplők háttér sztorija ilyen erősre sikerült, az író komoly családi problémákhoz is hozzányúl, és zseniálisan megválaszolja a könyv nagy kérdéseit: igenis lehetnek hullámvölgyek is, és lehetséges valódi mély kapcsolatokat létrehozni szinte a semmiből. Azért olvasunk könyveket, hogy „világot lássunk”, hogy átélhessünk fájdalmat, izgalmat, szeretetet, szenvedélyt és számos különlegességet. Ez pedig garantáltan adott. (remek a borító)

6 hozzászólás
Sippancs P>!
Eduardo Sacheri: Ilyen a boldogság

Ez a könyv valóban maga a boldogság. Egy kisebb csoda, amely az egyszerűségével, a hétköznapi bájával, a kedves, sokszor megmosolyogtató jeleneteivel képes beférkőzni és jól megtelepedni a szívedben. S mindezt teszi úgy, hogy nem túl sok, nem erőltetett, éppen ezért nehéz elmozdulni mellőle, mint ahogy nehéz az is, hogy ne azonosulj Lucas vagy Sofía gondolataival, érzéseivel.
Örülök, hogy az utolsó, könnyfakasztó fejezetek ellenére végül úgy zárult a könyv, ahogyan szerettem volna, bár Sofía anyját illetően azért pár kérdés nyitottan maradt. spoiler

9 hozzászólás
tmezo P>!
Eduardo Sacheri: Ilyen a boldogság

Tetszett, és megvallom, nagyon jól szórakoztam. Sokat mosolyogtam a két főszereplő kapcsolatának alakulásán. Szerettem, ahogy beszélgetnek egymással, ahogy próbálják felvenni egymás „stílusát”, megismerni a másikat. Lucas lassú, kimért, nem egy izgága típus, Sofía pedig a maga 14 évével sokkal kíváncsibb, mint kellene, és meglátja azt is, amit a begyepesedett felnőtt nem biztos. Miután betoppant Lucas életébe, Lucas szép lassan változik, a lány tükröt tart elé, és Lucas rájön, hogy mi hibádzik, hiányzik az életéből.
Sofía fél, hogy elveszíti, mert időközben megszerette az apját, arra vágyik, hogy vele maradhasson.
És észrevétlenül mindketten rájönnek, hogy mi a boldogság számukra.

2 hozzászólás
oldmoviegirl01>!
Eduardo Sacheri: Ilyen a boldogság

Nem írom azt, hogy sajnáltam Sofiat, mert tudom, hogy Ő sem akarná. Sofia a legkevésbé sem akarta, hogy sajnálattal tekintsenek rá. Borzasztóan erős kislány, komoly gondolatokkal, életszemlélettel, mélyen eltitkolt vággyal a szeretetre, hogy ő is szerethessen félelem, bizonytalanság nélkül, hogy végre kislány lehessen.
9 hónap eseményeit követi végig a könyv, s ezalatt a kilenc hónap alatt Sofia és Lucas között olyan stabil kapocs alakul ki, amivel a legfontosabb dolgot tudják egymás számára megadni, mégpedig a valódi reményt, a sok-sok együtt töltendő év ígéretét.

1 hozzászólás
Jagika P>!
Eduardo Sacheri: Ilyen a boldogság

„Egyetlen pillanatig sem éreztem, hogy ifjúsági regény lenne. De hát mitől ifjúsági egy regény?”
Tényleg nem éreztem. Annyira mély és érdekes volt a mű, hogy rögtön megakadt a szemem a fenti sorokon. Talán épp azért „kortalan”, mert a szeretetről is szól.
Apa és leánya egymásra találása, megismerése és az egymás iránti szeretetük kibontakozása ez a szép történet. Az alaphelyzet egy kicsit hihetetlen: egy magára maradt lány egyedül keresi fel az apját, aki tizennégy évig azt sem tudta róla, hogy létezik. De az élet produkált már hasonlóan különleges helyzeteket – miért ne hinnénk el?

Szamღca>!
Eduardo Sacheri: Ilyen a boldogság

Ez nekem most nagyon jól esett. :) Bájos volt, szívmelengető, kedves. Az olvasasa közben sokat mosolyogtam. Rendkívül szimpatikus volt mind az apja, mind a lánya. Nagyon drukkoltam nekik. Jó volt olvasni ahogy fejezetről fejezetre egyre közelebb kerültek egymáshoz. Egyre inkább felengedtek kezdeti merevségükből. Valószínűleg az életben azért ez nem zajlana ilyen könnyedén semmilyen területen – ennek ellenére vagy pont ezért nagyon élveztem olvasni.
Az utolsó két fejezetet könnyezve tudtam csak olvasni és talán ott nőtt végérvényesen a szívemhez. :)

11 hozzászólás
kriszet_Paulinusz P>!
Eduardo Sacheri: Ilyen a boldogság

„ … Az ember néha kész idiótaként éli az életét. Talán még tudja is magáról. De ameddig nincs rá szemtanú, aki látja, és aki meg is mondja neki az igazat, az élete tovább zajlik a megszokott kerékvágásban.”

Egy olyan aspektusát mutatja az be a könyv az életnek, ami szinte bárkivel megtörténhetne. Egy kamaszodó kislány, aki csak szeretetre, szülőre vágyik, és ezért mindent megtesz. Nagyon szép tapogató ismerkedésnek vagyunk tanúi, ahol a szeretet úgy bomlik elő akár a tavaszi szirmok. Vékonyka olvasmány, de nagyon szép, megmutatja, hogy az emberek néha tudnak jól is dönteni bármennyire fájdalmas is. A kihívásokba kicsit megfáradva vettem elő ezt a könyvet, és mennyire jól tettem! Egy csodálatos egymásra találás, remek emberi karakterek, és szép emberi jellemek kerültek elő az oldalakról.


Népszerű idézetek

tmezo P>!

Az idióták mindig holtbiztosak mindenben, leszámítva azt, hogy idióták.

175. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sofía Krupswickz
1 hozzászólás
mate55 P>!

Az emberek kilencven százaléka imád a saját életéről, a saját dolgairól fecsegni.

10. oldal

mate55 P>!

Néha van ez így az emberekkel. Először idióták, aztán megnyugszanak, és kiderül, hogy jófejek.

36. oldal

robinson P>!

Semmin sem akar gondolkodni. Csak aludni akar, és azt, hogy lehetőleg ne szóljon hozzá senki. Soha többé.

32. oldal

mate55 P>!

Nem mindig szeret egyedül lenni. De néha azért élvezi.

42. oldal

tmezo P>!

Sofía mindig is úgy gondolta, hogy a szomorúság ellenszere az, ha az ember elfoglalja magát.

Kapcsolódó szócikkek: Sofía Krupswickz · szomorúság
1 hozzászólás
Sippancs P>!

Úgy tűnik, a csend jobb, mint az üres szavak.

Kapcsolódó szócikkek: csend
Jagika P>!

– Szeretem a furcsa embereket.
Apa elgondolkodik, mint aki nem akar azonnal reagálni.
– Te nem?
– Inkább azt mondanám, hogy szeretem a jó embereket, Szofi.

109. oldal

chhaya>!

– Nem szép dolog könyvet lopni, kisasszony.
– Nem loptam el. Kölcsönadtad. Ráadásul jobb, ha te nem papolsz a könyvlopásról.
– Miért?
Sofía feláll, leporolja a nadrágját, és beletúr a táskájába. Kiveszi a Fikciókat.
– Az első oldalon az áll, hogy „Christian Pafindi”. Ismerős ez a név?
– Egy gyerekkori barátom. Miért?
– Mert ezt a könyvet nyilvánvalóan Christian Pafinditől nyúltad.
– Christian mindig kapott könyveket. Én soha. Christian nem szeretett olvasni. Én igen. Csak igazságot tettem.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Jagika P>!

– Mindig nagyon nehéz megüresedő helyet találni az iskolánkban. El sem tudja képzelni, mennyien érdeklődnek irántunk.
Sofía megpróbálja elképzelni, amint gyerekek hada veri ököllel a nagy, zöld vaskaput, és közben azt ordítja: „Engedjenek be, engedjenek be!”

73. oldal

8 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Fredrik Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs
Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala
Neil Gaiman: Óceán az út végén
Darren Shan: Démonmester
Neil Gaiman: Coraline
Robert McCammon: Egy fiú élete
Leiner Laura: Ég veled
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum
Katie McGarry: Pushing the Limits – Feszülő húr