Színházi ​látcső 2 csillagozás

Eduard Ruszakov: Színházi látcső

A negyvenéves orvospszichiáterre sok-sok évi albérleti küszködés után végre rámosolyog a szerencse. Lakást kap. Elfoglalhatja egy elmeszociális otthonba utalandó idős asszony otthonát. A világéletében balek férfi nem akar költözni, míg meg nem ismeri a tulajdonost, a kórházban fekvő beteget. És ekkor kezdődik a kálvária, mely a régi albérleti szobában ér véget…
Az 1942-ben született szerző az orvosi diploma megszerzése után végezte el 1979-ben az Irodalmi Főiskolát. Ez évben jelent meg első novelláskötete, 82-ben adta közre második kötetét, melynek címadó kisregényével ismerkedhet meg a magyar olvasó.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rakéta Regénytár

>!
Magvető, Budapest, 1986
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631406199 · Fordította: Balkó Ágnes

Kiemelt értékelések

>!
regulat 
Eduard Ruszakov: Színházi látcső

A negyvenéves pszichiáter író érezte, hogy kell neki valami terápiás elfoglaltság, így beiratkozott az Irodalmi Főiskolára… mellényúlt.

Jelen kisregényében nem csak ő nem tudja, hogy mit akar mondani, de erre az olvasónak sincs esélye rájönni…. bár én hiszek benne, hogy mára talán sikerült kiírnia magából a frusztrációt. És ez jó.
De kiadni…. mondjuk orvosírós kihíváshoz ideálisan rövid.

>!
Magvető, Budapest, 1986
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631406199 · Fordította: Balkó Ágnes
>!
OlvasóMókus
Eduard Ruszakov: Színházi látcső

Ebben a kisregényben egy szovjet kisember vívódásait ismerhetjük meg. Nem akar felelősséget vállalni a munkahelyén, ezért nem vállalja el a vezető pozíciót. Az albérleti szobája helyett, ahol a feleségével és lányával él felajánlanak neki egy lakást, amit erkölcsi okokból végül addig addig halogat, amíg nem kap meg. Minden marad a régiben, még talán a boldogság is.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
regulat 

– Azt hiszed, etikai megfontolásból cselekedtél? Ugyan, lehet, hogy csak a lustaság, az akaratgyengeség, a fizikai undor vezetett. Tudod, mi ketten finnyások vagyunk… Rengeteg olyan dolog van, amit mi ketten sohasem fogunk megtenni, bár semmi erkölcstelen nincs bennük… De valakinek csak meg kell csinálnia! Csak valaki más taglózza le az állatokat a vágóhídon, csak valaki más gyűjtse össze a szart, valaki más üljön a szippantókocsin. Csak valaki más őrizze a bűnözőket. Csak valaki más parancsnokoljon és intézkedjen. Csak éppen ne te meg én. És nem kell ám túlkombinálni… Mi köze ennek a magas moralitáshoz? Mi természetesen nem fogunk lopni, más zsebébe nem nyúlunk, gyilkolni félünk árulónak lenni… Miért talán nem vagyunk árulók?

55. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kádas Mária: Kurgáni napló
Szvetlana Alekszijevics: Fiúk cinkkoporsóban
Светлана Алексиевич: Чернобыльская молитва
Swetlana Alexijewitsch: Zinkjungen
Samantha Smith: Journey to the Soviet Union
Julij Krelin: A sor
Borisz Vasziljev: Volt egyszer egy lány
Stephen King: Different Seasons
Kishonthy Edina: Piros hó / Amatőrök
Rubin Szilárd: Római Egyes