Mozart ​prágai utazása 15 csillagozás

Eduard Mörike: Mozart prágai utazása Eduard Mörike: Mozart prágai utazása Eduard Mörike: Mozart prágai utazása Eduard Mörike: Mozart prágai utazása Eduard Mörike: Mozart prágai utazása Eduard Mörike: Mozart prágai utazása Eduard Mörike: Mozart prágai utazása

1787 őszén Mozart feleségével együtt útnak indul Prágába, a Don Giovanni bemutatójára.
A partitúra még nincs készen, a kocsiúton az utolsó percig formálódik a remekmű. Útközben meginvitálják őket egy kastélyba, ahol anekdotázással és zenélésel töltik az estét. Másnap a zeneszerző folytatja útját – még nem sejti, a siker vagy az újabb, méltatlan bukás felé.
Mörike 1856-ban, Mozart születésének 100. évfordulóján jelentette meg halhatatlan biedermeier idilljét, a gyönyörű, művészettel és életszeretettel teli történet azonban a mai olvasót is ellenállhatatlanul magával ragadja.

Eredeti megjelenés éve: 1856

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olcsó könyvtár Franklin-Társulat

Európa, Budapest, 2006
204 oldal · ISBN: 963078128x · Fordította: Lengyel Balázs · Illusztrálta: Rogán Miklós
Európa, Budapest, 1974
264 oldal · ISBN: 9630700727 · Fordította: Lengyel Balázs · Illusztrálta: Urai Erika
Európa, Budapest, 1957
204 oldal · keménytáblás · Fordította: Lengyel Balázs

Wolfgang Amadeus Mozart · Antonio Salieri

Chöpp P>!
Eduard Mörike: Mozart prágai utazása

Mörike. Róla neveztem el a kutyámat.
Ezt az egy könyvet olvastam tőle. Emlékeim szerint roppant intellektuális volt. De azért megküzdöttem vele. Talán most, annyi év után már jobban menne.

Viki77>!
Eduard Mörike: Mozart prágai utazása

Szerencsém volt hozzájutni a könyv legbájosabb kiadásához. A patinás, kemény papírtokból kihúzható könyvecske rögtön elbűvölt, grafikái már csak hab a tortán.
Külön tetszett, hogy a cselekmény nem sodró lendületű (nem is illett volna hozzá), hiszen nem a történések sorozata hangsúlyos, hanem a mesterien megfestett hangulatképek, és az idillikus környezet.
Hogy mi köze van Mozartnak egy narancsfához, egy sétabothoz, és egy tulipános sótartóhoz? Aki kíváncsi rá, járjon utána. :)

plutyka>!
Eduard Mörike: Mozart prágai utazása

Apósom polcáról kölcsönöztem, kis vékony kötet, csak beleolvasni akartam, aztán kezemben maradt :-)
Fennkölt gyöngyszem, áradó, szenvedélyes mondatok , a leghétköznapibb dolgok részletgazdag de nem dagályos leírása, ily megfogalmazásban még a boltoslány nehéz sorsa is idillivé válik :-)
Rövid történet, de sokat megtudunk az 1780-as évek utazási, öltözködési, étkezési, viselkedési szokásairól és bepillantást nyerünk Mozart koraifjú éveinek olasz élményeibe, szokásos hétköznapi életébe és a sikeres jövőről szőtt reménykedő álmaiba.

edanka87 >!
Eduard Mörike: Mozart prágai utazása

Ez az aprócska kis zsebkönyv néhány nap történéseit mutatja be Mozart és felesége prágai utazásából, ahova 1787 őszén a Don Giovanni bemutatója miatt mentek. Csupán néhány nap, mégis egy egész élet tárul fel előttünk. Megismerhetjük a zseni szomorkás-melankolikus, már-már rapszodikus hangulatát, anyagi és érzelmi nehézségeit, a feleségéhez fűződő kapcsolatát, a könnyed, szórakozást és az élet élvezetét kereső életfelfogását, de a színfalak mögé is bekukkanthatunk: milyen pici szikra is elegendő, hogy elinduljon egy alkotási folyamat; hogyan, milyen, minden mást félresöprő, szenvedélyes hévvel készül egy opera…

fülcimpa>!

Mozart férfiúi igényei ugyancsak sokfélék voltak, s különösen a társasélet örömeit kívánta módfelett.

20. oldal Európa 2006

Amapola P>!

Drága Signor Bonbonnière!*

* Így hívta Mozart baráti körében kollégáját, Salierit, aki szünös-szüntelen cukorkát szopogatott. A tréfás célzás egyúttal Salieri édeskés modorára is vonatkozik.

Kapcsolódó szócikkek: Antonio Salieri
BookShe>!

Jaj, szörnyűség rágondolni, mi mindent mulaszt el, halogat vagy hagy függőben az ember! Nem beszélek Isten és ember iránti kötelességeinkről, csak ami puszta élvezet, azokról az ártatlan kis örömökről, amelyek mellett naponta elmegyünk.

Viki77>!

Bizonysággá, teljes bizonysággá vált benne, hogy ezt az embert gyorsan és feltartóztathatatlanul elemészti saját heve, hogy csak futó jelenség a földön, mert valójában maga sem képes elviselni a belőle áradó roppant bőséget.

183. oldal (Európa, 1956)

Kapcsolódó szócikkek: Wolfgang Amadeus Mozart
Carmilla>!

Egytől egyig hálásan megcsodáltam minden darabot, dícsértem, magasztaltam őket, s csak azon csodálkoztam, miért vett Mozart kerti szerszámokat?
„Hát a veteményes kertedhez a Wien partján.”
„Szent isten, hiszen azzal réges-rég felhagytunk, a víz rengeteg kárt okozott, és egyébként se termett ott semmi. Akkoriban megmondtam neked, és te nem ellenezted.”
„Úgy? Hát akkor honnan szerezted a spárgát tavasszal…”
„Mindig a piacról.”
„Ejnye, ha én ezt tudtam volna! Merő udvariasságból dicsérgettem, mert sajnáltalak a kertészkedés miatt; pedig mint a tollszár, olyan volt.”

Kapcsolódó szócikkek: spárga
edanka87 >!

Milyen boldog az, aki ennyire független az emberektől! Akinek csak a természethez van köze, még ha arca verítékével fizet is áldásaiért!

fülcimpa>!

Becsületesen küszködünk, és gyakran bizony hajszálon múlik, hogy nem veszítjük el a türelmünket. Az ember elismert csembalójátékosként és zenetanárként egy tucat növendéket vesz a nyakába, aztán ismét újakat, és újakat, mit se bánva, van-e tehetségük, csak per marca fizessenek.

Per marca: Mozart korában a zenetanárok óra végén osztályzatot ( marca ) adtak a növendékeknek, s a hónap végén az összesített osztályzatok arányában kaptak óradíjat.

Amapola P>!

Ám az az összeg, amelyet a rendes háztartási kiadásokon felül ez a költekezés felemésztett, korántsem állt arányban Mozart jövedelmével. Ami a színházi előadásokból és a koncertekből, valamint a kiadóktól és a tanítványoktól befolyt, a császári kegydíjjal tetézve sem volt elegendő, annál kevésbé, mert a közönség korántsem hódolt még fenntartás nélkül Mozart zenéjének. A legtisztább szépség, gazdagság és mélység általában megütközést keltett a megszokott s könnyen emészthető zenei táplálék mellett.

edanka87>!

Úgy hozzászokott a szenvedéshez, hogy minden örömének az ezerarcú bánat és a megbánás volt a keserű fűszere.