Értékelések 8

Emmi_Lotta I>!
Edna O'Brien: Vidéki lányok

>!
Európa, Budapest, 1974
194 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630703858 · Fordította: Udvarhelyi Hanna
Anó>!
Edna O'Brien: Vidéki lányok

Hangulata volt a könyvnek. A vidéki tájat időnként megható, szinte költői szépséggel ruházza fel pár pillanatra, anélkül, hogy az ott élők nyomorát szépíteni akarná. A tájat Caithleen lelkén átszűrve láttatja, aki hiába akar sokáig elszabadulni innen, csak szeret itt – erre a nagyvárosban jön rá.
Ami, illetve aki dühített – nos, olyan nem is egy személy volt!
Elsősorban:Baba. Ő egy görény. (Bocsánat)!
Caithleen rossz szelleme, ott gúnyolja, bántja, ahol lehet, mindent el akar venni tőle, a másik lány pedig némán tűri. Később időnként emberi módon bánik vele, pl. amikor a lány elveszti anyját. Közös a sorsuk, de Baba mindig félreviszi a barátnőjét. Aki aztán szép lassan hasonulni kezd hozzá. Ekkor Baba már egy rossz ….
Caitlhleen apja. Amíg a felesége meg nem hal, semmi emberi nincs benne. Utána legalább egy ideig és részben emberré válik, aki gondozni, segíteni próbálja a gyerekét.
Caithleen maga. Mert bár alapvetően jó, de olyan puha, formálható, alakítható. Mert bedől Baba trükkjeinek és egy öregember ígéreteinek. Mert olyan ostoba, hogy azt hiszi, két középkorú pasi a két szép szemükért viszi el őket finom vacsorára, aztán meg „majd lesz valami, majd megoldódik”
Mr. Gentleman. Őt inkább hagyjuk, megvan a véleményem arról, ahogy a butácska széplánnyá cseperedett Caithleent csábítgatja-kábítgatja.
No, lám, jól lehúztam a főbb szereplőkről a vizes lepedőt.
És mégis tetszett nekem ez a regény. Érdekelnének a folytatásai is.

ppeva P>!
Edna O'Brien: Vidéki lányok

Kicsit többet vártam volna tőle, ha már fenn van az „1001 könyv…” listán. Talán jobban tudtam volna értékelni, ha nem csak a trilógia első (befejezetlennek látszó) darabját olvastam volna. Így egy kicsit kevés volt.

lauranne>!
Edna O'Brien: Vidéki lányok

Ha többet nem is, legalább a trilógia másik két részét igazán lefordíthatta volna valaki.

Ardnazil P>!
Edna O'Brien: Vidéki lányok

Az 1001 könyves lista miatt figyeltem fel erre a regényre, és nem csalódtam. Az eddig olvasott, számomra ismeretlen, de a listán szereplő könyvek közül ez a kedvencem. A főszereplő, Caithleen nagyon a szívemhez nőtt, és sajnálom, hogy a lehetőségei nem voltak megfelelőek ahhoz, hogy kamatoztassa a tehetségét.
Utólag tudtam meg, hogy a könyv egy trilógia része, de úgy látom, hogy a többi kötetet még nem fordították le. Kár, pedig szívesen olvasnék még az írónőtől.