A ​bor 1 csillagozás

Edmondo De Amicis: A bor

A SZÍV-nek, minden idők egyik legsikeresebb ifjúsági regényének olasz szerzője írta meg minden idők egyik legszórakoztatóbb tanulmányát arról, hogy miként hat a borivás az emberi lélekre. Mi zajlik le bennük amikor kicsit nagyon sűrűn találunk betekintgetni a billikom kerek ablakán? Milyen típusokra oszthatók az emberek a bor rájuk gyakorolt hatása szerint?

Eredeti cím: Il vino

Eredeti megjelenés éve: 1890

>!
Eri, 2006
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639653085

Enciklopédia 5


Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Carmilla 
Edmondo De Amicis: A bor

    Először is: ez egy nagyon szép kiadvány. Jó kézbe venni. A tartalma sem okozott csalódást: igényes válogatás a bor és a borivás témájához kapcsolódó írásokkal, kezdve a címadó „tanulmánnyal”, ami még most sem veszített frissességéből, és a többi, rövidebb elbeszéléssel. spoiler Közülük is különösen Jób Dániel novellája volt rám nagy hatással, bársonyosan sötét tónusú, szecessziós stílusú fogalmazásmódjával. Nem győztem csodálkozni, hogy ki (volt) ez az ember, hogyhogy nem hallottam róla, nem olvastam még tőle eddig! (Azután, hogy kicsit utánaolvasgattam, még jobban meglepődtem: alighanem Jób Dániel élete is egy fekete bársonyszalaggal masnira kötött díszdoboz, ami egy régi ház pókhálós, poros padlásán hever elfeledve…) Mindenesetre akik szeretik a Nyugatos írókat és ezt a korszakot, azoknak tetszeni fog (illetve tetszene) e könyv. Kulturált borfogyasztó ínyencek számára pedig találó ajándék lehet – egy gondosan kiválasztott, minőségi üveg bor mellé becsempészve.


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

S nincs olyan rossz, amit a megszokás hosszú idő után még nélkülözhetetlen érzésnek is ne tudjon hazudni.

94. oldal, Kabos Ede: Kéren-Happuk (Eri, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: megszokás
>!
Carmilla 

Akiknek van rá pénzök, valósággal a borosüvegek bibliomániásai lesznek – válogatós gyűjtők inkább, semmint iszákosak –, igazi tudósok az anyagot illetőleg, akik pincéjökben annyi szeretetet, tanulmányt, büszkeséget pazarolnak, mint a tudákos ember a könyvtárára. Nekik is megvannak az ő poros klasszikusaik; régi kiadások, külföldi nevezetességek; az északnak kissé nehézkes, de mély írói; a könnyed, röpke irodalom, amely csak vidít, de nem táplál; a Dél tüzes poézisa, amely fölgyullaszt és lelkesít.

53-54. oldal, Edmondo De Amicis: A bor (Eri, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: bor
>!
Carmilla 

(…) Az okoskodás valósággal birokra kél, és a polémia dühöng. Végtelen hosszú pörlekedések támadnak azon a kérdésen, hogy hány esztendős ez vagy az a híres színésznő, vagy hogy mit jelent még ez vagy az a szó; aprólékos filozófiai kérdések merülnek fel tízszer is egymás után, vaskövetkezetességgel, és senki sem tágítana egy hajszálnyit sem. Az emberek átdisputálnak az asztal egyik végéről a másikra, s ez tart még akkor is, állító és tagadó mozdulatokkal, mikor már nem lehet érteni a beszédet.

12. oldal, Edmondo De Amicis: A bor (Eri, 2006)

>!
Carmilla 

(…) Utóvégre abban az időben még jobb sorsra érdemesnek tartottam magamat, mint hogy egy bolond golyója által meghaljak.

153. oldal, Krúdy Gyula: Pör a borral (Eri, 2006)

>!
Carmilla 

Ha az ember nem talál elfogadható hazugságot, nincs okosabb, mint az őszinteség.

123. oldal, Ambrus Zoltán: A barát vizet prédikál (Eri, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: őszinteség
>!
Carmilla 

    Nyári este volt, csönd, kísértet-járás, nehéz kínlódások. Ezen a nyári estén ölni kellett, vagy meghalni, vagy valamit tenni, mindegy, hogy mit, csak valamit. Ezen a nyári estén nekivágtunk a városnak.

127. oldal, Jób Dániel: Hajnali madarak (Eri, 2006)

>!
Carmilla 

    S a férfi énekelni kezdett, halkan, hangosan, s a szemét lehunyván hozzá. A szívem – mondta –, a szívem gyönge nádszál; meghajlik az, ha a bánat rászáll.

134. oldal, Jób Dániel: Hajnali madarak (Eri, 2006)

>!
Carmilla 

(…) Voltam: vágy, lettem: csalódás, vagyok: elégedetlenség. Királynőtök vagyok, s hallgassatok, ha én italt rendelek, mert annak oka van: nem szeretek ébren lenni, s nem tudok aludni. Szükségem van a mámorra!

74. oldal, Zsoldos László: A bor - Bál az agyvelőben (Eri, 2006)

>!
Carmilla 

(…) Uram istenem, hogy szerettem én ezt az asszonyt lánykorában, s hogy átkozódunk, gyűlölködünk mostanában, és adjuk kifelé a tisztes életű családot.

82. oldal, Kóbor Tamás: Fél liter bor (Eri, 2006)

>!
Carmilla 

    Gyakortán való változata a részegségnek a búslakodás. Sok emberben a bor csakis szomorú érzéseket támaszt, vagyis inkább a szomorú dolgok poézisét ébreszti föl, mert ebben a búsongásban mégis oly kedvtelés vagyon, amely kizárja az igazi szomorúságot. Az ilyen ember mámorossága sötét színbe öltözött vidámság. Míg a cimborák nevetéssel, jókedvvel töltik be a termet, ő egy sarokban vonul meg, ahova beszorította egy kedvére járó barátját is, akinek aztán apróra, hosszasan beszéli el egy rokona betegségét, egy jó emberének szerencsétlenségét, meg hogy mint járt a minap a temetőben, mindent fitogtatás nélkül, őszinte kifejezésekkel, megindító szavakkal, lágy, monoton hangon, oly gyöngéd érzelmekkel és beszédmódokkal, ahogy józanon sohasem szokott szólani; ami aztán sokkal költőibb, érzékenyebb léleknek mutatja őt, mint amilyen igazán.

24. oldal, Edmondo De Amicis: A bor (Eri, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: részegség

Hasonló könyvek címkék alapján

Kalmár László (szerk.): Badacsonyi almanach
Háy János (szerk.): Mikor igyak, mikor ne?
Lengyel Balázs (szerk.): Újhold-Évkönyv 1986/2
Bölcsföldi András (szerk.): Karácsony ideje
Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Tetovált mementó
Kara György (szerk.): A mongol irodalom kistükre
Bólya Péter: Fantasztikus világ
Szini Gyula (szerk.): Csoda album
Tharan-Trieb Marianne (szerk.): Szigetvirágok
Ratzky Rita (szerk.): Szerelmes novellák