Ethan ​Frome, avagy egy szerelem csapdája 61 csillagozás

Edith Wharton: Ethan Frome, avagy egy szerelem csapdája

Az Ethan Frome a Pulitzer-díjas Edith Wharton egyik legismertebb műve, igazi irodalmi csemege. A szerzőnő ugyanis a prózai megoldásokban és a témaválasztásban minden addig klasszikusnak számító, s többé-kevésbé őt is jellemző szabályt figyelmen kívül hagy. Újszerű szépírói kísérletének eredménye a lélektani és érzelmi realizmus mesterműve, az elfojtott érzések sodró erejű drámája. A különös elbeszélői keretbe foglalt történet főhőse Ethan Frome, a nehéz sorsú massachusettsi gazdálkodó, akit szülei váratlan betegsége, majd halála térített vissza a nagyvárosból a magányosan álló családi birtokra. Ethan hazatér, hogy a farm és a fűrészmalom ügyeit, valamint beteg szüleit gondjaiba vegye. Kötelességszerűen ellátja feladatait, kötelességtudóan feleségül veszi anyja ápolóját, Zeenát, s kötelességszerűen támogatja a később ugyancsak betegeskedő feleséget.

Eredeti megjelenés éve: 1911

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai Lazi

>!
Lazi, Szeged, 2008
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632670317 · Fordította: Antoni Rita

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Edith Wharton: Ethan Frome, avagy egy szerelem csapdája

Ethan Frome, egy házasság csapdájában. Egy élet csapdájában, ahol a kötelesség és a nélkülözés fonja a legszorosabb hálót köré. Ahonnan nincs menekülés, nemcsak egy új, vágyott, jobb életbe, de még egy szerelembe se.
És a végére a csapda bezárul, fogságba ejtve őrt is, foglyot is…

dokijano>!
Edith Wharton: Ethan Frome, avagy egy szerelem csapdája

Ha nincs az 1001 könyves kihívás, nem biztos, hogy a kezembe vettem volna ezt a könyvet. Legalábbis ezzel a címlappal és alcímmel biztosan nem. Pedig végül is jó kis olvasmány, amolyan fél napos, mert olvastatja magát.
Nehéz beleképzelni magamat a 150 évvel ezelőtti amerikai gazdálkodó bőrébe, aki szeretett volna értelmiségivé válni, de a családi tragédiák miatt kénytelen volt visszamenni szülei farmjára, és rengeteg munkával is csak annyi pénzt keresni, amelyből épp hogy csak megéltek. Kicsit furcsa volt nekem a főhős „szerencsétlenkedése”, olyan bátortalan és visszafogott volt a nőkkel, mint egy kamasz, aki még csak most ismerkedik a másik nemmel, és nem tudja, hogyan is kezdjen hozzá az ismerkedéshez. No persze mindezt valószínűleg azért mondatja velem az agyam, mert képtelen vagyok beleélni magam a helyzetébe. Meg aztán a falu szeme mindent lát, még ha a gazdaságuk messzebb is esett a lakott területtől. És jaj annak, akit a falu a szájára vesz!
Érdekes volt találkozni a lovas szánnal amerikai környezetben. Utoljára gyerek koromban láttam ilyet a szülőfalumban, de nem sikerült utaznom vele. Pedig egyszer jó volna, de már nem lehet visszahozni a több évtizeddel ezelőtti hangulatot.

Avilda>!
Edith Wharton: Ethan Frome, avagy egy szerelem csapdája

Minél rövidebb egy Edith Wharton regény, annál jobban elszenvedik a szereplők a társadalmi nyomást, saját gyávaságukat és sorsuk beteljesedésének rossz időzítését.

nana1 P>!
Edith Wharton: Ethan Frome, avagy egy szerelem csapdája

Nagyon nyomasztó könyv egy életen tartó szűkölködésről, reménytelenségről, boldogtalanságról. Valóban nem volt belőle kiút Ethan számára? Vagy a gyávaság, esetleg a tehetetlenség érzése bénította meg őt teljesen? Nem is tudom melyik a rosszabb.

Izolda P>!
Edith Wharton: Ethan Frome, avagy egy szerelem csapdája

Vajon van olyan Wharton könyv, aminek a végén nem ábrándulok ki az életből?

3 hozzászólás
patakizs>!
Edith Wharton: Ethan Frome, avagy egy szerelem csapdája

Ethan tényleg egy rakás szerencsétlenség volt, sajnálom is érte meg nem is….
A két nőre inkább jobb nem vesztegetni a szót…

Isabelle>!
Edith Wharton: Ethan Frome, avagy egy szerelem csapdája

Imádtam, annak ellenére, hogy egy igazi dráma.
A szereplőket nemcsak a korszak- hanem a saját maguk elvárásai is gúzsba kötik. És ezért sokkal valósághűbb is mint a mindig bátor, mindent áthágó és elsöprő, semmivel sem törődő szerelem.
Nem tudom, hogy a könyvnek a mai pergő románcok mellett milyen a fogadtatása. Engem végig le tudott kötni. Szerettem a visszafogottságát, az el-elkapott pillantásokat, sóhajokat. Lepedőgyűrés sincs benne, mindössze 2 rövidke csók, mégis feszültebb légkört tudott varázsolni mint sok bugyileszaggatós iromány.
Nagyon ajánlom a mai romantika kedvelőinek is, hogy iktassanak be néha-néha egy ilyen gyöngyszemet is. És nem baj ha nem happy end a vége, hiszen az élet sem az a legtöbbször.
Az írónő korában ezek a könyvek legalább olyan népszerűek és izgalmasak voltam, mint ma a paranormális romantika a rajongóik körében… Egy romantikatörténelmi utazást is tesz az olvasó… mit szerettek olvasni annakidején a hölgyek (persze ezt a könyvet bőven az Urak is lapozgatták).
A történet leginkább Thomas Hardy könyveire emlékeztet. No, őt is nagyon ajánlom…
A könyv egyébként meg is van filmesítve. Liam Neeson és Patricia Arquette főszereplésével.

Morn>!
Edith Wharton: Ethan Frome, avagy egy szerelem csapdája

A gyűjteményes kötet (A szomorú kávéház balladája) olvasása óta ez az egyik kisregény, ami igen élénken megmaradt bennem. Csak egy fontos momentum volt más spoiler, de a többi lényegében stimmelt. Még így is jólesett a lelkemnek olvasni, és a lázcsillapítás utáni kicsi tompaság valahogy segített még jobban belesüppedni ebbe az elzárt, télies tanyavilágba, ahol mindenki ismer mindenkit és mégsem teheti azt, amit szeretne.
Tragikus szerelmi történet ez. A tehetetlenség szinte fizikai fájdalmat okoz, hiszen hiába a jó ötletek, ha egyszer nem lehet megvalósítani őket. És mily borzalmas az is, mikor hozzá vagy láncolva valakihez, aki az elején jónak, szépnek, nyugalomnak tűnt, aztán kiderül, hogy maga a förtelem. Ilyenkor még inkább örülök annak, hogy a modern korban nem kell úgy kapkodnunk a házassággal.
A végkifejletre az első olvasáskor biztosan nem számítottam. Jól felépített, röpke történet, ami váratlan fordulatot hoz. Ha úgy vesszük, félig-meddig megadatik az, amire a szereplők vágytak, csak nem épp ilyen formában. És ez a forma meglehetősen nyomorúságos.

Enola87 P>!
Edith Wharton: Ethan Frome, avagy egy szerelem csapdája

Tetszett. Kicsit tartottam a könyvtől, azt hittem egy egyszerű szerelmi történetet fogok olvasni, de kellemeset csalódtam.

Véda P>!
Edith Wharton: Ethan Frome, avagy egy szerelem csapdája

Amikor valami annyira frusztrál és dühít, hogy az ember kínjában már a falat kaparná körömmel, vagy visítana teli torokból…Igazán jól megírt regény. Ha még szép is lett volna, maximálisan elégedett lennék.


Népszerű idézetek

Szédültnapraforgó P>!

Ismert egy férfit a hegyen túlról, egy korabeli fiatalembert, aki épp ilyen nyomorúságos élettől menekült meg az által, hogy elment nyugatra azzal a lánnyal, akit szeretett. Felesége elvált tőle, a férfi pedig feleségül vette a lányt, és boldogan éltek.

121. oldal

Greta_Green>!

Amikor egy ember már több mint húsz éve kimustrált hajóroncsként vegetál, és csak nézi tehetetlenül azokat a dolgokat, amiket tenni szeretne, akkor elkezdi belülről emészteni magát, és elveszíti határozott jellemét.

14. oldal

Szédültnapraforgó P>!

Valóban egy megkeseredett, siránkozó nővel kell leélnie hátralevő éveit? Valaha teli volt lehetőségekkel, olyan lehetőségekkel, amelyek egymás után áldozatul estek Zeena szűklátókörűségének és nemtörődömségének. És mi jó származott mindebből? Az asszony százszor elkeseredettebb és elégedetlenebb lett, mint amikor elvette, egyetlen öröme az volt, hogy fájdalmat okozhat Ethannek. Az önvédelem minden egészséges ösztöne feléledt a férfiban, tiltakozott az ellen, hogy így eltékozolja magát…

120. oldal

Kisanna>!

Mattie úgy ejtette ki az utolsó szót, mintha a hangjával megcirógatná. Olyan volt, mint egy susogó bokor, amely mögött elvarázsolt tisztás tárul fel. Ethanbe belehasított a fájdalom, és székestől elfordulva így szólt:
– Gondolom, immár ön következik.

87. oldal

MissVictoria>!

Nem tudom, miért érzek így irántad. Szinte már azt érzem, inkább a halálodat lássam, mint az esküvődet!

146. oldal

ppeva P>!

– Komplikációk léptek fel – mondta.
Ethan nagyon jól ismerte a szó kivételes értelmét. A környéken majdnem mindenkinek volt valami „kórja”, amelyről minden részlet közismert volt, ám csak a kiválasztottaknak voltak „komplikációik”. Utóbbi megkülönböztető jegynek számított, de egyúttal a halál hírnökének is. Az emberek a „kórral” évekig küszködtek, de a „komplikáció” szinte mindig elvitte őket.

101. oldal

ppeva P>!

Ethan belépett a konyhába, és meglátta a feleségét a tűzhelynél. Fejét a sáljába bugyolálva olvasta a Vesebajok és kezelésük című könyvet, amely nem csekély postaköltséggel érkezett néhány napja.

133. oldal

Greta_Green>!

E történet egyes részleteit több embertől hallottam, és – ahogyan ez ilyenkor általában lenni szokott – mindegyikük másként mesélte el.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Louisa May Alcott: Kisasszonyok
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Jessica Park: Flat-Out Love – Szeretni bolondulásig
Dennis Lehane: A Mystic River rejtélye
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
E. Lockhart: A hazudósok
Michael Palmer: Bűnszövetség
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!
Tess Gerritsen: A sebész
Robin Cook: Kóma