Asperger ​gyermekei 14 csillagozás

Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban
Edith Sheffer: Asperger gyermekei

Hans ​Aspergert, az autizmus és a róla elnevezett Asperger-szindróma kutatásának úttörőjét évtizedeken keresztül mint a fogyatékos gyermekek elszánt védelmezőjét ünnepelték világszerte. Edith Sheffer, a díjnyertes történész-író megrázó új kötetében azonban más oldaláról ismerhetjük meg a világhírű orvost, aki nem elszenvedője volt Hitler Harmadik Birodalmának és fajgyűlölő politikájának, hanem mélyen egyetértett a nemzetiszocialista ideológiával, és aktív bűnrészességet vállalt vele azáltal, hogy rá bízott gyermekek százait ítélte az életre méltatlannak.
A rezsim Európa-szerte milliókat küldött a halálba származásuk, vallásuk, politikai hovatartozásuk, sőt viselkedésük és fizikai vagy mentális állapotuk alapján. A rendszert kiszolgáló pszichiáterek elsődleges célpontjai a gyermekek lettek, főként azok, akikről azt feltételezték, hogy hiányzik belőlük a szociális készség – kijelentették, hogy a Birodalomban nincs hely a számukra. Asperger és kollégái egyes „autisztikus”… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2019
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041022 · Fordította: Frank Orsolya

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 11

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

luthienlovemagic IP>!
Edith Sheffer: Asperger gyermekei

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

Régóta foglalkoztat az autizmus és az Asperger-szindróma témája, így mikor megláttam, hogy az Európa Kiadó ilyen témában jelentet meg könyvet, rögtön érdekelni kezdett. Már rögtön a védőborító és a rajta szereplő alcím sejtette, hogy nem lesz könnyű olvasmány, ami részben így is lett, mert a tartalom kemény, nem egyszer gyomorforgató tényeket vág az olvasó arcába, viszont ismeretközlő irodalomhoz képest meglepően olvasmányos, és gördülékenyen lehetett vele haladni.

A kötet Hans Asperger életének azon szakaszára koncentrál, amikor gyerekekkel való munkája és kutatásai során megalkotta az autisztikus pszichopátia – a későbbi Asperger-szindróma – fogalmát, és leírta a diagnózisát. Aspergert, az autizmus és a róla elnevezett Asperger-szindróma kutatásának úttörőjét évtizedeken keresztül a fogyatékos gyermekek elszánt védelmezőjeként ünnepelték világszerte. Edith Sheffer, a díjnyertes történész-író azonban más oldaláról mutatja be a világhírű orvost.

Asperger kutatásai mellett fontos szerepet kap a körülötte zajló, történelmünket meghatározó események bemutatása, a nemzetiszocialista párt hatalomra kerülésétől a megerősödésén át egészen annak bukásáig. Ez nagyon fontos szerepet játszik Asperger magán- és orvosi életében is, ezért az autizmus fogalmának kialakulása is nagymértékben befolyásolta.

Olvasás közben érezhető volt, hogy a nácizmus és az autizmus fogalmának összefonódásának vizsgálata rendkívül alapos kutatómunka eredménye. Sheffer nagyon sok forrást felhasznál, amik között könnyen elveszhetett volna a lényeg, de szerencsére korántsem így történt. A szerző biztos kézzel használja az összegyűjtött anyagot, és jól köti össze az egyes interjúrészleteket, dolgozatidézeteket és a történelmi tényeket. Ez olyannyira jól sikerült, hogy nagyon olvasmányos, néhol már-már „regényszerű” lett a végeredmény, úgy el lehetett merülni benne.

Amellett, hogy Sheffer olvasmányosan és részletekbe menően tárja a tényeket az olvasója elé, azért is jó volt elmerülni a könyvben, mert nem foglal állást sem a nácizmus ellen, sem a nácizmus mellett, hanem mindkét oldalt megvizsgálja, sőt hármat, ha a ma élő orvosok véleményét is belevesszük Asperger kutatásainak létjogosultságáról. De ha ezt nem is számítjuk bele, akkor is ott vannak az áldozatok fennmaradt anyagai, a túlélők nyilatkozatai, és a náci rezsim tagjainak a saját munkájukról elmondott gondolatai. A szerző rajtuk keresztül adja át a tényeket, nem ítélkezik, nem elmondja, hogy „így történt és pont”, hanem megmutatja a részvevők által, hogy az olvasó önállóan juthasson egyéni végkövetkeztetésre. Ami lehet bármi, de mindenkinek a sajátja, ami a legnagyobb erénye a könyvnek.

A teljes kritika az alábbi linken olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2020/02/24/konyvkritika_…

Kyupirappa>!
Edith Sheffer: Asperger gyermekei

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

Mindig is tudtam, hogy az autizmus, mint fogalom csak néhány évtizede létezik, de azt nem gondoltam volna, hogy ennek az alappillérjeit a második világháborúban fektették le.
Aspergernek azelőtt nem néztem utána, meglepett, hogy ez az ember, akinek sokat köszönhetünk az autizmus fogalmának megteremtésében, mennyire hideg szívvel küldte a halált biztosító kórházakba a súlyos, mentálisan nem fejleszthető gyerekeket annak ellenére, hogy az „erősebbeket” próbálta menteni.
Nem egy olyan autista felnőttet láttam már életemben, aki még beszélni sem volt képes, de nem lennék képes a halálba küldeni egy hozzájuk hasonló gyereket, még ha a sajátom lenne, akkor sem, mert úgy gondolom, minden egyes embernek joga van az élethez, nem szabad ettől megfosztani őket, csak mert hátránnyal születtek.
Szomorú, hogy ilyen sok emberáldozatot követelt az a fogalom, amit mi ma Asperger-szindrómának vagy autizmusnak nevezünk.

>!
Európa, Budapest, 2019
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041022 · Fordította: Frank Orsolya
Fanni_214>!
Edith Sheffer: Asperger gyermekei

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

Tudjátok, vannak azok a filmekből kivett kis spin-offok. Na én az olvasása közben ezt éreztem. Egy kis Asperger spin-off. Lehet nem tudtam eleget eddig róla, de amit most megtudtam, azzal most nálam megkapta a kétszínű címkét. Gut gemacht Herr Asperger!
Viszont ez nem csorbította a könyv szellemi értékét. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki az autizmussal szeretne foglalkozni bármilyen formában.

SzVera>!
Edith Sheffer: Asperger gyermekei

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

Sok könyv foglalkozik a Harmadik Birodalom által kategorizált/minősített emberekkel, de a beilleszkedési zavarokkal küzdő, vagy fogyatékkal élő gyermekekkel kevés, akiket a nemzetgazdaság (Volks) számára értéktelennek, tehernek tekintettek.
Ebben a kötetben megismerhetjük a történelem e szégyenletes fejezetét Ausztrián és Németországon keresztül. Azt a rejtve elinduló borzalmas gyilkoló gépezetet, melyben az egészségügyön keresztül hajtottak végre emberkísérleteket és pszichológiai tömeggyilkosságokat.
És hogy kerül ide Hans Asperger, aki számomra (laikusként) az Asperger szindróma kutatója volt? A könyvből megismerhetjük, hogy eszmeisége mennyire közel állt a náci ideológiához, sőt betekintést kaphatunk munkásságába, melyből kiderül, hogy aktív részese volt e „gyilkoló apparátusnak”.

Edith Sheffer könyve nehéz, megrázó olvasmány, melyben feltárulnak a Spiegelgrund kapui, és visszatekintve a múltba megjelenik megannyi kis élet torokszorító szenvedése jegyzeteken, kartonokon, leveleken, beszámolókon keresztül. Tárgyilagos könyv, mely az ítélkezést ráhagyja az olvasóra.

„Az autizmus nem igazi dolog; mindenkinek vannak sérülései. Ezek között vannak észrevehetőbbek, és vannak kevésbé láthatóak. Az autizmus nem fogyaték vagy diagnózis, egyszerűen egy sztereotípia bizonyos emberek leírására. Az autistákat ugyanúgy kellene kezelni, mint bárki mást, mert ha nem, akkor még kevésbé lesznek szociálisak. Minden gyerek szüleinek – akár autisták, akár nem – bele kell élni magukat a gyerekük nézőpontjába, és az ő nézőpontjuk alapján segíteni a gyerekeknek.”

2 hozzászólás
Zama>!
Edith Sheffer: Asperger gyermekei

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

Hát, mint mondjak, többszörösen is nehéz olvasmány volt. Maga a téma miatt sokszor félretettem, illetve olyan elképesztő mennyiségű információ van benne, amit nagyon nehéz kellően feldolgozni, megjegyezni. Néha azt éreztem pont a címszereplőről van kevésbé szó, mert elvitte a szerzőt a különböző orvosi kísérletek és csoportok összehasonlítása. Szívesen olvastam volna az autizmusról is többet. Tökéletes könyv lehetett volna. Kevesebb adattal, kevesebb szenzáció érzetű tálalással, több Aspergerrel és több autizmussal.

Mindezek ellenére megéri elolvasni. Csak ne legyenek extra elvárásaink. Én inkább mondom orvosi szakirodalomnak, mint történelmi könyvnek.
http://bit.ly/asperger_gyermekei

Salsita>!
Edith Sheffer: Asperger gyermekei

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

Korrekt és alapos.

szikora>!
Edith Sheffer: Asperger gyermekei

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

Egy korrajznak vannak tanulságai, és ami rosszabb, akár aktualitása is lehet. Persze más világ, de félő, hogy a mai emberek sem jobbak, ha meg ez igaz, akkor akár igen rossz dolgok is megtörténhetnek – ahogy történnek is. Csak hát a közhelyek és a levont egyszerű tanulságok nem hoznak megértést, elgondolkodást, javulást – a történetek, a személyes átélések, a társadalmi dinamikák meglátása mégiscsak adhat némi tartást, kritikus figyelmet és akár szolidaritást is, ami rossz időkben jól jöhet.
Asperger és kora vázlata szembesít minket magunkkal és korunkkal is, és kifejezetten jó a realista-humanista hozzáállás. Nem kárhoztat de nem is menteget, és a szörnyűség az szörnyűség. A mi korunk nem ilyen, de egyes részeiben nem áll távol – pedig jó lenne ettől távolodni és nem közeledni hozzá, mint amire mintha lennének ilyen-olyan törekvések…


Népszerű idézetek

SzVera>!

Az autizmus nem igazi dolog; mindenkinek vannak sérülései. Ezek között vannak észrevehetőbbek, és vannak kevésbé láthatóak. Az autizmus nem fogyaték vagy diagnózis, egyszerűen egy sztereotípia bizonyos emberek leírására. Az autistákat ugyanúgy kellene kezelni, mint bárki mást, mert ha nem, akkor még kevésbé lesznek szociálisak. Minden gyerek szüleinek – akár autisták, akár nem – bele kell élni magukat a gyerekük nézőpontjába, és az ő nézőpontjuk alapján segíteni a gyerekeknek.

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

SzVera>!

A híres neurológus, pszichiáter és holokauszt-túlélő Viktor Frankl ennél keményebben jellemezte Jekeliust: „Egész életemben nem találkoztam más emberrel, akiről ki merném jelenteni: mefisztói jelenség, igazi sátáni alak.”
Jekelius olyannyira aktív része volt a náci rendszernek, hogy eljegyezte Hitler húgát, Paulát. A fiatal nő levelet írt Jekeliusnak, amelyben másod-unokatestvére, Aloisia Veit életéért könyörgött, aki a Steinhof intézet bent fekvő betege volt. Veitnál szkizofréniát diagnosztizáltak, így a T4 program keretén belül halál várt rá. Jekeliust a jelek szerint nem hatotta meg Paula Hitler levele, és Veit a hertheimi gázkamrában végezte be életét. Mégis – ahogyan ezt Jekelius a szovjet kihallgató tiszteknek 1948 júliusában elmondta –, Paula meghívta Jekeliust saját lakásába. „Baráti viszony alakult ki közöttünk – emlékezett Jekelius –, amely idővel bensőséges kapcsolattá fejlődött.” Paula a beszámolók szerint 1941 novemberében kérte Hitler engedélyét, hogy hozzámehessen Jekeliushoz, de Hitler ellenezte a házasságot. Jekelius biztonsági kockázattá vált, és olyan magas rangú tisztek, mint Heinrich Himmler és Reinhard Heydrich vitatták meg 1941. november 30-i telefonbeszélgetésükben Jekelius letartóztatásának lehetőségét. Jekelius azt állította, hogy 1941 decemberében a Gestapo foglyul ejtette berlini útja során, és a tisztségviselők kényszerítették, hogy írásos nyilatkozatot írjon alá, amelyben megerősíti, hogy megszünteti Paulával a kapcsolatot.
Máig sem igazán világos, miért ellenezte Hitler a házasságot – talán nem akarta, hogy szeretett húga egy professzionális tömeggyilkoshoz menjen feleségül. Bárhogy légyen is, a letartóztatás hatásos eszköz volt arra, hogy megszabaduljon egy kellemetlen sógorjelölttől.

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

Fanni_214>!

Ma arról is folyik a vita, nem volt-e Asperger aspergeres…

29. oldal

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

Fanni_214>!

…a tudományos sikerhez – állította – elengedhetetlen egy csipetnyi autizmus.

30.

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

Fanni_214>!

Ha egészséges, életerős nemzetet akarnak építeni, ahhoz egészséges, életerős népességre volna szükség.

34.

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

SzVera>!

Míg az orvostudomány és a pszichiátria a világ más tájain ebben az időben egy irányba tartott, a Reich diagnosztikai rezsimje a halál árnyékában működött, sőt: a halál a szóba jövő kezelési módok között szerepelt. Az egyre sokasodó diagnózisok radikalizálódása oda vezetett, hogy elpusztították azokat, akiket nem ítéltek alkalmasnak rá, hogy a Volk tagjai legyenek, és mint ilyet, „életre érdemtelen élet”-nek bélyegeztek. Ezt nevezték eutanáziának, bár a kifejezés használata itt pontatlan: a program során elpusztított emberek zöme fizikailag egészséges volt, nem halálos beteg, és fájdalmaktól sem szenvedtek. Egyszerűen gyengeelméjűnek tekintették őket.

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

SzVera>!

A Spiegelgrundon azonban az elpusztított gyerekek 70 százalékánál nem találtak számszerűsíthető élettani hiányosságot. Pusztán a személyzet adott szubjektív értékelést csökkent kognitív működésükről, más esetekben pedig semmiféle igazán kézzelfogható diagnózis nem született. Az itt elhunyt gyerekek és fiatalok zöméről – ötből háromról – mindössze olyan ködös kórismék születtek, mint az „imbecillitás” vagy „idiotizmus”. Tíz százalékuknál pedig semmiféle betegséget nem állapítottak meg.”

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

szikora>!

Karger megjegyezte: „nem mondtam el a nagymamámnak, hogy miket csináltak velünk, mert biztos bejött volna […] és aztán biztos őt is valami táborba csukják. Úgyhogy inkább nem mondtam el neki. Csak azt mondtam, hogy jól vagyunk, meg ilyesmiket. Tudat alatt már értettem az üzenetet.”

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

szikora>!

Nem haragszom senkire, mert hogyan is lehetne haragudni, amikor a gonoszságnak nincs neve, amikor a gonoszság egyszerűen a mindennapi élet része, ahogyan akkor volt. De a gonoszság ott volt, benne volt a mindennapi életben, és senki sem kérdőjelezte meg.

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban

Alice_in_wonderland>!

Miben különbözik egy légy egy pillangótól?

(első mondat)

Edith Sheffer: Asperger gyermekei Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban


Hasonló könyvek címkék alapján

Jodi Picoult: Házirend
John Elder Robison: Nézz a szemembe
Suzanne O'Sullivan: Rejtélyes betegségek
Jenny Lawson: Őrülten boldog
Bárczy János: Egy m. kir. százados bizalmas feljegyzései
Arthur Brand: Hitler lovai
Gasparovich László: A rettegés ötven napja
Salát Gergely – Szilágyi Zsolt (szerk.): Traumák és tanulságok
Páva István: Trianon – Belvedere – hadbalépés
Elaine Morgan: A nő származása