Az ​elvarázsolt kastély 30 csillagozás

Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély

    Edith Nesbit, számtalan ifjúsági regény írója, Az elvarázsolt kastély című regényében négy gyerek kalandos vakációját meséli el.

    Egy angol kisváros ódon kastélya és rejtelmekkel teli kertje Geraldot, Jimmyt és Kathleent számtalan érdekes meglepetésben részesíti. Életük még izgalmasabb lesz, miután megismerkednek az ötletgazdag Mabellel…

    Ez az élményekkel teli történet nemcsak a tizenéves könyvfalók számára lehet élvezetes olvasmány, hanem mindenkinek, aki szeret a képzelet világában kalandozni.

Eredeti megjelenés éve: 1907

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Könyvfalók Könyvtára Mágus · Heted7világ

>!
Heted7világ, Budapest, 2001
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639488519 · Fordította: Törék Margit
>!
Mágus, Budapest, 1997
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638278218 · Fordította: Törék Margit · Illusztrálta: Szegedi Katalin
>!
Móra, Budapest, 1977
234 oldal · ISBN: 963110853x · Fordította: Törék Margit · Illusztrálta: Würtz Ádám

Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

latinta P>!
Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély

    A fülszöveg szerint nemcsak a tizenéves könyvfalók számára lehet élvezetes olvasmány

    Szerintem leginkább először is egy lektor számára lenne kötelező.

    Nem gondolnám, hogy ezt a 160 oldalas kis alakú, „megdelfinezett” könyvet így, elég sok helyen következetlenségeket meg egy csomó elírást tartalmazó módon kellene a fiatalok kezébe adni. Így ugyanis meglehetősen sokat veszít az élvezeti értékéből ez a különben izgalmasnak ígérkező vakációs családi történet.

kregina>!
Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély

Az elvarázsolt kastély, a kert, a megelevenedő szobrok: mind-mind elbűvöltek. Szívesen barangoltam volna én is a gyerekekkel együtt. Az írónő leírásai csodaszépek.

kókuszzserbó>!
Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély

Fantáziadús történet, igényes nyelvezet, kalandok, megfejtésre váró rejtélyek, cseppnyi varázslat és humor: a meseregény legjellemzőbb vonásai. Engem nem zavart a mindentudó elbeszélő, aki minduntalan belekotnyeleskedett a történetbe, és ki-kiszólt az olvasóihoz (ez a korszakra jellemző stílusjegy), mert mindezt öniróniával fűszerezte. Sajnálom, hogy gyermekként nem bukkantam rá, akkor biztosan még nagyobb élményt jelentett volna az elvarázsolt kastély titokzatos éjszakai életének felderítése.

Lahara IP>!
Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély

Az elvarázsolt kastély kissé félrevezető cím, az elvarázsolt gyűrű sokkal jobban illene rá, hát még inkább az elvarázsolt gyerekek. Különben jó kis történet ez, ahol egyazon világban jól megfér a varázslat és valóság, persze sok bonyodalmat okozva, s persze úgy, hogy a felnőttek nem látnak tovább az orruk hegyénél.

mistea>!
Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély

Körülbelül 8 éves gyerekként az első számú kedvencem volt Az elvarázsolt kastély. Hihetetlenül izgalmasnak és szórakoztatónak találtam a történetet, Edith Nesbit fantáziadús és egyedi ötletei egészen elvarázsoltak. Így utólag visszanézve az angol kultúráról sem keveset közvetít, persze indirekt módon, de ez hozzá tartozik a történet csodás atmoszférájához. (Ahogyan a Csudálatos Mary-ben vagy az Aliz Csodaországban.)

Honey_Fly P>!
Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély

Az angol táj és kastély természetesen tuti nyerő. A történet erről a varázslatos kastélyról, a kívánsággyűrűről és a holdfénynél életre kelő szobrokról nagyon tetszett, a fogalmazás kevésbé. Erőltetetten próbált kamasznyelven szólni, de tele van ilyesmikkel, hogy „Ugye gyerekek ti sosem tennétek ilyen butaságot?”. De. Sőt, tettünk is. Igaz, mi nem voltunk magániskolában francia nevelőnővel nevelkedő úri gyerekek, csak úgy csúsztunk-másztunk a csóri magyar homokozóban. Skandallum! Milyen jó is volt… :)

Tiger205>!
Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély

Igazi meglepetés, váratlan kincs volt.
Minden 7-10 éves gyerek szüleinek ajánlom, Te is élvezni fogod, mikor olvasod neki!

Morgiana>!
Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély

Végigolvastam, inkább nehezen, mint könnyen – lehet, hogy felsős általános iskolás koromban jobban élveztem volna:)

Elizabeth_Windsor>!
Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély

Az egyik legjobb ifjúsági regény, ami teljesen véletlenül, egy ingyenes polcról került a kezembe. Edith Nesbitet még Sean Smith J. K. Rowlingról írt könyvében is megemlíti Rowling, olyan íróként, aki nagy hatással volt rá, s amikor az És megteremtette Harry Pottert című életrajzban ezt olvastam, akkor nagyon megörültem neki, hogy milyen kedves, rejtélyes módon kapcsolódnak össze az én kis könyveim, illetve, hogy milyen érdekes is a vonzás és vonzódás törvénye, hogy egyik könyv valahol igazolja a másikat is. Pont ezért igaz, hogy ahol nincsenek könyvek, annak a háznak nincsen lelke. Így szerény, csekély kis könyvtáram helyszíneket vált velem, cserélődik és megújul eme titokzatos törvényszerűség által.
Edith Nesbit elvarázsolt kastélya hasonló titokzatosságot sugall, de csak azok számára, akik benne vannak ebben a misztikus világban. Minden felnőttnek ajánlom ezt a szuper ifjúsági regényt, de psssszt….mugliknak ne szóljatok róla :):):)

Morn>!
Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély

Fiatalabb koromban feltehetőleg jobban tetszett volna a stílusa ellenére is. Sajnos így vontatott volt, az új kalandok sem tudtak igazán érdekelni, pedig én még ennyi idős fejjel is szívesen elvarázsolódom. A megfogalmazást erőltetettnek éreztem, nem így kellett volna tálalni ezt a mesét. Ha az írónő nem próbál folyamatosan az olvasó gyerekekhez szólni, csak szimplán bemutatja a kalandokat, akár valamelyik gyerek szemszögéből vagy külső szemlélőéből, akkor sokkal jobban élveztem volna. Maga a történet néhol kicsit zavaros (a gyűrű szabályaival szerintem az írónő sem volt teljesen tisztában, vagy menet közben változtatott rajta), de azért aranyos könyv kerekedhetett volna ki belőle.
Sajnáltam, mert maga az angol mesei hangulat működhetett volna.


Népszerű idézetek

tamii>!

Nem tudom, tudjátok-e, hogy a valóság és a varázslat között egy pókhálóvékonyságú áttetsző függöny van kifeszítve, amely azonban szilárd, akár az acél, és amely örök választófalat képez a két világ között.

136. oldal

timcsigirl>!

– Holdvilágos éjszakán minden szobor életre kelhet, ha akar. A csúnya városokban elhelyezett szobrok azonban nem élnek ezzel a lehetőséggel. Minek? Nincs ott semmi látnivaló. Csak unatkoznának.

189. oldal

tamii>!

Pompás nap volt! Hiszen tudjátok, vannak ilyen napok, amikor minden simán megy, amikor mindent a helyén találtok, nem kell keresgéléssel vacakolni, mindenki megértően viselkedik, és bármibe fogtok, minden remekül sikerül.

92. oldal

timcsigirl>!

[…] csillogó napsütésben sokkal bátrabb az ember, mint sötét éjszaka, nem igaz?

141. oldal

timcsigirl>!

És talán éppen a beavatottság a legizgalmasabb érzés ezekben a varázshistóriákban, hogy valami olyasmit tudunk, amit mások nem tudnak, sőt akkor sem hinnének, ha velük történne meg.

200. oldal

cassiesdream>!

Milyen igaz, hogy a baj nem jár egyedül! nem volt elég Gerald kényszerű szellemállapota, ráadásul még Mabel miatt is főhetett a fejük! Most már nem lehet őt csak úgy becsempészni a házba! És hogy a csudába adnak majd számot Gerald hirtelen eltűnéséről?

53. oldal

latinta P>!

    – Nem szabad kijönniük! Nem szabad, érted?! – lihegte Gerald.
    – Megnézhetitek magatokat, ha kiszabadulunk!
    – Mi történi ott? – szólalt meg hirtelen egy ismeretlen hang. A szavakból nem hiányzott egyetlen magán vagy mássalhangzó sem.

91. oldal, Hetedik fejezet (Mágus, 1997)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

P. L. Travers: A csudálatos Mary
J. R. R. Tolkien: A babó
Alan Alexander Milne: Micimackó
Paul Bright – Brian Sibley – Jeanne Willis – Kate Saunders: Micimackó a legjobb mackó
Roald Dahl: Boszorkányok
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Roald Dahl: Szofi és a HABÓ
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi
Alan Alexander Milne: Holnemvolt