Szép ​kastélyban szép halottak (Gustav von Karoly 2.) 46 csillagozás

Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Bécs, 1898. A császárváros még fel sem ocsúdott Erzsébet császárné, a legendás Sissi meggyilkolásának sokkjából, amikor kegyetlen gyilkosságsorozat veszi kezdetét Schönbrunnban, a császári család nyári rezidenciáján. Az áldozatok gyönyörű fiatal nemes hölgyek, akiknek közös vonása, hogy meglehetősen szabados életet éltek, megjelenésükben pedig mindannyian feltűnően hasonlítottak az elhunyt császárnéra.
Gustav von Karoly, a fess fiatal magánnyomozó – egy magyar gróf és egy bécsi operett-primadonna szerelemgyermeke – az udvar által béklyóba kötött rendőrség helyett ered a máris „Bécsi Hasfelmetszőnek” elkeresztelt gyilkos nyomába.

Eredeti cím: Die Tote von Schönbrunn

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Monarchia krimik

>!
Magistra, Budapest, 2017
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631292213 · Fordította: Balla Judit

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Alexander Batheny gróf · Dorothea Palme · Gustav von Karoly · Károly Konstantin főherceg · Marie Luise Batheny


Kedvencelte 2

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 77


Kiemelt értékelések

>!
Nymeria96 
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Őszintén szólva ennél egy kicsit jobbra számítottam.
Az Ambrózy báró esetei óta valószínűleg az elvárásaim is nagyobbak lettek az ehhez hasonló történetekkel szemben, így ettől a könyvtől is többet vártam volna.
A krimi szálat nem mondanám valami erősnek, a nyomozás csekély részét teszi ki a történetnek, a gyilkos kiléte pedig elég hamar nyilvánvalóvá válik.
A szereplők sem voltak valami kiemelkedőek, a főszereplőt, Gustavot sajnos a történet nagy részében nyámnyilának tartottam, továbbá a nyomozás előmozdításában sem tevékenykedett sokat, leginkább az ölébe hullottak az információk.
A könyv hangulata tetszett, de néha az írónő kicsit túlzásba vitte a helyszínek, épületek stb. ismertetését.
Egyszeri olvasásnak elment, de a folytatásokra nem lettem kíváncsi.

>!
Magistra, Budapest, 2017
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631292213 · Fordította: Balla Judit
>!
Madama_Butterfly
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Agatha Christie logikája és stílusa valamint Böszörményi Gyula alapossága és humora összegyúrva némi romantikával, néhány gyilkossággal és voilà: máris kaptunk egy XIX. századi Bécsben zajló gyilkosságsorozatot.
Könnyen olvasható, szórakoztató történet – Poirot és Maigret mellé igazán befér a polcra! :)

2 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989 P
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Nagyon kellemes krimiélményben volt részem!

Agatha Christie stílusát idéző, finom stílusú, szép leírásokkal és egy csipet humorral fűszerezett, gyorsan olvasható regényt olvashattam.
A XIX. század végi Bécs a színhely, ami igazán impozáns formában került bemutatásra. Történelmi információkat is csepegtetett nekünk az írónő, de ezek egyáltalán nem voltak szárazak, inkább érdekesek. A cselekmény, a gyilkosságsorozat maga gyorsan lezajlott és megoldódott, igazából 240 oldalban nem is lett volna mit elhúzni, mégsem éreztem kapkodónak.
Gustav, a főszereplőnk igazán szimpatikus jellem, bár kissé több magabiztosság jól jönne neki a következő kötetekben.
Dorothea, Rudi, Vera és a többi szereplő életének alakulására is kíváncsi vagyok! :)

A borító pedig nagyon megkapó!
Várom az őszre beígért második részt! :)

>!
smetalin
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Oh, hát, izé……kicsit értetlenül ültem a könyvvel a kezemben, mégis mi volt ez? Ez egy szörnyű rossz karikatúrája ennek a könyvnek. A karakterek elnagyoltak, a „nyomozás”-ugyan kérem, milyen nyomozás? itt szó se volt nyomozásról itt csak úgy megtörténtek a dolgok. Jajj, és a kedvencem, a gyilkosságokról szóló rész hát az kérem a gyengébbek kedvéért, vagy tudom is én miért, de az így volt jelölve.
Gustav lett volna a „magánnyomozó”, de annyit nyomozott hogy mindig megnézte a tetthelyet, vagy még azt sem. Elméleteket gyártott….ja mégsem, csak téblábolt, beszélgetett Rudival( aki elvileg tényleg rendőr volt) és a kedves családdal, szerelemtől ittasan gondolt egy kedves hölgy ismerősére, és bárgyúságokat beszélt. A könyvben teljes mértékben ki lett vesézve Sissi halála, szépsége, élete és a gyönyörű palotái, házai ahol lakott és udvarhölgyei, akik feltűnően hasonlítani szerettek volna rá. (na igen, ők lennének a "szép halottak") Nah, hát így állok én ezzel a könyvvel, volt szerencsém, alá szolgálja!

6 hozzászólás
>!
BeliczaiMKata
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Számomra a legszerethetőbb karakter Dorothea lett, Gustav is kedvelhető, főleg a vége felé lett az, bár néhåny tulajdonsága kiakasztott.
A gyilkosságok hátterében álló indíték valósnak tűnik, hiszen spoiler
Van több gyanusított, de végül kiderül, ki a tettes. Ami számomra felháborító, az az, hogy nincs igazságszolgáltatás, eltussolják az ügyet spoiler, de sajnos így hiteles…
Van még egy rész, ami valamelyest kapcsolódik a történethez, el fogom olvasni.
Kicsit több leírásnak örültem volna, így érződik, hogy manapság írták.
A borító pedig csodaszép.

5 hozzászólás
>!
Katara_Phoenix P
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Először a könyv címe fogott meg: Szép kastélyban, szép halottak. Kicsit morbid,de lenyűgöző, és mint kiderült, még illik is a történethez, amiről azt kell mondanom, hogy igazságtalanul alacsony százalékon áll. Persze, nem tökéletes (mi az?), de mégis: volt egy olyan varázsa, amilyen másnak nincs. Bécs, sőt: továbbmegyek, Bécs, amikor havazik az egyik legszebb dolog a világon.♥
A nyomozás nagyon kis egyszerűcske volt, egyrészt Gustav von Karoly nem lenne méltó a hírnevére, ha erre nem-, vagy csak öt áldozattal később jött volna rá. Másrészt, azért elég bénácska volt a sorozatgyilkosunk. Kb a könyv első negyedénél gyanússá vált,a felénél pedig biztos voltam benne, hogy őt kell elkapnunk.
Lassan szoktatom hozzá magam a krimihez, mert egyszerűen nem nekem találták ki ezt a műfajt, és ez a történet bizony adott egy löketet, hogy érdemes még próbálkoznom vele, hisz' nem is olyan unalmas. ;)

>!
Gyöngyi0309
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Nagyon-nagyon sajnálom, de ez halálosan unalmas volt.
Sablonos, kidolgozatlan karakterek, nulla nyomozás, helyette csak pletyizés orrvérzésig…Nem ismertem meg jobban sem a kort, sem a helyszínt, pedig, mind Bécsből, mind Schönbrunnból, mind a belterjes Habsburgokból nagyon-nagyon sokat ki lehetett volna hozni. Ez olyan történet volt, amire kb. két nap múlva emlékezni sem fogok, annyira színtelen volt minden. Unalmas volt a krimi szál, kb. már akkor lehetett tudni a gyilkos kilétét, mikor színre lépett benne.
Nem tudom lehet-e ilyet mondani, de ez nagyon alulírt volt.
Senki nem volt sem szimpatikus, sem szerethető számomra, a legérdekesebb részek azok voltak, hogy mikor mit ebédeltek/vacsoráztak.
Ez a könyv kívülről gyönyörű, belülről üres.

11 hozzászólás
>!
Nyam
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Mikor rátaláltam itt Molyon erre a könyvre, először is a címe keltette fel az érdeklődésemet.
A borító nagyon szép, és az az aranyozot keret is, csak azt sajnáltam nagyon, hogy miközben olvastam, az szépen lassan jött le, akár hogy próbáltam rá vigyázni :(

Nem bírtam letenni :D lehet kicsit morbid, de tetszettek a gyilkolászós részek :D
Tetszettek az elvétett érdekességek egyes személyekről. Bár Sissiről már elég sok mindent tudtam, ugyanis múltéven róla írtam az egyik dolgozatomat magyarra :D

A krimi része egy kicsit gyenge volt a számomra.. A könyv feléig azt vártam Gustav mikor kezd már el nyomozni. Mikor túljutottom az utolsó gyilkosságon is, és még mindig semmi nyomozás, már akkor rájöttem, hogy ez sajnos nem lesz 5*, pedig addig még esélyes is volt :D
Az utolsú gyilkosság előtt leesett, hogy ki a gyolkos. Aztán, végiggondoltam az egészet, majd rájöttem, hogy egész végig az arcomba volt nyomva.. Mivel hogy nem is voltak gyanusítottak.. jó, oké volt kettő, de annyira átlátszó volt nekem, hogy nem ők.

Ami a legjobban elnyerte a tetszésem az az a homály, a gyilkosságoknál. Hogy egyre csak történnek a merényletek, ott vagyunk.. mégis kicsit homályos, ki is ő.

>!
Rodwen P
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

A végére úgy ahogy sikerült barátságot kötnöm a főszereplőkkel. Nem volt ez rossz, de a különböző épületek stílusa és tervezőinek bemutatása helyett, inkább arról olvastam volna, hogy Gustav valamire maga is rájön, nem csak épp jókor van jó helyen a „nyomozást” illetően. Itt-ott kicsit szájbarágós volt, itt-ott pedig hiányérzetem támadt. Egy fél csillag jár a borítónak, mert az viszont szerintem nagyon szép.

>!
katen P
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Rémes volt ez a könyv, sajnos.
Nyomozásnak, na annak ne csúfoljuk, az összes szereplő unszimpatikus, a stílus nagyon kiforratlan és szögletes.
Pedig nem lett volna rossz, mert Bécs, a korszak lenyűgöző, érezhető a mély háttérismeret és a cselekmény is nagyon ígéretesnek tűnt.
Valahogy nekem mégsem állt össze, nagyon sajnálom.
(2dologra valaki válaszoljon nekem: miért kellett Sissit így lehúzni, és hol/hogyan/mikor volt ez a Gustav magánnyomozó, mit nyomozott ki mégis ez a szerencsétlen????)

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
KönyvMoly_1989 P

Én mondom neked, barátom, ti magyarok, ti vagytok az utolsó úriemberek ezen a világon.

74. oldal

>!
Katara_Phoenix P

Gustav riadtan visszahőkölt, amikor megpillantott egy fiút, aki egy öregúr előtt térdelt, és fejét a vendég combjai közé hajtotta. Őszintén megkönnyebbült, amikor rájött, hogy a fiú csak a lábát mosta az idős vendégnek.

Kapcsolódó szócikkek: Gustav von Karoly
>!
KönyvMoly_1989 P

Lehetséges, hogy a hisztéria fertőző? Őrá is átragadt volna Marie Louise idegbetegsége? Talán nem kéne ilyen gyakran találkozniuk, tűnődött.

164. oldal

>!
BeliczaiMKata

Véleményem szerint a cselédek kikérdezésével kellene kezdenie. Ezek a jó lelkek gyakran sokkal többet tudnak az udvari életről, mint aminek a legfelsőbb felségek örülnének.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexander Batheny gróf · Gustav von Karoly
>!
Madama_Butterfly

Megölték a császárnét! – hirdette csupa nagy betűvel a Neue Freie Presse címlapja.

(első mondat)

>!
Katara_Phoenix P

– Elég jól ismerem a fickót, egyébként ő is magyar származású. Én mondom neked, barátom, ti magyarok, ti vagytok az utolsó úriemberek ezen a világon.

Kapcsolódó szócikkek: Károly Konstantin főherceg
>!
BeliczaiMKata

– Nem szeretnék indiszkrét lenni, uram.
– A diszkréció egy gyilkossági ügyben olyan luxus, amit nem engedhetünk meg magunknak – jelentette ki Gustav határozottan.

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gustav von Karoly
>!
KönyvMoly_1989 P

A hölgyek azonban egyáltalán nem tartották tréfásnak a megjegyzéseket, s Dorothea végül bosszúsan hátra suttogta Gustavnak, hogyha nem hallgat el azonnal, soha többé nem megy színházba vele.
A főherceg elvigyorodott mellettük.
– Szerintem ez inkább ajándék, mint büntetés lenne – suttogta oda Gustavnak.

182. oldal


A sorozat következő kötete

Gustav von Karoly sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Katalin: A borostyán hárfa
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Filip Florian: Kisujjak
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Steven Saylor: A végzet fegyvere
Robert van Gulik: A kínai haranggyilkosság esete
Robert Harris: Führer-nap
Eduardo Mendoza: Pomponius Flatus különös utazása
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért
Tomori Gábor: Szívcsakra