Szép ​kastélyban szép halottak (Gustav von Karoly 2.) 78 csillagozás

Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Bécs, 1898. A császárváros még fel sem ocsúdott Erzsébet császárné, a legendás Sissi meggyilkolásának sokkjából, amikor kegyetlen gyilkosságsorozat veszi kezdetét Schönbrunnban, a császári család nyári rezidenciáján. Az áldozatok gyönyörű fiatal nemes hölgyek, akiknek közös vonása, hogy meglehetősen szabados életet éltek, megjelenésükben pedig mindannyian feltűnően hasonlítottak az elhunyt császárnéra.
Gustav von Karoly, a fess fiatal magánnyomozó – egy magyar gróf és egy bécsi operett-primadonna szerelemgyermeke – az udvar által béklyóba kötött rendőrség helyett ered a máris „Bécsi Hasfelmetszőnek” elkeresztelt gyilkos nyomába.

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Monarchia krimik Magistra

>!
Magistra, Budapest, 2020
250 oldal · ISBN: 9786156147059 · Fordította: Balla Judit
>!
Magistra, Budapest, 2017
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631292213 · Fordította: Balla Judit

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Alexander Batheny gróf · Dorothea Palme · Gustav von Karoly · Károly Konstantin főherceg · Marie Luise Batheny


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 66


Kiemelt értékelések

Nymeria96>!
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Őszintén szólva ennél egy kicsit jobbra számítottam.
Az Ambrózy báró esetei óta valószínűleg az elvárásaim is nagyobbak lettek az ehhez hasonló történetekkel szemben, így ettől a könyvtől is többet vártam volna.
A krimi szálat nem mondanám valami erősnek, a nyomozás csekély részét teszi ki a történetnek, a gyilkos kiléte pedig elég hamar nyilvánvalóvá válik.
A szereplők sem voltak valami kiemelkedőek, a főszereplőt, Gustavot sajnos a történet nagy részében nyámnyilának tartottam, továbbá a nyomozás előmozdításában sem tevékenykedett sokat, leginkább az ölébe hullottak az információk.
A könyv hangulata tetszett, de néha az írónő kicsit túlzásba vitte a helyszínek, épületek stb. ismertetését.
Egyszeri olvasásnak elment, de a folytatásokra nem lettem kíváncsi.

>!
Magistra, Budapest, 2017
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631292213 · Fordította: Balla Judit
Madama_Butterfly>!
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Agatha Christie logikája és stílusa valamint Böszörményi Gyula alapossága és humora összegyúrva némi romantikával, néhány gyilkossággal és voilà: máris kaptunk egy XIX. századi Bécsben zajló gyilkosságsorozatot.
Könnyen olvasható, szórakoztató történet – Poirot és Maigret mellé igazán befér a polcra! :)

2 hozzászólás
Kiss_Julianna >!
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

A fejlődő Bécs a helyszíne a történetnek. Ismert épületekben kalauzolja az olvasót,ugy mint, Schönbrunn, Hofburg.
Gustav, magánnyomozóként, segíti Rudi munkáját. Kifejezetten szép, Sissire hasonlító fiatal hölgyeket gyilkolnak meg, brutális kegyetlenséggel. Mint napjainkban, úgy a 1898 -as években is nehéz volt kideríteni, egy bűnesetet, ha magasabb körökben kell keresni a gyilkost. Viszonylag hamar rájöttem, ki lehet a tettes. spoiler
Kellemes könnyed kikapcsolódás volt. Következhetnek a többi részek.

1 hozzászólás
KönyvMoly_1989>!
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Nagyon kellemes krimiélményben volt részem!

Agatha Christie stílusát idéző, finom stílusú, szép leírásokkal és egy csipet humorral fűszerezett, gyorsan olvasható regényt olvashattam.
A XIX. század végi Bécs a színhely, ami igazán impozáns formában került bemutatásra. Történelmi információkat is csepegtetett nekünk az írónő, de ezek egyáltalán nem voltak szárazak, inkább érdekesek. A cselekmény, a gyilkosságsorozat maga gyorsan lezajlott és megoldódott, igazából 240 oldalban nem is lett volna mit elhúzni, mégsem éreztem kapkodónak.
Gustav, a főszereplőnk igazán szimpatikus jellem, bár kissé több magabiztosság jól jönne neki a következő kötetekben.
Dorothea, Rudi, Vera és a többi szereplő életének alakulására is kíváncsi vagyok! :)

A borító pedig nagyon megkapó!
Várom az őszre beígért második részt! :)

smetalin>!
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Oh, hát, izé……kicsit értetlenül ültem a könyvvel a kezemben, mégis mi volt ez? Ez egy szörnyű rossz karikatúrája ennek a könyvnek. A karakterek elnagyoltak, a „nyomozás”-ugyan kérem, milyen nyomozás? itt szó se volt nyomozásról itt csak úgy megtörténtek a dolgok. Jajj, és a kedvencem, a gyilkosságokról szóló rész hát az kérem a gyengébbek kedvéért, vagy tudom is én miért, de az így volt jelölve.
Gustav lett volna a „magánnyomozó”, de annyit nyomozott hogy mindig megnézte a tetthelyet, vagy még azt sem. Elméleteket gyártott….ja mégsem, csak téblábolt, beszélgetett Rudival( aki elvileg tényleg rendőr volt) és a kedves családdal, szerelemtől ittasan gondolt egy kedves hölgy ismerősére, és bárgyúságokat beszélt. A könyvben teljes mértékben ki lett vesézve Sissi halála, szépsége, élete és a gyönyörű palotái, házai ahol lakott és udvarhölgyei, akik feltűnően hasonlítani szerettek volna rá. (na igen, ők lennének a "szép halottak") Nah, hát így állok én ezzel a könyvvel, volt szerencsém, alá szolgálja!

6 hozzászólás
BeliczaiMKata P>!
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Számomra a legszerethetőbb karakter Dorothea lett, Gustav is kedvelhető, főleg a vége felé lett az, bár néhåny tulajdonsága kiakasztott.
A gyilkosságok hátterében álló indíték valósnak tűnik, hiszen spoiler
Van több gyanusított, de végül kiderül, ki a tettes. Ami számomra felháborító, az az, hogy nincs igazságszolgáltatás, eltussolják az ügyet spoiler, de sajnos így hiteles…
Van még egy rész, ami valamelyest kapcsolódik a történethez, el fogom olvasni.
Kicsit több leírásnak örültem volna, így érződik, hogy manapság írták.
A borító pedig csodaszép.

5 hozzászólás
Dawnofmyth P>!
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Ez a könyv nagyon távol áll tőlem, egyszerűen nem tudtam belerázódni. Szeretem a krimiket, de ez kissé unalmas, meg úgy nem nagyon nyomoznak benne. Igaz, hogy voltak benne gyilkosságok, de úgy nem igazán történik benne semmi sem. A szereplők elég gyengére sikerültek, amolyan vannak benne, de csak helytöltők. Ami tetszett benne, az a helyszínek leírása.

gyuszi64>!
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

2020/186. könyvtár

Az a baj ezzel a könyvvel, hogy nem tudja definiálni magát.
Kriminek nem túl erős (még kosztümösnek sem), a nyomozási szál is gyengécske. A „történelmi regény” kategóriát valamennyire igazolja, elsősorban a bécsi császárváros nosztalgikus korhűségét tartva szem előtt. (Az a szerző módszere, hogy ha egy épületben, vasúton vagy parkban járunk, rögtön megtudunk mindent a tervezőről és az építésről, a berendezés korábbi gazdáiról, a helyszín egykori híres személyeiről, és az aktuális udvari pletykákról.) Ifjúsági regénynek is nevezhetnénk, elsősorban a szerző szerény stílusa és – sajnos – gyenge keze miatt.

Már a borító is félrevezető, olyan, mintha a regény szép kastélyban élő szép halottakról szólna, de nem. Ez egy könnyű cselekményköntösbe csomagolt, történelmi ismeretterjesztő munka Bécs századfordulós életéről, mindennapjairól, melyre persze rátelepszik a császári udvar. A könyv előnye a hangulat nagyon hatásos visszaadása, hátránya, hogy stilárisan leginkább egy középiskolai olvasókönyvre emlékeztetett. És előnye és hátránya is, hogy a szórakoztatási cél mellett mintha a fiatalabb olvasóközönséget célozná meg.

aram76>!
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

A borító gyönyörű. Kicsit félve kezdtem bele, annyira ellentmondásos értékeléseket olvastam, így nem is volt túl nagy elvárásom. Legtöbben a krimi szálat, a nyomozást hiányolták. Mivel eleve így fogtam hozzá, azt kell mondjam nem csalódtam akkorát, mert az tényleg nem nagyon volt benne. Ami tetszett, az a leírások, az épületek, a kor hangulata, a szereplők számomra eléggé hitelessége. Igen, el tudom képzelni, hogy egy elkényeztetett, gazdag, vagy úri családba születő ember bizony-bizony sznob, beképzelt, korlátok nélküli, lenéző, unatkozó, a társadalmi elvárásoknak megfelelően magasabb rendű, nem keveredik a pór néppel. Mai ésszel persze ez furcsa lehet, de akkor gondolom elfogadott és talán elvárt is volt. Persze voltak benne bosszantó emberek, béna viselkedések, de csak azért, mert a mai ésszel olvastam. Ott és akkor ez nem biztos, hogy nem volt elfogadott, vagy akár természetes. Mindenesetre kikapcsolódásnak nem volt rossz, tekintve, ha nem várjuk el egy Böszörményi Gyula vagy egy Baráth Katalin mű szintjét.

Gyöngyi0309 P>!
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak

Nagyon-nagyon sajnálom, de ez halálosan unalmas volt.
Sablonos, kidolgozatlan karakterek, nulla nyomozás, helyette csak pletyizés orrvérzésig…Nem ismertem meg jobban sem a kort, sem a helyszínt, pedig, mind Bécsből, mind Schönbrunnból, mind a belterjes Habsburgokból nagyon-nagyon sokat ki lehetett volna hozni. Ez olyan történet volt, amire kb. két nap múlva emlékezni sem fogok, annyira színtelen volt minden. Unalmas volt a krimi szál, kb. már akkor lehetett tudni a gyilkos kilétét, mikor színre lépett benne.
Nem tudom lehet-e ilyet mondani, de ez nagyon alulírt volt.
Senki nem volt sem szimpatikus, sem szerethető számomra, a legérdekesebb részek azok voltak, hogy mikor mit ebédeltek/vacsoráztak.
Ez a könyv kívülről gyönyörű, belülről üres.

11 hozzászólás

Népszerű idézetek

KönyvMoly_1989>!

Én mondom neked, barátom, ti magyarok, ti vagytok az utolsó úriemberek ezen a világon.

74. oldal

>!

Gustav riadtan visszahőkölt, amikor megpillantott egy fiút, aki egy öregúr előtt térdelt, és fejét a vendég combjai közé hajtotta. Őszintén megkönnyebbült, amikor rájött, hogy a fiú csak a lábát mosta az idős vendégnek.

Kapcsolódó szócikkek: Gustav von Karoly
KönyvMoly_1989>!

Lehetséges, hogy a hisztéria fertőző? Őrá is átragadt volna Marie Louise idegbetegsége? Talán nem kéne ilyen gyakran találkozniuk, tűnődött.

164. oldal

BeliczaiMKata P>!

Véleményem szerint a cselédek kikérdezésével kellene kezdenie. Ezek a jó lelkek gyakran sokkal többet tudnak az udvari életről, mint aminek a legfelsőbb felségek örülnének.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexander Batheny gróf · Gustav von Karoly
Madama_Butterfly>!

Megölték a császárnét! – hirdette csupa nagy betűvel a Neue Freie Presse címlapja.

(első mondat)

>!

– Elég jól ismerem a fickót, egyébként ő is magyar származású. Én mondom neked, barátom, ti magyarok, ti vagytok az utolsó úriemberek ezen a világon.

Kapcsolódó szócikkek: Károly Konstantin főherceg
BeliczaiMKata P>!

– Nem szeretnék indiszkrét lenni, uram.
– A diszkréció egy gyilkossági ügyben olyan luxus, amit nem engedhetünk meg magunknak – jelentette ki Gustav határozottan.

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gustav von Karoly
KönyvMoly_1989>!

A hölgyek azonban egyáltalán nem tartották tréfásnak a megjegyzéseket, s Dorothea végül bosszúsan hátra suttogta Gustavnak, hogyha nem hallgat el azonnal, soha többé nem megy színházba vele.
A főherceg elvigyorodott mellettük.
– Szerintem ez inkább ajándék, mint büntetés lenne – suttogta oda Gustavnak.

182. oldal


A sorozat következő kötete

Gustav von Karoly sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Laura Lebow: A Figaro-gyilkosságok
Eduardo Mendoza: Pomponius Flatus különös utazása
Steve Berry: Az elveszett parancs
Andrea Schacht: A kölni rejtély
Renée Holler: Nyomozás a Nílus partján
Kondor Vilmos: Budapest novemberben
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Chris Carter: Vadász
Agatha Christie: Ház a sziklán
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol