25. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Az ​ajándék 212 csillagozás

12 életmentő lecke
Edith Eva Eger: Az ajándék

A ​döntés című sikerkönyv szerzőjének új, inspiráló és gyakorlati tanácsokat tartalmazó kalauza segít, hogy megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élvezhessük az életet.
Edith Eva Eger elsöprő erejű első könyve, A döntés azt mutatja be, hogy a szerző miként élte túl a koncentrációs tábort, miként dolgozta fel annak traumáját, és hogyan tudott lélekben is szabaddá válni. A világ legkülönbözőbb tájairól több ezer olvasó írt Edith Eva Egernek, hogy elmondják, mennyire hatott rájuk A döntés, miként segített feldolgozni múltjukat és fájdalmukat, s egyúttal arra kérték a szerzőt, írjon egy még gyakorlatiasabb kötetet.
Az ajándékkal Eger olyan kézikönyvet nyújt át olvasóinak, amely szelíden bátorít bennünket mindazon gondolataink és viselkedésünk megváltoztatására, amelyek a múltban gúzsba kötöttek bennünket.
A legrosszabb börtön ugyanis nem a nácik lágere volt, hanem az a börtön, amit Edith Eva Eger maga épített fel saját… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2020
196 oldal · ISBN: 9789634338505 · Fordította: Mesterházi Mónika
>!
Libri, Budapest, 2020
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337171 · Fordította: Mesterházi Mónika

Enciklopédia 8


Kedvencelte 54

Most olvassa 183

Várólistára tette 281

Kívánságlistára tette 317

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Edith Eva Eger: Az ajándék

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

Edith Eva Eger már A döntéssel meggyőzött és tudtam, hogy ha megjelenik a legújabb kötete, akkor azt mindenképpen megveszem és elolvasom. Nem kellett csalódnom. Ezúttal rövidebb, tömörebb formában nyújt át életsegítő tanácsokat, technikákat. Rengeteg példát vonultat fel a saját és páciensei életéből, némelyik közülük egészen sokkoló. Az biztos, hogy a könyv telis tele van jobbnál jobb mondatokkal, melyeket akár mantraként is alkalmazhatunk az életünkben. Minden fejezet végén kulcsokat ad a kezünkbe, hogy hogyan szabaduljunk meg pl. az áldozatléttől, az önfeladástól, a titkoktól, a bűntudattól, a szégyentől, a merevségtől, a félelemtől, stb.
Ez egy sokszor olvasós könyv, örülök, hogy a polcomon tudhatom. Nem csak magunknak, másoknak is jó ajándék lehet ez a könyv. Vegyétek, terjesszétek, ajándékozzátok a bölcs Edie asszony gondolatait!

>!
Libri, Budapest, 2020
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337171 · Fordította: Mesterházi Mónika
2 hozzászólás
Málnika>!
Edith Eva Eger: Az ajándék

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

”Most fedezem fel, hogy a legkártékonyabb börtön a saját tudatunkban van, de a kulcs a zsebünkben. Bármekkora is a szenvedésünk, bármilyen erősek a rácsok, lehetőség van kitörni, bármi tart is fogva.”

Edith Eva Eger első, hatalmas sikert aratott írása után egy újabb ajándékot adott át az emberiség számára, egy második könyvben is megosztva életszemléletét és tudását. Míg A döntés egyben egy memoár és az általa kifejlesztett döntésterápia elméleti bemutatása, addig Az ajándék egy gyakorlati útmutató. Saját, illetve kliensei tapasztalatait osztja meg benne, hogy azokat a bizonyos téglákat legyen erőnk és eszközünk lebontani, majd szabadon élni. Sokszor ugyanis már nem a múltban megtörtént események, traumák, tragédiák akadályoznak meg minket a teljes élet megélésében, hanem az ezek következményeként a saját tudatunk által teremtett börtön. A 12 lecke és a hozzájuk tartozó kulcsok hasznos mankók lehetnek a kiúthoz, azonban hosszú évek börtönlétéből biztosan nem lehet egy olvasás után szabadulni, ezért inkább gondolatébresztőként szolgálhat a kiadvány. Rengeteg csodás idézetet jelöltem meg és jegyeztem fel magamnak a könyvből, azonban egyértelműen voltak benne olyan – főként a New Age ideológiájára épülő – részek is, amelyekkel egyáltalán nem tudtam azonosulni, mint például a tükör előtti szeretlek mondogatása.

A magyar származású, auschwitzi túlélő klinikai pszichológus kétségtelenül napjaink egyik legmotiválóbb embere, aki kitartásból, szeretetből és életigenlésből sokat taníthat nekünk. Az ajándék a remény és a szabadság könyve, a tökéletes helyett a teljes élet útmutatója.

7 hozzászólás
szabadosági I>!
Edith Eva Eger: Az ajándék

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

A döntést sokszor neveztem már „életem könyvének”. Néhány éve egy krízis időszakban azt éreztem megmentette az életemet, emiatt nem tudok elfogultság nélkül beszélni sem a könyvről, sem a szerzőről. Vállalom. Amiatt viszont rettentően féltem, hogy vajon Az ajándék, hogyan teljesít. (Nem lesz-e olyan érzésem, hogy csak egy újabb bőrt akart a kiadó lehúzni a szerzőről és az őt körülvevő nemzetközi népszerűségről?) Féltem én magam nem-e tettem olyan magasra a lécet, amely már-már megugorhatatlan? (könnyen megeshet)
Szerencsére: nem!
Az ajándék egyetlen szóval: TÖKÉLETES!

Meggyőződésem, hogy Dr. Eger azért él 93 évesen is, (mégha írja is a könyvben, hogy minden egyes nap fájdalmakkal) mert az a feladata, hogy tanítson minket!
Az egész könyv egy hatalmas origami lett, annyi helyen hajtottam be mert találtam egy-egy olyan gondolatot, amit mindenképpen szeretnék a mindennapok részévé tenni! Annyi helyen húztam alá (ceruzával) mondatokat, hogy úgy fest, mint egy munkafüzet. De talán ez is a célja ezzel Dr. Egernek. Hogy használjuk! Tanuljunk! Fejlődjünk! Ezt kívánom nektek is!
Hiszem, hogy aki ezt elolvassa, és csak egyetlen gondolatot magával visz, és beépít a mindennapokba, jobb emberré válhat. Pláne, ha többet..
Szóval olvassátok, ajándékozzátok egymásnak, és beszéljetek róla!

Szerint akár még azoknak is jó, akik A döntést nem olvasták, vagy régóta halogatják, mert ez a könyv „belépésnek” is tökéletes! Aztán utána jöhet A döntés, ahol Edith történetével hosszabban is megismerkedhet, aki nem ismerné!

Tehát remek lett! Már csak azt kívánom, hogy ajándékozzon meg azzal az élet, a jóisten, vagy bárhogy is nevezzük, hogy legyen szerencsém ezzel a csodálatos asszonnyal még találkoznom, interjút készítenem! Remélem 2021-ben ez is valósággá válhat!

Köszönöm Dr. Eger, hogy megint megmentett, hiszen mint tudjuk „Drágám, dönthetsz úgy, hogy szabad leszel!” <3

5 hozzászólás
dontforgettosmileandread>!
Edith Eva Eger: Az ajándék

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

„Most fedezem fel, hogy a legkártékonyabb börtön a saját tudatunkban van, de a kulcs a zsebünkben.”

Sok gondolatot ki tudnék ragadni ebből a könyvből, hogy elkezdjem az ajánlót, de mégis , ezzel a legegyszerűbbel, de talán a legfontosabbal kezdeném. Amit adott nekem ez a könyv! Egy kulcsot. Kulcsot, amellyel sikerült kinyitni egy ajtót. De az ajtón már egyedül kell bemennem és az ott rám váró feladatokkal megküzdenem. Eger megtanít arra ,hogyan juss el a felfedezésig, hogy szükséged van arra a kulcsra. Megtanít hogyan használd. Ez egy nagyon hosszú folyamat. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz könnyű, de ami elindul benned, amit elhatározol, az a Tiéd és senki nem veheti el tőled. A saját magad drukkerének kell lenned.
Rengeteget adott ez a könyv, biztosan sokat fogom forgatni jövőre . Az életünk minden szakaszához van benne egy életmentő lecke.
Útmutatás, rengeteg gyakorlati lépéssel, amelyek méginkább megragadnak. Jó párat ki is próbáltam belőle.
A változás benned van!
A tanulás izgalom és öröm.
Képzeld el. Valósíts meg azt a válódat, akire a gyermekkori éned büszke.
„Ha meg akarjuk ünnepelni az élet ajándékát, akkor bármi történik, mindenben meg kell találnunk az ajándékot, még abban is, ami nehéz, amiről azt sem tudjuk, hogyan éljük túl. Megünnepelni az életet – és pont. Örömben, szeretetben, szenvedélyesen élni.”
2020, csodálatos könyvvel búcsúzom tőled!
Megerősödve, pozitívan! Gyere, 2021! BÚÉK!
Megadhatod magadnak ezt az ajándékot. Élj teljes életet.

4 hozzászólás
Gréta_Ürmösi>!
Edith Eva Eger: Az ajándék

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

Edith Eva Eger:A döntés című könyve volt a 2020-as évem legmeghatározóbb könyve. Az ajándék nagy eséllyel lesz a 2021-é, ezt szerintem már most kijelenthetem. Nem szoktam könyvekben aláhúzni soha, de ebben a könyvben minden második sor megérte volna azt a vonalat, akár duplán. Ez a könyv a legmegfelelőbb pillanatban talált rám, köszönöm, hogy ezt a csodát elolvashattam. Ez tényleg egy igazi AJÁNDÉK☺️

3 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Edith Eva Eger: Az ajándék

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

Edith Eva Eger egy igazi túlélő. Gondolnánk hol vannak a mi problémáink az övéhez képest, de pont ettől lesz hiteles és tud segítséget adni és egy útmutatást a jobb élet felé. Mindanyiónknak vannak problémái kinek kisebb, nagyobb, több vagy kevesebb.
Minden fejezetben találtam dolgokat az életemben amin tudnék változtatni és ehhez megkaptam az irányt hozzá. Mostmár csak rajtam múlik, hogy élek e ezekkel a tanácsokkal és teszem is ezért.
Nem egy hosszú könyv, ezért hamar kilehet olvasni, de úgy gondolom, aki szeretne változtatni a berögzött szokásain, félelmein, megfelelési kényszerein, kiszabadulna rossz gondolatai rabságából, elfeledné a múltból hozott rossz dolgokat, szokásokat vagy csak bátorítaná, elfogadná önmagát annak ezt a könyvet többször át kell rágnia. A kis feladatokat is érdemes elvégezni és beépíteni a mindennapjainkba. Olyan problémákra is fényt derít, amit hirtelen nem is gondoltunk volna, hogy a rabjai vagyunk. Senki sem tökéletes, de a kezünkbe van adva a lehetőség, hogy változtathatunk.
Nagyon jól összeszedettek a fejezetek, jó példákkal alátámasztva, amiket a praxisából hozott.
Szívből ajánlom ezt a könyvét is, ő egy igazi példakép lehet azok számára, akik nem akarnak megülni az állóvízben és készek a változásra egy boldog élet felé.
Ebben a témában szerintem sok könyv bő lére van eresztve és sokszor ugyanazt taglalja más szavakkal, de ebben pont az a jó, hogy lényegretörő, tömör és rövid. Én biztosan sokszor fogom olvasgatni a mindennapjaimban :)

2 hozzászólás
Csilla555 P>!
Edith Eva Eger: Az ajándék

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

A élet ajándék – mondja az írónő.Olyan ajándék, amelytől elszigeteljük magunkat amikor félünk a büntetéstől, a kudarctól esetleg a szégyentől.
Akkor válunk szabaddá, ha nem viselünk álarcot és nem játszunk mások által előírt szerepeket. Amikor nem mások elvárásait teljesítjük, hanem elkezdjük magunkat szeretni.
Megtudhatjuk, hogy a legrosszabb élményeink egyben a legjobb tanítóink is lehetnek, amelyek új lehetőségeket nyithatnak meg elöttünk. A gyógyulásunk és szabadságunk abból a képességünkből fakad, hogy miként válaszolunk arra, amit az élet hoz. De amíg nem vagyunk rá készen, nem változunk ! A változás az, hogy kitöröljük a számunkra káros viselkedésmintákat. „Nem választhatjuk meg, mi történik velünk, de megválaszthatjuk, hogyan válaszolunk a tapasztalatra.” A hozzáállás ugyan fontos, de nem minden. De nagyon fontos azonban az, hogy az időnket és az energiáinkat – leginkább a szellemi energiáinkat – mire fordítjuk, mert az igenis visszahat ránk.
Ez a könyv megtanít bennünket arra, hogy eldöntsük, mit kezdünk azzal, ami velünk történt. hogy a leckét, amit az Élettől kaptunk, ajándékká változtassuk.
Ez a könyv lehetőséget kínál a döntésre, hogy milyen életet akarunk élni.
Aki az írónő első könyvét, A döntést olvasta, szerintem nagy örömmel veszi ezt a könyvét is a kezébe. Ez egy tankönyv az élet történéseinek elviseléséhez, a szabaddá váláshoz.
Nálam biztosan újra- és újraolvasós lett.

Réka0128 P>!
Edith Eva Eger: Az ajándék

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

„A szabadság végső kulcsa az, hogy folyamatosan azzá válj, aki igazán vagy.”

Hónapokkal ezelőtt még nem értettem mi ez a rajongás A döntés című regény körül, majd miután a kezembe vettem a könyvet én magam is rájöttem, ezért mindenképp szerettem volna még olvasni Edith Eva Egertől. A döntés nagyrészt Edith életét mutatja be és azt, hogyan is lett egy koncentrációs tábort túlélő lányból elismert pszichológus. Az ajándék ezzel szemben már egy gyakorlati útmutató, ami 12 saját magunk által teremtett börtönhöz ad kulcsot a kezünkbe. Nagyon tetszett, hogy minden problémához hozott példákat a saját praxisából, amik számomra még érdekesebbé tették a könyvet. Annak ellenére, hogy elég vékonyka kötetről van szó, rengeteg hasznos és inspiráló gondolatot vonultat fel, amik bárkinek segítséget nyújthatnak az élet különböző problémáira.
Meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki szeretne változtatni az életén, fejlődni és szabaddá válni. :)

1 hozzászólás
IrodalMacska P>!
Edith Eva Eger: Az ajándék

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

„Szeretetre születtünk; gyűlölni megtanulunk.”

Azon kevesek közé tartozom, akik még nem olvasták a szerző A döntés című könyvét, így elvárásoktól és minden egyéb prekoncepciótól mentesen álltam neki az olvasásnak. Talán így volt szerencsés ez az első találkozás, mert a 12 lecke, amelyet ez a kötet tartalmaz, el fog kísérni az életem során és ha kopnának a tanultak, újra és újra a kezembe fogom venni ezt a kompakt kis útmutatót az élethez.

A könyv címe Az ajándék, a döntés szabadsága pedig a miénk, hogy mit tekintünk ajándéknak. Materiális értelemben véve ajándék mindaz a dolog, amit kézhez kapunk – legyen az meglepetés vagy egy előre egyeztetett ajándéktárgy, amivel az ajándékozó „biztosra akar menni” –, esetleg egy jogosultság (tulajdonjog, holtig tartó haszonélvezeti jog).

Ehhez képest Edith Eva Eger az ajándék jelentését egy teljesen új megvilágításba helyezi:

Ajándék lehet egy tragédia, ami által fejlődsz és felszámolod a benned élő áldozatot; ami lehetőséget teremt arra, hogy valami jobb törtenjen az életedben.
Ajándék lehet a gyász, amelynek ha kezdetben teret adunk, majd fokozatosan elengedjük a halottainkat, sokat köszönhetünk: felidézzük mindazt, amit az elhunyt személytől tanultunk, amitől többé váltunk általa.
Ajándék a szomorúság: mert megélni nemcsak a boldogságát és a kellemes, könnyű pillanatokat kell, hanem a rossz érzéseket is. Éld meg, adj neki időt, majd engedd el!
Ajándék a szeretet, aminek a kulcsa, hogy elsősorban önmagadat szeresd, mert csak azután tudsz másokat is szeretni, illetve ezáltal tudod a mások felől érkező szeretetet fogadni.
Ajándék a stressz. A stressz alkalmas arra, hogy motiváljon, hogy kihozza belőled a maximumot. Engedd el a bénító félelmet és a 'nem tudomokat', hogy rád találhassanak a lehetőségek: a tudom és a megcsinálom.
Ha megéled, majd elengeded a rosszat, utána vár rád egy egészen különleges ajándék: a szabadság.
Ha pedig szabad vagy és könnyű a szíved, valamint utat adsz a boldogságnak, akkor megtanulod értékelni a legnagyobb ajándékot a világon: az ÉLETET.

>!
Libri, Budapest, 2020
196 oldal · ISBN: 9789634338505 · Fordította: Mesterházi Mónika
3 hozzászólás
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Edith Eva Eger: Az ajándék

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

Edith Eva Eger egy nagyon külünleges nő. Nem semmi, hogy több, mint 90 évesen ilyen összeszedett és fontos könyvet tud íni arról, hogy, hogyan lehetünk szabadok, hogyan engedhetjük le a falainkat és szabadulhatunk ki saját börtöneinkből. Az ehhez adott „kulcsok” nagyon hasznosak, és egyszerűen elvégezhetők. Tetszett, hogy az egyes börtönöket a saját példáival, illetve a terapeutaként eltöltött évek alatt megismert történetekkel mutatja be.
Nem szeretnék többet írni, érdemes elolvasni és kézbe venni, ez a könyv magáért beszél. Szerintem, aki kézbe veszi talál magának (vagy másoknak) hasznos és tanulságos javaslatokat, példákat benne! :)

„Az egyik legelső félelmünk az elhagyástól való félelem. Így már korán megtanuljuk, hogyan szerezzük meg a mesterhármast: a figyelmet, a szeretetet és az elismerést. Rájövünk mit kell tennünk, és kivé kell válnunk, hogy szükségleteink kielégüljenek. A gond nem az, hogy ezeket megtesszük, hanem hogy folyamatosan ezt tesszük. Azt hisszük muszáj, hogy szeressenek.”

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Málnika >!

Nem kell szeretnünk a bonyolult és fájdalmas dolgokat, amik történnek velünk. De amikor nem küzdünk és nem állunk ellen, több energiánk és képzelőerőnk marad, hogy előrelépjünk, nem pedig semerre.

118. oldal (Libri, 2020)

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

Málnika >!

Így engedjük ki magunkat az elkerülés börtönéből: hagyjuk, hadd jöjjenek az érzések. Hagyjuk, hogy átjárjanak. És aztán elengedjük őket.

54. oldal (Libri, 2020)

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

Málnika>!

Jobb kockáztatni és gyarapodni, és esetleg elbukni, mint börtönben élni, soha nem tudni meg, mi jöhetett volna még.

148. oldal (Libri, 2020)

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

Málnika >!

De emlékezni és tiszteletben tartani nagyon más, mint beleragadni a múlt iránti bűntudatba, szégyenbe, neheztelésbe és félelembe. Szembe tudok nézni azzal, ami történt, és emlékezni tudok, hogy a veszteségeim ellenére soha nem adtam fel, hogy a szeretetet és a reményt válasszam.

14. oldal (Libri, 2020)

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

IrodalMacska P>!

Szeretetre születtünk; gyűlölni megtanulunk.

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

Marietta_Czibolya>!

Most fedezem fel, hogy a legkártékonyabb börtön a saját tudatunkban van, de a kulcs a zsebünkben.

16. oldal

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

Anaire>!

A szabadság alapja az erő, hogy dönteni tudunk.

11. oldal, Bevezetés - Kinyitni a tudatunk börtönét: Egy haláltáborban tanultam meg élni

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

Kapcsolódó szócikkek: döntés · erő · szabadság
Csilla555 P>!

„Én nagyon megválogatom, hogy kire haragszom, mert amikor mérges vagyok, én szenvedek.”

112. oldal

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Mikor kiengedjük magunkat az áldozatlétből, az azt is jelenti, hogy másokat is kiengedünk abból a szerepből, amit kijelöltünk nekik

27. oldal

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke

bettiambrus >!

Mindig választhatsz, hogy mihez kezdesz az információval, amit az élet nyújt.

84. oldal

Edith Eva Eger: Az ajándék 12 életmentő lecke


Hasonló könyvek címkék alapján

Szél Dávid: Útközben
Bagdy Emőke – Klein Sándor (szerk.): Alkalmazott pszichológia
Sudár Balázs – Petkes Zsolt (szerk.): A honfoglalók viselete
Erdélyi Gabriella: Szökött szerzetesek
Alexander Brody (szerk.): Szerencse
Rónai Egon: Húzós
Antal Z. László: Klímaparadoxonok
Rangos Katalin: A képzett beteg
Hegedűs Orsolya: A mágia szövedéke
Szabó Norbert Ádám: Teljes szívvel