A ​döntés 49 csillagozás

Edith Eva Eger: A döntés

„Abban ​szeretnék segíteni olvasóimnak, hogy felfedezzék, miként szökhetnek meg saját elméjük koncentrációs táborából, és válhatnak azzá az emberré, akinek lenniük kellene. Segíteni szeretnék abban, hogy átéljék, mit jelent megszabadulni a múltjuktól, a kudarcaiktól és a félelmeiktől, a dühüktől és a botlásaiktól, a megbánásaiktól és a feloldatlan fájdalmaiktól –, hogy átélhessék azt a szabadságot, amelyben az életet teljes, gazdag, ünnepi mivoltában élvezhetik. Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk, megszökünk a múltunk elől, akármi történjék is, és megragadjuk a lehetségest.” Dr. Edith Eva Eger
A magyar származású dr. Edith Eva Egert 1944-ben családjával együtt a nácik haláltáborába, Auschwitzba deportálták. Ma klinikai pszichológus a kaliforniai La Jollában, illetve a Kaliforniai Egyetem oktatója San Diegóban. Emellett az amerikai hadsereg és haditengerészet tanácsadójaként tűrőképességi tréningeket tart és segíti a… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2017
424 oldal · ISBN: 9789634332855 · Fordította: Farkas Nóra
>!
Libri, Budapest, 2017
420 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633108208 · Fordította: Farkas Nóra

Enciklopédia 3


Kedvencelte 13

Most olvassa 27

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 112

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
mate55
Edith Eva Eger: A döntés

Nyitva” kell lenni ehhez a történethez. A választás az emberiség ajándéka. Érzelmileg kidolgozott emlékirat, egy tanulmány az intenzív gyógyulásról. Dr. Edith Eger, a nemzetközileg elismert pszichológus (a holokauszt túlélőinek egyike) felejthetetlen történetet mesél el ebben a mozgalmas „végrendeletben”. Ha valaki, ő aztán igazán tudja, miről ír. Ha valakit Mengele választ ki az életre, annak a traumákról és a megbocsátásról szóló szavait nehéz figyelmen kívül hagyni. A könyv négy részre oszlik: börtön, menekülés, szabadság és gyógyítás. A szerző tragikus múltjának szorongatott szerkezete egy gyönyörű hátteret képez. Maradjon a múltban, vagy szembenézzen vele, és megtanuljon élni a jelenben. Élete azt a képességünket tárja felénk, hogy még a legnagyobb szörnyűségeket is túl lehet élni, és ezt a szenvedést mások javára fel tudjuk használni. Megtalálta az igazi szabadságot és megbocsátást, és megmutatja nekünk a gyógyulás különböző fázisait, tartózkodva a nagy szavaktól. Tudományának eredményeit felhasználva tökéletesen közérthetően beszél arról a stratégiáról, amelynek köszönhetően a haragtól, rettegéstől és bosszúvágytól fortyogó mindennapjainkba a szelíd örömvágy ismeretlen hangjai is beszűrődhetnek. A szenvedés és az atrocitás feloldása révén az intenzív gyógyítás és az önmegvilágítás lenyűgöző, ügyes tanulmányozása. Miután elolvastam a könyvet, úgy éreztem, mintha egy terápiás foglalkozáson vettem volna részt. Köszönöm dr. Edith Eva Egernek a történet és a bölcsesség megosztását. „Ő nyolcvankilenc éves, még mindig táncol.” Nagyon hasonlít, egy általam régebben olvasott könyvre Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!

>!
Kitti_Szurovecz
Edith Eva Eger: A döntés

Csodálatos! Mind tartalmában, mind irodalmi minőségében, ha lehetne, csillagos 5000-est adnék rá. Ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasni. Nagyon mélyen hatott rám, és amikor a végére értem, úgy éreztem, legszívesebben vennék egy repülőjegyet, elrohannék Edith-hez Amerikába és magamhoz ölelném mindazért az útmutatásért, amit a történetével nekem adott. <3

>!
Könyveskuckó_reblog
Edith Eva Eger: A döntés

Videóm a könyvről:
https://www.youtube.com/watch…

„Nem tudod megváltoztatni, ami történt, nem tudod megváltoztatni azt, amit tettél, vagy amit tettek veled. De eldöntheted azt, hogyan élsz most.”

Edith Eva Egert (a magyar származású, II. világháborús túlélőt, ma klinikai pszichológust) először az On The Spot új évadjának egyik részében láttam, és amikor konstatáltam, hogy a memoárja A döntés címmel kapható már a magyar könyvpiacon is, úgy gondoltam – bár nem kifejezetten szoktam ebben a témakörben olvasni –, ez egy olyan könyv, amely által az olvasója csak több lehet. Szóval így vetettem bele magam az olvasásába.

„Az idő nem gyógyítja be a sebeinket. A gyógyulásunk azon múlik, mihez kezdünk az időnkkel.”

A kötet tulajdonképpen eleve négy részre osztódik, amelyek a következő címet kapták: Börtön, Szökés, Szabadság, Gyógyulás. Az első száz oldal, mint azt a címből is kideríthetjük, az előzményekről és az Auschwitzba deportálásról, ottani körülményekről számol be szívhez szóló őszinteséggel, mintegy visszaemlékezésképp. Aztán ahogy haladunk előre az olvasásban, szép lassan pszichológiai gondolatokkal itatódik át a könyv. A végére megismerhetjük dr. Edith Eva Eger különböző betegeinek problémáit, történetét és azt, milyen kezeléssel vagy gondolatátadással tudott végül rajtuk segíteni. Mindezzel együtt az olvasók is rengeteg hasznos tudnivalóval, bölcsességgel okosodnak, és a könyv összetettsége által mindenki találhat benne olyan részt, amelyet a saját maga életére vonatkoztathat.

Érdekes egyébként, hogy míg az első rész, tehát a koncentrációs táborban eltöltött idő leírása sokkal inkább regényesítve és érdekfeszítően bontakozik ki (s szintúgy az Amerikába emigrálás), a könyv második fele inkább elvontabb, és a psziché, megbocsátás, feldolgozás témája köré épít. A filozófiai eszmefuttatások, pár mondatban megfogalmazott életigazságok egy már-már meghittebb töltetet adnak a könyvek, azonban a pszichológiai kifejtéseket nem mindenki találhatja túlontúl érdekesnek. Az persze vitathatatlan, hogy a cél mindenképp a tanácsadás és segítés az olvasók számára is, így tehát azok, akik egyrészt szeretnének olvasni a II. világháborúról és/vagy feldolgozatlan traumájuk, problémájuk van, vagy csak kíváncsiak dr. Edith Eva Eger pszichológiai módszerére, személyiségére, történetére, életére, azoknak ez az igen nívós, szépirodalmi, minőségi könyv könnyen akár támaszukká is válhat.

„…ha elveszíted a fejed, akkor ideiglenesen erősnek érezheted ugyan magad, de valójában kiadod a kezedből a hatalmat.”

Személy szerint inkább a könyv első fele tetszett igazán, nyilván azzal együtt, hogy nagyon megdöbbentő és elkeserítő volt olvasni a kezdeti történéseket – tehát magát a háborút, a zsidók deportálását, éheztetését, dolgoztatását, megölését, stb. –, mégis az egész könyvön végigfut egy „reményszál”, amelyet végig szemmel tartva képtelen voltam letenni, és elengedni annak a fiatal zsidó lánynak a kezét, akinek ennyi megpróbáltatáson kellett átmennie, mégis szinte végig megőrizte a lelkierejét. Persze annál jobb volt aztán olvasni, mikor férjével Amerikába emigrálnak, és ha nagyon nehezen is, de kezdik rendbe rakni életüket. Talán az egyik legfontosabb mondanivalója a könyvnek, hogy a reményt magunkon belül táplálni és fenntartani a mi saját dolgunk és önmagunk iránti kötelezettségünk, felelősségünk. Vagy, hogy megbocsátani nem mások, hanem elsősorban magunk miatt kell. Hogy a történések elnyomása és az előlük való menekülés nem megoldás, hanem csak olaj a tűzre. Hogy ha a múltunkat már nem is, a jelenünket mi irányítjuk.

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 5. Nagyon jó
Karakterek: 9/10 – A kötet első fele tulajdonképpen regényesített, s a fiatal Dicuka már csak azért is, mivel valós személy, akár példakép is lehetne.
Borító: 6,5/10 – Nem igazán nyerte el a tetszésemet, egyáltalán nem figyelemfelkeltő ezzel a bézs színével. Viszont legalább keménykötés.
+ pont: Mert egy remekbe szabott mű, kiváltképp az első fele, és mert ez egy olyan könyv, amely által elsőkézből olvashatjuk egy túlélő történetét.
– pont: Talán a végén volt pár helyzet, amikor soknak éreztem a pszichológiai eszmefuttatásokat vagy a páciensek történetét.

>!
Zita_Kucsora
Edith Eva Eger: A döntés

Egyik ismerősöm javaslatára vásároltam meg a könyvet. Jó döntésnek bizonyult, mert olvasmányos, magával ragadó.
A könyv első fele a háború idején játszódik. Felfoghatatlan kegyetlenségről ír, amit hihetetlen, hogyan lehet túlélni.
A könyv második felében a szerző a háború utáni életét meséli el. A háborúnak köszönhetően az írónak – és a többi túlélőnek – mindent újra kellett kezdenie.
Olvasmányos, döbbenetes, elgondolkodtató, és nem utolsó sorban nagyon esztétikus kidolgozású kötet, amiről azt gondolom, újra el fogom még olvasni.

>!
Ágh_Nóri
Edith Eva Eger: A döntés

Az „On the spot” című műsorban láttam és halottam először Éger Edit Éváról. Az ember hajlamos néha már egy kalap alá venni a holokauszt túlélőkről szóló filmeket/könyveket/interjúkat, mert már annyian, annyiszor és annyiféleképpen beszéltek már nekünk erről a szörnyűségről. Lassan el sem éri az ember ingerküszöbét… és akkor itt van Dr. Éger, akinek sugárzó mosolya és valami hihetetlen belső fénye van, amivel képes átvilágítani még a monitort is. Nem pusztán erős, nem pusztán már megbocsájtott azoknak, akik elvették az álmát, a családját, az önbecsülését, hanem képes arra, hogy embereket tanítson meg elfogadni a saját gyengeségüket és kitörni a saját kis koncentrációs táboraikból. Erről szól maga a könyv is. Van benne kötelező holokauszt újramesélés és a túlélés utáni hontalanságérzés. Amiben talán új lehet ez a történet, az annak a kíméletlen feltárása, hogy hogyan működik a túlélők önhibáztatása. „Miért pont én?”
Majd végigkísérhetjük Editet, amint a szorongó bevándorlóból a saját múltját feldolgozó és azon túllépő pszichológus lesz, aki képes átérezni mások félelmeit és képes kisegíteni őket. Persze, aki azt várta, hogy ezekből a történetekből lesz több és hátha az ő szorongásának tárgya is megjelenik és kap egy ingyen ötletet a feldogozására, az csalódni fog. Mert a saját börtönünk kulcsa a zsebünkben van és nem egy pszichológus fog kihozni minket onnan, ő csak mutatja az utat. Például elmeséli, hogy ő hogyan jutott ki.
„Miért pont én?” -> „Miért ne én?”

>!
Constanze089
Edith Eva Eger: A döntés

Megrázó, felemelő, elgondolkodtató, reményt keltő; minden megvan benne, amit csak egy könyv adhat. Edith története bebizonyította, hogy az Élet azért van, hogy ÉLJÜK és soha, semmilyen helyzetben nem szabad feladni! És, ami a legfontosabb: sohasem késő újrakezdeni! A történetvezetése gördülékeny, élvezhető, sorról-sorra visz magával, számomra letehetetlen olvasmány volt. Biztos vagyok benne, hogy még sokszor a kezembe fogom venni!

>!
Renáta_Sörös
Edith Eva Eger: A döntés

Mindenki szàmàra van mondanivalója a könyvnek, ràadàsul szerintem többször is újra lehet olvasni. Azt az élet utat amit az írónö àtélt mindenkinek elkéne olvasnia. A kilàtàstalansàg mélységéböl, a harag hullamasútjàn àt, a feltétlen szeretet idötlen kötelékén keresztül jutunk el addig az egyszerü de örök igazsàgig, hogy a megbocsàjtàs mindig a megbocsàjtónak szól. Nem a bünöst oldozzuk fel, hanem önmagunkat szabadítjuk ki a harag fokozatosan elemésztö tüzéböl.

>!
Annusko
Edith Eva Eger: A döntés

Többet vártam. Ami a pszichológiai részt illeti.
Maga a cselekmény azonban szívszorító és egyben felemelő. Tetszett.

>!
Kismacska13
Edith Eva Eger: A döntés

Csodálatos történet, ami bárkinek erőt ad bármilyen eletszakaszban. Nagyon sokat adott a lelkemnek. Fantasztikus ez a Nő!


Népszerű idézetek

>!
mate55

Az általános vélekedés úgy tartja: ha valami zavar minket, vagy szorongást okoz nekünk, akkor csak nézzünk a másik irányba. Ne rágódjunk rajta. Kerüljük ki.

19. oldal

>!
Kitti_Szurovecz

A szabadságunk abban rejlik, hogy megtanuljuk magunkhoz ölelni azt, ami történt. A szabadság azt jelenti, hogy minden bátorságunkat összeszedve lebontjuk a börtön falait, egyik téglát a másik után.

25. oldal

>!
Könyveslány

Elmondtam az igazgatómnak: azon gondolkodom, hogy megszerzem a doktorátust pszichológiából. De nem bírtam úgy elé tárni az álmomat, hogy kifogásokat ne keressek. – Nem is tudom – mondtam –, mire befejezem az iskolát, ötvenéves leszek. – Rám mosolygott. – Így is, úgy is ötvenéves lesz – mondta.

>!
Könyveskuckó_reblog

Az idő nem gyógyítja be a sebeinket. A gyógyulásunk azon múlik, mihez kezdünk az időnkkel.

>!
anni_olvas

És te is itt vagy! Itt vagy! A szent jelenben. Nem tudlak meggyógyítani téged – mint ahogy senki mást sem –, de ünnepelhetem a döntésedet, hogy lebontod a tudatodban lévő börtönt, tégláról téglára. Nem tudod megváltoztatni, ami történt, nem tudod megváltoztatni azt, amit tettél, vagy amit tettek veled. De eldöntheted azt, hogyan élsz most.
Drágám, dönthetsz úgy, hogy szabad leszel.

>!
shadowhunter1975 P

Ha megkérdeznének, mi a leggyakoribb diagnózis az általam kezelt emberek között, nem a depressziót vagy a poszttraumás stressz-szindrómát említeném, jóllehet ezek a betegségek túlontúl gyakran fordulnak elő azok körében, akiket megismertem, megszerettem, és elvezettem a szabadságukhoz. Nem, hanem az éhséget. Éhezünk. Éhezünk a jóváhagyásra, a figyelemre és a gyengédségre. Éhezünk a szabadságra: arra, hogy magunkhoz ölelhessük az életünket, hogy igazán megismerjük önmagunkat, és önmagunk lehessünk.

26. oldal, Bevezetés (Libri, 2017)

>!
Könyveskuckó_reblog

…ha elveszíted a fejed, akkor ideiglenesen erősnek érezheted ugyan magad, de valójában kiadod a kezedből a hatalmat.

>!
ascendingbird

A tagadás a pajzsunk. Ekkor még nem tudjuk, miféle sérülést állandósítunk azáltal, hogy elvágjuk magunkat a múlttól, hogy fenntartjuk az egyezményes hallgatásunkat.

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hallgatás · tagadás
>!
ascendingbird

Megpróbáltam elűzni a múlt emlékeit. Azt hittem, ez a túlélés kulcsa. Csak sok év múltán értettem meg, hogy a menekülés nem gyógyír a fájdalomra.

>!
mate55

Nem tudtam az inge alá rejtett töltött fegyverről, de abban a pillanatban, amikor Jason Fuller százados besétált El Pasó-i rendelőmbe egy nyári napon 1980-ban, a bensőm megfeszült, és szúrást éreztem a tarkómban.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Forward: Mérgező szülők
Verena Kast: Búcsú az áldozatszereptől
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Lindsay C. Gibson: Érzelmileg éretlen szülők felnőtt gyerekei
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Roy F. Baumeister – John Tierney: Akaraterő
Susan Forward: Érzelmi zsarolás
Eckhart Tolle: A most hatalma a gyakorlatban
Böhönyey Márta – Tóth Melinda: Mira
Jesper Juul: A működő család