15. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

A ​döntés 697 csillagozás

Edith Eva Eger: A döntés

„Abban ​szeretnék segíteni olvasóimnak, hogy felfedezzék, miként szökhetnek meg saját elméjük koncentrációs táborából, és válhatnak azzá az emberré, akinek lenniük kellene. Segíteni szeretnék abban, hogy átéljék, mit jelent megszabadulni a múltjuktól, a kudarcaiktól és a félelmeiktől, a dühüktől és a botlásaiktól, a megbánásaiktól és a feloldatlan fájdalmaiktól –, hogy átélhessék azt a szabadságot, amelyben az életet teljes, gazdag, ünnepi mivoltában élvezhetik. Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk, megszökünk a múltunk elől, akármi történjék is, és megragadjuk a lehetségest.” Dr. Edith Eva Eger
A magyar származású dr. Edith Eva Egert 1944-ben családjával együtt a nácik haláltáborába, Auschwitzba deportálták. Ma klinikai pszichológus a kaliforniai La Jollában, illetve a Kaliforniai Egyetem oktatója San Diegóban. Emellett az amerikai hadsereg és haditengerészet tanácsadójaként tűrőképességi tréningeket tart és segíti a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2019
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337058 · Fordította: Farkas Nóra
>!
Libri, Budapest, 2017
424 oldal · ISBN: 9789634332855 · Fordította: Farkas Nóra
>!
Libri, Budapest, 2017
420 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633108208 · Fordította: Farkas Nóra

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Selye János

Helyszínek népszerűség szerint

Auschwitz


Kedvencelte 220

Most olvassa 126

Várólistára tette 573

Kívánságlistára tette 475

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

>!
Málnika
Edith Eva Eger: A döntés

„(…) ha a múlt elől futunk, vagy a jelen fájdalma ellen harcolunk, akkor bebörtönözzük magunkat. A szabadság azt jelenti, hogy elfogadjuk azt, ami van, és megbocsátunk magunknak, megnyitjuk a szívünket, hogy felfedezhessük a jelenben létező csodákat.

A magyar származású szerző páratlan kiadványa jóval több, mint egy holokausztról szóló memoár, egyben az általa kifejlesztett döntésterápia ismertetése is. Megmutatja, hogyan börtönözhetjük be saját magunkat elménk által, és hogyan érhetjük el szabadságunkat, börtönünk falát tégláról téglára lebontva. A megindító és gondolatébresztő írás különlegessége, hogy szinte bármilyen élethelyzetben ránk talál, és segítő kezet nyújt.

A számos második világháborúról szóló igaz történetet olvasva mindig felvetődött bennem a kérdés, hogyan lehet mindezt túlélni. Edith Eva Eger írásából végre megismerhettem egy belső utat, hiszen nemcsak a szörnyűségeket tárja elénk, hanem azt is, ő hogyan vészelte át ezeket a napokat tudata segítségével. Ám a haláltáborból való szabadulás korántsem hozott számára szabadságot, hiszen mindezt fel kell dolgozni, sőt a túlélők bűntudatával is meg kell küzdeni. Tapasztalataiból merítve létrehozta a „döntésterápiát”, amely hatalmas józanító pofonként ráébreszt, hogy börtönünket legtöbbször saját tudatunk teremti, és az elfojtás helyett múltunk elfogadására és önmagunknak történő megbocsátásra van szükség a továbblépéshez. Mindezt a folyamatot saját és kliensei életútján át is bemutatja, miközben mentoránál, Viktor Frankl-nál egy sokkal emberközelibb befogadást tesz lehetővé. Egyedülálló könyv, amely egyszerre egy megindító memoár és egy hatékony önsegítő írás.

8 hozzászólás
>!
DaTa P
Edith Eva Eger: A döntés

Mikor januárban Frankl, …mégis mondj igent az életre könyvét olvastam, többen is ajánlották Dr. Éger Edit, A döntés című könyvét is.

Frankl már végzett orvos, pszichiáter, neurológus, mikor fogolyként az auschwitzi haláltáborba kerül. Ő a könyvében nagyrészt azt dolgozza fel, ő és a többi rab mit élt át a táborlét különböző fázisai során lelkileg, szigorúan pszichológiai szempontok alapján elemezve, így nem is tárgyalja részletesen az embertelen körülményeket, a felfoghatatlan gonoszság cselekedeteit, sokkal inkább az átélt élményei hatására kidolgozott terápiás módszer, a logoterápia és egzisztenciaanalízis bemutatása az a könyv.

Ezzel szemben Dr. Éger Edit könyve sokkal személyesebb. Ő fiatal kamaszlányként kerül az auschwitzi táborba, szüleit Mengele egyetlen kézlendítéssel küldi megérkezésükkor azonnal a gázkamrába, ő viszont egyike lesz azon kassai 150 zsidónak, akik túlélik a háborút, akik szabadulnak a táborokból végül. A háború után férjével Amerikába költözik, gyermekeik születnek, egyetemre jár, pszichológiát hallgat, majd doktorál és pszichoterapeutaként segít klienseinek elfogadni a múltat, megbocsájtani másoknak és önmaguknak is, hogy megélhessék igazán a jelent. A könyv legfőbb üzenete, hogy a legnagyobb börtön nem más, mint a tulajdon elménk, és hogy mindig, minden helyzetben, mindenkinek van választási lehetősége. A múltat eltörölni és megváltoztatni nem lehet, azt viszont mindenki eldöntheti, hogyan él a jelenben, bármilyen rettenetes trauma is érte őt valaha. A szerző azt írja,

Nem azt szeretném, hogy meghallgassák a történetemet, és aztán azt mondják: „Az én szenvedésem kevésbé jelentős.” Azt szeretném, hogy meghallgassák a történetemet, és azt mondják: „Ha ő meg tudja tenni, akkor én is meg tudom!"

fontos mondatok ezek, és jó kimondani, hangosan is. Igen, én is meg tudom. Jelentős mű, olvasását szívből ajánlom.

>!
Annamarie P
Edith Eva Eger: A döntés

Háromnapos képzésen voltam a múlt héten, ahol az egyik téma a családon belüli erőszak, a másik az emberkereskedelem és gyermekkereskedelem volt. Számos oldalról közelítettük meg a témát, elemeztük az általános nézőpontokat is, és sajnos megállapítottuk, hogy a közvélemény addig jut el például a kapcsolati erőszak nehézségében, „Miért nem megy el az illető, miért nem menekül? ” Sajnos nem ilyen egyszerű a kérdés. Anélkül, hogy elmerülnék a témában, csupán jelzem, hogy egyrészt olyan mértékben traumatizáltak az erőszakot megélő személyek, hogy képtelenek a logikus döntést meghozni, másrészt a lehetőségeik is szűkösek, arról már nem is beszélve, hogy kiszolgáltatott vagy megzsarolt helyzetben vannak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy innen már nincs kiút. Van, csak nem olyan egyszerű, ahogy azt elképzeljük. Mindig van döntési lehetőségünk.

Erről a döntési lehetőségről mesél Edith Eva Eger, aki nem egy bántalmazói kapcsolatban sínylődött, hanem 16 évesen koncentrációs táborba került, egy szemvillanás alatt veszített el mindent, amit addig fontosnak tartott. Családját, jövőjét, lehetőségeit, otthonát, nyugalmát. Amint ránéz ruháitól megfosztott, lenyírt hajú nővérére, aki azt kérdezi tőle, „-Hogy nézek ki? Mondd meg az igazat!”, egy pillanat alatt megérti, hogy van döntési lehetősége. Dönthet úgy, hogy arra figyel oda, amit elvesztettek, vagy arra, ami még megvan.

„-A szemed – mondom a nővéremnek – annyira szép! Még soha nem tűnt fel, mert mindig eltakarta az a rengeteg hajad.”

Ez a felismerés olyan elementáris erővel hat a fiatal lányra, hogy egész életében képessé válik arra, hogy a legnagyobb kétségbeesésekben is iránytűje és mécsese legyen. Nem csak a láger borzalmainak átélésében, hanem a túlélésben is ebbe kapaszkodik. A világ másik részén kezdi újra életét, megromlik a házassága, nem találja a hivatását. De az a tény, hogy hatással lehet saját életének alakulására, mégpedig tisztán a hozzáállásának köszönhetően, lehetővé teszi számára, hogy megoldja a problémákat. Önelfogadási filozófiáját szívesen viszem magammal, mert ez sem elmélet, hanem maximálisan átélt, önmagán tesztelt csodaszer. Vallja, hogy önmagunk elfogadásának abból kell erednie, hogy „amit meg tudok tenni, azt csak én tudom úgy megtenni, ahogyan én tudom megtenni.” Ez pedig azt jelentette számára, hogy megtanulja újrakeretezni a traumát: hogy a fájdalmas múlt, a benne rejlő erő a fejlődésének a tanúbizonysága, nem pedig a veszteség és kár igazolása. Van rá egy egész élete, hogy ezt a tökéletességig csiszolja. Áldozatból olyasvalakivé válik, aki képes virágba borulni, csakis azért, mert dönthet úgy is, hogy szabad lesz, dönthet úgy, hogy felelősséget vállal a nehézségeiért, a gyógyulásáért.

Edith Eger ötvenhárom évesen fejezi be tanulmányait és lesz klinikai pszichológus. Munkájával többek közt a poszttraumás szindrómában szenvedő amerikai katonáknak segít, hogy felépüljenek, de tevékenyen részt vesz a holokausztról szóló emlékek felidézésében és megőrzésében is. Szerepelt a CNN különkiadásában, amely az auschwitzi tábor felszabadításának hetvenedik évfordulójára készült, valamint a holland televízió által forgatott dokumentumfilmben is.

Filozófiája, életének története és munkássága annak a ténynek az igazolása, hogy van lehetőségünk választani. Elmeséli ezt nekünk olvasmányos, közérthető formában. Életének alakulása számos izgalmas, sokszor véletlennek tűnő események láncolata. Táncol a hírhedt Joseph Mengele előtt, barátja és mentora lesz a szintén holokauszt-túlélő Viktor Frankl pszichiáter, és legnagyobb sikere, hogy képes meggyógyítani önmagát.

A magyar származású pszichológus és írónő könyve inspiráló segítő kötet, melyről így vall:
„-Azt szeretném, hogy meghallgassák a történetemet, és azt mondják: -Ha ő meg tudja tenni, akkor én is meg tudom!” Úgy legyen!

8 hozzászólás
>!
mate55
Edith Eva Eger: A döntés

Nyitva” kell lenni ehhez a történethez. A választás az emberiség ajándéka. Érzelmileg kidolgozott emlékirat, egy tanulmány az intenzív gyógyulásról. Dr. Edith Eger, a nemzetközileg elismert pszichológus (a holokauszt túlélőinek egyike) felejthetetlen történetet mesél el ebben a mozgalmas „végrendeletben”. Ha valaki, ő aztán igazán tudja, miről ír. Ha valakit Mengele választ ki az életre, annak a traumákról és a megbocsátásról szóló szavait nehéz figyelmen kívül hagyni. A könyv négy részre oszlik: börtön, menekülés, szabadság és gyógyítás. A szerző tragikus múltjának szorongatott szerkezete egy gyönyörű hátteret képez. Maradjon a múltban, vagy szembenézzen vele, és megtanuljon élni a jelenben. Élete azt a képességünket tárja felénk, hogy még a legnagyobb szörnyűségeket is túl lehet élni, és ezt a szenvedést mások javára fel tudjuk használni. Megtalálta az igazi szabadságot és megbocsátást, és megmutatja nekünk a gyógyulás különböző fázisait, tartózkodva a nagy szavaktól. Tudományának eredményeit felhasználva tökéletesen közérthetően beszél arról a stratégiáról, amelynek köszönhetően a haragtól, rettegéstől és bosszúvágytól fortyogó mindennapjainkba a szelíd örömvágy ismeretlen hangjai is beszűrődhetnek. A szenvedés és az atrocitás feloldása révén az intenzív gyógyítás és az önmegvilágítás lenyűgöző, ügyes tanulmányozása. Miután elolvastam a könyvet, úgy éreztem, mintha egy terápiás foglalkozáson vettem volna részt. Köszönöm dr. Edith Eva Egernek a történet és a bölcsesség megosztását. „Ő nyolcvankilenc éves, még mindig táncol.” Nagyon hasonlít, egy általam régebben olvasott könyvre Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!

>!
TiaRengia I
Edith Eva Eger: A döntés

Vannak könyvek, ami után az embernek keresnie kell a szavakat és nem találja őket.
Meg az olyan könyvek, amik után az ember vesz egy nagy levegőt, majd kifújja. Amikor megérzi, hogy milyen irányba is lenne érdemes az életét terelni.

Egy könyv, amit nagyon jó pillanatban olvastam el.
Köszönöm.

>!
Kitti_Szurovecz
Edith Eva Eger: A döntés

Csodálatos! Mind tartalmában, mind irodalmi minőségében, ha lehetne, csillagos 5000-est adnék rá. Ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasni. Nagyon mélyen hatott rám, és amikor a végére értem, úgy éreztem, legszívesebben vennék egy repülőjegyet, elrohannék Edith-hez Amerikába és magamhoz ölelném mindazért az útmutatásért, amit a történetével nekem adott. <3

2 hozzászólás
>!
Eta IP
Edith Eva Eger: A döntés

Megrázó, felkavaró, felemelő.
Amit most üzent/jelentett nekem: 45 után is van élet. Talán ugyanannyi, mint előtte. :-)

5 hozzászólás
>!
Algernon +SP
Edith Eva Eger: A döntés

Közhely nélkül, ez a könyv sok helyen fáj a léleknek. Nem csak a koncentrációs táborban történt események leirata miatt, mely a könyv csupán harmadát teszi ki, hanem azon jelenetek miatt, amelyek során Edith ebből az iszonyatos időszakból merít erőt. Láthatjuk, hogyan segít másoknak, miközben ő is segítségre szorul saját börtönében. Nem egyszerű ez, nem megy könnyen, nem megy egyik pillanatról a másikra. Te döntöd el, hogy fogoly leszel, vagy lebontod tégláról téglára a börtönöd falait, hogy ne élj annak árnyékában ami történt, és amit már megváltoztatni nem tudsz.
Fájt ezt a könyvet olvasni, a szörnyűségeket, a rádöbbentést, hogy van döntésed. De nem tudtam letenni. Miközben pedig elemeztem saját magam, én is rádöbbentem pár dologra. Lehetne másképp. Nem tipikus önsegítő könyv. De abból a legjobb.

„Az idő nem gyógyítja be a sebeinket. A gyógyulásunk azon múlik, mihez kezdünk az időnkkel.”

>!
Libri, Budapest, 2017
424 oldal · ISBN: 9789634332855 · Fordította: Farkas Nóra
>!
gazibla IP
Edith Eva Eger: A döntés

El sem tudjuk képzelni, mekkora szenvedésen és megpróbáltatásokon mentek keresztül a holokauszt áldozatai. E könyv kicsit közelebb hoz hozzájuk. Ez nemcsak egy háborús történet, hanem az írónő a saját szenvedésein keresztül próbál segíteni az olvasónak. A könyv által közelebb kerülhetünk magunkhoz.

>!
Gyöngyi69
Edith Eva Eger: A döntés

Többször említettem már a mi kedves páciensünket, akit most az egyszerűeség kedvéért átkeresztelek Kati nénire. Kati néni könyvesbolti eladó volt, és bár már jócskán a 80 felett van, mai napig aktív könyvtárlátogató és könyvolvasó. Abban a szerencsében van részem, hogy a mi rendeléseink nem csak a betegségről szólnak, így Kati nénivel például a fő téma, hogy ki mit olvasott utoljára, vagy épp most mi van soron. Kati néni szívesen mesél a fiatalkoráról is, a háborúról; zsidókról, akik eltűntek mellőlük, de szerencsére túlélővel is találkozott, róla is van sztorija.
Mindezt azért említem, mert ez a könyv olyan volt, mint mikor Kati néni mesél. Emberi, közvetlen hangvitelű történet, amiben Éva (néni) elmeséli élete történetét, veszteségeit, és azt, amit ezekből nyereséggé fordított. Auswitzi éveiről úgy mesél, miközben beszámol a borzalmakról, hogy közben azt érzem, nem akar nagy terheket tenni a vállamra, de a történet elejének ismeretére szükségem van ahhoz, hogy megértsem a végét. Végig az érzések uralták a könyvet, akkor is, amikor a történés idején még nem tudta őket megélni. Mindvégig megőrizte ezek tisztaságát, mindemellett arra tanít bennünket, hogy mi is kövessük példáját: az érzések arra valók, hogy megéljük őket, akkor is, ha fájnak. Hatalmunkban áll viszont úgy dönteni, hogy nem leszünk rabjai a rossz emócióinknak, hanem hagyjuk őket szabadon továbbmenni. Eva Eger nem áltat bennünket, nem sugallja azt, hogy könyvének olvasásával megúszhatunk bármi fájdalmat az életben, de bíztat bennünket arra, hogy vegyük kezünkbe a döntést, és tudatosan határozzuk el magunkat, hogy nem leszünk saját elménk rabjai. Ami az egészben a legjobb, hogy mindezt megtehetjük akkor is, ha már nem vagyunk a legfiatalabb korosztály.
Ja, és ne higgyük viszont, hogy attól, hogy valamit elengedtünk, nem fog sunyi módon ránk törni egy-egy ajtó mögül időnként.


Népszerű idézetek

>!
Könyveskuckó_reblog

Az idő nem gyógyítja be a sebeinket. A gyógyulásunk azon múlik, mihez kezdünk az időnkkel.

Kapcsolódó szócikkek: idő · seb
2 hozzászólás
>!
Könyveslány P

Elmondtam az igazgatómnak: azon gondolkodom, hogy megszerzem a doktorátust pszichológiából. De nem bírtam úgy elé tárni az álmomat, hogy kifogásokat ne keressek. – Nem is tudom – mondtam –, mire befejezem az iskolát, ötvenéves leszek. – Rám mosolygott. – Így is, úgy is ötvenéves lesz – mondta.

>!
shadowhunter1975 P

Ha megkérdeznének, mi a leggyakoribb diagnózis az általam kezelt emberek között, nem a depressziót vagy a poszttraumás stressz-szindrómát említeném, jóllehet ezek a betegségek túlontúl gyakran fordulnak elő azok körében, akiket megismertem, megszerettem, és elvezettem a szabadságukhoz. Nem, hanem az éhséget. Éhezünk. Éhezünk a jóváhagyásra, a figyelemre és a gyengédségre. Éhezünk a szabadságra: arra, hogy magunkhoz ölelhessük az életünket, hogy igazán megismerjük önmagunkat, és önmagunk lehessünk.

26. oldal, Bevezetés (Libri, 2017)

>!
Muki75 P

Most először látom, hogy van döntési lehetőségünk: dönthetünk úgy, hogy arra figyelünk oda, amit elveszítettünk, vagy pedig arra, amink még megvan.

>!
Kitti_Szurovecz

A szabadságunk abban rejlik, hogy megtanuljuk magunkhoz ölelni azt, ami történt. A szabadság azt jelenti, hogy minden bátorságunkat összeszedve lebontjuk a börtön falait, egyik téglát a másik után.

25. oldal

>!
Muki75 P

Nem dönthetünk úgy, hogy eltüntetjük a sötétséget, de fényt gyújthatunk benne.

2 hozzászólás
>!
Kabo

„De egészen addig áldozatok maradunk, ameddig egy másik személyt tartunk felelősnek a saját jóllétünkért.”

>!
anni_olvas

És te is itt vagy! Itt vagy! A szent jelenben. Nem tudlak meggyógyítani téged – mint ahogy senki mást sem –, de ünnepelhetem a döntésedet, hogy lebontod a tudatodban lévő börtönt, tégláról téglára. Nem tudod megváltoztatni, ami történt, nem tudod megváltoztatni azt, amit tettél, vagy amit tettek veled. De eldöntheted azt, hogyan élsz most.
Drágám, dönthetsz úgy, hogy szabad leszel.

>!
Muki75 P

Passzívnak lenni azt jelenti: hagyod, hogy mások döntsenek helyetted. Agresszívnak lenni azt jelenti, hogy te döntesz mások helyett. Asszertívnek lenni azt jelenti, hogy a magad számára te hozol döntést. És bízol benne, hogy ez elég, hogy elég vagy.

178. oldal

>!
Annamarie P

A pici lányom itt van. Minden jól van, minden rendben van. Annamáriának szeretném elnevezni, mert ez romantikus, francia hangzású név, de a kommunisták jegyzéket állítottak össze az elfogadható nevekről, és az Annamária nem szerepel köztük.

129. oldal

4 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!
Kertész Imre: Sorstalanság
Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre! / Logoterápia dióhéjban
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Gerald Jacobs: Szentjátékok
Susan Faludi: Előhívás
Art Spiegelman: A teljes Maus
Eszter Szabolcs: Aki Voltam