A ​zöld íjász 83 csillagozás

Edgar Wallace: A zöld íjász Edgar Wallace: A zöld íjász Edgar Wallace: A zöld íjász Edgar Wallace: A zöld íjász Edgar Wallace: A zöld íjász

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Zöld íjász, egy angliai kastély középkori kísértete – feltámad és igazságot oszt. Abe Bellamy, a gonoszlelkű és bűnökkel terhelt amerikai milliomos a bosszúhadjárat végső elitéltje, előbb azonban cinkostársait találják holtan szívükben egy zöld nyílvesszővel. A gonoszlelkű aggastyán eltorlaszolja magát várában, fogságban tartja mindazokat, akiket ellenségeinek vél, de hasztalan, sorsát ő sem kerülheti el. A rejtélyes, izgalmakkal teli történet hátterében egy sokat szenvedett ember áll, aki eltűnt anyját keresi és közben elégtételt vesz szenvedéseiért.

Eredeti cím: The Green Archer

Eredeti megjelenés éve: 1923

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2012
ISBN: 9789633769089 · Fordította: Korda István
>!
K.u.K., Budapest, 2009
502 oldal · ISBN: 9789639887169 · Fordította: Korda István
>!
Móra, Budapest, 1992
436 oldal · ISBN: 9631168360 · Fordította: Korda István

2 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

James Featherstone · Abe Bellamy · Spike Holland · Valerie Howett


Kedvencelte 10

Most olvassa 2

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Navi
Edgar Wallace: A zöld íjász

Majd 100 évvel ezelőtt is tudtak izgalmas krimit írni :) Imádtam minden sorát. Fordulatos, izgalmas, szerethető szereplőkkel, érdekes helyszínekkel (hiszen minden magára valamit is adó angol kastélynak van szelleme :)). A könyv története a bosszúállásról szól. Visszaadni egy velejéig gonosz embernek azt, amit másokkal tett. A gyilkos egyik kilétével nagyjából a könyv felétől tisztában voltam. A másik fele az elején még gyanúsított volt, de aztán letettem róla :) Örömmel és nagy várakozással fogom Edgar Wallace többi művét a kezembe venni :) Csak ajánlani tudom :)

2 hozzászólás
>!
smetalin
Edgar Wallace: A zöld íjász

Egy régi angol kastély,sok-sok régi átjáróval és cellával, egy gonosz, különc amerikai milliomos tulajdonossal, aki sose szerette az embereket. Titkok, hazugságok, gyilkosságok, a múlt árnyai kísértenek e helyen. Lassan kibontakozik előttünk egy régi-régi családi viszály sok szereplővel, élővel és holttal. Mindez a 20'-as évek angliai kisvárosában játszódik. Nagyon kellemesen borzongató lehetett ez az írás a maga idejében, sok találgatás, utalás hogy vajon ki lehet a titokzatos Zöld Íjász aki sorra nyilazza le a gonosz embereket és menti ki szorult helyzetükből az arra rászorulókat. Felfedezhetünk régi és új szerelmeket a sorok között finoman adagolva, semmi tolakodás igazán angolosan tálalva. Végig szurkolunk a szereplőknek, hogy sikerüljön túlélniük e gonosz ember ármánykodásait ki a kastélyban lakik, és megtudjuk a sok titkok és szereplő hátterét.
Tényleg egy kellemes olvasmány.

>!
anesz P
Edgar Wallace: A zöld íjász

Tetszett, bár ahogy egy barátnőm mondaná: „egy rétestésztába oltott brazil szappanoperaként” nyújtotta a sztorit Wallance. Inkább kalandregény, mint krimi, mert a főszereplő nyomozót jobban érdekli a szerelem, mint az, hogy elfogja a gyilkost, vagy hogy kiderítse, ki az a Zöld Íjász.
Viszont nem akármilyen jellemek vonulnak itt fel, kérem szépen! A bűnözők nem mindig sötét lelkűek, néha hősiesek, néha gyávák, de bizonyos határokat ők is meghúznak a piszkos melóban. Agyafúrt, de ostoba bérencek, néma, szimpatikusan hűséges sofőrök és álruhás inasok, akik nemes lovaggá vedlenek egy perc alatt. Kitartó és kíváncsi, mégis szeretni való újságíró.
Mindenekelőtt pedig egy család tragédiája és a szálak kibogozásával a boldog egymásra találás.
A helyszín pedig egy ódon kastély kísértettel, föld alatti cellákkal, titkos átjárókkal és még várostrommal is a 20. században!
A hosszúsága ellenére élveztem, főleg a második felét.

>!
Emmi_Lotta IMP
Edgar Wallace: A zöld íjász

Nagyon izgalmas és szórakoztató. Szerencsére nem annyira borzalmas, hogy ne lehetett volna élvezni, pedig előzetesen aggódtam emiatt. A történet is, a jellemek is a romantikus regényekre jellemző elemeket viselik magukon. Remek könyv.

>!
Ifjúsági, Bukarest, 1969
352 oldal · keménytáblás · Fordította: Korda István
>!
Katherine_Grey
Edgar Wallace: A zöld íjász

Régi, nagy kedvenc.
Bár szívesen hasonlítják a másik angolhoz, Agatha Christie-hez, Edgar Wallace inkább „könyviparos” volt. Az életmű magyarra fordított részében viszonylag kevés a klasszikus témájú (vagyis nem kalandor-, bűnbanda- vagy mestertolvaj-tárgyú) és kerekre, újraolvashatóra megírt regénye. A zöld íjász ilyen.
Igazi élvezet, kalandos, izgalmas, helyenként hátborzongató, helyenként elkeserítő történet számos múlt- és jelenbeli titokról humorral, szerelemmel fűszerezve. Remek könyv.

3 hozzászólás
>!
robinson P
Edgar Wallace: A zöld íjász

Kamasz korom kedvence.. kaland, izgalom, szerelem! Többször elolvastam, nagyon szerettem.
Tizenéveseknek most is nagyon a kezébe adnám. Lássák, van élet HP előtt, azon kívül is…. Nem rémregény, csak jó kalandos, romantikus történet, sötét titkokkal.

>!
nagy_anikó
Edgar Wallace: A zöld íjász

Egy kihívásnak köszönhetem, hogy erre a könyvre rátaláltam ls nagyon örülök neki. Minden megvolt benne amit szeretek. Egy ódon angol kastély és kisértete, kaland, krimi, romantikus szál, családtörténet, érdekes szereplők. Gonosz amerikai milliomos, egy talpraesett kisasszony, kiváncsi újságíró, szemfüles felügyelő, pár érdekes mellékszereplő. Itt-ott elejtett gondolat, egy félmondat és én az utolsó pillanatig tippeltem a Zöld íjász személyét illetően. Bevallom elég későn jöttem rá, ki is Ő valójában.

>!
Felixa P
Edgar Wallace: A zöld íjász

Kaland, izgalom, titkok, rejtély – ez mind-mind egyszerre. Eseménydús a cselekmény, mindig van valami, ami fenntartja az olvasó érdeklődését. A cselekmény remekül fel van építve, amit a karakterek csak még jobbá tesznek. Élmény volt olvasni.

>!
Szamღca
Edgar Wallace: A zöld íjász

Igazan kellemes kikapcsolodas volt. Szerintem nyaralashoz idealis. Nekem egyaltalan nem volt ijeszto inkabb erdekes. Ami nagyon tetszett hogy sokszor megnevettetett (kicsit olyan Rejto-s erzesem volt) volt benne romantika is es egy kis izgalom. A vegen meg meglepetest is tudott okozni.

>!
kte
Edgar Wallace: A zöld íjász

Z betűvel kezdődő könyvet kerestem, így került a kezembe és nem bántam meg. Jó volt egy kicsit kalandozni. Fizikailag meglehetősen vékony könyvecske, ami csak a látszat, mert 436 oldal és meglehetősen tömény.
A zöld íjász egy kicsit detektívregény, kicsit családregény, némi romantikával és tragédiával. A tempója kicsit lassú mai szemmel, emiatt vontam le csillagot. A történet bonyolultsága miatt figyelmesen kell olvasni, nem lehet rohanni vele.
Rejtély tekintetében igen kiváló, én legalábbis nem jöttem rá, hogy ki a zöld íjász. Akárcsak az újságíró, Spike Holland, én is meggyanúsítottam több személyt, aztán minden esetben előkerült egy olyan nyom, amely kizárta, hogy ő legyen. :) Az író mesterien irányítja a figyelmet ezen a téren.
Családregény tekintetében Verne Gyula Sándor Mátyásához tudnám hasonlítani, a hangulatáról nekem ez az évtizedekkel ezelőtt olvasott/látott mű jutott eszembe. A szereplőket több nézőpontból követjük, így sejtjük, hogy miféle gonoszság készült és drukkolunk, hogy a jók időben meg tudják akadályozni, de egészen a végéig nem áll össze a teljes kép. Van itt minden: eltűnt gyermekek, börtön, emberrablás, gyilkosság. Majd végül megtudjuk a múltban történt tragédia utolsó részleteit és az okokat is.


Népszerű idézetek

>!
Aquarius 

Egy alvilági figura semmire sem büszkébb, mint élete valamely tiszteletre méltó mozzanatára.

92. oldal

>!
tmezo P

– A maga őrzőangyala leült a kerítés tövébe, és elnyomta a buzgóság.
A leány ijedt arcát látva sietett megmagyarázni, hogy egyszerűen elaludt.

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Spike Holland · Valerie Howett
>!
Near

Az olyan ember, aki nem csinál semmit, elegendő idővel rendelkezik ahhoz, hogy megfigyeljen mindent, ami körülötte történik.

32. oldal

>!
tmezo P

– A macska-egér történet modern változatban – mondotta.

381. oldal

Kapcsolódó szócikkek: James Featherstone
>!
mamono

… egy ember, aki a szeretni tudás adománya nélkül jött a világra.

Kapcsolódó szócikkek: Abe Bellamy
>!
tmezo P

– James Featherstone kapitány vagyok, a Scotland Yard tisztje, megbízásom van, hogy átkutassam Garre Castle-t, önt szükség esetén őrizetbe vegyem, mégpedig Elaine Held törvénytelen fogva tartásának vádjával.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Abe Bellamy · James Featherstone

Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Chimneys titka
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Guillaume Musso: Holnap
Steve Berry: Az elveszett parancs
Zima Szabolcs: A makedón összeesküvés
Leslie L. Lawrence: A vérfarkas éjszakája
Robert Masello: Az Einstein-prófécia
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Ken Follett: A katedrális