Tarzan ​visszatér (Tarzan 2.) 78 csillagozás

Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Néhány őrjítő pillanat telt el teljes bizonytalanságban. Tarzan érezte, hogyan ereszkedik egyre lejjebb a kötél, amelybe kapaszkodik, és hallotta, amint odafent a kőtömb halk, kaparó hangot adva súrlódik végig a falon.

Aztán a kötél hirtelen megállt – a kő a kút kávájának legtetején megakadt. A majomember óvatosan felmászott a vékony kötélen. Egy pillanat, és a feje máris kibukkant a kürtő pereme fölött. A belső udvar üres volt. Opar lakói mind összesereglettek az áldozat bemutatására. Tarzan hallotta La hangját a közeli szentélyből. A tánc véget ért. A tőr ezekben a pillanatokban indul el végzetes útjára. Ám míg mindez végigfutott Tarzan agyán, közben a majomember teljes erejéből rohant a főpapnő hangjának irányába.

Tarzan visszatérése címmel is megjelent

Eredeti megjelenés éve: 1915

>!
Felolvasta: Gépész
>!
General Press, Budapest, 2012
412 oldal · ISBN: 9789636433543 · Fordította: Erős László
>!
General Press, Budapest, 2012
416 oldal · ISBN: 9789636433543 · Fordította: Erős László

5 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Isley P>!
Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér

A Tarzan visszatér minden szempontból méltó folytatása a majomemberről szóló első könyvnek. Tarzan párizsi úriemberként sem veszítette el jelleme valódi természetét, és az igazi férfit kívánó helyzetekben úgy foszlik le róla a civilizáció máza, mintha soha nem is került volna az rá. Dinamikus volt a történet nagyon, szerencsés fejleménynek tartom, hogy bár az író változatos helyeken és szituációkban próbálta ki karakterét, több földrészen és földtekén, de végül visszajutottunk a dzsungelbe is, ahol John Clayton története is elkezdődött. A dzsungelbeli történet nagyon tetszett spoiler. A lezárás is zseniálisra sikeredett spoiler, nyitott és zárt is egyben, a folytatást pedig gondolom Tarzan népszerűsége indokolhatta részben.

revelácifa>!
Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér

A Tarzan visszatér ott veszi fel a vonalat, ahol az első rész abbamaradt a hatalmas függővéggel és a célját vesztett főhőssel a civilizált világ kellős közepén. Itt már a történet visszafele folyik medrében, mígnem elérünk az immár lezártnak tekinthető befejezéshez.
Burroughs továbbra is magasan tartotta a lécet végig, sőt itt talán még gyakoribb az általam igencsak kedvelt párhuzamos történetvezetés. Kalandos, rejtélyes, humoros és lebilincselő utazás volt ez. A fél pont mínusz annak szól, hogy az előző rész függővéges megoldása, meg úgy általában a könyvvégi sokkterápiás kezelések többsége, a gyengém. Remélhetőleg sikeres lesz a már sokat emlegetett filmes feldolgozás és ezzel a történettel keretbe foglalva elevenedik meg a filmvásznon Tarzan.
Ja és bár ez a sztori lezárt, B. több helyen is előkészítette a terepet a következő kalandokra a különböző mellékkarakterek és helyszínek által, szóval függővég nélkül is várós a folytatás.:)

SophiaS25>!
Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér

Méltó folytatása az első kötetnek.
Bár az elején voltak kétségeim a könyvvel kapcsolatban, az utolsó oldalhoz érve úgy éreztem, hogy ez a történet kellő befejezést kapott. Természetesen megvoltak a megszokott elemek, számos harcjelenetet izgulhattam végig, és Tarzan egy újabb fejlődési szakaszának lehettem részese. Ó, de még milyen (vissza)fejlődésnek. A civilizálódott majomber karaktere végre nem csak abból állt, hogy vakmerő elszántsággal mindenki segítségére sietett, és a történet bizonyos részei megmutatták, hogy az élet bizony nem fenékig tejfel. Tarzan hősies tettei ellenére még mindig hordozza magán azokat a tulajdonságokat, amelyeket a dzsungelben szerzett, és ezek a sokszor furcsának tűnő sajátosságok bizony újabb bonyodalmakhoz vezetnek.
Persze Tarzan még mindig természetfelettien bátor, erős, jóképű, meg még számtalan pozitív tulajdonság, de jó érzés volt ráébredni, hogy ez a nemes fiatalember a lelke mélyén még mindig egy vadállat, sőt, még saját hűségében is képes megingani. Tehát röviden kellemes csalódás volt az erdei isten emberi mivoltáról olvasni (már ha az ő esetében beszélhetünk erről).
A cselekmény hozta a megszokott pörgős ritmusát, volt benne minden, ami kell, így végül kimondottan elégedett vagyok. Az elején kissé hiányoltam a varázslatos dzsungel környezetét, de a befejezéshez érve ez is kárpótolta magát. Apropó, befejezés. A sok szenvedés után végre újra összeforrtak a szálak, és még számomra is szép lezárást eredményeztek (mondom ezt én, aki alapjáraton nem szívleli a happy endet).

Allanon>!
Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér

Nagyon élveztem újra Tarzan történeteit olvasni. Tarzan a maga idejében igazi szuperhősnek számított hatalmas izmaival és gyors mozdulataival, észjárásával. Azokat a részek, amik a dzsungelben játszódtak, sokkal jobban szerettem, mint a városi kalandokat, ahol sokkal sebezhetőbb egy olyan ember, aki nem ehhez szokott. Sokszor bebizonyosodik számomra, miközben a történeteket olvasom: az, hogy valaki civilizáltan öltözködik, nem feltétlenül viselkedik is úgy. Hiszen Tarzan, a maga félig ősemberes gondolkodásával és megjelenésével, sokkal nagyobb úriember, mint sokan mások. Az is észrevehető, hogy egy kicsit megfertőzte a civilizáltság mellékhatása, ami az arany és a gazdagság utáni vágyában nyilvánult meg. De szerencsére minden jóra fordul, és egy jó kis kalanddal gazdagabban értem a könyv végére.

Niabee>!
Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér

Kissé kettős volt az élmény, mert ami az első részben olyan szerethetően mókás volt a regényben számomra, vagyis a korra jellemző abszurd körülményesség és udvariasság, ebben a könyvben kissé túlzottan előtérbe került főleg az Európában játszódó részeknél. Néha az az érzésem, hogy Burroughs ezt erős iróniának szánta, a célja valószínűleg a kontraszt kiemelése Tarzan erkölcsisége és a „fejlett” társadalmak ál-erkölcsössége között. Szintén soknak találtam a direkt hangsúlyozásokat, mint a milyen az 'előtört belőle a fenevad', meg 'senki más nem lett volna képes' frázisok. És hát ott van még a nem egy, de számos valószerűtlenségi pont, amin ez a regény keresztül megy.
De… kedves, szórakoztató, szerethető, jól kitalált karakterek, fordulatos cselekmény, szívet melengető mese, és néha meglepően modern hangvételű. Egy egy mondat vagy bekezdés erejéig felvillan valami más, izgalmas a stílusban, egy tökéletes mondat, mint amikor valaki folyton viccel, de egyszer csak meglátod a szemében, hogy ezt most komolyan gondolja. Jó volt olvasni.

Arianrhod>!
Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér

Sajnos erre a részre már nem emlékszem, de annyira igen, hogy élveztem olvasni. Mindenesetre a sorozat most megszerzett többi része érdekében újraolvasást igényel. Azért azt nem hiszem, hogy unni fogom.

kamububu P>!
Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér

Az első részt olyannyira régen olvastam, hogy pontosan már nem is emlékszem rá, csak arra, hogy nehezen jutottam a végére. Így egy kicsit félve álltam neki ennek a kötetnek. Végül meglepő volt, hogy jó volt, de nem volt meglepően jó.
Igazából nekem elég gyengének tűnt a kiinduló szituáció, de végül egészen jó kis történet kerekedett ki.
A könyv viszont sokszor nagyon kettős érzéseket váltott ki belőlem. Egyrészről voltak benne olyan lenyűgöző leírások egy-egy dzsungelben játszódó jelenetnél, hogy szinte természetfilmként peregtek le előtte a mozdulatok, az indulatok. Közben viszont folyamatosan azon rágódtam, hogy én ezt nem is élvezhetem, mert valójában az egészet a civilizáltnak mondott emberiség súlyos bűnei motiválják. spoiler Nehéz egyszerre mélységesen elítélni egy cselekedetet és közben élvezni, ahogy elém tárják.
Összességében ez a könyv inkább megint meggyőzött arról, hogy az ember a legkegyetlenebb életforma ezen a bolygón.

Witchmoly>!
Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér

Az első jobban tetszett, de ebben is sok minden történt. Tarzan megismerte a civilizációt, majd visszatért a dzsungelbe… A végével most elégedett vagyok. :))

Szaniszló_Zsolt>!
Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér

A legelső Tarzan könyvem volt, 6-7 évesen olvastam ki, persze utána többször is. Ez maradt meg a legjobban bennem, az összes szereplőre tisztán emlékszem. Gyerekkorom meghatározó hőse volt Tarzan… <3

Vegita>!
Edgar Rice Burroughs: Tarzan visszatér

Imádtam a Tarzan könyveket! Gyakorlatilag rajtuk nőttem fel!


Népszerű idézetek

revelácifa>!

Miután férje elment, a grófnő szeme titokban egy fiatalember délceg alakjára tévedt, aki alig valamivel távolabb lustán nyújtózkodott el székében.
– Magnifique – sóhajtott újra.

8. oldal, 1. fejezet (Ifjúsági,1985)

3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Tarzan sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandre Dumas: A három testőr
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai
Bodó Géza: Barlang a szigeten
Michael Crichton: Kongó
Paul Monette: A Ragadozó
Frei Tamás: A megmentő
Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Rick Riordan: A csontlabirintus
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve