A ​Mars istenei (Mars-ciklus 2.) 83 csillagozás

Edgar Rice Burroughs: A Mars istenei Edgar Rice Burroughs: A Mars istenei Edgar Rice Burroughs: A Mars istenei

Újra veszélyek közt John Carter kapitány visszatér a Marsra, hogy még egyszer találkozzon szerelmével, Dejah Thorisszal. Ám a csodálatos hercegnő eltűnt, talán mindörökre. Félelmetes szörnyek támadnak Carterre, aki a Dor völgyébe menekül, oda, ahonnan ember még nem tért vissza élve.

Eredeti megjelenés éve: 1913

Tartalomjegyzék

>!
Ifjúsági, Budapest, 1991
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634230563 · Fordította: Bezeczky Gábor
>!
Fővárosi, Budapest, 1920
198 oldal · keménytáblás · Fordította: Havas József

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Tars Tarkas


Kedvencelte 8

Most olvassa 5

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsola>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars istenei

A John Carter trilógia (A Mars hercegnője; A Mars istenei; A Mars ura. Ha jól tudom a többi részben már nem ő a főszereplő) legjobb darabja szerintem. Az Istenembereket követően szükségem volt egy egyszerű gyorsan olvasható pörgős történetre, ezért esett a választásom A Mars isteneire. Ismételten nem kellett csalódnom. Ezeknek a regényeknek pont ezek a fő erősségei illetve a felépített világ, ami magába szippantja az olvasót. Ebben a részben Borrougs még színesebbé még összetettebbé teszi Barsoom világát és próbál komolyabb mondanivalót is belecsempészni (némi társadalomkritika) a regényébe. Továbbá azt vettem észre, hogy mintha jobban odafigyelt volna a tudományos részletekre is.

A Mars istenei kissé komorabb, komolyabb is talán, mint a másik két könyv és ez baromira jól áll neki. Borrougs a regényben mind a kivételes fantáziával megalkotott világát mind pedig a szuperhősi magasságokba emelkedett főszereplőjét csúcsra járatta, ami nekem nagyon, de nagyon tetszett. Remek szórakozás volt, jár az öt csillag.

11 hozzászólás
pwz I>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars istenei

Valahogy vissza kellett juttatni John Cartert a Marsra – már csak azért is, mert az addig pénzszűkében levő író 400 dolcsit kapott az első részért, ami (nem tudom, hogy a brit, vagy az amerikai „tudósok” kalkulációja alapján) most kb. 50 ezer dollárral lenne egyenértékű, vagyis az a kis könyv, ponyva 1,1 millió Ft-t ért! :D Az a 400 dollár komoly vásárlóértékkel bírt abban az időben.
A történet alapjait sikerült jól lerakni, szinte kínálta magát a folytatás, amire csak azért nem mondom azt, hogy a sword & sandal stílust képviseli, mert a Marson a marsiak – többnyire – nem hordtak szandált! :D :D :D Egyébként ez a stílus, kemény, már-már a mai videójátékok hentelős (vérben tocsogó) képeit vetíti elénk. Itt több ilyet kapunk, mint az első részben. Kész adrenalin- és tesztoszteron bomba! Kezd kiépülni egy tisztább kép John Cater Marsáról… Itt már jobban előre gondolkodik az író, szinte látni hol érdemes folytatni, mit érdemes később jobban kifejteni.
A befejezés meg olyan lett, hogy az utolsó oldal után azzal a lendülettel már nyúltam is a már jó előre odakészített harmadik rész után! :)

>!
Ifjúsági, Budapest, 1991
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634230563 · Fordította: Bezeczky Gábor
mohapapa I>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars istenei

Persze, nem irodalmi értékeiért szeretjük Burroughs-t. Pontosan nem tudnám megmondani, miért szeretjük. Talán a fantáziájáért, mert az van nekije bőven, de nagyon bőven! John Carter és Tarzan történeteiben a kaland és a fantázia mindent visz. Mert, lássuk be, más nem is nagyon van benne. Logika sem nagyon, meg mély átgondolások sem.
S ennél a kötetnél nekem ez vette el a kedvemet. A kaland, vagyis inkább a könyv vége felé az egymillió harcos titokban öszeszedése, és az ezer harci hajó el- és felkészítése már nem is gyermeki naivitás volt, hanem amolyan „mindent elhiszek, de ez már sok” fáradtság. Pedig szeretem Buroughs-t.
John Carter szinte napokig nem alszik, sebaj, végigkűzdi ezeket a napokat, sebaj, lemészárol minden galád ellent, hurrá, de feleim: nincs alkalom, hogy enne vagy inna! Csak az egyéves rabsága során, a kötet vége felé! Kemény legény!
Nem is szőrözöm tovább, mert Burroughs nem arra való, persze, hogy nem.
S kis pihenés után olvasom majd tovább a sorozatot.

johnjsherwood I>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars istenei

Burroughs ebben a kötetben végre oda repíti az olvasót, ahová az már az első könyvben is jutni akar – de nem egyszerűen csak a holtak misztikus földjére, hanem a kultúrák, civilizációk és világnézetek ütközőpontjába, ahol végre nem arról szól a történet, miként lesz egy predesztinált hősből világok megváltója (láttunk már ilyet ezerszer), hanem hit és hiedelem, vallás és valóság, becsület vagy halál-problematikájáról. Az első három kötetből, amelyeket eddig olvastam, vitathatatlanul ez a legjobb, sőt, messze kimagaslik a történet és a mondanivaló egységessége miatt. Persze közben a szereplők ugyanolyan fekete-fehér alakok, és olykor oldalakon át könyékig tocsogunk a vérben, de Burroughs egy olyan témát ragadott meg, ami messze túlmutat a ponyva határain, és a szórakoztatás legelemibb eszközeinél maradva a lehető legtanulságosabban dolgozta fel; annyira, hogy ha mások ugyanezt szépírói eszközökkel próbálnák, nem jutnának tovább egy dögunalomba fulladó erkölcsi tanmesénél. Így viszont rögtön nyúltam a harmadik kötet után.

Melani>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars istenei

Muszáj azzal kezdenem, hogy miért így van vége?! Nem elég hogy átolvastam az éjszakát, de mégcsak meg se tudom a történet végét, mert a sztori a következő kötetben folytatódik… Ezt az egyetlen dolgot leszámítva imádtam. Izgalmas, jó a történet, újabb dolgokat tudunk meg a Marsról, Carter kapitány még mindig olyan jó mint az első kötetben volt, ebben egy kicsit többször esik fogságba :D

revelácifa>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars istenei

A Barsoom sorozat első 3 részének ez a kötet a csúcspontja. Burroughs fantasztikus társadalom kritikát fogalmaz meg, ugyanakkor az első részben felépített világot is nagyszerűen tágította tovább. Az utolsó pár oldalt tátott szájjal olvastam és szinte rögtön nekifogtam a következő részhez. Nagyon sajnálom, hogy a filmes adaptáció bukott, mert ezt a részt fantasztikusan vászonra lehetett volna vinni, még a Disney gyerekbarát rendezésében is.

1 hozzászólás
Thorpapa>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars istenei

Sokkal izgalmasabb volt, mint az első könyv. De hát ugye már ismerünk szinte mindenkit, így nem kellett több oldalas karakterleírásokat csinálni, bár azért volt bőven így is töltelék tájleírás… XD

Nóra_Alpekné_Barna P>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars istenei

Igazi békebeli sci-fi, szerethető szereplőkkel, kiváló világleírással. Kedvencem Tark Tarkas lett, és én is szívesen bepillantanék Barsoom világába. A vége igazi függővég, úgyhogy kényteken leszek tovább olvasni :-))

Leonidas>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars istenei

Az első regény sem volt rossz, de A Mars istenei kétségtelenül jobb regény. A történet lényegében hozza az első rész hangulatát. Elejétől a végéig rengeteg véres csatával, és halott ellenségek tömegével, ézért izgalmas olvasmány. Mikor már meg voltam győződve arról, hogy John Carter nem kerülhet szorultabb helyzetbe, az írónak mindig sikerült bizonyítania az ellenkezőjét.
Plusz pont, hogy komolyabb témákat is boncolgat.Pl. milyen szörnyű következményekkel járhat, ha az embereket vallásos tudatlanságban tartják.Tanulságosan mutat rá, hogy az ostoba babonák és tévhitek miként befolyásolják az embereket ítélőképességét.
Nagyon tetszett a regény, biztos elolvasom a harmadik részt is, ha végre sikerül beszereznem.

Katherine_Grey>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars istenei

A Mars hercegnője remek folytatása. Szinte ugyanazt a színvonalat nyújtja, mint az első kötet.
Izgalmas, fordulatos, hősies történet, amely azonban a végén nyitva marad, várva a folytatást, A Mars urát. Mivel ezt olvastam a sorozatból negyediknek (nem szándékosan, egyszerűen így sikerült antikváriustól beszerezni a köteteket), sosem tudtam annyira megkedvelni a regény cselekményét, mint mondjuk A Mars uráét. Ennek ellenére bátran ajánlom mindenkinek, hiszen a benne bemutatott, képzelt marsi világ lenyűgöző.
Lásd még itt és az Ekultúrán:
http://katherines-bookstore.blogspot.hu/2012/12/ekultur…


Népszerű idézetek

Holdtündér>!

Nagyon nehéz új vallást elfogadni a régi helyett, függetlenül attól, mennyire csábító az új, de nem lehet nehezebbet kérni annál, hogy a régit hazugságként vessük el, és helyébe nem kínálunk semmit.

237. oldal

Holdtündér>!

Egy rövid pillanatig könnyek szöktek a szemembe, s közel álltam ahhoz, hogy érzelgős bolond módjára fulladozzam – de nem bánom, nem szégyellem. A hosszú élet arra tanított, hogy a férfi gyengének látszhat ugyan, ha a nőkről és a gyerekekről van szó, de ez a legkevésbé sem jelenti azt, hogy gyenge báb lenne az élet szigorúbb területein.

199. oldal

Gabriella_Balkó>!

Ahogy ezek a szerencsétlenek egymás hegyén-hátán, helyenként kupacokban elnyúltak a padlón, Dante Poklának groteszk illusztrációit idézték fel bennem.

84. oldal, Ötödik fejezet - A veszély folyosóin (Ifjúsági, 1991)

Holdtündér>!

Ez volt minden. Nem is kellett mondania mennyire értékeli a barátságunkat, mely engem arra késztetett, hogy életem kockáztatásával próbáljam megmenteni őt, s azt sem kellet mondania, mennyire boldog volt, hogy ismét találkoztunk.
Ez a vad zöld harcos üdvözölt elsőként húsz éve, amikor először léptem a Marsra. Szívében gyűlölettel, döfésre emelt lándzsával fogadott. Hatalmas thoatjáról mélyen lehajolva támadt rám, amint hordájának keltetője mellett álldogáltam a holt tengerfenéken. S most, két világ lakosai közül senkit sem tekintettem jobb barátomnak, mint Tars Tarkast, a tharkok jeddakját.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tars Tarkas

A sorozat következő kötete

Mars-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: A marsi
Orson Scott Card: Végjáték
James S. A. Corey: Tiamat dühe
John Scalzi: Vének háborúja
Dan Simmons: Ílion
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Stephen King: A búra alatt
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
William R. Forstchen: Egy másodperccel később