A ​Mars hercegnője (Mars-ciklus 1.) 162 csillagozás

Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője

EGY ISMERETLEN VILÁG
John Carter titokzatos körülmények között a Mars bolygóra kerül, ahol a zöld emberek, a vad tharkok foglyul ejtik. Itt ismeri meg Dejah Thorist, Hélium hercegnőjét. Roppant távolságok, halálos ellenségek és ismeretlen veszélyek választják el őket a szabadságtól és egymástól.

Eredeti megjelenés éve: 1912

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2012
276 oldal · ISBN: 9789634972389 · Fordította: Szántai Zsolt
>!
Ifjúsági, Budapest, 1990
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634230350 · Fordította: Kádár Tamás
>!
Fővárosi, Budapest
256 oldal · keménytáblás · Fordította: Géresi Vendel

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

John Carter


Kedvencelte 19

Most olvassa 5

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

FélszipókásŐsmoly >!
Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője

Vadnyugati / polgárháborús kalandregény, csak indiánok helyett spoiler marslakókkal, arizóniai hegyi oroszlánok helyett soklábú, varangyfejű kutyabestiákkal meg szőrtelen, négykarú gorillákkal, spoiler földi katonával és megmentendő hercegnővel.

Roppant egyszerű, mégis szórakoztató, könnyed, képzeletet megmozgató olvasmányt kínál. A főszereplő, John Carter százados, miután látszólag elhalálozik a Földön egy meglepő testenkívüli élményben a Marsra kerül. Teljesen meztelenül, de ezzel nem lóg ki a közegből: a Marson ugyanis mindenki pucér. :) off Aztán megismerkedik a bolygó őslakosaival, kivívja tiszteletüket, de a címszereplő (pontosabban: Hélium hercegnőjének) megmentésével belebonyolódik a zöld és vörös marsiak katonai-politikai játszmáiba, hogy aztán az idegen bolygó hősévé váljék off.

Egyes szám első személyben mesél végig, mert Carter kalandjait egyfajta emlékiratként mutatja be az olvasónak. A „science” oldalát tükrözi, hogy minden új dolgot, amivel találkozik a főhős, igyekszik részletesen leírni és a működését megmagyarázni (pl. a két hold hatását a fényviszonyokra, a marsi terepet, időjárást, a különféle eszközöket, a lényeket, a szokásokat stb.), de a jóval Burroughs halála után elért modern tudományos felfedezések jobbára mindenben ellentmondanak a szerző ábrázolásának. Javarészt tehát a képzelet teremtette Barsoomot spoiler és a hősmesei vonal is inkább a „fantasy” jelleget erősíti.

Számos stíluseleme miatt alapvetően a ponyvairodalomba sorolják – eredetileg részletekben jelent meg egy magazinban – de inkább úgy érdemes emlékezni rá, mint a science-fiction és fantasy elegyítésének egyik úttörője, egy klasszikus, ami rengeteg jövőbeli alkotóra erős hatást gyakorolt. Bizony, George Lucas a Star Warshoz és James Cameron az Avatárhoz rengeteget merített belőle. De felfedezhető egy-egy itteni jelenet vagy motívum Bradbury, Heinlein, Jack Vance, Clarke, Moorcock, Alan Moore műveiben, sőt, még Lovecraft ezüstkapujánál is. Carl Sagan képzeletére is, illetve a vietnámi háborúban, hazájuktól távol, merőben idegen környezetben küzdő katonákat is bevallottan erőt merítettek a másik bolygón háborúzó John Carter történeteiből. Továbbá a planetáris románc – ami a nevével ellentétben a romantikus regényekkel nem rokon (link és link) – nagyhatású úttörője is.

Bennem leginkább a gyerekkori Karl May olvasmányok hangulatát idézte vissza a mesélős-felfedezős-kalandos jellege. Roppantul élveztem ezt a 100. évfordulóra megjelent Szukits kiadást, Szántai Zsolt gördülékeny fordításával – ennek borítóján hellyel-közzel a könyvbéli ábrázolás köszön vissza (a hátasokat és a ruházatot kivéve, és persze felcsillámolva a Disney fényeivel). Szívesen látnám a teljes 10+1 kötetes sorozatot magyarul. off

>!
Szukits, Szeged, 2012
276 oldal · ISBN: 9789634972389 · Fordította: Szántai Zsolt
1 hozzászólás
pwz I>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője

„Az arra fogékony emberek a saját éltük egy-egy piciny epizódjából akár kész világokat is képesek alkotni!” /idézet egy ismeretlen olvasótól :)/
Ez bárkire igaz! Itt van pl. ez a „Burroughs-gyerek” :). Hogy a csudába írta ez a Barsoom(Mars)-, és Tarzan-történeteket?
A családi háttér nagyon fontos. Nem sokkal az amerikai polgárháború után született (1875), méghozzá egy olyan családban, ahol a családfő egy jenki őrnagy volt. Innentől nem csoda, ha „esti mese” helyett sokszor a papa háborús történeteit hallgatta ez az Edgar gyerek. :) Csodálkozunk, ha néhány évvel később a Michigan Katonai Akadémián látjuk viszont a fiút és bár a West Pointra nem jut be, de szolgálatát a legendás 7. Lovasezrednél kezdi 1896. márciusában, Fort Grant helyőrségben, Arizonában? /Hogyan kezdődik a könyv? Mi az első fejezet cím? Az arizonai hegyekben…;)/ Hat évvel vagyunk az indián háborúk (Lásd: bővebb infó ebben a könyvben: http://moly.hu/konyvek/miloslav-stingl-indianok-hadiosvenyen) zárása, a Wounded Knee-i mészárlás után. Burroughs alig valamivel több időt tölt itt, mint 1 év, ugyanis 1897. májusában szívproblémák miatt leszerelik. Ez már a rendcsinálás időszaka, de a Little Bighorn (1876), a Bear Paw (1877) és a már említett Wounded Knee-i mészárlás (1890) emléke még élénken él a katonákban. Ilyen közegben csak úgy issza a polgárháború és az indián háborúk történeteit. No meg a westernt, hiszen benne élt! :) Másik kedvenc az asztronómia és köztük egy francia asztronómus, Nicolas Camille Flammarion művei. A Lumen (1886) c. művében találjuk a kulcsot Burroughs Mars-ciklusához, ugyanis itt írja le először a földi halál után a lelkek bolygóközi utazását, az új bolygókon való reinkarnációját, a földönkívüli élet sokféleségét – ami aztán később John Carter történeteiben kap új „színt”, vagyis „reinkarnálódik” :D. Ehhez még mixelt egy kis marsi „polgár- és indián háborút”, western elemeket (elrabolt nők, hős megmentőik) és közben már-már herculesi próbatételeken hajszolja keresztül a főhőst és a közvetlen környezetét. Ha valami nehezen oldható meg, vagy éppen nincs rá jó magyarázat, akkor még mindig ott a „jó öreg” deus ex machina, ami már Homérosznál is kisegítette a vívódó – és bajvívó – hősöket! :D
No meg, ha Flammarionra azt mondjuk, hogy beismerten hatott Burroughs, Olaf Stapledon, William Hope Hodgson, vagy éppen Arthur Conan Doyle műveire, akkor ezek után a Mars-ciklus jelenetei pedig visszaköszönnek pl. Ray Bradbury, Carl Sagan, Arthur C. Clarke, Robert A. Heinlein, Moorcock, Lovecraft, Alan Dean Foster, Peter F. Hamilton, Stephen King könyveiben, filmen pedig az Avatar, Babylon 5, vagy éppen a Star Wars Univerzum „állít emléket” Edgar Rice Burroughs 100 éve készült művének! Veretes nevek, igaz? :)
Olyan fura volt a John Carter film után a különböző portálokon – a kommentek között – azt olvasni, hogy „az egész történet, a megjelenítés a Star Warsból lett lopva!” Talán inkább fordítva, de ezt csak az tudja, aki tisztában van a fent leírtakkal. :)
Hát, így született ez a mese, ami scince fantasy, vagyis a science fiction és a fantasy keveréke. :D
A történet rém egyszerű, de próbáld beleélni magad egy 1912-ben élt húszas, harmincas éveiben járó (vagyis még a 19. század végén született) olvasó helyébe! Azért ez akkor nagy durranás volt, még ha ponyva minőségben ment is a dolog!
*** megjegyzés: Gondold végig a Tarzan történeteket is! Na? Van nagy különbség…? :)

>!
Ifjúsági, Budapest, 1990
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634230350 · Fordította: Kádár Tamás
10 hozzászólás
Lisie87>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője

Olykor-olykor becsúszik egy régebbi mű, hogy ne legyek túl olvasatlan a klasszikus sci-fi (+fantasy) területén. Ezekre mindig úgy tekintek, mint igazi kis kincsekre.
John Carter történetét is úgy olvastam. Van egyfajta „régi idők” hangulata, könnyed, mégis szórakoztató. Azt szeretem ezekben a történetekben, hogy minden olyan egyszerű, és az olvasó nem is vágyik tudományos háttérre, hogy „uramisten, hogyan jutott a Marsra, és hogyan lehet ott élet?” csak elfogadja és élvezi a kalandokat. A szerelem tiszta és nincs túl bonyolítva, hősünk könnyedén legyőzi az ellenfeleit. Happy end. Mi más kell még? :)

3 hozzászólás
Dawnofmyth>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője

Szórakoztató, könnyed olvasmány. Bevallom a belőle készült filmmel hamarabb találkoztam, eléggé különböznek. Nekem a könyv jobban tetszett. Egy biztos, folytatni fogom a sorozatot. A vége kicsit fura volt, túl gyors. A marsi világ tetszett, az átkerülés a Marsra kidolgozatlan, vagy lehet átsiklottam rajta. Mindegy, jól szórakoztam közben, bár Carter nem lett a kedvenc hősöm, azért megmosolyogtatott.

Fallen_Angel P>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője

Retro hangulatú sci-fi egy igazi, régimódi főhőssel. Ha nem tudom, mit olvasok, nyolcvanas évekbeli ponyvát tippeltem volna, azonban az eredeti megjelenés évét figyelembe véve lenyűgözőnek találom, hogy mit hozott össze Burroughs. 1912-ben (amikor a dédnagymamám is kisgyerek volt még) A Mars hercegnője igencsak modern regény lehetett és nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen fogadtatása volt akkoriban.
A történet nem túl bonyolult, de szórakoztató, olvastatja magát és valószínűleg többeket inspirálhatott a későbbiekben, mert akadnak benne ismerős elemek.

7 hozzászólás
Zsola>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője

Mai szemmel nézve már megmosolyogtató a tudományos háttere a könyvnek, viszont a fantasztikum része az nagyon rendben van. Hihetetlenül színes-szagos az egész világ felépítése tele jól megkomponált idegen élőlényekkel. Jól kidolgozott mind maga a Mars bolygó (Barsoom) mind a rajta élő intelligens élőlények (főleg a tharkok) társadalma. Kapunk ezek mellett még óriási romvárosokat és épületeket, léghajókat, csatákat, ármánykodást és szerelmet.

Azért négy csillagot adtam, rá mert egyes helyzetekben a szerencse túlságosan sok szerephez jut hősünk kalandjaiban, illetve azért mert egyszer-kétszer kiégette a szememet az, hogy mennyivel többet tudunk ma a Marsról mint 1912-ben. („Életemben most láttam először ekkora sereget porfelhő és nyom nélkül menetelni. Mert a Marson nincs por, kivéve a megművelt területeken télen, de a szél hiánya miatt ott is alig észrevehető.” )

Összegezve: Az 1912-es első John Carter regény egy faék egyszerűségű történet, ami gyönyörűen kidolgozott fantasztikus világával bárkit elbűvölhet.

atalant IP>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője

Tisztességgel összerakott történet, aminek a szavatosságán száz év elteltével sem esett csorba. Meglehetősen szabadon kalandozott az író fantáziája (bár abba nem szeretnék belegondolni, hogy a két főszereplő hogyan hozta létre az utód-tojást), aminek eredménye ez a marsi kultúrával és bolygóközi románccal megspékelt darab.
Nem akarok hülyeséget mondani, de nem kizárt, hogy a modern kori ponyvaregények egyik legkorábbi képviselőjét köszönthetjük ebben a hormonoktól bezsongott kamaszfiú fantáziájába illő, tesztoszterongőzös kalandban. John Carter nem az eszéről lesz híres, de ahol agyatlanul kaszabolni kell (nagyjából két-három oldalanként), ott bizony azt is fogja tenni, erre bizton számíthatunk. Hullanak a marslakók, folyik a vér, miközben kimerítő részletességgel kapjuk az információkat a főszereplők tökéletes idomaira vonatkozóan.
Carterért nyilván nem izgulunk, hiszen az E/1.-ben mesélt történet főhőse ritkán végzi holtan, de ettől még végig érdekes tud maradni. A függővég kifejezetten ötletes lett volna, ha nem direkt a folytatást vezetné fel. Így viszont, mivel egy regényfolyam első kötete, kevésbé tetszett.
Reggeli kávé mellé, félkómásan remek szórakozás, de nem több. A folytatásokra most nem vágyom, talán majd egyszer. Mutálás előtt/körül ideális.

2 hozzászólás
Robberator>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője

Teljesen könnyed sci-fi-ről van szó pár ősöreg közhellyel felvértezve, de nekem tetszik ez a fajta portál fantasyhoz hasonlatos átkelés a világok között. Nagyon ötletes, és egyből a dolgok közepébe dobja a főszereplőt.
Volt annyira izgalmas a könyv, hogy érdemes folytatni a sorozatot, de nem érzem szükségét, hogy rohanjak a polchoz a második részért :)

>!
Ifjúsági, Budapest, 1990
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634230350 · Fordította: Kádár Tamás
2 hozzászólás
Melani>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője

Ez egy nagyon de nagyon jó könyv! Tetszett a film is, de a könyv sokkal jobb, és sokkal több van benne. Elkezdtem olvasni, és nem tudtam letenni, végig nagyon érdekes, pörögnek az események, nagyon jó olvasni ahogy elképzeli a marsi tájat. Nem is gondoltam, hogy több mint 100 éve! íródott a mű, olvasás közben egyáltalán nem lehet ezt észrevenni.
Csak ajánlani tudom!

Stephanie_Ford_és_Városi_Emese IP>!
Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnője

Olyan régen olvastam már ezt a mesét, hogy mondhatni, szinte el is felejtettem, miről szól. Vagyis annyira nem, mert a film visszahozott néhány emléket. Nem is csoda, hogy csak néhányat, mert a könyv és a film fényévekre van egymástól. Egyik sem rosszabb, vagy jobb, csak más. Lassan haladtam a történettel, olvasás közben új ötleteim támadtak, és ha sokat nem is, megint tudtam dolgozni/szórakozni (írás). Kösz, Ed!

Igazából csak azzal van bajom, hogy míg itt a Földön majd' megfagyunk télen, a Marson simán lehet meztelenül szaladgálni.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

PKarola>!

…Woola őrjöngve üdvözölt. Hatalmas testével rámvetette magát és szinte levert a lábamról; szerencsétlen fickó annyira örült a viszontlátásnak, hogy attól féltem, menten fölfal. Fülig ért a szája, és mind a három sor foga elővillant, miközben mosolygott, mint valami manó.

XVI. Fejezet

diojudit_92>!

– […] És ha már itt tartunk, tisztázzunk még valamit! Nem tudom, mit akartok tenni ezzel a szerencsétlen fiatal nővel, de aki mostantól bántani vagy sértegetni merészeli, azt én fogom felelősségre vonni. Tudom, szánalmasnak tartjátok a nagylelkűséget és a kedvességet. Én nem, és ha kell, bármelyikőtöknek megmutatom, hogy ez a gondolkodásmód egyáltalán nincs kihatással harci képességeimre.

95. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Carter
Julobulo>!

– […] A saját népem nem törődik velem, John Carter, túlságosan különbözök tőlük. Szomorú a sorsom, hiszen köztük kell leélnem az életem, és gyakran kívánom, bárcsak igazi zöld nő lennék, szeretet és remény nélkül; de én ismertem a szeretetet, ezért elvesztem.

Kapcsolódó szócikkek: John Carter
Julobulo>!

Egy tekintetben a marslakók feltétlenül boldog nép; nincsenek ügyvédjeik.


A sorozat következő kötete

Mars-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Matthew J. Kirby: A New York-i felkelés
Alexandra Bracken: Világok utazói
Justin Cronin: A tükrök városa
Dan Wells: Ruins – Romok
Ransom Riggs: Üresek városa
James Patterson: Világmegmentés és más extrém sportok
Ilsa J. Bick: Hamvak
Michael Crichton: Idővonal
J. D. Robb: Halálos híresség
Marissa Meyer: Scarlet