A ​náci és a fodrász 6 csillagozás

Edgar Hilsenrath: A náci és a fodrász

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ennek a különös könyvnek története van. Az eredetileg német nyelven írt könyv előbb Amerikában, Olaszországban, Angliában és Franciaországban vált milliós példányszámú sikerkönyvvé csak ezután jelent meg Németországban is, ahol kiadója immár százezres példányszámban adta ki.
Kritikusai pikareszk regénynek mondják, amiben sajátos humorral és sajátos horrorral lehet találkozni: egy német kisvárosból való „színárja”, Max Schulz tanult fodrász és későbbi SS-őrmester, aki zsidók ezreit pusztította el, a háború után az általa kivégzett ifjúkori barátjának, Itzig Finkelsteinnek veszi fel az indentitását. Egy zsák aranyfoggal üzletel a berlini feketepiacon, és végül „zsidós” ábrázatával kivándorol Palesztínába, a majdani Izraelbe, és ott, a hatmillió áldozat emlékére ültetett erdő közelében él háborítatlanul. Csakugyan háborítatlanul?… Nos, ez korántsem biztos…

Eredeti cím: Der Nazi & der Friseur

>!
Háttér, Budapest, 1998
372 oldal · ISBN: 9638128488 · Fordította: Jólesz László

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Panelmacska
Edgar Hilsenrath: A náci és a fodrász

A könyvről a gonosz banalitása jutott eszembe… Hannah Arendt szerint a gonosz banális. Az én olvasatomban ez annyit tesz, hogy gondolkodni képtelen vagy gondolkodásra lusta emberek birkamód mennek a vezérürü után. Mert az kényelmes, mert az kielégíti valami igényüket, kompenzálja kisebbrendűségi érzéseiket etc. Szánalmas… Nagyon káros, és akár katasztrofális hatása is lehet, de akkor is szánalmas. És a mai világban aztán – amikor a földrajzi határok jelképesek a médiáknak hála – járványszerű a hülyeség terjedése.
De vigasztaljon minket az a hit, hogy ha van radikális gonosz (szintén Hannah Arendt megfogalmazása szerint), kell, hogy létezzen a radikális jó is. És akkor előáll az a szépséges helyzet, amikor: „Az ördög csak állt, és elképedve nézte milyen ocsmány a jóság”.

>!
morin5
Edgar Hilsenrath: A náci és a fodrász

Anno, amikor olvastam, kellően sokkolt, undorodtam a regény bizonyos részleteitől, így egyáltalán nem hagyott jó nyomokat bennem.


Népszerű idézetek

>!
Panelmacska

A jégvirágok megijedtek a naptól, és ijedtükben lepisálták az ablakszemeket.

128. oldal

>!
Panelmacska

A Jóisten nem azért találta ki az ártatlanságot, hogy itt a Földön legyen mit széjjeltiporni?

21. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Christine Grän: Die drei Leben der Anna Marx
Thomas Mann: A kiválasztott / A törvény
Bernt Engelmann: Menet, indulj: lépést tarts!
Timur Vermes: Look Who's Back
Erich Kästner: Fabian – Die Geschichte eines Moralisten
Timur Vermes: Nézd, ki van itt
Heinrich Böll: Biliárd fél tízkor
Horváth László Imre: Lett este és lett reggel
Lion Feuchtwanger: Az Oppermann testvérek
Will Berthold: Gyerekgyár