Kotnyeles ​kölykök 155 csillagozás

Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök

1977 ​nyara. A Blytoni Nyári Detektívklub megoldotta utolsó ügyét, és leleplezte a ravasz Álmostavi Rémet – valójában egy újabb kincsvadászt, aki rá akarta tenni mocskos kezét a Deboën-ház mélyén rejlő mesés zsákmányra.

És talán meg is úszta volna, ha nincsenek ezek a kotnyeles kölykök.

1990. A tinidetektívek már mind felnőttek, és nem találkoztak egymással sorsdöntő, 1977-es utolsó ügyük óta. Andy, a fiús lány huszonöt éves és a törvény elől menekül, mivel legalább két államban körözik. Kerri, a hajdani zsenipalánta és reménybeli biológus New Yorkban pultos, és komoly alkoholproblémákkal küzd. De legalább ott van vele Tim, a vehemens vizsla, aki a csapat eredeti kutyatagjának leszármazottja. A horrorrajongó Nate az elmúlt tizenhárom évet különböző pszichiátriákon töltötte, jelenleg a massachusettsi Arkham városában található elmegyógyintézet vendégszeretetét élvezi. Barátai közül csak Peterrel, a jóképű nagymenőből lett filmsztárral tartja a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2019
368 oldal · ISBN: 9789634701040 · Fordította: Varró Attila
>!
Fumax, Budapest, 2019
366 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700982 · Fordította: Varró Attila

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Andrea "Andy" Rodriguez · Nate Rogers · Kerri Hollis


Kedvencelte 24

Most olvassa 4

Várólistára tette 156

Kívánságlistára tette 142

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Deidra_Nicthea I>!
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök

Ezt a könyvet én nem akartam elhozni. Igazából nem nagyon keltette fel az érdeklődésem, bár sokatoknak ajánlottam a 'héten, én valahogy mégse akartam. Valami vicces, kamuhorror-regény, gondoltam. Egy újabb közepesen átlagos nyomi sztori, gondoltam.

Nem is tévedhettem volna nagyobbat.

Ez a könyv a Könyvhét utolsó komolyan vehető napjának közepe táján egyszer csak fejhangon felvisított, hogy vigyél haza!, én pedig otthon a szombati „most már nem hozok haza több könyvet”-mondatként hangzó, akkor még halálos őszinteségű ígéretre rácáfolva a „Szívem, nézd mit hoztam!”-felkiáltással vettem elő a táskámból.

Másnap pedig már vittem is magammal a metróra, mert még mindig abban a tévhitben éltem, hogy ezt majd úgy elolvasgatom, mint ahogy a metróskönyveimet szokás. Kinyitottam és pillanatoknak tűnő négy megálló után feljajdult a Ferenciek tere a hangszóróból. Aztán nem bírtam lerakni, olvastam mindenhol, ahol csak tudtam.

Ez a könyv, gyerekek…

Nagyjából úgy kezdünk, hogy az egyik főszereplő csajszink, aki cselekedeteiben és gondolataiban is tökéletesen hozza a keményleszbicsajakisimánlekörözbármilyenférfit-t, fogja magát, és elmegy összeszedni a régi Rejtély Rt-t. Átgázolunk egy pár HVCS-n (főleg a nemesebb testrészeiken), meg egy egész zárt osztályon, és tádáá, meg is van a csapat az időközben vezérré vált (de a posztot nem kívánó) Kemény Leszbi Csajból, az okos és szép Könyvmolyból, a nyomi és hallucinációival küzdő Geekvarázslóból, a régi vezér Hallucinációkivetüléséből és a harmadikgenerációs spoiler Pumped Scoobyból (aki nem dán dog, weimari vizsla.)

Ez igazából nem is azért tetszett annyira, mert gyerekként szerettem a Scooby Doot, hanem elsősorban azért, mert az összes, ott szereplő karakter itt kap egy ÓRIÁSI kiegyensúlyozást. „Fred” elveszíti a hatalmát spoiler, de persze kapaszkodna érte, „Bozont”-ból lovecraftiánus mágus lesz, „Diána” kilép a szépdebutapicsa-szerepből és kap egy decens mennyiségű agysejtet Vilmáéból, „Vilmából” meg egy kemény, börtönviselt, latino keménylány lesz. „Scooby” pedig jó kutya módjára ott segít, ahol tud, és nem rest szétharapni egy-két-négy-spoiler lábat sem, ha a választott családja megvédéséről van szó.
Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ezt mennyire IMÁDTAM.

Na szóval egy pár tajparaszt suttyó péppé verése és egy műanyag pingvin alkalmankénti csipogtatása után a Rejtély Rt. visszatér gyermekkoruk tetthelyére, és az akkori teljességgel mundén ügy sikeres felgöngyölítése ellenére nekilátnak saját rémálmaik és paranoiájuk nyomára járni. Kisvárosi békességgel térképezik fel magukat, a külön töltött éveket, az elfojtott érzelmeket, és persze a régi nyomozás szerteágazó fonalait, aztán, úgy a kötet közepe tájékán BÁMMM belehörögnek a képbe a hatvégtagú, homlokukon nyíló szájú, puszta sötétséget miazmáló Lovecraft-i szörnyetegek és ezerrel felpörög a sztori. Innentől meg hallgatok róla, mint a sír.

Esküszöm, én még soha nem találkoztam olyan könyvvel, ami a szöveget mint médiumot, ilyen szinten kiforgatta volna. Találkozunk a drámákban fellelhető szereplő-megnevezéssel, a szintén ugyanitt felbukkanó narrátori közbeszólásokkal, aztán Guy Ritchie-hez hasonlatos és méltó bunyójelenetekkel, ahol érzed, mikor lassít a vágókép, mert az író láttatja veled, de a legröhejesebben megdöbbentőbb mégis csak az, mikor a szöveg formai elemeit ("kurziválta", basszus, „KURZIVÁLTA”!!!) helyezi egy szereplő szájába. Én ezen kidőltem, ez átgázolt rajtam.

Ezúton szeretném egyébként felhívni a figyelmet a kiemelkedő fordítói (és szerkesztői) munkára is, fantasztikusan gördülékeny volt a szöveg, az egyteljesbekezdésnyi mondatok sem voltak zavaróak, a nagyon is passzentos nyelvújító szavakon meg ("szaladmászni" :D:D) remekül szórakoztam.

Áh, öcsém, ez remek volt. Azonnali kedvenc. Milyen jó, hogy nem halogattam a borzasztóan téves előfeltevéseim miatt! :) Úgyhogy nektek se legyenek kétségeitek, ez a sztori úgy fog vinni, mint egy kiba… gyorsvonat. Ami elé beállsz.

6 hozzászólás
Keiran_Rowley IP>!
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök

Scooby Doo fhtagn – Avagy hogyan lett a Rejtély Rt-ből Blytoni Nyári Detektívklub és az Álmos-tavi Rémként elhíresült jelmezes pasasból lovecrafti miazmás rettenet

Először is le kell szögezni, hogy bár a könyv nagyon szeretett volna két fantasztikus matéria kimérája lenni, nagyobb részt mégis Scooby maradt. Szóval aki rettegésre vágyik, az máshol keressen iszonytató elbeszéléseket, mert a Kotnyeles Kölykökben… nos, leginkább kotnyeles lókötőket fog találni.
Edgar Cantero könyvében ugyanis van laza humor, nyomozás, rejtély, jelmezes gazfickó, kísértet ház, kripta, kísértet tó, egy csipet mágia, kísértet erdő, Scooby csapat újragondolt (per)verziója, kísértet sátor, szellemek és még néhány “zoinks” is. Bővebben: link
Ami viszont nincs benne, az Lovecraft. Pontosabban szólva a horror szegmens inkább csak díszletként van jelen. Ami nem baj, mert a könnyed hangvételt tökéletesen ellenpontozza a nyomasztó, sötétben szuszogó rejtély. Pont, mint gyerekkorunk Scoobyja, csak ha már egyszer felnőttünk, akkor a sztorin is komolyítani kellett egy kicsit. Marha jól áll neki amúgy!
Egyetlen mondatban valószínűleg így lehetne a legjobban összefoglalni ezt a fura hibridet: A Scooby Csapat kicsit megkevert, felnőtt verziója újra összeáll, hogy egy tizenhárom éve elszúrt jelmezes balfácános ügy valódi szörnyes rejtélyét felgöngyölítse. Na, már most! Ha az ember így olvassa, akkor nem éri csalódás. ;)

A szereplők
Ha valaki Dianát, Vilmát, Fredet, Bozontot és Scooby Doot akarja viszont látni felnőttként, nem fog örülni. Hiába próbálná meg azonosítani Vilmát mondjuk Kerrivel, vagy Fredet Peterrel. Úgy meg vannak keverve a nyomozócsapatot alkotó Andyben, Kerriben, Nateben, Peterben és Timben az eredeti karakterek jellegzetes jellemvonásai, hogy azt kell mondjam, Cantero egy zseni. Ugyanis a legváratlanabb helyzetekben ismerünk rá gyerekkorunk legnagyobb nyomozós rajzfilmjének egy-egy gagjére úgy, hogy az adott helyzet vagy karakter egyáltalán még hírben sincs az eredetivel. Andy leszbikus és vezéregyéniség, Kerri okos és szép, Nate dilis és tisztánlátó, Tim egy okos kutya, Peternek sötét a humora és a könyv nagy részében halott. Van hasonlóság a Scooby Csapattal? Ugye, hogy nincs. És mégis van! Pazar és ötletes módon csempészi be Cantero azokat a részeket, amiktől óhatatlanul nosztalgikusan asszociálni kezdünk egy-egy ikonikus Scooby pillanatra. Szóval köszönöm az élményt, remek volt!

A sztori
Ezek a kotnyeles mihasznák láttak valamit tizenhárom éve. Az Álmos-tó közepén fura ködbe burkolózó Deböen-házban valami olyan történt az utolsó, együtt töltött nyáron, aminek nem lett volna szabad megtörténnie. Olyan dolgok kúsztak elő a pincéből, amiknek nem szabadna létezniük. Azután a jelmezes csóka felsül, a gyerekek meg soha többet nem térnek vissza az imádott nyaralóba nyomozni, hogy írmagját is kiirtsák az azon a nyáron átélt borzalmaknak.
Igen ám, de a sötét foltot mindannyian magukkal cipelték az elmúlt tizenhárom évben, és amikor Peter úgy dönt, inkább átszambázik a túlvilágra egy kis nyugalomért, a Deböen-házhoz láncolt póráz vége könyörtelenül ránt egyet az egykori detektívklub tagjain. Mindegyikük gondolkodás nélkül szomjazik a valódi rejtély immáron valódi megfejtésére, de ehhez vissza kell térniük oda, ahol a sötétség átszivárgott egy másik dimenzióból, hogy a miénkbe türemkedve megfertőzze a lelkük táptalaját. Hiszen azóta minden elromlott: a káosz vetette rothadó mag az évek során alattomosan kicsírázott bennük, és penészes indákkal fonta körül a szívüket. Van e ezek után menekvés számukra? Létezhet e megváltás vagy (urambocsá) boldog vég?

Pam-pam-pam-paaaam! Olvasd el, és derítsd ki magad! :D

A stíl
Ponyva, de remekül van megírva. Tűpontos, néha lírai, máskor trágár épp amennyire kell. Gunyoros vagy megint máskor megható, de nincs túltolva. Szépen, igényesen, mesésen van megírva, na! A fordítás is remek. És nem, nem fizettek nekem ezért az ajánlóért. Nem emelném ki ezt, ha nem így lenne.

A végére mit is mondhatnék? Kissé elhamarkodott lenne rögtön az idei év legjobbjának kikiáltanom ezt a könnyed de hangulatos, nyomozós kalandregényt, viszont az biztos, hogy ott lesz év végén az élmezőnyben, mert brutál jó volt!

Ajánlom olvasásra főleg azoknak, akik nem az összehasonlítgatások miatt vesznek kezükbe egy nem titkoltan újragondolással élő könyvet, hanem olyat szeretnének olvasni, ahol a régi kedvenc utáni nosztalgikus elmerengés finomhangolása eszméletlenül ügyes, játékos és szórakoztató.

10 hozzászólás
fekiyeti79 P>!
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök

Fura…
Fura, mert sosem szerettem igazán a Scooby Doo-t, és a legtöbb kritika ehhez a rajzfilmsorozathoz (is) hasonlítja a regényt (négy „gyerek” meg egy kutya, meg misztikusnak tűnő, rejtélyes bűnesetek, amik többnyire teljesen emberi csattanóval zárulnak); talán ezért is tolódott a képzeletbeli várólistámon…
Ellenben Lovecraft miatt csábító volt (az igazi misztikus, borzongatós, horroros cucc) – aki/ami a másik hasonlat általában –, és mégis csak olyan emberkék kritikái vezettek hozzá, akiknek adok a véleményére…
Így aztán nekiláttam, lesz, ami lesz…

Fura…
Fura, mert eléggé vegyes érzéseim voltak olvasás közben…
Egyrészt nem igazán láttam a szereplőket 24-25 éves felnőtteknek; a cselekedeteik, megnyilvánulásaik alapján sokkal inkább voltak ők a szememben 18-19 éves „suhancok” tele problémával, és kalandvággyal…
Aztán a kivitelezés is eléggé furára sikeredett; sok esetben nem tudtam eldönteni, hogy forgatókönyvet olvasok, vagy regényt, vagy mittomén – gondolok a szerző kikacsintásaira, mint pl.: „egy üres sorral később”, vagy „megéli-e XY a fejezet végét”, mintegy áttörve a negyedik falat link
Ezeket nem igazán tudtam hova tenni…
A végenincs, összetettnél összetettebb mondatokról nem is beszélve (mondjuk ebből volt kevesebb)…

Fura…
Fura, mert mindezen negatívumok(?) ellenére baromi jól szórakoztam olvasás közben! A gyermekded klisékkel átitatott sztori annyira magával ragadó volt, hogy a végére az összes hibáját félre tudtam tenni.
Persze ehhez nagyban hozzájárult a csavaros cselekmény, valamint a valóban Lovecraftre hajazó teremtmények…
A finálé meg rendesen odatette magát!
Fura, de nekem ez bejött! :)

1 hozzászólás
Klodette>!
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök

Edgar Cantero – Kotnyeles kölykök című regénye régebben a radaromon volt, még a Kívánságlistámra és a Várólistámra is felkerült Molyon, aztán a vegyes kritikák miatt mégsem olvastam el, ám nemrég sort kerítettem rá és nagyon tetszett. :)
Egy másik blogger Stranger Things hangulatú könyves ajánlójában tűnt fel nekem újra, aztán gyorsan megrendeltem, amit cseppet sem bántam meg.
A Scooby-Doo rajzfilmekből ismert figurák itt más neveket kaptak, a személységük egy-egy ismert karakter több jellemzőit mutatja, de ezektől függetlenül azért elég könnyen be lehet őket azonosítani.
Kerri Hollis lenne Vilma, Andrea „Andy” Rodriguez Diana, Nate Rogers Bozont, akinek egyébként itt még a vezetékneve is egyezik, Peter Manner volt Fred, az egykori Sean kutyus és Tim pedig mindenki kedvenc dán dogja, annyi különbséggel, hogy ő most vizsla.
A Scooby párhuzam az oly sokszor emlegetett kotnyeles kölykök elszolással itt meg is szakad, hogy aztán átvegye a helyét a Stranger Things sorozatra oly jellemző régies, kisvárosi hangulat, a szörnyekkel teli vidék, valamint maga az alapötlet, hogy fiatalok egy csoportja ered a valódi gonosz nyomába. A Deboën – ház sok mindenben emlékeztet a Creel-házra.
Ha ez még nem lenne elég, akkor beköszön H. P. Lovecraft munkássága, az Arkham Elmegyógyintézet, a Neronomicon, az eltemetett űrbéli istenek és persze a szuszogók, akik sokszor a shoggothokhoz hasonlóak, Thtaggoa akár maga Cthulhu is lehetne.
A titokzatos Deboën család feje, a nekromanta kalózként és varázslóként elhíresült pasas, valamint annak megannyi szörnyűséges tette szerepelhettek volna akár A dolog a küszöbön című novellában, a tóban és a föld alatt rejtőző lények az Árnyék Innsmouth fölött és Az őrület hegyei legjobb történéseit idézik.
Lovecraft egyszer sincs megemlítve, még csak nem is céloznak rá, de sokféle olyan dolog, szereplő, helyszín és tárgy előkerül, amik az ő munkásságának szerves részét képezték.
Az biztos, hogy ez a regény sokkal jobban hozta a lovecrafti hangulatot, a lovecrafti világképet, mint mondjuk Matt Ruff – Lovecraft földjén című kötete.
Szókimondó volt, telis-tele káromkodásokkal, de közben humoros, abszurd, véres, meghökkentő és szívmelengető.
A karakterek végtelenül szerethetőek, egyáltalán nem tökéletesek, rengeteg titkuk van, sokféle gondjuk, titkuk, de simán tudtam velük azonosulni, már az elejétől fogva együttéreztem velük.
Mindenkit kedveltem, ám leginkább Nate-et, a szellemlátó, különc srácot és persze Timet, a bátor weimari vizslát, akinek például annyira jópofa csattanóval oldotta meg az író, hogy végül miért is tud beszélni…imádtam. ;)
Edgar Cantero kitűnően ötvözte a fantasy, a horror, a sci-fi, a misztikum és a weird fiction elemeit.
Egyedül a lezárással akadtak gondjaim, mert a bevezetéshez és a nyomozáshoz képest igen rövid lett, kissé elkapkodottnak éreztem, ráadásul bizonyos szereplők sorsa nyitott, lezáratlan maradt, számtalan kérdést hagyva maga után. :(

Ennél is bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2022/07/konyvkritik…

Molymacska>!
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök

Ez a könyv nagyon ambivalens érzéseket keltett bennem, így igazából nem is tudom jól megfogalmazni, hogy milyen is volt olvasni. Egyrészről, egyes elemei tetszettek, másrészről egyes eseménysoroknál kidobtam volna az ablakon és/vagy felgyújtottam volna. Hát igen, nem volt meg benne az egyensúly…
A történet arról szól, hogy egy csapat gyerek tinidetektíveset játszik, és kiderül, hogy valamibe belenyúltak. Így bár megoldották a problémákat, de mégsem tudnak elszakadni a történtektől. Eltelik egy kis idő, és a csapat megmaradt részét összeszedelőzködik, és elkezdenek újra nyomozni az ügyben.
Ami egyszerre zseniális, és borzalmas, hogy gyakorlatilag három (bár lehet hogy több én hármat ismertem fel) alappillérrel rendelkezik ez a könyv: Scooby Doo, Cthulhu mítosz, és a hatás kedvéért Stranger things. Ha valaki így adja nekem oda a könyvet, (mert amúgy így történt) akkor azt mondom, ez nem lehet rossz, és azonnal kell. De közben igenis lehet rossz, ha az adott történeteknek nem a megfelelő részét használja fel a szerző. Most pedig néhány szó arról, hogyan használta fel a szerző ezeket az elemeket a könyvében.
Stranger things-szerűség igazából a hangulatban merül is: kilencvenes évek, kisvárosa, ahol misztikus dolgok történnek, és szörnyek járkálnak. Mivel ezt a sorozatot nem néztem (csak az elejét), így más összefüggéseket számomra nehéz észrevenni, ám az mindenképpen látszik, hogy nem véletlenül vannak a kilencvenes években, és nem véletlen, hogy a történet eredete még régebbre nyúlik vissza.
Scooby Doo avagy Sikerült volna, ha nem lettek volna ezek a kotnyeles kölykök. Mivel borzasztó nagy Scooby Doo rajongó vagyok, ezért én elvártam, hogy nagyon hasonló felépítés legyen. Először is érdemes megfigyelni a karaktereket: ahogy bemutatkoznak a szereplők, nagyjából azt gondolhatjuk, hogy a megfelelő párhuzam a következőképpen alakul: Kerri az agytröszt lesz Vilma, Andy Dianna, Peter Fred, és Nate Bozont (Scooby meg Tim). Ennek a párhuzamnak van értelme, de rengeteg kérdés is felmerül, mint például Andy sosem volt lányos lány, sőt, mindig igazi férfi volt, Nate pedig bár a félelmei vezették, azért mégis ő volt az egyetlen, aki minimálisan is értette (nem fizikai szinten) mi történik.
Ha viszont újraértelmezzük a helyzetet (és nem a fizikai nemmel, hanem a nemi szerepekkel is foglalkozunk), akkor azt látjuk, hogy Kerri az egész könyv alatt csak vívódik az érzéseivel, és lányos lányként viselkedik, így az ő karaktere inkább Dianához hasonlít, míg Andy az egész sztori alatt erőskezű vezető volt, így az ő szerepe inkább Fredre hasonlít, míg Nate (azért, mert tovább lát a fizikai történéseknél) sokkal inkább Vilmát idézi meg. Így Peter spoiler. Ha viszont így szemléljük a történetet, akkor van értelme, hogy Andy miért nyomul annyira Kerrire (Fred és Diana kapcsolata), akkor is, ha nem a legjobb szál a történetben. Apró közbevetés, hogy én is úgy gondolom, bármilyen emberi kapcsolatban a nem, az nemet jelent, és ezt tiszteletben kellene tartani. Ebben a könyvben viszont Kerri ostromlása számomra volt kellemetlen, Andy nem adott lehetőséget a nemre, és így az ő kapcsolatuk számomra eléggé elnyomó kapcsolat volt, ahol Andy mindent megkapott, amit akart, míg Kerrit hát… megmentették. Ez a fajta szuper korlátozás számomra inkább taszító volt, mint romantikus, és nem is szeretném, ha ilyesmi történne velem (mert a nem azt jelenti nem).
A Scooby Doo párhuzam itt még nem ér véget, hiszen az alapvető checkpointok így is megvoltak a történetben: voltak csapdák, amik elég bénák voltak, tervek és nyomozások. Ám nagyon tetszett, hogy ez a gyermeki nyomozást ahol lehet a szerző kiforgatja, átalakítja, sőt sok „klasszikus mondatot” teljes más szerepkörben mondanak el, mint arra az emberek számítottak volna spoiler és megvolt a szöveg miatt az a humor is, amit az alap Scooby csapat szereplői hozták volna.
A harmadik pillér a Cthulhu mítosz, és ezt úgy is megtudom mondani, hogy nem jött át igazán, hogy alapvetően kevés Lovecraft novellát olvastam. Mert a nevektől és címkéktől nem lesz valami lovecrafti, legalábbis számomra semmiképpen sem. Attól, hogy már az elején benyögik, hogy a Miskatonic Egyetemen tanult az egyik szereplő, vagy az Arkham Elmegyógyintézetben volt egy karakter, még nem lesz lovecrafti (sőt, ezeknél a „címkéknél” csak forgattam a szemem, mert tényleg semmi értelme nem volt ezeket kiemelni).
Emellett voltak lovecrafti történetek megidézve, de roppantul leegyszerűsítve (legalábbis számomra) és valamennyire céltalanul. spoiler
Ha a könyv elénk kerül, akkor még egy jellegzetessége van, mégpedig a szöveg. Egyrészt nagyon lírai(nak szánt) szövege van a könyvnek, ami néhol tényleg nagyon szép, máskor viszont elég furára sikerült. Másrészről néha random átvált „forgatókönyves” stílusra. Egyrészről ez a váltás nagyon kizökkent és emiatt érdekes, másrészről gondolkodásra is késztet. Miért csinálja ezt?
Azt láthatjuk, hogy a könyv nagyon filmszerű a történések esetében. Ezek a forgatókönyvrészletek pedig kicsit még filmszerűbbé teszik, miközben a szerző igenis kiszólhat az olvasónak, hogy Hé, ezt figyeld. Ez néha vicces (de legalábbis sokszor kerül elő a fekete humor), másrészről tényleg vezeti az olvasó gondolatait, és sikerül még képszerűbbé tennie az egész történetet.
Ami miatt nemigazán tetszett ez a könyv, hogy egyrészről lassú számomra (vagy inkább sok rész felesleges), míg másrészről akármennyire is értem, de közben nem tudom szeretni. Nem az én világom ez a könyv, mert a stílusa valahogy pont elkerül engem. Elvileg a könyv célközönségébe tartoznék, de valójában annyira nem. Mintha lenne egy folyó, ami folyton elfolyik mellőled, te kergeted, követed, rohansz, de csak nem tudod elérni. Én is ezt éreztem: látom, hogy miért jó, kergettem azt a jót, de csak nem tudtam azt érezni, hogy ez a könyv nekem jó lenne.
Nem rossz könyv, ez mindenképpen fontos leírnom róla. Én nem tudtam megszeretni, egyszerűen nem talált meg, ettől még másnak biztosan tetszeni fog. Ha valaki nem szereti Scooby Doot attól még ugyanúgy élvezheti a történeteket, sőt, szóval remélem sokan megtalálják maguknak ezt könyvet.

AniTiger P>!
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök

„Az éjszaka hideg volt, de gyengéd, akár egy korhatáros metafora.”

Mit mondhatnék? A regény végét éjszakába nyúlóan olvastam, mert akármennyire álmos voltam, annyira érdekelt, hogy mit tartogat a történet vége. Szerintem egy jó könyv eléri, hogy álmosság ide, másnapi kelés oda fennmaradjon az ember, míg a végére nem ér. Féltem, hogy zavarni fog, hogy annyira a Scooby-Doo-ra hajaznak a karakterek (szereplők: egy szép lány, egy szép fiú, egy okos lány, egy dilis srác meg egy kutya), de annyira megszerettem őket önmaguknak, hogy egy idő után eszembe sem jutott a kezdeti hasonlóság.

Nem mondanám keményvonalas horrornak, mert jócskán el van humorizálva, de nekem éppen emiatt jött be. Meg a haláli fordítás miatt!

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/09/edgar-can…

>!
Fumax, Budapest, 2019
366 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700982 · Fordította: Varró Attila
FeketeAlex I>!
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök

Reméltem, hogy tetszeni fog, na de ennyire…
Oké, szóval fantasy, de sok volt benne a nyomozás, azt imádom. Röviden összefoglalva: Lovecraft-Scooby Doo, és a szereplők nem igazán hasonlítanak a sorozatbeliekre, de ezt mindenki leírta már előttem is, s én nem ismétlek másokat. A kedvenc karakterem Tim lett a kis műanyag pingvinjével, az ember szereplők közül nem igazán tudok választani. spoiler De a vége azért tele volt váratlan fordulatokkal. Na, és ami a legjobban tetszett az egészben: annyira vicces volt! Ez az, ami igazán feldobta nekem a könyvet.

>!
Fumax, Budapest, 2019
366 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700982 · Fordította: Varró Attila
1 hozzászólás
tonks>!
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök

Oké, ez menő volt!
Igazi őrült száguldás volt ez a könyv, Scooby Doo féle, de már huszonéves csipet-csapattal, rejtélyekkel, kalandokkal az elmegyógyintézetből való szökéstől a bánya mélyéről való menekülésig, miközben olyan dolgok üldöznek, amiknek túl sok a lába. És az egész őrület közepén ott az Író, aki egyben tartja a szálakat, a cselekményt pedig olyan biztos iramban gördíti előre, mint ahogy Indiana Jones mögött zúgott az a nagy kőgolyó Az elveszett frigyláda fosztogatóiban. És Edgar Cantero nem az a beszari alak ám, aki csupán a jól kitalált történetre és a benne rejlő nosztalgiafaktorra, valamint toposzokra alapozza a művét, hanem pluszban még egy olyan rohadt stílusos szöveget dob az olvasó szeme elé, amivel ezidáig nem találkoztam, pedig pár könyvet azért olvastam már életemben. Borultam rajta sokszor rendesen, az első oldalak után tudtam, hogy nem egy szokásos könyvet választottam heti hurcolászós olvasmánynak, hanem érdemes kicsit elengednem magam, hadd vigyen magával a mindfuck. És vitt is magával rendesen, erre nem lehet panaszom. Imádtam, ahogy mindig meglepett a fordulataival, ahogy néha ide-oda ugrált egy regény és egy forgatókönyv stílusjegyei között – szereplők és dialógusok csillagos ötösök – és a kőkemény humor mindeközben! Annyira zseniális volt, hogy még a horrorosabb részek is tetszettek, akkor is, mikor féltem lapozni.
Nagy pacsi a fordítónak, aki mindezt így át tudta adni (lubickolnia kellett a kreativitásban rendesen) és a Fumaxnak is, hogy lecsaptak erre a könyvre, nem is akárhogyan: apróság, de olyan jó, hogy kemény fedeles, minőségi kiadást adtak ki a kezükből, a borító is szuperül lett átalakítva az eredi(k)hez képest, sokkal jobban bejön a színvilága.

1 hozzászólás
Dávidmoly>!
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök

– De hát a főiskola elvileg a könyvmolyok fellegvára!
– Jesszusom, te gyönyörű naiv gyermek.
*
– Mindegy – szólt közbe Kerri, visszaterelve a társalgást a popkultúra aknamezejéről.
*
– Segíthetek? – kérdezte, pont olyan hangszínnel, mintha a következő mondata az lenne: „Igen, hallottam már erről a Jézus nevű pasasról, de nem az esetem.”
*
Szinte hallotta, hogy izmai gyötrelmes bosszút forralnak a testében a másnap reggeli ébredésre. Nem volt ellene kifogása. Csak érje meg azt a reggelt.
*
Peter olyan erőtlenül ült a csónakban, akár egy női mellékalak a viktoriánus drámákban.

Rövid változat
Ez egy kibaszott mestermű.
spoiler

Hosszabb változat
Mert egyszerűen minden rettenetesen a helyén van.
A szereplők nagyon jól eltaláltak egyénileg és csapatként is: a klasszikus Scooby-Doo karakterek nagyon ötletes és találó csavarokat kapnak, és a dinamika is nagyon jól működik köztük. Cantero élettel és egyediséggel tölti meg őket, és közben galád módon meg is kedvelteti velünk őket. Andy, Kerri és Nate közül nem is tudnék fő kedvencet választani, annyira jó karakterek mindhárman.
A cselekmény a kezdeti lassú, de cseppet sem unalmas spoiler indítás után hamarosan teljes sebességre kapcsol, és csak annyi pihenőt engedélyez, hogy ne veszítsük el a fonalat.
A nyelvi stílus és lelemények (ezúton is hatalmas respektus a fordító Varró Attilának!), a szöveget kiforgató és használatát csúcsra járató fogások és főleg humor alkalmazása mesteri: sosem éreztem túl soknak vagy túl kevésnek, mindig sikerük a keskeny határvonalon belül maradni. (Amúgy pontosan ezek miatt olvasás közben éreztem némi lelki rokonságot a Kotnyeles kölykök és a tavalyi nagy kedvencem között.)
Amit külön ki kell emelnem, az a lovecrafti hagyomány felhasználása. Hát kérem, ezt így kell csinálni. Mert bár alapvetően ez egy humoros könyv, de van pár nagyon hatásos pillanata spoiler, amikor sikerült átéreznek azt a bőr alá kúszó, hideglelős iszonyatot, amit szellemiségéhez hűen idézi a Mester munkásságát. Még a tudományos magyarázatok is szervesen beágyazódnak a természetfölötti jelenségek repedési közé.
Ami pedig az utalásokból és hivatkozásokból álló húsvétitojás-labirintust illeti, annak feltérképezése jelentősen meghaladná a jelen értékelés keretét spoiler
A magyar kiadás a szokásos Fumax-minőség. A borító kifejezetten kellemes, Tóth-Kovács Anett kitett magáért, a tördelés szép tiszta munka, a szövegminőséggel is elégedett voltam (nem is rémlik komolyabb hiba).
Öt pentagramagáért az ötből.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

Deidra_Nicthea I>!

Az éjszaka hideg volt, de gyengéd, akár egy korhatáros metafora.

132. oldal

Deidra_Nicthea I>!

Önmagában egyetlen könyv sem jelent veszélyt. De a történelem tanulsága szerint egy rosszul olvasott könyv borzalmas következményekhez vezethet.

61. oldal

Fumax KU>!

– De hagyjuk is, arra szeretnénk rámutatni – folytatta a férfi –, hogy távolról sem alaptalan attól tartanunk, netán bosszút áll rajtuk.
A fogoly a szívére tette jobb kezét. Vagy inkább csapta. Hogy elnémítsa azt a képet.
– Uraim. Megrendeztem egy szellemjárást egy régi házban, és két-méteres szalamandrának öltöztem, hogy elijesszem onnan az embereket. Majd elcsípett négy tinédzser és egy vadászkutya. Hatvanéves vagyok. Komolyan azt hiszik, hogy veszélyt jelentek bárkire?
A bizottság tagjai elnevették magukat. A felügyelő összepakolta az iratait.

12. oldal

Deidra_Nicthea I>!

Nem az van ám, hogy egész héten a gumiszobában visítozunk, és tolószékben játsszuk a Napóleont […]. Legfeljebb keddenként.

58. oldal

2 hozzászólás
Deidra_Nicthea I>!

Az a húsz perc bizonyult a perctörténelem leghosszabb húsz percének.

203. oldal

1 hozzászólás
Deidra_Nicthea I>!

– De hát a főiskola elvileg a könyvmolyok fellegvára!
– Jesszusom, te gyönyörű naiv gyermek.

31. oldal

FeketeAlex I>!

A kukorica gyermeke, latino kiadásban.
– Ja, A kokacserje gyermeke.

77. oldal

FeketeAlex I>!

– Elvégre bármire képes vagyok, amire a fiúk, nem igaz?

205. oldal

2 hozzászólás
FeketeAlex I>!

– Régen nem vontuk be rögtön a zsarukat – jegyezte meg Nate.
– Régen nem lőtted szét senki fejét.

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nate Rogers
Deidra_Nicthea I>!

– Jesszusom, mintha egy ócska horrort hallanék – nyögte Kerri, és a tenyerébe temette az arcát. – Ideje felvennem egy cafatos ribirucit, és gyakorolnom a sikítozást.

194. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Az Intézet
Peter Clines: 14
Veres Attila: Odakint sötétebb
Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór
Stephen King: A Napkutya
Sarah Lotz: A Hármak
M. R. Carey: Kiéhezettek
Benjamin Percy: Vörös hold