Mellonta ​tauta 23 csillagozás

Edgar Allan Poe: Mellonta tauta

„Az éjszaka megint csillagászattal szórakoztam. Jól látszott a Neptunus öt aszteroidja, s érdeklődéssel figyeltem, mint kerül fel egy hatalmas keresztgerenda két vállkőre Daphnisz új templomába a Holdon. Mulatságos elgondolni, hogy olyan parányi lények, mint a holdlakók, akik csöppet sem hasonlítanak az emberre, mégis a mienket ennyire meghaladó műszaki hozzáértésről tesznek tanúbizonyságot.”
Edgar Allan Poe kísérletező hajlama, szellemi nyugtalansága révén elbeszéléseivel többek között megteremtette a science fiction műfaját is.
Ezekben az ősi sci-fikben már sorra felbukkannak a később többször feldolgozott témák: holdutazás, gigantikus üstökös, időutazás, hibernálás, a jövő technológiája, hatalmas metropoliszok, globális környezetszennyezés, a Föld végső pusztulása, stb.
Poe vad, nekiszabadult fantáziáját és kivételes logikáját e fantasztikus történeteiben mutatkozik meg legtisztábban, melynek nagy része először jelenik meg magyarul.

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 1998
198 oldal · ISBN: 9639151270 · Fordította: Babits Mihály, Bartos Tibor, Göncz Árpád, Nemes Ernő, Pásztor Árpád

Enciklopédia 5


Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Arianrhod MP
Edgar Allan Poe: Mellonta tauta

Megfogadtam, hogy nem fogok ömlengeni, pedig szívem szerint tenném. Bár én a legkevésbé sem tartom ezeket a novellákat tudományos-fantasztikusnak a szó mai műfaji meghatározása értelmében, vitathatatlanul némelyik az író korának megfelelő színvonalú tudományos tépelődés, némelyik pedig kemény filozófiai elmélkedés inkább. És persze van néhány fantasztikus témájú darab is. Én nagyon élveztem mindenesetre, bár a kérdéses tárgyakat illető „szakmai” felkészültségem eléggé gyatra. Mint novellák pedig kiválóak.

>!
Jávori_István I
Edgar Allan Poe: Mellonta tauta

Mellonta tauta: A jövő dolgai (görög)

Elhivatott sci-fi-kedvelőknek ajánlott olvasmány. Akiket nem zavar a sok (elavult) tudományos magyarázat, imádják a metafizikát, a homályos, misztikus történeteket, … és egy kis horrortól sem ijednek meg. Szerencsére a novelláskötet nem nélkülözi Poe egyedi, némelyik elbeszélésben felvillanó humorát sem.

Én az e-könyv-változatot olvastam: http://mek.oszk.hu/02300/02356/

>!
Sytix
Edgar Allan Poe: Mellonta tauta

Nehéz egy, a maga korában tudományos fantasztikumot jelentő, egymástól nagyban különböző novellakötetet értékelni 21. századi szemmel.
Az előzetes várakozásaimnak a címadó novella és Hans Pfaall utazásának leírása felelt meg leginkább.
Több novella esetében a – nekem már – túlzottan tudományos megközelítés okozott problémát az amúgy érdekes történet maradéktalan élvezetében, míg más novellákat – például Metzengerstein – már ismertem, így azokat újdonságként nem tudtam értékelni.

>!
Szanya
Edgar Allan Poe: Mellonta tauta

Hát ez nagyon nem jött be, pedig eddig minden olvasott Poe kötetet imádtam… Túl (ál)tudományos, filozofikus…

1, Mellonta tauta 5/2 – Érdekes vízió, de az elmélkedős részek tönkreteszik ezt a kissé jövőbe mutató léghajós (léggömbös) történetet.
2, Palackban talált kézirat 5/3 – Izgalmasan indul, a Poe féle borzongás itt jelen van, főszereplőnk majdhogynem egy kísértethajón szenved, de valahogy mégsem az igazi a sztori…
3, A Maelström poklában 5/4 – Ez komolyan egy vízörvényről szólt? Nem tudom Poe hogyan csinálta, de mégis izgalmas volt.
4, Metzengerstein 5/5* – Rettegés, ősi rémtörténetek, babonák, legendák, őrület, titkok – áááá ez a Poe az én kedvencem és még magyar vonatkozás is van. Az egyik legjobb történet a kötetben!
5, Von Kempelen és felfedezése 5/3 – Egy kis tudomány, egy kis bölcsek köve, na meg egy kis humor ;)
6, Hans Pfaall páratlan kalandja 5/3,5 – Egy őrült égi kaland, a Hold, űrlények, egy kis sci-fi és szerintem egy csipetnyi steampunk feeling. Érdekes és poénos olvasmány volt, főleg a csattanó.
7, Történet a Rongyos Hegyekből 5/5 – Újabb zseniális Poe. Rejtély, titkok, véletlenek és megmagyarázhatatlan dolgok.
8, Seherezádé ezerkettedik meséje 5/2 – Történet a történetben… Poe nem bírta ki, hogy ne ölje meg a legnagyobb mesemondókat ;)
9, Pár szó egy múmiával 5/3,5 – Korábban már egy másik kötetben is találkoztam ezzel a történettel, aminek az alapja izgalmas, de maga a történések és a párbeszédek azért annyira nem vettek le a lábamról. Azért én is elbeszélgetnék egy múmiával..
10, Monsieur Valdemar kóresete tényszerű megvilágításban 5/5 – Az imádnivaló Poe egyik újabb remekműve. Hátborzongató és izgalmas, így kell ezt!
11, Delejes látomás 5/4,5 – Az előző történethez hasonló, van benne izgalom, de nem lesz a kedvencem.
12, Monos és Una beszélgetése 5/1 – Az utolsó három részt inkább nem is taglalnám, szenvedés volt…
13, Eiros és Charmion párbeszéde 5/1
14, A szavak ereje 5/1

>!
Holdbéli_nyúl P
Edgar Allan Poe: Mellonta tauta

Csak hiábavaló kísérleteket tudok tenni ezeknek a szösszeneteknek a megfelelő méltatására. Annyira szépek a mondatok! És görögözésre késztetik az olvasót! Volt olyan történet, amit már ismertem, például a múmiás, de voltak eddig ismeretlenek is, például a kötet legelső darabja, ami alatt magamról megfeledkezve hangosan heherésztem, valamint a léghajós eszmefuttatás, amit szintén imádtam.

>!
Trillian
Edgar Allan Poe: Mellonta tauta

Elég változó a véleményem a könyvben szereplő írásokról. Sok elnyerte a tetszésemet, de voltak olyan, főleg a félig tudományos írások, melyeknek a története tetszett, de a fizikai illetve biológiai magyarázat nagyon nem állta meg a helyét. Tudom, hogy rég született a mű, és jó volt az akkori jövőképbe betekintést nyerni, de nekem nagyon nem tetszett ez a pontatlanság. Ezt figyelmen kívül hagyva, a novellák nagyon ötletesek, a legtöbb kiváló alkotás. A filozófiai írások érdekesek, bár én nem egymás után raktam volna őket.

>!
amnaen
Edgar Allan Poe: Mellonta tauta

két alvás között olvastam egy novellát. sőt, volt amelyikbe egyenesen belealudtam. Poe-tól nem ez lesz a kedvencem. túl naiv, túl sok az utalás, sok a latin, és a lábjegyzeteket bénán helyezték el. mire odalapoztam, már majdnem elfelejtettem mit is kerestem. szóval hármas.

>!
ChEebor
Edgar Allan Poe: Mellonta tauta

Poe-nak ezen novellái az alkotó egy kevéssé ismert oldalát mutatják be. Persze mai szemmel nem könnyű belekezdeni. A művek kicsit nehezen olvashatóak, sci-fi jellegük pedig csak akkor értelmezhető, ha az akkori olvasó szemével nézzük, és még ekkor se az a hagyományos értelmezése a szónak jön át. Ráadásul a könyv tartalmazza Hans Pfaall kalandját is, ami ugyebár spoiler. Mindazonáltal Poe remekel nemcsak az elgondolkoztató ötletekben, a filozófiában, de a tudományos és áltudományos leírások és a humor is remekül illeszkednek a rövid történetekhez.


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

Ah, nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében! Az örök tanulás maga az örök boldogság; de a mindentudáson a sátán átka ül.

A szavak ereje

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · sátán · tanulás · tudás
>!
Szanya

(…) ha az embernek nincs mit csinálnia, levelet ír a barátainak.

Mellonta tauta

>!
Carmilla 

A tudás mértéktelensége időnap előtt kimerítette a régi világ értékeit. Ebből a mai embertömeg mit sem lát meg, vagy mert gyorsan, ám boldogtalanul él, színleli, hogy nem látja. De ami engem illet, a Földön látható nyomokból megtanultam, micsoda hatalmas pusztulás a magasabb civilizáció ára.

Monos és Una beszélgetése

Kapcsolódó szócikkek: civilizáció
>!
Szanya

Nagyon örvendek, drága barátom, hogy olyan felvilágosult korban élünk, amikor
olyasmi, hogy egyén, már feltehetőleg nem is létezik. A tömeg az igazi humanizmus tárgya.

Mellonta tauta

>!
Szanya

Hát nem figyelemreméltó, hogy mielőtt a humanizmus hatására oly csodálatosan megvilágosodott volna a filozófia, a világ a háborút és a ragályt általában szerencsétlenségnek tekintette?

Mellonta tauta

>!
Szanya

Bár mióta a világ világ, mindig is az úgynevezett tudósok emeltek gátat a művészet haladása elé.

Mellonta tauta

>!
Arianrhod MP

Azt mondja, a legeszeveszettebb elképzelésből indultak ki, nevezetesen abból, hogy „mindenki szabadnak és egyenlőnek születik” – mikor épp az egyenlőtlenség törvénye nyilvánul meg oly láthatóan mind az erkölcsi, mind az anyagi világmindenségben. Minden ember „szavazott”, mint mondták – azaz beleártotta magát a közügyekbe –, amíg nagy sokára föl nem fedezték, hogy ami mindenki ügye, az senkié sem, s hogy a „köztársaság”-ot (úgy hívták ezt a képtelenséget) voltaképpen senki sem kormányozza. De, mint mondják, a „köztársaságot” létrehozó filozófusok önelégültségét alaposan megtépázta az a döbbenetes felfedezés, hogy az általános választójog módot adott bizonyos csalárd mesterkedésekre, amelyek révén bármelyik párt, amely nem szégyellte a csalást, össze tudott szedni annyi szavazatot, amennyi kellett, és ezt senki meg nem akadályozhatta, sőt még csak észre sem vette. Elég egy kicsit is elgondolkozni ezen a fölfedezésen, hogy nyilvánvalók legyenek a következményei, azaz hogy ilyen körülmények közt a gazság törvényszerűen eluralkodik – más szóval, hogy egy köztársasági kormány nem is lehet más, mint gaz.

Mellonta tauta


Hasonló könyvek címkék alapján

Poul Anderson: Időjárőr
Ray Bradbury: Szép arany almáit a nap
Anthony Sheenard (szerk.): Birodalmi osztag
René Laloux – Moebius: Az idő urai
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Dan Simmons: Hyperion
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Mark F. Wilson: A pusztítás démona