Ismeretlen ​történetek / Unfamiliar Stories 3 csillagozás

Edgar Allan Poe: Ismeretlen történetek / Unfamiliar Stories Edgar Allan Poe: Ismeretlen történetek / Unfamiliar Stories

Edgar ​Allan Poe (1809-1849) huszonkét esztendős korában `lépett ki az életbe`. Amerikában akkor indult a nagyüzemi folyóiratgyártás, a `magazinok` divatja. Poe haláláig ennek a ma is népszerű terméknek szentelte java tevékenységét. Verset és kritikát, esszét, tudományos cikket, riportot írt a magazinoknak, de egy új műfajjal, a `short story`-val – a novellával is jelentkezett. Az irodalomtörténet a versei alapján a költő Poe-nak ítéli a pálmát – széleskörű és tartós népszerűségét azonban novelláinak köszönheti.

A Poe-novellák skálája rendkívül széles. Szerencsétlen, korán elpusztult gyermek-feleségét sirató lírai-allegorikus daraboktól a matematikai logikával megszerkesztett detektívtörténetig, a horrortól a mai tudományos-fantasztikus irodalmat megalapozó írásokig óriási területet kalandoz be és fest színesen elénk ez a különös tehetségű, fantomokat kergető és fantomok űzte poéta, akit fiatalon vitt el a hajsza és a boldogtalanság.

Számos egyáltalán nem vagy alig… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Edgar Allan Poe angol/magyar kétnyelvű sorozat Lazi

>!
Lazi, Szeged, 2001
266 oldal · ISBN: 9639227862 · Fordította: Sóvágó Katalin

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Sajtkukac94 >!
Edgar Allan Poe: Ismeretlen történetek / Unfamiliar Stories

Szeretem Poe műveit, de ennek a kötetnek a létjogosultságát most erősen megkérdőjelezem. Lehet, hogy csak engem talált meg rossz passzban, de ez most nagy csalódás volt számomra.
Az Egy bizonyos Hans Pfaall semmihez sem fogható kalandjai egy hosszas értekezés volt jóformán egy újszerű léghajó terveiről, megvalósításáról és gyakorlati használatáról, ami miatt iszonyú nehezen rágtam át rajta magam.
A lakberendezés filozófiája is érdekes élmény volt, ugyanis ebben meg mintha egy megszállott lakberendező mesélné el a különböző bútorok és kiegészítők fontosságát.
A legjobb még talán az Arszlánulás című szösszenet volt, de itt is eléggé erősen elgondolkodtam, hogy mit is olvasok tulajdonképpen.
A többi történetet már nem is igazán tudnám érdemben értékelni. A 3 csillagot is mindössze az író stílusa miatt adom, mert az még itt is jól érvényesült, és hozta a szokásos színvonalat.
A könyv végére érve pedig teljesen úgy éreztem, hogy a cím igazán találó lett, és talán nem is lenne akkora gond, ha ezek a történetek továbbra is ismeretlenek maradtak volna.

ahorvath P>!
Edgar Allan Poe: Ismeretlen történetek / Unfamiliar Stories

A hétből csak két történetet ismertem, amiből Hans Pfaall már elsőre is nagyon tetszett annak ellenére, hogy mai fejjel megmosolyogjuk magát az elképzelést is, hogy léghajóval kísérelne valaki a Holdra jutni. Ebben pont a sok száraz részt szerettem, ami kicsit elrepített Doctor Who világába. Nem értem, de olyan tudományosan hangzik, hogy akár igaz is lehetne. :) (Off: a mai napig várom, hogy felbukkanjon a sorozatban Poe.)
Viszont volt olyan történet, amit szerintem soha többé nem fogok elolvasni, számomra annyira nem poes. Astoria inkább illene egy történelemkönyvbe, ami nem csoda, mert Irving kétkötetes könyvének összefoglalója és kritikája, ami John Jacob Astorrol az első amerikai milliomosról szól, aki Poet is támogatta anyagilag. (Ha jól sikerült utánajárni, amikor már erős volt a gyanúm, hogy ne számítsak csavarra). Poe sok műfajban megmutatta tudását, de ez nem az volt, ami engem leköt.
Az Arszlánulás egy igaz agymenés, a szó legjobb értelmében.
A Malmozást is nagyon érdekesnek találtam, tipikus csalási módszereket szedett össze. 19. századi nyugdíjasokhoz-becsöngető-vízóra-leolvasó módszerek.
A lakberendezés filozófiáját imádtam. Szerintem még ma is igaz, hogy az ízlést összekeverjük a drágasággal/csillogással.


Népszerű idézetek

Zizifalva>!

Nincs nagyobb tévedés, mint feltételezni, hogy az igazi eredetiség kizárólag az ihleten múlik, holott az eredetiség nem más, mint gondos, türelmes, hozzáértő tervezés.

179. oldal, Peter Snook

Zizifalva>!

Ha építészetben nem is, a lakberendezésben az angolok felülmúlhatatlanok. Az olaszokba kevés érzés szorult a márványon és a színeken kívül. Franciaországban meliora probant, deteriora sequuntur – az emberek túl slendriánok ahhoz, hogy betartsák azokat a lakberendezési szabályokat, amelyeket egyébként kifinomult ízléssel méltányolnak, de legalább józan alapismeretekkel bírnak róluk. A kínaiaknak és a keleti fajták többségének meleg, de túlzott fantáziája van. A skótok szegényes belsőépítészek. A hollandoknak talán van valami elmosódott fogalmuk arról, hogy a függöny nem azonos a káposztával. A spanyoloknak minden csupa függöny – igazi akasztós nemzet. Az oroszok nem lakberendeznek. A hottentották és a kikapuk nagyon jók a maguk módján. Egyedül a jenkik nevetségesek.

165. oldal, A lakberendezés filozófiája

Zizifalva>!

Legelőször is a hold-föld távolsággal kellett megbirkóznom. No már most, a két bolygó középpontja közötti átlagos távolság 59,9643-ede a föld egyenlítői sugarának, azaz mindössze 237 000 mérföld. Átlagos távolságot mondok, de nem szabad elfelejteni, hogy az elliptikus holdpálya excentricitása nem kevesebb, mint 0,05848-ede az ellipszis legnagyobb féltengelyének, és a föld középpontja ennek az ellipszisnek a fókuszában helyezkedik el; tehát ha ki tudnám módolni, hogy földközelben találkozzak a holddal, akkor a fent említett távolság csökkenne. De ha nem is állna fönt ez a lehetőség, a 237 000 mérföldből akkor is le kellene vonnom a föld sugaráét, vagyis 4000 mérföldet, meg a hold sugarát, vagyis 1080 mérföldet, összesen 5080 mérföldet, és így a tulajdonképpeni távolság nem lenne több 231 920 mérföldnél.

33-35. oldal, Egy bizonyos Hans Pfaal semmihez sem fogható kalandjai

Zizifalva>!

A szőnyegekhez mostanában jobban értünk, mint azelőtt, de még mindig gyakran tévedünk a mintákban és a színekben. A lakás lelke a szőnyeg, amely nemcsak a tárgyak színeit, de a formájukat is meghatározza. A polgári jog bírája lehet hétköznapi ember, ám a szőnyegek bírájának lángelmének kell lennie! Mégis olyan mouton qui rêve-ábrázatú alakoktól hallunk szőnyegtani értekezéseket, akikre a moustache-uk gondozását sem lehetne és lenne szabad rábízni!

167. oldal, A lakberendezés filozófiája

Zizifalva>!

Ami a mintát illeti, a szőnyeg nem lehet olyan cifra, mint egy arikara indián: tetőtől talpig vörös kréta, sárga okker, kakastoll.

169. oldal, A lakberendezés filozófiája


Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel Wolf: Life with the Dead
Horváth Balázs Zsigmond – Komár Szabina – Orosházi Melinda: Kétnyelvű történetek / Bilingual Tales
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
William Shakespeare: A vihar / The tempest
Ree Soesbee: Sea of Sorrows
Tim Gautreaux – Tom Paine: Contemporary American Short Stories / Mai amerikai novellák
Ambrose Bierce: Az ember és a kígyó / The Man and the Snake
Ernest Hemingway: Valami véget ér / The end of something
Jack London: The White Silence / A fehér csend
Whodunit?