Halálfejes ​pillangó 24 csillagozás

Edgar Allan Poe: Halálfejes pillangó

„Mivel ​megkértek, hogy nyissam fel a ládát, én a kérésnek végtelen örömmel tettem eleget. Fogtam egy vésőt, és néhány enyhe kalapácsütés után a láda teteje le is pattant, s belőle szinte ugyanabban a pillanatban a meggyilkolt Mr. Shuttleworthy már rothadó, véres teteme, éppen a vendéglátóval szemben, ülő helyzetbe pattant. Bánatos, fényét vesztett szemét egy percig Mr. Goodfellow-ra szegezte, farkasszemet nézett vele, majd tisztán és érthetően azt mondta: Te voltál az!”

Edgar Allan Poe válogatott novelláinak újabb kötetét tartja kezében az olvasó, a kiadó azon elhatározásaként, hogy a szerző kevésbé ismert, magyarra eddig le nem fordított műveit mutassa be.
A most közreadott írások skálája rendkívül széles, hiszen a lírai daraboktól a detektívtörténetig, a fantasztikus irodalomtól a gótikus horrorig óriási területet kalandoz be ez a különleges tehetségű író.
S mégis, a változatosság ellenére Poe olvasásakor érezhetjük igazán azt a bizsergető örömöt, amit a… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 1996
170 oldal · ISBN: 963902032x · Fordította: Nemes Ernő, Babits Mihály

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

filozófus


Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

K_Szilvia03>!
Edgar Allan Poe: Halálfejes pillangó

A borító és Poe hírneve miatt álltam neki a kötetnek, ehhez képest halványan csalódást okozott a novelláskötet. Azt gondoltam tele van borzongató történetekkel, sötét versikékkel, ehelyett egynéhány írás unalmas szövegelés volt. Ennek ellenére megkapja az 5 csillagot, mert voltak benne kimondottan hátborzongató és izgalmas novellácskák is. És mert eszméletlen a borító.

Dorka50 P>!
Edgar Allan Poe: Halálfejes pillangó

Nem a legjobb válogatás, de mivel elfogult vagyok 4 csillag. Imádom Poe írásait, de ebben a kötetben található egy-két olyan írás ami nem fogott meg. Amilyen jól indult úgy laposodott. Persze a többség zseniális volt!! Ennek ellenére Poe marad a nagy szerelmem!!

sirszalhasogato P>!
Edgar Allan Poe: Halálfejes pillangó

Mind témában, mind érdekességben széles skálán mozognak az írások, van köztük irodalmi értekezés (ennek kevésbé örültem) és tájleírás is (két novella teljes hosszában! – ennek nagyon nem örültem), meg igazi novellák. Utóbbiak között igazán jók is akadtak. Azt hiszem, nem itt kellett volna kezdenem a Poe-val való ismerkedést.
„Te voltál az!” 3/5
Berenice–Morella–Ligeia 4,5/5
Az arnheimi birtok–Landor háza 2/5
Az ünnepelt 2/5
A svindler 4/5
Az elhasznált ember 4/5
Magazin irodalom–Repedt harsona 2,5/5
Thingum Bob Esq. irodalmi pályafutása 2,5/5
Halálfejes pillangó 4/5
Árny 5/5
(Kiátlagoltam és 3,4 – de az összhatásra akkor sem tudok három csillagnál többet adni.)

P_Misaly>!
Edgar Allan Poe: Halálfejes pillangó

A gyűjtemény novelláinak egy része talán nem véletlenül „kevéssé ismert”, és szorgoskodtak kevésbé a lefordításával. Három-négy jó írást leszámítva, sajnos tökéletesen érdektelen szövegelésnek tűnik a többi. Ha valaki csak most szeretne ismerkedni Poe-val, semmiképpen ne a Halálfejes pillangóval kezdje, hisz az író sokkal jobb ennél. Bár a kötet erénye, hogy itt-ott Poe egy másik, némiképp vidámabb arcát is megmutatja, de ennyi.

BlackXentric>!
Edgar Allan Poe: Halálfejes pillangó

Edgar Allan Poe nagyon tehetséges író volt, ehhez nem fér kétség. Ebben a kötetben vannak olyan művei amelyek nekem kevésbé tetszettek.

troublemaker>!
Edgar Allan Poe: Halálfejes pillangó

Az első könyvem Poe-tól. Úgy érzem, hogy nem az utolsó.


Népszerű idézetek

Ligeia>!

Mákony, mandragóra
S a világ minden altatója sem
Bűvöli már szemedre
Édes álmodat.

108. oldal (Az elhasznált ember)

Ligeia>!

A szenvedés százarcú szörnyeteg. A földi boldogtalanságnak igen változatos formái vannak. Mint a szivárvány, a horizont fölé nyúlik – árnyalatai színpompásak, mint a szivárványéi, s bár oly távoliak, mégis meghitten közeliek. Mint a szivárvány, a horizont fölé nyúlik! Hogy lehet az, hogy a szépségből, amellyel büszkélkedhetem, csúfság fakad? – a béke frigyéből ugyanannyi fájdalom? Bár ha a bölcselők szerint a gonoszság a jóságnak folyománya, a boldogságból is fakadhat bánat. Ahogyan a múlt emlékei feloldják a ma fájdalmait vagy gyötrelmeit, amik lehetséges, hogy az extatikus gyönyörben gyökereznek.

20. oldal (Berenice)

Ligeia>!

Természetesen találkozunk az amerikai magazin-írók munkái között is néhány jól megszerkesztett történettel – egyedi példányokkal –, de ezekről minden esetben kiderült, hogy a véletlennek köszönhetően sikerültek; szerzőik a továbbiakban bebizonyították konstruktív alkalmatlanságukat.

115. oldal (Magazin-irodalom ~ Peter Snook)

_ada>!

(…) és láttam őt, ha nem is mint élő, lélegző lényt, hanem mint álmok Berenice -ét; nem mint földi porból lett teremtést, csupán annak absztrakcióját; nem mint csodálni, inkább mint elemezni valót; nem mint szeretet tárgyát, csupán mint obskúrus, mindamellett felületes képzelgések tárgyát.

Ligeia>!

De ostobaság volna azt állítani, hogy azelőtt nem éltem – hogy a léleknek nincs egy megelőző léte. Tagadod? – most ne vitatkozzunk erről. Én meggyőződtem róla, engem nem kell meggyőzni.

20. oldal (Berenice)

Ligeia>!

Az ember olyan állat, amelyik rászedi a másikat, az állatok pedig nem teszik lóvá egymást, csak az emberek.

92. oldal (A svindler, avagy a lóvátevés egzakt tudománya)

Kapcsolódó szócikkek: állatvilág · ember, emberiség
Ligeia>!

Lassan külföldön is elterjedt az a felfogás – és apránként megtűrtté vált –, mely szerint a megszerzett, de tarthatatlan irodalmi reputáció elleni támadások bár jogosak, azokat a személyes hírnév alaptalan bemocskolásával fogják megtorolni.

136. oldal (Repedt harsona)

Kapcsolódó szócikkek: kritika
Ligeia>!

Mortuus est Dei filius; credible est quia ineptum est; et sepultus resurrexit; certum est quia impossibile est

24. oldal (Berenice)

Ligeia>!

Volt egy Sir Pozitív Paradoxon. Ő megfigyelte, hogy minden bolond filozófus, és minden filozófus bolond.

89. oldal (Az ünnepelt)

Kapcsolódó szócikkek: filozófus

Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei
E. T. A. Hoffmann: A király menyasszonya
H. P. Lovecraft: Zarándokút Kadathba
Clark Ashton Smith: Gonosz mesék
Tom Query: Nekrológ
Stephen King: Világnagy strand
Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Magánvégtelen
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
MaryJanice Davidson – Laurell K. Hamilton – Charlaine Harris – Angela Knight – Vickie Taylor: Karó
Andy Barranco: Szemezgetés